61 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Storlaks afvist ved Mørrum 
Lørdag d. 26 marts 2011 - af  Morten Garly Andersen  Læst 5829 gange.
Årets premiere i den legendariske svenske Mørrum-elv blev en højdramatisk affære med mange flotte fisk og et par nedslåede lystfiskere. Der blev fanget 205 fisk fra omkring et par kilo og op i ti-kilosklassen.
"Jeg er glad. Premieren er gået over alt forventning og meget bedre, end jeg havde turdet håbe på", fortæller chefen for fiskeriet i Mørrum, Percy Assarson, om den traditionelle premiere, som har fundet sted siden 1941.

I dagene op til premieren i går - 25. marts 2011 - havde det været lunt og forårsagtigt med sol og op mod 10 grader, men så blev det køligere på selve premieredagen, hvilket normalt ikke er godt for fiskeriet. Temperaturen var droppet til tre grader om morgenen, inden startskudet blev affyret for at åbne fiskeriet klokken 9.00. Det var skyet, og vandet var lige under de tre grader. Men luften blev lunere i løbet af formidagen, solen tittede frem, og så huggede fiskene i det tunge mørke vand.

Langt de fisk, der blev fanget, var havørreder. Den største var en fisk på 7 kilo fanget af danskeren Jan Poulsen i pool 25. Men der var også enkelte laks og nogle af de såkaldte hybrider, som er en blandingsfisk mellem laks og havørred. Og det var dem, der forårsagede den største dramatik i år. Ved indvejningen efter afslutningen på fiskeriet kom en glad svensk fisker med en blank kæmpefisk på 105 centimeter, som han mente var en hybrid. Den blev lagt på vægten, som viste 8,8 kilo. Men fiskemesteren så nøje på den og meddelte, at han var uenig. Det var en udleget hunlaks, og dem må man ikke tage, fastslog han og konfiskerede fisken fra den skuffede svensker.

Nogle minutter senere blev en endnu større, men lidt kortere fisk lagt på vægten. Den 103 centimeter lange fisk vejede 10,3 kilo. Fiskemesteren meddelte igen, at han var uenig i, at det skulle være en hybrid, men kunne godt se, at det var svært at afgøre. Fisken blev taget ud i baglokalet, og fiskechef Assarson tilkaldt. Et par minuter senere var dommen klar: Fisken blev godkendt som en hybrid og udråbt til dagens største fangst. Og så kom der et lettet smil frem på svenske Anders Hedströms ansigt, manden der havde fanget fisken.

Selv fik jeg tre fine fisk i den klassiske pool 2 i løbet af et par timers fiskeri, som blev fightet og landet med hjælp fra min gode ven Jan Andersen, som var til sin første Mørrum-premiere - og selv fik og genudsatte en godt 2,5 kilos havørred på Hotel Walhallas stykke af Mørrum-elven. Jeg tog en ørred på 4,6 kilo med hjem, mens de to andre blev sat ud. En trend der nu er ved at blive normen under det tidlige fiskeri i Mørrum. I fjor blev 166 af de 272 fangede fisk genudsat - eller cirka 60 procent. I år var tallet steget til omkring 75 procent.
"Det er helt klart en trend, vi ser, og som også breder sig andre steder. Her i Mørrum er det baseret på frivillighed, det er op til den enkelte at tage den beslutning, og jeg synes det er flot, at så mange fisk genudsættes", siger Percy Assarson.
Tidligere hjemdrog fiskere bundter af ørreder ved premieren. Men dengang var der også større opgang af fisk i elven.

De fleste fisk, der fanges på denne tid af året, er fisk, som har været oppe i åen for at gyde. De er mørkere, mindre og svagere, end da de trak op i åen i sidste år. Og de regnes ikke længere som de store lystfiskertrofæer. Ved at genudsætte de mest sårbare eksemplarer, får de mulighed for at trække ud i havet, æde sig store og stærke, og så forhåbentlig vende tilbage til Mørrum endnu større og stærkere, noget som laksen gør omkring maj og havørreden hen i august og september i Mørrum.

God dag, Morten Garly Andersen, lystfisker og journalist.
Foto: Jan Andersen (Forfattteren med 4,6 kilos Mørrum-premiere-ørred)

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard