36 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Storlaks og nye tider i Mörrum 
Søndag d. 29 marts 2015 - af  Morten Garly Andersen  Læst 1537 gange.
Der blev landet både storlaks og smågedder, da der i går var sæsonåbning i Mörrum. Men der kom ikke nær så mange fisk på land som vanligt her ved indledningen af den 75. sæson i den legendariske svenske å, som ellers ofte har budt på 2-300 ædelfisk denne dag.
Det kan der være flere forklaringer på. For det første har vinteren 2014-15 været så mild, at mange af de overvintrende fisk og senere optrukne blankfisk allerede er vendt tilbage til Østersøen. Desuden er billedet vendt nu, så langt størstedelen af de landede fisk genudsættes i modsætning til tidligere, hvor en fisk eller to ofte blev hjemdraget som et ekstra supplement på middagsbordet. Det gør fiskerne efter eget valg, og det fungerer fint; man nøjes med at tage en fisk med hjem i ny og næ og sikrer på den måde, at der er flere fisk at fange i det lange løb.
Fiskeriet lørdag 28. marts var strengt taget ikke premieredagen. For som en del af Kronolaxfiskets nye strategi er der i begrænset omfang åbnet op for fiskeri allerede 1. marts, så vandet var ikke helt uberørt.

Men fisk blev der altså fanget. I alt 58 styk laks, havørreder og hybridfisk - foruden et par smågedder. Både i de legendariske pools 1 og 2 samt de klassiske overvintringspools 24-25 ved campingpladsen, hvor jeg selv så en stor fisk blive mistet, samt i mere outsideragtige pools som 19’eren. I sidstenævnte blev Vincent Bjørnlund noteret for en flot hybrid – altså en ørred-laksefisk – på godt 6,8 kilo (det er herren og fisken på billedet). Ved pool 13 og 14 nær pumpestationen fremdrog en glad jysk fisker en fin fisk i en-meterklassen, som han havde taget, kort før fiskedagen sluttede klokken 17.
Og af fangstjournalen på Mörrums hjemmeside fremgår, at der derudover blandt andet blev fanget en hybrid på 95 centimeter, en laks på 92 og en havørred på 69. Så alle Mörrums ædelfiskearter var altså repræsenteret ved premieren, og der blev taget fisk i de fleste pools.

Og som en af Kronolaxfiskets eksperter, Ulf Sill, sagde så ’handler det ikke så meget om, hvorvidt man får 1,3 eller 5 fisk denne dag. Det handler om at komme ud at fiske ved åen igen efter en lang vinter’.

Festdag
Til gengæld var det lidt af en festdag på premieren, som i år for kun fjerde gang i nyere tid, faldt på en lørdag.
”Der er cirka 250 fiskere i dag, og vi regner med omkring 3.000 gæster i løbet af dagen, så det bliver en festdag for fiskere og indbyggere her i Mörrum”, sagde fiskemester ved Mörrums Kronolaxfiske Ola Söderdahl, da fiskeriet var sat i gang og de første meldinger om fangster løb ind.
Det er det statsejede Kronolaxfiske, som administrerer fiskeriet med udgangspunkt i Laxens hus lige ved Mörrumåens bred.
Ifølge fiskemesteren besøgte 15.000 fiskere og op mod en kvart millioner andre gæster sidste år Mörrum, og det er dem, man gerne vil holde fast i med et nyt koncept.
Derfor har hele setup’et fået en overhaling. Der satses på flere fiskemuligheder, sæsonen er forlænget, den store grejbutik Fiskeshopen er blevet etableret i Laxens Hus og restauranten overfor er blevet renoveret.

Kæmpegedder
Ideen med at brede sæsonen lidt ud ved at lade den begynde tidligere er med andre ord kun en mindre del af, hvad der kan betegnes som nye tider ved Mörrum. For i stigende grad satses der på at brede fiskeriet mere ud, så der både er plads til de mere nørdede sportsfiskere og mere familieorienterede lystfiskere.
”Vores ambition er, at tilbyde Sveriges bedst beskyttede fiskeområde”, fastslår Ola Söderdahl.
Målet er blandt andet at sikre flere indtægter og ad den vej kunne fastholde og udvikle det unikke statsejede sports- og lystfiskeri på et højt plan. For det er ikke mange steder i verden, at fiskeri på så mange kilometer fiskestrækninger i så velplejet natur med så store fangstmuligheder er tilgængeligt for almindelige mennesker til en rimelig pris og med jordejernes accept. Og hvor indtægterne geninvesteres i pleje af natur, beskyttelse og ophjælp af Østersøens oprindelige laksestammer og et super bæredygtigt sports- og lystfiskeri.

Derfor bliver der også i stigende grad gjort opmærksom på muligheden for at fiske efter andre arter end lige laks, havørreder og hybridfisk. For eksempel de kæmpegedder på mindst 16-17 kilo, der også trives i åen. Der er også store sandarter og aborrer at fange.I den forbindelse tillades nu mede/specimanfiskeri på visse tidspunkter i nogle af Mörrums kendte pools, blandt andet pool 3.

Majlaks
I Laxens hus står nu man dagligt parat til at berette, hvad det hele går ud på her i den nye sæson. Lige nu er der udover sæsonåbningen fokus på det næste store spørgsmål: Hvornår kommer blanklaksen? De kaldes egentlig majlaks, men ventes at stige op allerede her i april som følge af den milde vinter. Dem går især fluefiskere efter. Og der spås en super god sæson.
”Der er mange fiskere, der bare venter på, at de første laks skal dukke op, og det ser ud til, at det vil ske tidligt i år”, siger Stefan Enevoldsen, en af de danskere, der arbejder i Fiskeshoppen i Laxens hus,
Ude i havet, hvor Pukaviken forbinder Mörrum med Østersøen er de vilde laks nu fredede og skal derfor genudsættes, hvis de fanges der. Kronolaxfisket har også opkøbt erhvervskvoter til garnfiskeri derude uden at anvende dem i håbet om, at der så bliver flere laks at fange i Mörrum.
”Trollingfiskerne siger, at der er masser af store laks ude i Pukaviken, så det er kun et spørgsmål om tid, før de trækker op i Mörrum”.
I fjor vejede den største blanklaks taget i maj på flue godt 18 kilo.

At det er nye tider, og der var lidt længere mellem fiskene på sæsonåbningsdagen i år gør ikke naturoplevelsen mindre her langs Mörrums bredder. Selv havde min søn og jeg en forrygende dag, selvom vi intet fangede. Vi er kommet her gennem godt 14 år og har erfaret, at ”lige pludselig siger det bang, og så er den der…” Knæk og bræk.

NB: Opdatering 31/3-2015:
Hele sæsonåbningsdagen lørdag 28. marts 2015 blev der fanget ialt 64 ædelfisk i Mörrum-åen, viser den endelige opgørelse. Den største hjemtagne fisk var en ørred/lakse-hybrid på 91 cm og 6,86 kilo (den på billedet). Største fangede fisk var en 114 cm hybrid, en 97 cm havørred og en 92 cm laks, der alle blev genudsat og derfor ikke vejet.

Af Morten Garly Andersen, journalist og lystfisker

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard