41 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Pressemeddelelse fra Danmarks Fiskeriundersøgelser af 18. september 2006.
Ansjoserne kommer 
Mandag d. 18 september 2006 - af  Kim Holm Boesen  Læst 972 gange.
Temperaturen i havet omkring Danmark stiger. Sydlige fiskearter som ansjoser og rød mulle er allerede ved at flytte ind i de indre danske farvande, mens torsken i Nordsøen og Kattegat kan få svært ved at klare sig. Men de højere vandtemperaturer behøver ikke, at være torskens endeligt, hvis fiskeritrykket blot afpasses til bestandens størrelse, viser forskning fra Danmarks Fiskeriundersøgelser

I fremtiden vil det ikke nødvendigvis være rødspætte, torsk og sild, som vi lærer om i skolen, men også ansjoser og rød mulle. De sydlige fiskearters indtog i danske farvande er allerede begyndt. Tirsdag præstenter seniorforsker Brian MacKenzie, Danmarks Fiskeriundersøgelser, den seneste viden om fund af sydlige fiskearter i danske farvande på en konference om ”Vand og Vejr om 100 år”.

´´Vi finder flere sydlige arter nu end tidligere. Antallet af ansjoser og rød mulle i Kattegat og Bælthavet er allerede steget. Og i Østersøen har vi set mange store årgange af brislinger i de senere år,´´ siger seniorforsker Brian MacKenzie, Danmarks Fiskeriundersøgelser.

Rekordhøje temperaturer
De sydlige arters indtog hænger sammen med, at temperaturen i havet omkring Danmark stiger. Seniorforskeren og en tyske kollega har lige nu en artikel til review, som viser, at temperaturen i Nordsø-Østersø området i begyndelsen af dette årti var de højeste nogensinde.

´´Der er ikke målt så høje temperaturer, siden man begyndte at måle i 1860´erne. Det påvirker livet i vores farvande. Fx ser vi, at hornfiskene ankommer til og forlader de danske farvande tidligere på sæsonen, når vandet er varmere. Så det er ikke kun forekomsten og produktionen af fisk, som ændrer sig, men også fiskenes vandringsmønstre.´´

Også nytårstorsk om 100 år – hvis vi vil
Når vandet i vores farvande bliver varmere, får torsken svært ved at overleve og yngle, især hvis der samtidigt fiskes for intensivt efter torsk. Men en højere vandtemperatur behøver ikke, at være torskens endeligt, hvis fisketrykket tilpasses i tide, viser ny forskning, som Brian MacKenzie tirsdag fremlægger på konferencen om klimaforandringers mulige konsekvenserne for vandmiljøet i Danmark.

Forskere fra Danmarks Fiskeriundersøgelser, Zoologisk Institut (Københavns Universitet) og Syddansk Universitet har i et tværfaglige forskningsprojekt set på sammenhæng mellem fiskearter og vandtemperaturer i to tidligere perioder for at blive klogere på, hvad vi kan forvente os i fremtiden.

´´Budskabet fra fortiden er, at hvis vi fortsat vil have torsk på middagsbordet om 100 år, så kan vi få det – men kun hvis fiskerne fra alle lande omkring Nordsøen, Kattegat og Østersøen letter fisketrykket´´, siger seniorforsker Brian MacKenzie, Danmarks Fiskeriundersøgelser.

Torsk og ansjoser levede side om side
På konferencen vil forskerne fra Danmarks Fiskeriundersøgelser og Zoologisk Institut præsentere resultatet af arkæologiske studier af fiskeknogler fra en tidligere varm periode fra 7000 til 3900 før vor tidsregning. Denne undersøgelse, som også er indsendt til review, viser, at torsk og sild dengang svømmede i havet sammen med mere sydlige arter som ansjoser og havbars - på trods af, at vandet var 2-3 grader varmere end i dag.

Også ved at sammenligne oplysninger om fangster fra torskefiskeriet i Nordsøen fra 1820-1850 med klimaoplysninger har forskerne fra Syddansk Universitet og Danmarks Fiskeriundersøgelser fået bekræftet, at biomassen ikke behøver at falde i en varm periode, hvis fiskeriet er bæredygtigt i forhold til bestanden.

´´Vi har to tilfælde i fortiden, som viser på, at hvis bestanden er god, når de varme temperaturer kommer, så kan torsken tåle et par graders temperaturstigning uden at forsvinde. Men det kræver at bestanden er stor som udgangspunkt,´´ siger seniorforsker Brian MacKenzie, Danmarks Fiskeriundersøgelser.

Læs mere >> 


<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard