65 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Sønderstranden ved Aabenraa atter ren 
Onsdag d. 4 november 2015 - af  Erik Egvad Petersen  Læst 1309 gange.
Sønderstranden ved Aabenraa atter ren

Sjovt nok så sætter lystfiskerne ikke de helt store spørgsmålstegn ved om vandet i de nære kystområder også er rent. Måske går vi alle rundt og tror at Danmarks saltvand nærmest er kemisk ren eller måske endda desinficeret. Det er IKKE tilfældet. Og en god indikator er i byområderne eller tæt ved byområderne hvor der eks munder vandløb ud. Her kan man så kigge efter om vandet er rent. Det har det altså ikke været i Aabenraa i flere år. Om det er Slotsmølleåen, der på de sidste hundrede meter bliver til noget, der mest af alt minder om en omgang fortyndet kloakvand eller der er tale om direkte kloakudløb i vandet ved stranden som man havde det for en årrække siden, vides ikke. De fleste lidt ældre borgere husker da stadig ”Kammas Gaf” – oversat betyder det Kammas Hul. Kamma var en af de borgerlige borgmestre oh et direkte kloakudløb kun godt 200 meter fra Sønderstranden fik navn efter hende. Her kunne man dykke, men man skulle ikke være overrasket når man kom op igen med brugt toiletpapir eller det, der var værre, i håret…..mågerne var glade ved stedet….

Badevandet ved Sønderstrand i Aabenraa opfylder, ifølge den seneste udmelding fra Aabenraa Kommune, nu igen kriterierne for at opnå kvalitetsstemplet det blå flag. Der har ikke vajet blåt flag over Aabenraa bys badestrand Sønderstrand siden 2011. Årsagen er, ifølge kommunen, at badevandets kvalitet kun har været klassificeret som ”god” og ikke ”udmærket”, hvilket er et krav for at få det blå flag. - Nu viser målingerne, at kvaliteten af badevandet atter er i top, så kommunen forventer at få tildelt Blå Flag fra sæsonen 2016, hvilket er meget glædeligt. Sønderstrand er en vigtig strand for Aabenraa Kommune, bl.a. fordi det er byens eneste bystrand, og fordi den er meget besøgt, pointerer formand for Teknik- og Miljøudvalget Bent Sørensen. Ikke et ord om fiskene, lystfskerne og måske fangster, der skulle have været udsat pga. mystiske smag.

Badevandets kvalitet hænger naturligt nok sammen med spildevandstilførslen i den inderste del af fjorden. Men der er også andre faktorer, der påvirker bakterieindholdet i badevandet, som f.eks. vind- og strømforhold. Det er usikkerhedsmomenter, som kan få badevandets kvalitet til at svinge fra år til år, og som man som kommune ikke er herre over.

Men spildevandstilførslen kan kommunen og forsyningsselskabet Arwos gøre noget ved. Og Aabenraa Kommune har i en årrække haft fokus på at opdage utilsigtede forureningskilder til fjorden. I 2013 udarbejdede forvaltningen Kultur, Miljø- & Erhverv en rapport, der gennemgår forureningsproblemerne og strandkvaliteten, og hvori der oplistes forslag til en række fremadrettede tiltag. Bl.a. intensiveret forureningskildeopsporing. Efterfølgende har Aabenraa Kommune haft et rådgivende ingeniørfirma til at undersøge forureningsforholdene og strandkvaliteten. Dette arbejde sluttede i foråret 2015, og der vil løbende blive fulgt op på undersøgelsens konklusioner. Sideløbende har forsyningsselskabet Arwos arbejdet med på samme dagsorden om at opdage og reducere problemet med spildevandstilførsel til fjorden. Arwos har siden 2010 haft strategisk fokus på at renovere kloakkerne og lave en klimatilpasning, som bl.a. bidrager til, at det blå flag kan komme tilbage til Sønderstrand.

Erik Egvad Petersen - Jeg er derude.....

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard