55 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Jyske laks vender tilbage til Gudenåen 
Fredag d. 7 september 2007 - af  Steffen Toft Jensen  Læst 2499 gange.
Igennem de seneste 20 år har laksen igen vandret op i Gudenåen og lokket sportsfiskere til Gudenådalen.
De første år var det lakseyngel af 4 forskellige udenlandske stammer, der blev udsat for at genintroducere laksen i Gudenåen.
Laksestammerne blev udvalgt fra irske, skotske og svenske lavlandselve, der gennemløber søer og derved minder meget om Gudenåsystemet.
Laksene fik dengang kendetegn, så det var muligt at genkende stammerne og dermed måle, hvilken stamme der havde størst succes i Gudenåen.
Det viste sig at være laksestammen fra den svenske elv Ätran, der også udmunder i Kattegat. Denne Ätranstamme er der kontinuerligt avlet videre på siden begyndelsen på lakseprojektet i Gudenåen.

I samme periode blev vandkvaliteten i de store vestjyske vandløb forbedret så meget, at de gamle ægte danske laksestammer overlevede.
Laksene i de vestjyske vandløb trives nu. Sportsfiskerne genudsætter laksene, så de kan indgå i avlen og gennem et meget restriktivt garnfiskeri i fjordene, har laksene nu fået så godt fodfæste, at de kan yngle og reproducere sig selv naturligt.
Der suppleres dog stadig med smoltudsætninger i fx. Storåen, hvor der ligger en kunstig vandkraftsø, som forhindre laksesmoltenes vandringsmuligheder mod havet. Det er i Atlanterhavet ved Grønland, at laksene vokser sig store, inden de vandre tilbage til det samme vandløb for at gyde, præcis hvor de selv voksede op. Det er denne livscyklus, der er afgørende for laksens overlevelsesmuligheder i et vandløb.
Disse Storålaks opdrættes hos Danmarks Center for Vildlaks ved Randers. Laks af denne gamle og ægte danske stamme har været sat ud i Gudenåen, hvert år siden 2004, sideløbende med Ätranstammen. De kommer nu tilbage fra Atlanterhavet og vandre op i Gudenåen.

Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforenings formand, Steffen Toft Jensen, glæder sig over denne nye laksestamme i Gudenåen og udtaler:
´´Der har været med stor spænding, vi har ventet på at de vestjyske laks skulle komme tilbage til Gudenåen fra havet. I de vestjyske vandløb vandre laksene op allerede i marts og april. Det samme mønster har vi også set ved Gudenåen i dette forår. Derved begyndet vores fiskesæson tidligere end sædvanligt. Det var temmelig store laks fra 8 til 14 kg. der blev fanget i foråret. Flere af dem var med sikkerhed af vestjysk afstamning, for de kan nemlig genkendes på at være fedtfinneklippet.
Nu i september topper laksefiskeriet normalt i Gudenåen, med mange smålaks på 2 kg., men i år er der også taget flere mellemstore laks på 5-6 kg. af samme jyske afstamning. Det er fisk der bare har opholdt sig 2 år i Atlanterhavet, inden de vandre tilbage. Det er ikke usædvanligt, at vestjyske laks opholder sig både 3 og 4 år i havet, og så er det meget store laks på 15 - 20 kg. der vender tilbage til Gudenåen ved Bjerringbro. Dette lover godt for de kommende sæsoner, og vi følger dem med spænding, for udsætningerne af laksesmolt med god danske gener udgør stadig en større og større andel af de samlede lakseudsætninger i Gudenåen.´´

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard