28 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Kilde: DMUNyt 2006 nr. 10, 1. september 2006
DMU: Normal udbredelse af iltsvind for årstiden 
Mandag d. 4 september 2006 - af  Kim Holm Boesen  Læst 855 gange.
Her i slutningen af august svarer iltsvindet i de danske farvande til gennemsnittet for de seneste år, når man ser bort fra det ekstreme iltsvind i 2002. Dette på trods af en usædvanlig varm og stille sommer og masser af blågrønalger. Det viser den nyeste opgørelse over iltsvind som Danmarks Miljøun­der­sø­gelser (DMU) netop har offentliggjort.

På nuværende tidspunkt har den usædvanligt varme og stille sommer med masser af blå­grønalger tilsyneladende ikke forværret iltforholdene markant i de danske farvande. Udbredelsen af iltsvind svarer nemlig til gennemsnittet for de seneste år, når man ser bort fra det ekstreme iltsvind i 2002. Området med kraftigt iltsvind er dog lidt større. Det viser de nyeste tal fra amterne, Københavns Kommune, DMU og de svenske myndigheder.


Blågrønalger og iltsvind
Indtil videre ser det ikke ud som om sommerens masseforekomst af specielt blågrønalger har påvirket forbruget af ilt i de danske farvande. Årsagen er sandsynligvis at mange af algerne fortsat befinder sig i de øverste vandlag eller er skyllet ind på lavt vand hvor der hele tiden bliver tilført nyt ilt til vandet.

Men de store mængder af alger i Øresund, Bælt­havet og Kattegat i juli og august måned kan stadig få betydning for iltforholdene lokalt i disse områder. Hvis algerne synker til bunds her, vil de øge forbruget af ilt ved hav­bunden, hvilket kan fremme udviklingen af iltsvind.

I de lavvandede områder er iltsvind normalt mest udbredt i juli og august, mens lavere temperatur og mere blæst i de følgende måneder plejer at forbedre iltforholdene her. Så forhåbentlig har iltsvindet i fx Limfjorden og Mariager Fjord kulmineret. Iltsvindet i de dybere vandområder kulminerer oftest i september, men det kan strække sig ind i november, hvis efterårsstormene lader vente på sig.


Status i lavvandede områder
I løbet af sommeren har det varme og stille vejr dog sat sine spor. Det har bl.a. resulteret i at der opstod iltsvind og kraftigt iltsvind i mange lavvandede områder hvor vinden normalt med mellem­rum blander vandmasserne og fører ny ilt ned til bunden. Det gik specielt ud over Limfjorden, hvor der siden midten af juni har været udbredt iltsvind. Mariager Fjord har også haft udbredt iltsvind, og siden midten af august har fjorden været tæt på sammenbrud som i 1997. Andre lavvandede områder som Ringkøbing Fjord, Nissum Fjord, Randers Fjord, Isefjord og Smålandsfarvandet har også haft mere omfattende iltsvind end normalt på grund af det gode sommervejr. Flere steder har der været udslip af giftig svovlbrinte fra bunden. Det gælder bl.a. for Skive Fjord, Mariager Fjord og Nørrefjord i Helnæs Bugt. I Skive Fjord og Lovns Bredning er bundvand med svovlbrinte vældet op til overfladen, og fisk og bunddyr er døde.


Status i dybere områder
Det gode sommervejr har også påvirket iltforholdene flere steder i de dybere farvande, primært i det sydlige Lillebælt inklusiv Flensborg Fjord, Åbenrå Fjord og Det sydfynske Øhav. I disse områder er iltsvindet mere udbredt og intenst end normalt på denne tid af året. Til gengæld er iltforholdene rimeligt gode eller over gennemsnittet for årstiden i Kattegat, det nordlige Bælthav, Storebælt samt Øresund.

DMU, amterne og nabolandene følger iltforholdene i vores farvande hele året. I iltsvinds­perioden juli-november bliver resultaterne præsenteret i en månedlig iltrapport som DMU offentliggør den sidste fredag i månederne august, september, oktober og november.

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard