54 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :DMI's nyhedsbrev 45/2005
Nordatlanten bliver mere salt - Golfstrømmen i bedring? 
Torsdag d. 10 november 2005 - af  Kim Holm Boesen  Læst 844 gange.
Måske står det slet ikke så skidt til med Golfstrømmen. En ny tendens i Atlanterhavsstrømmene har bragt saltholdigheden i Nordatlanten på rekordniveau.

Saltholdigheden i dele af Nordatlanten er aldrig målt højere, rapporterer en række forskere fra Færøerne, Norge og Island, i en nyligt publiceret artikel i Science. Det stigende saltniveau er måske en budbringer om en ny tendens i Atlanterhavets store strømsystemer.

´´Og det er netop strømsystemerne med udspring i Golfstrømmen, der nu ser ud til at bringe mere varmt og salt vand mod nord og ind i de nordiske have og videre imod det Arktiske Ocean. Som bekendt er Nordvesteuropas milde klima til dels forklaret ved det varme overfladevand fra Golfstrømmen,´´ pointerer Steffen Malskær Olsen, DMI.


Med rød vises forløbet af varme, salte overfladestrømme i Nordatlanten imod de Nordiske Have og områderne for dannelse af dybvand. Returstrømmen af koldt vand vist med blå sker ved stor dybde.

´´Igennem de seneste fire årtier har oceanografer ellers observeret, at centrale dele af havene, hvor den for Nordatlanten unikke dybvandsdannelse foregår, er blevet ferskere. Det er kritisk, fordi nedsynkningen kun kan ske ved relativt høje saltholdigheder,´´ forklarer den danske forsker om sine nordiske kollegers arbejde.

Det gradvist ferskere vand er blevet forklaret med:

- Øget afsmeltning fra Grønland
- Smeltning af havis i Arktis
- Øget nedbør ved høje breddegrader

´´Alle disse effekter, mener vi, er karakteristiske for den globale opvarmning, og vi har frygtet, at Golfstrømmenes forlængelse ind i de nordiske have og Nordatlantens dybvandsdannelse ville mindske i styrke,´´ siger Steffen Olsen.

Den nye udvikling tyder på, at der er ved at ske en øget tilførsel af salt fra de tropiske havområder, som vil modvirke tendensen til ferskere overfladevand. I teorien vil det stabilisere dybvanddannelsen selv i et varmere klima med øget nedbør og afsmeltning af is.

´´Men,´´ forklarer Steffen Olsen, ´´Nordatlantens oceanklima er kendetegnet ved naturlige variationer fra år til år og fra årti til årti. Så selvom vi har nået et rekordhøjt niveau, er det endnu ikke muligt at afgøre om den nye tilførsel af salt til de nordiske have kan kædes sammen med den globale opvarmning og på lang sigt vil virke stabiliserende.

Ved DMI´s Center for Marin Forecasting studeres den atlantiske oceancirkulation i en række modeller. Centret deltager igennem et europæisk projekt i overvågningen af strømningen mellem de Nordiske Have og Nordatlanten mellem Grønland og Skotland. Samtidig varetager centret den oceanografiske overvågning af havområderne ved Vestgrønland for Grønlands Naturinstitut.

Her har centret -på linie med de andre nordiske lande - observeret unormalt høje saltholdigheder. Der ligger dog et stort modelstudie og løbende observationsarbejde forude, inden forskerne kan sandsynliggøre sammenhænge mellem observationer og udviklingen i klimaet.

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard