39 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25611 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Kanonfiskeri i Mørrum-elven 
Lørdag d. 27 marts 2010 - af  Morten andersen  Læst 3212 gange.
Der er masser af store bidelystne fisk i Mørrum-elven lige nu. Og årets første fiskedag i den legendariske svenske elv resulterede i et kanonfiskeri uden lige i mange år. Med både mange og store fisk.
I alt blev der fanget 272 ædelfisk i form af havørreder, laks og hybrider, som er en blandingsfisk mellem de to. Allerede få minutter efter, at fiskeriet blev sat i gang med det traditionelle kanonskud kl. 9.00 (i går fredag den 26. Marts), lå de første fisk og skinnede på land.

Mange blev genudsat, 166 af de 272. Dels fordi hunner skal udsættes her i begyndelsen af sæsonen. Dels fordi hver fisker nu kun må hjemdrage to ædelfisk for at passe på fiskebestandene. Og så fordi en hel del fiskere jo efterhånden dyrker sporten på den måde.
Fiskene haglede stadig nærmest i land på begge sider af mig og sønnike Niels August, da vi ved ellevetiden fik plads og begyndte at fiske i pool 2, der betegnes som en af elvens absolut bedste. Til højre i pool 1 blev der taget flere pæne fisk på flue og to-håndsstang. Til venstre kom der fisk op i 7-8 kilosklassen.

Dennis, som stod lige ved siden af os, var på den årlige tur herop med nogle venner fra hans lystfiskerforening på Amager. Han havde allerede kort efter klokken ni landet sin første pæne fisk i 3-kilosklassen, genudsat to mere - blandt dem en fisk omkring de 6 kilo - for at kunne fiske videre, og var netop i gang med at fighte sin fjerde fisk, da vi mødte ham. Den kom på land (den er den på billedet), og så pakkede han sammen og overlod pladsen til os.

Min søn kastede igen og igen sit 20 grams Toby-kopiblik ud midt i elven. Jeg fiskede lidt væk, da han kaldte. “Jeg tror der er bid, det bliver ved med at trække i den“, sagde han, mens han lod blikket skifte mellem mig, vandet og fiskestangen. Jeg mærkede efter. Det var fisk. Den tog et udløb, vendte i overfladen, løb nedstrøms. Vi byttede plads så sønnike kunne lande fisken med et net. Og så var det, at det skete. Helt inde ved land rullede fisken rundt. Den faldt af. Det var mig der havde mistet hans fisk. Han blev sur, men lidt senere glad igen og stolt over at have lokket den ret store fisk til hug. Gode og nyttige egenskaber for en lystfisker på ni år.

Efterfølgende mistede jeg selv to pæne fisk. Nu var jeg ret rasende. Vi tog tilbage til Hotel Walhalla, hvis udmærkede stykke af Mørrum vi også havde prøvet om formiddagen uden held. Vi fik ingen fisk med hjem. Men de er svære at kroge godt med blink i Mørrumelvens kraftfulde strøm. Og vi havde trods alt haft fisk på.

Chefen for fiskeriet i Mørrum, Percy Assarson, havde ellers været lige ved at udsætte den traditionelle premiere, som har fundet sted siden 1941. Vandet var for koldt, og der var for meget sne og is, mente han. Men han tog chancen, og i ugerne op til premieren satte frøken tø ind og fordrev kong frost. Og i går lå elven smuk, tyktflydende og sort uden megen is. Det var lunt vejr. Op til omkring 8 grader. Solen skinnede og fik i løbet af dagen elvens overfladetemperatur op over de knap 3 grader længere nede i dybet. Og så huggede fiskene.
Ifølge tal fra Mörrums Kronolaxfiske, som bestyrer Mørrum, er der de seneste 30 år fanget, hvad der svarer til omkring 267 fisk om måneden i de seks måneder, sæsonen varer. På premieredagen blev der med andre ord taget en hel måneds ration.

Godt at Percy, lod os komme til. Og godt for Olle Borgecrona, en nobel fisker på 86, som har oplevet samtlige premierer og i går fangede dagens største fisk. En hybrid på 12,7 kilo henne i pool 21.
Ved en lille reception blev også en dansker hædret. Jakob Green fra Hillerød fik nemlig prisen som årets Storfisker 2009 - inklusiv et Ambassadeur 5500 CDL, guldhjulet - for den 110 centimeter og 14,4 kilo store laks, han landede sidste sommer.
Og mens jeg sidder her og skriver tidligt lørdag morgen på Hotel Walhalla længes jeg allerede efter at komme på en ny tur herop for at fiske sommerlaks.

God dag, Morten Garly Andersen, lystfisker og journalist. Fotos: Niels August Garly Andersen

Læs mere >> 


<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard