43 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Ground Trolling på Aarhus Havn 
Mandag d. 1 april 2013 - af  Henrik L.  Læst 1167 gange.
Det lyder som en rigtig Aarhushistorie, men den er faktisk god nok. En helt ny fiskemetode er ved at indtage Aarhus Havn. Og så er den endda opfundet af to skotter som bor i Aarhus. Ground Trolling - eller ´´jordtrolling´´ på godt jysk - kaldes metoden.

Jack McRell, den ene af de to opfindere, fortæller, at han fik ideen under en fisketur på Aarhus Havn for et par år siden. Han beretter: ´´Jeg gik lidt rundt og kastede med en lille pirk og et sildeforfang uden det store held. Pludselig fik jeg et godt hug på pirken, men den store torsk sprængte desværre linen. Jeg var kommet et stykke væk fra min Land Rover, og da jeg alligevel skulle gå tilbage, kunnne jeg lige så godt kaste lidt undervejs. Den eneste anden agn jeg havde på mig var en leddelt Rebel Fastrac på 11 cm, som er en udmærket tobisimitation. Den kastede dog ikke særlig godt, så jeg kylede den bare 15 meter ud, slog bagstoppet til, og begyndte lidt opgivende at gå mod bilen med wobbleren på slæb. Jeg kom dog ikke ret langt, for da wobbleren begyndte at dykke ned med sine forførende bevægelser, huggede en flot havørred på hele 4,3 kg. Se, dét var jo noget af en uventet succes, men det viste sig hurtigt, at den langt fra var tilfældig. Siden da har jeg gået mange kilometer langs kajen, og omkring 30 pæne havørreder og steelheads har taget mine wobblere, som jeg trækker langs kajen ca. 25 meter bag mig. Udover den oprindelige Rebel Fastrac har jeg med held anvendt forskellige modeller fra Rapala, bl.a. Down Deep Husky Jerk og Tail Dancer, samt de dybdykkende modeller fra Bomber.´´

Jack McRell er dog ikke den eneste der har udviklet metoden. Hans fætter, Jock Scott McRell, har på baggrund af et ærgerligt uheld videreudviklet jordtrollingen. Jack beretter videre: ´´Efter en fisketur til Pinds Mølle put & take kørte min fætter i grøften og brækkede benet. Det viste sig at være et kompliceret brud og han er derfor bundet til en elektisk kørestol indtil benet igen kan bruges om et par år. Han ville også gerne jordtrolle og vi forsynede derfor kørestolen med en stangholder, hvorefter han også kunne begynde. Han fik hurtigt fik et par gode fisk fra kørestolen. Min fætter, der tidligere arbejdede som teknisk chef på et af de store whisky-destillerier i Skotland, fik dog en idé, hvortil han kunne udnytte sin tekniske snilde. Vi forsynede simpelthen hans kørestol med en elektrisk downrigger drevet af kørestolens batteri! Vi måtte ganske vist ombygge downriggeren med en længere bom på tre meter, og den traditionelle trollingstang blev erstattet af en surfcasting-stang, som i længden passer perfekt til den ombyggede downrigger, der styres fra en lille kontrolpult ved siden af kørestolens normale styrepult. Nu kører han rundt og fanger mange fisk langs kajerne, da han kan fiske i den helt rigtige dybde hele tiden! Torsk, sej, makrel og ikke mindst store havørreder falder for de flaksende trollingblink, som Big Ed, Flutter Chuck og Toby Salmo. Vi eksperimenterer også lidt med brug af et ekkolod, hvis transducer sidder på en lille svømmer der kan glide på downriggerens kabel. Jock har allerede set flere gode fisk på ekkoloddet inden de huggede, så det kommer vi helt sikkert til at bruge mere i fremtiden. Selve ekkoloddet monteres lige ved siden af styrepultene´´.

Nogen vil måske overveje, om jordtrolling er omfattet af fiskerilovens forbud mod trolling mindre end 100 meter fra kysten. Jack har undersøgt sagen: ´´Jeg har spurgt min kusine, Kate Alexandra Lawcock McRell, der er advokat i Aberdeen, om hendes mening og hun oplyser, at den danske fiskerilov definerer trolling som noget der foregår fra en båd, så der er ingen lovmæssige problemer med at jordtrolle. Men man skal selvfølgelig have lov til at fiske i den havn, hvor det skal foregå´´.

Ikke alt har dog været den store succes. Jack fortæller lidt slukøret: ´´Efter den første succes med jordtrolling til fods blev jeg lidt smådoven og tænkte, at jeg jo bare kunne tage cyklen og trolle fra den. Samtidig kunne jeg jo også lige tage en lille single malt fra lommelærken uden at få problemer med ordensmagten. Det gik da også fint - lige indtil den første havørred huggede. Jeg blev så overrasket, at jeg simpelthen kørte på hovedet i havnen! Fisken forsvandt, men jeg blev fisket op af et par hjælpsomme vietnamesere, hvis stænger med pirke og tykke fletliner da også fik fisket cyklen op igen. Trods dette lille uheld, er jeg ikke i tvivl om, at jordtrolling er kommet for blive og jeg tror, at vi vil se mange nybagte jordtrollingfiskere ved de danske havne i de kommende år´´ slutter den glade skotte fra Smilets By.



<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard