64 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Ny med fiskekajak 
Onsdag d. 22 juni 2016 - af  jesper Skjoldborg bech  Læst 1156 gange.
Ny med fiskekajak - Anskaffelse af en kajak

Forord.
Fiskeri fra kajak er et super spændene område, som absolut kan tilføre dit lystfiskerliv nogle fantastiske oplevelser. Som på alle andre områder, er der en del ting, at tænke over når man vil investere i en ny fiskekajak. Desværre har mange det med, at tage nogle store omveje før, de rammer det rigtige behov. Det giver måske nogle ærgelser og ikke mindst bliver det ofte dyrt i den sidste ende. Derfor håber jeg, at denne lille udgivelse kan bruges, som en guide til forskellige overvejelser.
Lidt om min egen baggrund.

Mit lystfiskerliv, startede nok som 5-6 årig. Min egen far fiskede og en dag købte han en fiskestang til mig. En lang historie og det har udviklet sig til mange år, med spin og fluestang ved kyst, sø, å og elve, så pludselig en dag skulle der ske noget andet....

I 2002 købte min kone og jeg en RTM Brio 2ér kajak. Den blev brugt til vores Gudenå ture og lidt fiskeri. Kort tid efter tog vi kajakbeviser i den lokale ro og kajak klub. Lidt fiskeri fra alm havkajak, blev også afprøvet. Fiskeri fra en rigtig fiskekajak, kom først til lidt senere. Af rigtige fiskekajakker, har jeg i skrivende stund, haft en Freedom Hawk og en Rønnest. Nu er jeg forhandler af RTM, Hobie og Native Watercraft. De er indrettet, med masser af udstyr og bliver brugt til demo. Jeg afprøver ofte i praksis, forskellige løsninger i vores demomodeller. Det gør det noget nemmere, at råde og vejlede folk, når man selv afprøver grejet jævnligt. Dermed mener jeg også, at have baggrunden på plads, for denne lille udgivelse

1. Økonomi:
Hvor mange penge vil/kan man bruge, inden tingene virker optimalt? Det kan være svært, at gennemskue for en nybegynder. Derfor giver dette første punkt, anledning til alle de næste punkter, at tænke over.

2. Kvalitet:
Der kan være stor forskel på plast og støbekvaliteten. Se blot forskellen på alle andre plastvarer vi kender fra hverdagen. En kajak skal være stærk, let og kunne sejle lige ud. En fiskekajak er en specialiseret kajak, hvor stabilitet og manøvredygtighed er vægtet højt. Kunsten er så, med det for øje, at bevare så gode ro-egenskaber, som muligt. Form og længde, har stor indflydelse på ro- egenskaberne, men sandelig også om den er støbt ens, med den rigtige plasttykkelse alle steder. Den skulle også gerne bevare den rigtige form, ved normale temperatur svingninger. Visse krav til opbevaringen, hvad det angår skal man selvfølgelig være opmærksom på.
Alt det påmonterede udstyr, er der også kvalitetsforskel på, men det kan være svært, at vide når man ikke har kendskab til andet, end man lige har øje på.

På pedalkajakker skal man være ekstra opmærksom. Et brugt pedaldrev, kan være slidt eller misligeholdt og en reparation, kan være en dyr affære. Drej på drevet og lyt efter støj....mærk efter slør. Konstant støj fra drevet, under fiskeriet er ikke særlig sjovt. Nye kajakker skulle gerne være støj og slørfri, men hvad fremtiden bringer af andre pedalkajakker, vil tiden vise. En nylig messe i Tyskland, afslørede nogle alternative pedalkajakker. Vær kritisk..drej på drevet og fornem, hvor meget slør og støj der er. En fordel kunne være, at sammenligne med f.eks en ny Native. Spørg evt ind til prisen på et nyt drev eller reparation. Hobie og Native, har for længst bevist deres kvalitet.
Kvalitet og pris hænger ofte sammen, men selvfølgelig sælger de populære producenter, heller ikke deres navn for billigt. En køber skal bruge sin sunde fornuft.

3. Sikkerhed:
Føler man sig sikker i sin kajak? Der tænker jeg også på stabiliteten. Hvad med beklædning? Skal der fiskes i koldt vand? - langt fra land? - Blank vand eller med bølger på? Å? - lille sø? - Stor sø? - Kyst/hav? Vil man stå op, under fiskeriet?
Ny med fiskekajak - Anskaffelse af en kajak
Der kan tilkøbes universal udriggere/pontoner, som kan monteres på de fleste kajakker. Nogle fabrikanter, har også lavet pontoner til kajakkerne. Et mærke som Freedom Hawk, har opfundet et specielt udriggersystem, som betjenes med et håndtag.

Alt sammen noget, der giver anledning til væsentlige overvejelser, i forhold til indkøb og økonomi. I afsnit 5 (plads og indretning) er der faktisk også mange sikkerhedsmæssige aspekter gemt. Hvis der er monteret rigtig meget, på alt for lidt plads og det er bøvlet, blot at komme ud og i sin kajak.....ja så bør man overveje, hvordan det vil kunne lade sig gøre i en krisesituation på vandet.
Der er også et sikkerhedsmoment, i forhold til den almindelige betjening, under fiskeriet. Skal man rode rundt efter noget, gennem en dum bette luge til et kæmpe rum, kan kajakken på dette uopmærksomme tidspunkt, dreje med siden til bølgerne. Træls hvis der så er åben ned til bunden af skroget. Lidt at tænke over her..

4. Brug i praksis:
Hvad er dit behov i forhold til fiskevand og fiskemetoder? Hvis der skal dørges meget, er en pedalmodel eller en monteret el-motor et must. Det samme hvis, man skal langt omkring. Ulempen ved el er helt klart batteriets vægt kontra kapacitet og der skal rigges noget ekstra til. I en pedal kajak, kan der sejles stærkt og langt en hel dag. Ulempen ved en pedalkajak er helt klart den høje pris og der skal stadigvæk ydes en smule benarbejde.
I skrivende stund kender jeg til 2 pedal kajakker af god kvalitet, nemlig Native og Hobie. Pludselig er der monteret noget kompliceret, mekanisk teknik, som helst ikke skal svigte ude på vandet. Både Hobie og Native drevene, kan vist roligt siges, at være gennemprøvet rigeligt verden over. En Hobie har finner, som en pingvin og pedalerne bruges som en stepmaskine. En Native har en alm propel og bruges som en cykel.

De senere år, har der i USA, NZ og Australien været nogle alternative pedalkajakker på markedet. Dem kender jeg ikke, men de har fået en blandet modtagelse på de kanter.

I følge flere test på nettet, har Hobie drevet, den mest effektive fremdrift. Til gengæld kan en Native bakke, hvilket nogle finder vigtigt. Hvis du er ved, at sejle på grund kan en Hobie, blot holde finnerne mod bunden af kajakken, hvor en Native skal have drevet helt op af låsen. En Hobie kan sejle i masser af grøde, det kan en Native ikke pga skruen ....præcis som en motor. Pedalkajakkerne skyder en rigtig god fart. En pagaj drevet kajak, kan naturligvis komme frem over alt. Der er dog ikke så mange kræfter i armene, som i benene. Der kan dog forholdsvis nemt, monteres en sidemonteret el-motor på de fleste fiskekajakker. Motor/batteri m.v, koster også penge. Der er fordele og ulemper ved alt.

5. Plads og indretning:
Hvor meget grej, skal der medbringes? Hvis jeg tager på en kysttur, medbringer jeg 1 fluestang, 1 kastestang som er klar, 2 dørgestænger. Nogle gange kommer der også en triggerstang/multihjul med til pirkefiskeri. Dertil selvfølgelig diverse endegrej, net osv.

Jeg har derfor brug for smarte indretninger, med god fralægningsplads. Det kan ikke nytte noget, at der flyder rundt med grej, når man skal ud og ind i kajakken og selve fiskeriet bliver også bøvlet. Hvis man tipper rundt, kan man også vinke farvel til sit grej. Hvor meget grej, den enkelte har brug for er jo individuelt, men der skal blot tænkes over det. En ting jeg f.eks, kan blive træt af, er en lille betjenings luge i midten, hvor man reelt ikke kan få fat i noget som helst. En luge bør også være fastgjort, selv om den åbnes.

Uanset højde og drøjde er det jo i princippet, som et valg af en cykel. Sidder man ordentligt? Er der benplads? Kan pedaler eller fod-stop, indstilles ordentligt? Hvor meget må kajakken laste? Hvad med siddekomfort? Har du brug for, at sidde højt? Der er mange ting, at tænke over...

Ny med fiskekajak - Anskaffelse af en kajak
6. Transport/opbevaring/håndtering:
Man skal selvfølgelig, have plads til sin kajak i det daglige. Dernæst skal den kunne transporteres til vandet og måske have en Kajakvogn til det sidste stykke. Kajakken bør man selv kunne håndtere i alle faser. I forhold til valg af Kajakvogn, bør man nok få en snak, med en sælger eller ligesindede, som selv er kajakfiskere. Der er så mange ting der kan spille ind. En kajaksælger der ikke selv er kajakfisker, har ikke prøvet de forskellige besværligheder, som man kommer ud for.
Som ny kajakfisker, ved man ikke altid selv hvilke spørgsmål, man bør stille vedr. et produkt. Det er derfor godt, at snakke med en rigtig kajakfisker og ikke kun en sælger. Forskellen mellem succes eller fiasko.

Der findes en del forums på internettet, som kan give lidt inspiration og god mulighed for yderligere hjælp.

Links:
Mine hjemmesider: fiskekajak.dk og fritidskajak.dk

Min gode fiskekammerat Carsten ́s hjemmeside: http://troutbum.dk/kajakfiskeri.htm

Fb sider og forums: kajakfisker.dk
se linket HER Jesper Bech tlf. 29 80 30 61

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard