35 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Fødselshjælp til Gudenåens havørreder 
Tirsdag d. 18 december 2007 - af  Steffen Toft Jensen  Læst 1304 gange.
Siden 1971 har Gudenåens Ørredfond ydet fødselshjælp til Gudenåens havørreder.
Ørredfonden er en sammenslutning af sportsfiskerforeninger ved Gudenåsystemet. Det inkluderer også Lilleåen og Allingåen.
Sportsfiskerforeningernes medlemmer yder en stor frivillig indsats, med at indfange avlsfisk, opdrætte ynglen og udsætte ungfisk.
Året igennem passes fiskene af en frivillig pasningsordning bestående af 9 personer, der fordeler morgen, eftermiddags og weekend vagter imellem sig.

Gudenåens Ørredfond ejer og driver et vildfiskedambrug i Skibelund ved Bjerringbro. Et dambrug der drives på samme vilkår herunder miljøgodkendelse som de større kommercielle dambrug, blot med frivillig ulønnet arbejdskraft.

Igennem efteråret bliver der indfanget avlsfisk, som er vilde havørreder fra åen. I Gudenåen benyttes toggergarn og fældefangst ved Tangeværket. I de mindre vandløb benyttes el-fiskeri.

Nu i december er det rette tid, for at afstryge havørrederne for rogn. De store moderfisk kommer i en mild bedøvelsesvæske, så de slapper af. Derefter afstryges de for rogn. De største hunner kan afstryges for en hel liter rogn, som indeholder til 8 – 10.000 stk. æg.
Efter afstrygning sættes moderfiskene fri i Gudenåen, hvorfra de svømmer tilbage til havet.
Æggene befrugtes af få dråber sæd fra mange forskellige havørred hanner. Man avler bevist ikke alene på de største eksemplarer, som ellers er de mest interessante for sportsfiskerne. Et stort antal hanfisk er vigtigt, for at sikre genetiske variation. Sådan er det også ude i naturen.
Det er nemlig forholdene uden i naturen, der nødvendiggør denne fødselshjælp. Havørreder gyder naturligt på lavvandede grusbanker højt oppe i bækkene. En del tilløb til Gudenåen har spærringer ved fx møllesøer, damme og rørlagte strækninger. Spærringerne forhindrer ofte havørrederne, i at nå helt op til gydepladserne og lægge deres æg i gruset. Danmarks Fiskeriundersøgelser i Silkeborg gennemgår jævnligt Gudenåens tilløb og måler på ørredtætheden. Oven for vandløbsspærringer er der unaturligt få ørreder pr. kvadratmeter.
Det er disse steder, der udsættes havørredyngel fra Ørredfondens opdræt i Skibelund.
Der udsættes også større ørreder i Viborg- og Silkeborgsøerne fra Skibelund.
I Gudenåen udsættes ungfisk (smolt) på 15 – 17 cm, der er klar til straks at svømme ud i havet.

Udsætningerne er altså symptombehandling på utilfredsstillende forhold i bækkene. Derfor har Ørredfonden også et vandløbsplejeudvalg af frivillige, som arbejder med at forbedre forholdene i bækkene, der løber i Gudenåen, Lilleå og Allingå. Spærringer nedlægges og der laves nye gydepladser af grus.

En af succeshistorierne fra vandplejeudvalget er Møllebækken og Madekilden der løber gennem Bjerringbro by. Her er der udlagt sten og gydegrus. Resultater er, at vi i dag kan se havørreder på leg langs bækken midt i bymiljøet – Herligt !
Dette er eksempler på et lille naturgenopretningsprojekt, der for den vilde havørredstamme i Gudenåen har utrolig stor betydning.
Med tiden bliver det forhåbentligt helt unødvendigt at give fødselshjælp til Gudenåens havørreder.


<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard