56 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Skarven er ved at udrydde stallingen 
Torsdag d. 30 marts 2017 - af  Erik Egvad Petersen  Læst 1157 gange.
DTU Aqua: Stallingen bør fredes endnu tre år

Efterfølgende kan man læse DTU Aquas begrundelse for at forlænge fredningen af stallingen.

Men spørgsmålet er jo nok snarere om man ikke skal søge løsningen et helt andet sted.
Gelsåen og Gejlå i Sønderåen vrimlede med stallinger for 10 år siden.

I dag er der flere skarv i åløbene end stallinger.

Løsningen ligger derfor ikke i fredningen. Selvom vi forlængede fredningen med 10 år ville det ikke hjælpe på bestanden.
Vi bliver nødt til at regulere skarven meget mere end nogensinde før. Hvad hjælper det at en enkelt P&T-ejer i Rødekro bruger sine morgentimer og nedlægger den ene skarv efter den anden mens lystfiskerne selv fodrer dem i vandløbene med udsætninger uden at røre en finger for at regulere - skriv nedlægger - skarven.

Redetræer skal fjernes og der skal tages højde for udsætninger så disse ikke ender for 90% vedkommende som skarvføde.

Et kig på fangstrapporterne både ved kysten og i åerne kan jo kun belønnes med en hovedrysten.

Den eneste naturlige fjende skarven har er de få havørne vi har i landet og de magter ikke opgaven.

Og når vi så er færdige med at kigge på de manglende stallinger kan vi starte med at kigge på snæblen og efter den kan vi kigge på ålekvabben. De er nemlig også ofre for skarven store sult.

Erik Egvad Petersen - Jeg er derude...

DTU Aqua anbefaler, at fredningen af den forholdsvis sjældne fisk stallingen, som her i landet kun findes i Jylland, bliver forlænget i yderligere tre år frem til 2020.

På grund af et drastisk fald i de danske stallingbestande blev det i 2011 bestemt at totalfrede stallingen i en tre-årig periode. Perioden blev yderligere forlænget i 2014, da bestandene stadig var skrøbelige, og den 15. maj i år udløber den nuværende fredningen.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, som administrerer fredningen af stallingen, har anmodet DTU Aqua om rådgivning vedrørende stallingens bestandsstatus. DTU Aquas anbefaling er, at fredningen af stalling forlænges med endnu tre år, indtil der forhåbentlig er opbygget stabile, sunde bestande.

Generelt er der stadig kun meget små bestande i de fleste vandløb, men i bl.a. Grindsted Å og Omme Å ser det ud til, at bestandene er forbedrede. Det er dog ikke muligt at sige, om de er ved at nærme sig niveauet fra før 2010, og om bestandene er stabile.

Det er primært antallet af rovdyr, især skarv, der er afgørende for bestandenes størrelser. DTU Aqua vurderer, at bestandene ret hurtigt vil kunne normaliseres, hvis problemet med skarvenes indhug i bestandene løses. Men andre rovdyr, som f.eks. odderen, kan også æde stallinger.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen vil senere i foråret 2017 sende en revideret generel bekendtgørelse om mindstemål og fredningstider for fisk og krebs i ferskvand i høring, som forventes at frede stallinger i yderligere tre år. På baggrund af de indkomne høringssvar vil der blive truffet en endelig beslutning.

Den nye bekendtgørelse vil dog ikke kunne træde i kraft før 1. juli 2017, så i tiden fra 15. maj til 1. juli 2017 vil stallingen IKKE være fredet.

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard