73 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Havne skal sikres mod olieudslip 
Søndag d. 24 maj 2015 - af  Erik Egvad Petersen  Læst 476 gange.
Det nytter ikke at rydde op efter de gamle olieudslip i 1970’erne og 80’erne, hvis der fortsat sker nye udslip. Derfor vil politikerne i Region Syddanmark og Fredericia Kommune have Shell til at forebygge nye udslip fra havneterminalen.

Og det gælder egentlig ikke kun ved Fredericia. I Aabenraa har man inden for det seneste år haft hele to store olieudslip. Første gang inde i selve havnen kun få meter fra Aabenraa Sportsfiskerforenings klubhus og her forleden lykkedes det at smide adskillige tusinde liter tung dieselolie ud i fjorden ved Enstedværket, der har ændret status til oliehavn.

I december 2014 nedsatte Region Syddanmark og Fredericia Kommune i fællesskab en politisk følgegruppe for at følge opsamlingen af de mange tusinde liter olie, der er løbet ud fra Shells tanke på havneterminalen i Fredericia for mere end 30 år siden. Og torsdag var følgegruppen så på besøg, for at se på de initiativer Shell har iværksat.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med det nye opsamlingsanlæg, som Shell har etableret i begyndelsen af året ud mod stranden, og at der på teknisk plan foregår en konstruktiv dialog om det mellem selskabet, regionen og kommunen. Det er vigtige skridt i den rigtige retning med at få ryddet op efter de store udslip af olie, der er sket på terminalen over årene, siger Jørn Lehmann Petersen (S), formand for udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark.

Olieudslippet blev opdaget i 1985, og året efter begyndte Shell at opsætte brønde til at opsamle olien. I 2011 konstaterede olieselskabet, at brøndene ikke havde haft den fornødne effekt, og at forureningen havde spredt sig til grundvand, badestrand og havmiljø. Derfor blev et nyt afværgeanlæg sat i gang i december sidste år.

På mødet opfordrede den politiske følgegruppe desuden olieselskabet til at forberede selve oprydningen på den afspærrede del af stranden, så de kan gå i gang i det øjeblik, der er vished for, at der ikke tilføres yderligere forurening til Østerstrand via grundvandet.

Jørn Lehmann Petersen tog sammen med formanden for Fredericia Kommunes Miljø- og Energiudvalg, Christian Bro (S), initiativ til at nedsætte den politiske følgegruppe.

- Vi er naturligvis ærgerlige over, at der fortsat er store mængder olie i jorden på havneterminalen og under den sydligste del af Østerstrand. Og vi er meget optagede af at sikre, at der ikke kan ske nye udslip fra det gamle anlæg på havneterminalen, siger Christian Bro og fortsætter:

- Det nytter ikke at rydde op under anlæggene og på stranden, hvis der sker nye oliespild og -udslip. Så det vigtigste lige nu er at sikre mod ny forurening. Dernæst har vi selvfølgelig en klar forventning om, at Shell påtager sig et ansvar og håndterer den eksisterende forurening på Skanseodde. Vores borgere skal kunne færdes trygt og sikkert på strandene.

Fredericia Kommune har foreløbig afspærret ca. 100 meter af den tre kilometer lange Østerstrand ud for havneterminalen indtil foråret 2016, imens Shells arbejder på at forhindre yderligere spredning af forureningen fra terminalområdet.

- Det er en svær sag politisk, fordi forureningen fandt sted for så lang tid siden, at der ikke kan gøres et juridisk ansvar gældende over for Shell. Vi kan altså ikke tvinge Shell til at rydde op efter sig selv. Omvendt er der heller ingen tvivl om, at olieselskabet har en moralsk forpligtigelse i sagen. Selv i 1980’erne var man udmærket godt klar over, at olie og benzin var gift for miljøet, påpeger Jørn Lehmann Petersen.

Den politiske følgegruppe vil derfor fortsat følge processen med at opsamle olieprodukterne tæt i de kommende måneder.

- Vi har i dag aftalt, at vi inviterer Shell til et nyt møde i regionshuset om ca. ét års tid, hvor vi vil følge op på, hvad der sket, hvad Shells har gjort i den mellemliggende periode, og hvordan planen ser ud for det videre forløb, siger udvalgsformanden.

Erik Egvad Petersen - Jeg er derude.....

se linket HER

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard