27 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Kilden er pt. anonym, men kendt af SEV
Forsigtig ´´undermåler´´ - og forsker - om C&R 
Torsdag d. 24 juni 2010 - af  Svend erik vardrup  Læst 986 gange.
Indsendt af ”undermåleren”

Diskussionen omkring C & R og fiskeri efter en ´truet´ fiskeart er efter min mening mere baseret på følelser og hvad folk mener at de har oplevet eller har hørt.

Mht. til forskning på området, så er det lettere sagt end gjort og derfor vil det ofte være et skøn med ret vide grænser (og desværre baseret på et ret beskedent tal grundlag). F. eks. hvordan vil du undersøge dødeligheden? Fange vilde fisk, hvor hårdt og hvor længe skal de fightes, Hvor lang tid bruger gennemsnits fiskeren på at fjerne krogen, hvor lang tid tager fotograferingen, giver han/hun fisken ´kunstigt åndedræt i forbindelse med udsætning, hvilken temperatur udføres forsøget ved, hvor mange fisk. Du bliver også nødt til at have en ´positiv ´kontrolgruppe for at undersøge hvor meget stress der skal til for at ´skade´ fisken. Er det etisk forsvarligt at udføre på vildfisk. Hvordan vil du forsøge at simulere ovenstående mht vandføring, temperatur, vandparametre og evt. gyde-stress i laboratoriet? Hvilke laboratorier kan håndtere fisk af en størrelse der giver mening?

Jeg har selv i en lang årrække lavet forsøg med laksefisk i laboratoriet og ved at det er stort set umuligt at lave realistiske simuleringer fordi der er så sindssygt mange forudsætninger du må tage. Derfor forsøger man at standardisere for at opnå et talmateriale du kan behandle statistisk. Desværre ser hverdagen ikke sådan ud ved vandløbene.

Derfor er en forskers skøn ikke nødvendigvis ret meget mere anvendeligt end en bruger af en å, der har sin daglige gang ved vandet og har lokalkendskab.

Med andre ord: Tro ikke på alt du læser og hører - heller ikke selvom det kommer fra en forsker. Prøv at undersøge hvor mange artikler de danske forskere på området har publiceret omkring fiskepleje i internationalt anerkendte tidsskrifter (her tæller ikke danske udgivet af DTU Aqua).

VH
forskeren
Det jeg forsigtigt prøver at sige er at forskningen på området i høj grad er lige så følelsesladet som holdningerne til C&R er blandt lystfiskere.
Midlerne forvaltes af en ret beskeden gruppe af personer og beslutningerne virker på flere fagfolk jeg har talt med som om de i højere grad er baseret på personlige holdninger frem for data (bla. fra udlandet).

Jeg har fuld forståelse for at folk gerne vil vide hvad pengene går til - det vil jeg også. Jeg har bare ikke kunnet finde ud af det endnu......


<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard