131 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Pressemeddelelse fra Øresundsakvariet af d. 18. januar 2007
Amerikansk hummer fanget i Øresund 
Mandag d. 22 januar 2007 - af  Kim Holm Boesen  Læst 1639 gange.
I starten af december blev der ud for Rungsted Kyst fanget en formodet amerikansk hummer og dette er nu efter en genetisk analyse blevet verificeret. Det er første gang at den amerikanske hummer Homarus americanus er blevet fanget i danske farvande og individet stammer sandsynligvis fra en ulovlig udsætning i Oslofjorden i Norge. Den amerikanske hummer er altædende og i Norge hvor hummeren bliver mere og mere talrig frygter biologerne derfor at bundsdyrsammensætningen langs kysterne ændres til det negative. F.eks. frygtes det at den kunne udkonkurrerer den europæiske hummer til stor skade for fiskeriet.

I starten af december 2006 blev der ud for Rungsted Kyst fanget en mystisk udseende hummer som umiddelbart blev identificeret som en canadisk el. amerikansk hummer. Fangeren, en lokal garnfisker fra området, indleverede hummeren til Fiskerikajen ved Kim Christensen på Rungsted Havn som straks kunne artsbestemme hummeren men for en sikkerheds skyld kontaktede han Øresundsakvariets havbiologer som straks kom ned på havnen og fik hummeren transporteret til akvarierne i Helsingør. Hummeren blev identificeret som en amerikansk hummer men dette skulle dog først verificeres som en sådan ved hjælp af en genetisk analyse. Havforskningsinstituttet i Norge har i flere år haft ekspertise med amerikansk hummer, bl.a har Norge store problemer med at ulovligt udsatte amerikanske hummere breder sig i Norske farvande, og eksperterne fra instituttet tilbød straks at komme på besøg i Helsingør for at foretage en analyse på den mærkelige fangst. Få dage efter besøget af eksperterne fra Norge blev det oplyst at hummeren var amerikansk og at fangsten sandsynligvis er den første i danske farvande.

Da den amerikanske hummer er kendt for at vandre meget langt, f.eks. er det konstateret at den kan vandre op til 800 km på et år, formodes det at hummeren fra Øresund stammer fra de ulovlige udsætninger fra Oslofjorden i Norge. En anden plausibel forklaring er at levende ”nytårs” amerikanske hummere er blevet sat ud i Øresund men denne mulighed regnes for mindre sandsynlig blandt biologerne.

Hvis de amerikanske hummere spreder sig og begynder at yngle i danske farvande er der god grund til at frygte ændret sammensætning i bunddyrssamfundet langs kysterne idet hummeren bl.a. er altædende og optræder mindre spredt end vores europæiske hummer. Yderligere er den tilsyneladende mere aggressiv og kunne jage de hjemlige hummere væk fra deres skjulesteder. En anden alvorlig ting ved at få den amerikanske hummer indført kan være at den måske fører nye sygdomme med sig, som vores europæiske hummer ikke har f.eks. skalsygdomme og bakteriesygdomme som vibriose.

Øresundsakvariet og Marinbiologisk Laboratorium under Københavns Universitet i Helsingør samarbejder med nordmændene vedr. kortlægning af forekomst i danske farvande af denne nye art og oplysninger vedr. fangst m.m. modtages meget gerne.

Umiddelbart er den amerikanske hummer mere rødlig end den europæiske hummer og den har også et mere opadbøjet pandetorn samt flere pigge på pandetornen. En hundrede procent identifikation kræver dog en genetisk analyse. Denne kan gennemføres hvis man knækker et gangben af hummeren, lægger det i sprit og indlevere det til Øresundsakvariet i Helsingør. Det bedste er dog at komme med hele det friske, levende dyr eller at få akvariets personale til at hente det.

Den fangne amerikanske hummer er på ca. 750 gram og kan nu ses veltilpas i et akvarium på Øresundsakvariet i Helsingør.

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard