64 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Pressemeddelelse fra Fyns Amt af 9. december 2005.
Tre nye vådområder i Fyns Amt - Hammerdam, Hundstrup Å og Holts Mølledam 
Fredag d. 9 december 2005 - af  Kim Holm Boesen  Læst 947 gange.
Fyns Amt har genskabt vådområderne ved Hammerdam, Hundstrup Å og Holts Mølledam som en del af arbejdet med Vandmiljøplan II. Vådområderne skal formindske tilførslen af kvælstof til de sårbare vandområder på Fyn.

Hammerdam og Hundstrup Å ligger i Faaborg Kommune. mens Holts Mølledam ligger i Langeskov Kommune. I alt har Fyns Amt de senere åre genskabt 15 vådområder under Vandmiljøplan II, svarende til i alt knap 630 hektar.


Hammerdam
Det nye vådområde ved Hammerdam er på cirka 10 hektar og vil spare Arreskov Sø for både kvælstof og fosfor.
Arreskov Sø er i Regionplanen målsat som naturvidenskabeligt referenceområde. Det indebærer blandt andet, at der skal være en udbredt og artsrig undervandsvegetation, hvilket kræver, at vandet er så klart, at sigtdybden er på mellem 1,5 og 2 meter. For at gøre vandet tilstrækkeligt klart, skal indholdet af kvælstof og fosfor være lavere end i dag.

Fyns Amt arbejder derfor for at mindske tilførslen af næringsstoffer til søen, blandt andet ved at etablere vådområder i oplandet til søen. Således blev der i efteråret 2003 genskabt et lignende vådområde ved Geddebækken, der også ligger i oplandet til Arreskov Sø.

Det nye vådområde i Hammerdam vil reducere tilledningen af næringsstoffer til Arreskov Sø med cirka 1500 kilo kvælstof og 15 kilo fosfor om året. Det svarer til cirka 5 procent af den samlede kvælstoftilførsel og 3 procent af den samlede fosfortilførsel til søen i 2004.

Det nye vådområde ligger lige nord for golfbanerne i Svanninge Bakker, omkring den øvre ende af Rislebækken.
Projektet medfører desuden bedre forhold for dyre- og planteliv.

Vådområdet i Hammerdam er blevet til ved at omlægge drænene fra oplandet og føre dem ud i kanten af vådområdet. Herfra vil drænvandet infiltrere vådområdet og indholdet af nitrat bliver omsat til frit og uskadeligt kvælstof. Vådområdet forventes at blive afgræsset om sommeren. Der er to lodsejere i området, den ene privat og den anden er Fyns Statsskovdistrikt.

Det nye vådområde i Hammerdam koster cirka 200.000 kroner i anlæg og erstatninger, som Skov- og Naturstyrelsen har bevilget, svarende til 20.000 kroner per hektar.


Hundstrup Å
Et nyt vådområde langs Hundstrup Å ved Rødkilde på cirka 22 hektar vil spare både Nakkebølle Fjord og Det sydfynske Øhav, som fjorden munder ud i, for kvælstof og fosfor.

Det sydfynske Øhav er udpeget som Natura 2000 område i EU. Endvidere er størstedelen af Øhavet i Regionplanen 2001-2013 målsat som referenceområde for naturvidenskabelige studier. Projektet vil forbedre forholdene for det vilde plante- og dyreliv i dette kystnære havområde.

Vådområdet forventes at omsætte cirka 8.460 kilo kvælstof om året, svarende til 316 kilo per hektar. Samtidig forventes det, at området vil tilbageholde fosfor. Vådområdet vil altså reducere den samlede tilførsel af næringsstoffer til Nakkebølle Fjord.
Det nye vådområde ligger på de lave arealer langs Hundstrup Å, hvoraf nogle af dem tidligere blev pumpedrænet. Pumpen er stoppet, og drænvand fra oplandet ledes ud over arealerne. Vådområdet vil dels modtage vand fra omlagte dræn fra oplandet, Dele af området oversvømmes også med vand fra Hundstrup Å, når vandstanden i åen er høj. Vådområdet ejes af to private lodsejere.

Det nye vådområde langs Hundstrup Å koster cirka 1.184.000 kroner i anlæg og erstatninger, som er finansieret af Skov- og Naturstyrelsen med 868.000 kroner (40.000 kroner per hektar) og Fyns Amt med 316.000 kroner.


Holts Mølledam
Et nyt vådområde ved Holts Mølledam på cirka 14 hektar vil spare Holckenhavn Fjord for både kvælstof og fosfor.

Holckenhavn Fjord er i Regionplanen målsat til at være egnet som fiskevand til lyst- og/eller erhvervsfiskeri. Målsætningen har ikke været ikke opfyldt, men med det nye vådområde er den godt på vej.

Vådområdet forventes at omsætte cirka 3.700 kilo kvælstof om året, svarende til 260 kilo per hektar. Samtidig forventes det at området vil tilbageholde fosfor. Vådområdet vil altså reducere den samlede tilførsel af næringsstoffer til Holckenhavn Fjord.
Det nye vådområde ligger ved Vindinge Å på de lave arealer, der tidligere udgjorde mølledammen til Holts Mølle. Vådområdet vil dels modtage vand fra omlagte dræn fra oplandet og fra Vindinge Å, når vandstanden i åen er høj. Vådområdet ejes af Rønninge Søgaard.

Det nye vådområde i Holts Mølledam koster cirka 930.000 kroner i anlæg og erstatninger, som er finansieret af Skov- og Naturstyrelsen med 267.000 kroner (20.000 kroner per hektar) og Fyns Amt med 663.000 kroner.

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard