27 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25608 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Pressemeddelelse fra Greenpeace af 27. september 2006
Farlige vand- og smudsafvisende kemikalier i ål 
Onsdag d. 27 september 2006 - af  Kim Holm Boesen  Læst 802 gange.
Den 27. September klokken 17.00 fanger fiskere fra DanmarksSportsfiskerforbund og Dansk Amatørfiskerforening ”substitutionsfisk” i Storkespringvandet foran miljøministerens kontorer på Højbro Plads.

Greenpeace har i dag offentliggjort en europæisk undersøgelse af vand- og smudsafvisende kemikalier (PFOSer) i ål (1). En rapport miljøministeren er inviteret ned til Storkespringvandet for at modtage.

Jens K. Thygesen fra Danmarks Sportsfiskerforbund udtaler om dagens demonstration ved Storkespringvandet: ”Vi har i dag opfordret vores mange medlemmer til at fiske foran ministerens kontor, for at vise vores utilfredshed over, at vi ikke kan fange fisk uden også at få industriens kemikalier med hjem på køkkenbordet.”

Et uafhængigt engelsk laboratorium har testet ål fra 21 lokaliteter i 11 europæiske lande, herunder Danmark. Dette studie giver det første overblik over den geografisk set udbredte grad af kontaminering af ål med fire typer af de giftige PFC’er. Herunder den bioakkumulerende - og ikke nedbrydelige PFOS, som var mest udbredt i prøver fra Tyskland, Holland, Storbritannien, Belgien og Tjekkiet, men også de danske ål indeholdt betydelige koncentrationer af PFC’er.

PFC’er bruges til at lave et plet-afvisende lag i tæpper, tekstiler og maling, ikke klæbende overflader på pander og indvendigt på fast-food emballage. Mærkevare- produkter som indeholder PFC’er, omfatter Gore-Tex udendørstøj, Stainmaster pletbeskyttende tæppebehandling og Teflon easy-to-clean(let-at-gøre-rent) køkkenredskaber. PFC’er er også udbredt i brugen ved industrielle processer og i nogle brandslukningsmidler.

John Wessberg, formand for fiskeriudvalget i, Dansk Amatørfiskerforening, der har læst undersøgelsen fra Greenpeace og opfordret sine mange medlemmer til at deltage i dagens aktion, siger: ”Som amatørfiskere håber vi, at miljøministeren vil se på dette problem med største alvor og arbejde hårdnakket for at kemikalier, der kan erstattes med sikre alternativer, ikke slippes fri i naturen. Det må hun da kunne forklare de andre ministre i EU under de afsluttende forhandlinger om EU´s nye kemikalielov REACH”

Rapporten, ”Slipping Away: the presence of perfluorinated chemicals in eels (Anguilla anguilla)”, er den anden fase af en undersøgelse af giftige kemikaliers kontaminering af europæiske ål.
Resultaterne af den første fase, som fandt høje indhold af PCBer og visse bromerede flammehæmmere i ål, udkom i rapporten ”Swimming in Chemicals: Eels, PCBs and Brominated Flame retardents”.

Ål er en vigtig bioindikator for forurening i det område de befinder sig, da de har en høj proportion af kropsfedt og deres lange liv ofte bliver tilbragt i det samme lokale vandområde. Antallet af unge ål, som vender tilbage til europæiske vandløb, er beregnet til at være så lav som 1% af historiske niveauer.
Den forøgede forurening med kemikalier betragtes som en vigtig forklaring på tilbagegangen for denne fængslende dyreart, som menes at kunne migrere tusinder af kilometer fra nordatlanten til Europa.

PFC’er eksisterer i miljøet og kan ophobe sig i jorden og i dyrenes væv. Nogle er kendt for at være giftige for dyr, idet de skader reproduktionen og leveren hos fisk og pattedyr. De kan også forøge optagelsen af - og dermed giftvirkningen fra - andre giftige kemikalier.

Et Greenpeace studie i 2005 fandt PFC’er i navlestrengsblodet fra nyfødte babyer, hvilket bekræfter at stofferne kan gå fra moderkagen og over til barnet under fostertilstanden. Da otte kendte danskere fik testet blodet dette forår, viste det sig at alle prøverne indeholdt PFCer.

Dette efterår vil europæiske regeringer og medlemmerne af EU parlamentet stemme om EU´s nye kemikalielov REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of CHemicals. Henrik Pedersen, miljøbiolog hos Greenpeace udtaler i den forbindelse: ”Det er jo så sundt at spise fisk og derfor er det så er brandærgerligt med alle de mange kemikalier i ål, laks med flere.
Hvis ansvarlige parlamentarikere og miljøministeren sørger for, at farlige stoffer altid skal erstattes med sikre alternativer i REACH, kan vi en gang for alle udrydde problemet, så vi ikke længere skal leve med, at vores mad er forurenet medindustriens kemikalier”.

Noter:

Rapporten ”Slipping Away: the presence of perfluorinated chemicals in eels (Anguilla anguilla)”, kan hentes her:
se linket HER

Greenpeaces første undersøgelse af bromerede flammehæmmere og PCBer i ål kan hentes her:
se linket HER/
rapporter-og-dokumenter/swimming-in-chemicals

Læs mere >> 


<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard