23 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25608 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Pressemeddelelse fra Fyns Amt af 26. maj 2005.
En smule bedre Fynsk vandmiljø i 2004 
Tirsdag d. 31 maj 2005 - af  Kim Holm Boesen  Læst 883 gange.
En ny rapport om det fynske vandmiljø for 2004 konkluderer, at havmiljøet omkring Fyn viser tegn på forbedringer. Rapporten konkluderer også, at det kun er få fynske søer, der opfylder målsætningen i Regionplanen om et rigt og varieret dyre- og planteliv. Ligeledes skal der stadig arbejdes intenst på at beskytte grundvandet, hvis der skal sikres rent drikkevand til de kommende generationer.

Rapporten er udarbejdet på baggrund af et nyt overvågningsprogram, NOVANA, der blev igangsat i 2004. NOVANA følger tilstanden og udviklingen i den fynske natur og vandmiljø og afløser tidligere nationale overvågningsprogrammer fra slutningen af 1980’erne.


Søer og vandløb
Kun 2 ud af 34 undersøgte fynske søer opfylder Regionplanens målsætninger. Men selv om målsætningen endnu ikke er opfyldt, er der sket forbedringer i nogle søer, hvor spildevandsbelastningen er blevet nedsat som følge af kommunernes indsats.

Rapporten vurderer, at omkring en tredjedel af de fynske vandløb opfylder Regionplanens målsætninger, men der er stadig forureningsproblemer, især i de mindre vandløb. I den nedre del af Odense Å er der blandt andet fundet mange pesticider og tungmetaller.

Fjorde og kystvande
Havmiljøet omkring Fyn viser tegn på forbedringer: næringsstofindholdet falder og vandet er, set over en årrække, blevet mere klart. Forbedringerne er dog ikke store nok til at forhindre udvikling af iltsvind. Store dele af de fynske farvande var også i sommeren 2004 ramt af iltsvind, og i mange områder var bunddyrslivet alvorligt svækket eller helt dødt.

Ingen af de kystnære farvande omkring Fyn opfylder Regionplanens generelle målsætning om et rigt og varieret dyre- og planteliv. I Odense Fjord og Nakkebølle Fjord er indholdet af miljøfarlige stoffer i blåmuslinger så højt, at det i sig selv udelukker at opfylde målsætningen.


Grundvandet
Langt størsteparten af det fynske grundvand, der bruges til drikkevand er kun svagt påvirket af nitrat. Derimod er der fundet pesticidrester – dog alt overvejende under grænseværdien - i cirka 25 % af de vandværksboringer, der anvendes til drikkevandsforsyning. Gennem de sidste år har øget kontrol vist, at der findes arsen i en stor del af grundvandet med et indhold over grænseværdien. Arsen er et stof, som findes naturligt I undergrunden, men som kan være sundhedsskadeligt i høje koncentrationer. En række af de mindre vandværker har problemer med at få behandlet vandet for arsen, og cirka 9 % af vandværkerne sender drikkevand ud til forbrugerne med et indhold af arsen, der er over grænseværdien for drikkevand.

Grundvandsressourcerne kortlægges i disse år, og på den baggrund laves indsatsplaner for at sikre fremtidens drikkevandsforsyning.


Naturen
For første gang rummer NOVANA-rapporten også rapportering om landjordens natur – f.eks. overdrevs og enges dyre- og planteliv.

Fyns Amt overvåger 18 områder fordelt på 9 forskellige typer natur (enge, overdrev, moser mv.). 4 ud af 18 områder har det enten godt eller gunstigt. For de resterende 14 gælder det, at områderne får tilført for meget kvælstof fra luften, som bevirker at områderne gror til i græs mv.


Udledninger fra husholdninger, industri og landbrug
Selvom der er sket en stor indsats på mange fronter for at nedbringe forureningen, er det nødvendigt med yderligere forbedringer for at få et rent vandmiljø.

Siden 1992 er der sket forbedringer på flere områder, der har at gøre med udledninger fra private husholdninger, industrien og landbruget:

· De kommunale renseanlæg i Fyns Amt har nedbragt udledningen af kvælstof og fosfor med henholdsvis 82 % og 96 % i forhold 1980’erne. En top-10 liste viser, at Ryslinge Renseanlæg er det anlæg i amtet, der renser spildevandet bedst.

· Udledningerne af kvælstof fra diffuse kilder (primært fra landbruget) til de fynske kystvande er faldet med 20-30 % siden 1980’erne.

· Den samlede udledning af kvælstof fra husholdninger, industri og landbrug er faldet med 30-35 % og udledningen af fosfor med ca. 80 %.


Men på mange områder lever reduktionen i udledningerne fortsat ikke op til de fastsatte mål.

Landbrugets udledninger af kvælstof skal reduceres yderligere, for at vandmiljøet kan leve op til de fastsatte mål. Udledning af fosfor fra jordbruget er et voksende problem. Øget husdyrproduktion kan også betyde øget tab af næringsstoffer, som gør det vanskeligere at opfylde miljøkvalitetsmålene for natur og vandmiljø.

Rapporten konkluderer ligeledes, at urenset spildevand fra spredt bebyggelse samt kloakker, der løber over i regnvejr, stadig er en væsentlig kilde til forurening. Luftbåret kvælstof fra landbrug og trafik ender via atmosfæren i vandet og udgør en stor del af de samlede tilførsler.

Flere oplysninger:
Flere oplysninger om det fynske vandmiljøs tilstand kan fås i Fyns Amts NOVANA-rapporter som udgør den årlige indberetning til staten. Rapporterne og sammenfatningen heraf vil være tilgængelige fra Fyns Amts hjemmeside www. fyns-amt.dk. fra d. 27. maj 2005.

Til brug for offentligheden, interesseorganisationer, undervisningsinstitutioner, kommuner og andre myndigheder, har Fyns Amt åbnet en dataportal, hvor opdaterede overvågningsresultater, der dækker vandløb, søer, fjorde og kystvande, renseanlæg samt badevand er tilgængelige.

Læs mere >> 


<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard