39 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

- Fiskeri generelt
  Læst 1765 gange.
Havørred - love/regler/moral 
Indsendt Søndag d. 5 januar 2003 - af  Mogens Laursen
Der findes et utal af regler når man snakker om fangst af laks/havørreder i vore fiskevande. Der er love og regler fastsat af Fiskeriministeriet og love og regler fastsat af de foreninger som har fiskevand – og så er der de moralske regler som man selv er herre over.

Fiskeriministeriet har vedtaget at farvede vilde laks/havørreder er fredet fra 16. nov. til 15. januar i saltvand og i samme periode alle laks/ørreder i ferskvand (dog ikke regnbueørreder).
En farvet fisk, er en fisk i yngledragt. Hannen kendes nemt på den mørke gyldne farve og krogen i undermunden, hvorimod hunnen er kedelig grå (ikke blank) og for begge køn gælder, at der ikke er løse skæl. Mindstemålet for havørreder er 40 cm og laks 60 cm.

Fredningsperioden for laks/ørreder i ferskvand er forskelligt fra fiskevand til fiskevand. F.eks. er fredningen for vandløb til Vadehavet fredet fra 1. november til 28/29. februar (Fiskeriministeriet).
Fredningsperioden for øvrige vandløb er meget forskellig. Mange foreninger har en udvidet fredning i efteråret – andre en udvidet fredning om foråret. Et godt eksempel er Kolding Sportsfiskerforening som i efteråret har udvidet fredningen af Åkær å og V. Nebel å – og om foråret en udvidet fredning af fiskevandet opstrøms fra Motorvejsbroen.

Mange foreninger (f.eks. Kolding Sportsfiskerforening) har valgt at frede nedgængere (nedfaldsfisk – fisk som efter endt gydning i vandløbene, er på vej ud i havet).
Nedfaldsfisk kendes på deres udseende ved at være slanke, hoved virker for stor i forhold til kroppen, flad i bugen (ingen hænge bug), lav vægt i forhold til længden (dårlig kondition), ingen løse skæl, evt. svamp og skader på halen.

Om vinteren og i foråret er det især ”ikke kønsmodne” havørreder der er attraktivt at fange. ”Ikke kønsmodne” havørreder i størrelsen 35 – ca. 45 cm kaldes også ”Grønlænder”. Der kan også fanges større ”ikke kønsmodne” havørreder og de kaldes ”overspringer”.
En ”overspringer” kan dog også være en havørred som springer en gydeperiode over – men i de fleste tilfælde er det en havørred, som endnu ikke har været oppe i ferskvand for at gyde.
”Grønlænder” og ”Overspringer” er blanke med løse skæl. ”Grønlænder” er som regel ikke fede men meget normal i størrelsen – hvorimod ”overspringer” kan opnå en utrolig høj vægt i forholdt til længden.

”Opgænger” – havørreder som fra tidlig sommer til sent efterår, vandrer op i vandløbene for senere at gyde, kan være blanke fisk eller farvet fisk. Den tidlige opgang om sommeren, er helt blanke fisk med løse skæl, fisk med god kondition. Ved den senere opgang hen på efteråret, har havørrederne som regel taget farve – men ingen regel uden undtagelse. Selve gydeperioden strækker sig fra oktober til januar.

Spiseværdien af en opgangsfisk kan være meget forskelligt. En blank fisk fanget i juli er også en opgangsfisk lige som en farvet fisk fanget den 15. november. Men spiseværdien er ikke den samme. Opgangsfisken fra den 15. nov. kan den 16. nov. være en nedgænger – og hvem vil sætte tænder i en mager udsultet havørred hvor kødet ikke har nogen særlig spiseværdi?
Det er her det bliver svært – for fisken kan synes flot og i god kondition ved fangsten – men grå/sort og kedeligt efter få minutter og 1 – 2 kg lettere når rognsækken er fjernet.
Her er det kun ens egen moral der kan forhindre, for nogens vedkommende, en meningsløs og værdiløs hjembringelse af fisken.
Det samme er gældende for de havørreder som efter endt gydning fanges i fjorde og ved kysten. Der er ingen regler for hjembringelse af ufarvede nedfaldsfisk – kun den moralske - man nakker ikke nedfaldsfisk.
Derfor – er ørreden ikke blank med løse skæl – bør man overveje fangsten inden den slås ihjel.



<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard