Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8295
i dag: 0
25627 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Kombiløsning ved Tange Sø 
Søndag d. 1 april 2012 - af  Henrik L.  Læst 2320 gange.
De involverede parter omkring Gudenåen og Tange Sø er nu blevet enige om, hvordan passageforholdene ved Tange Sø skal løses. Der bliver tale om en såkaldt kombiløsning, der kombinerer en delvis tilbagelægning af Gudenåen til dens oprindelige løb med en delvis bevarelse af søområdet.

Mindre detaljer mangler endnu at falde på plads, men allerede nu ventes arbejdet at kunne færdiggøres i løbet af få år.

Løsningen bliver som følger:

Tange Sø opdeles i 3 mindre søer og Gudenåen ledes tilbage til størstedelen af sit gamle løb fra tiden før anlæggelse af Tange Sø.

Ans Sø:
Ved Ans anlægges en dæmning over Gudenådalen fra det lille næs på Ans-siden øst for Ans mod nordvest til den modsatte side, hvor den i kort afstand følger den nuværende bred mod nordvest - forbi den nuværende dæmning - for nord for øen igen at dreje over mod vest mod Ans-siden. Herved opstår den nye Ans Sø. Den gamle dæmning vil eventuelt kunne fjernes og vejen vil i stedet kunne føres over den nye dæmning nord for Ans, hvorved man opnår en mere ubrudt søflade og at trafikken ledes uden om Ans. Vandstanden kan formentlig opretholdes af de småvandløb der udmunder i søen, men hvis det ikke er tilfældet, kan man opsætte en lille vindmølledrevet pumpestation ved Gudenåen.

Gudenåen ledes forbi Ans Sø i et kunstigt løb der skal ligge lige udenfor den nuværende østlige søbreds placering. Gudenåen vil løbe nogle få meter under søens niveau og en ny vejbro over åen bliver nødvendig. Vandstanden i søen opretholdes på det nuværende niveau, ligesom i de øvrige nye søer. Indløbet til omløbet vil evt. kunne udformes således, at Gudenåen ved høj vandstand vil oversvømme engene opstrøms for omløbet, hvorved en rensende effekt opnås.

Tange Langsø:
Nord for Ans og Skelbækkens udløb anlægges en ny dæmning, der går ud fra den nuværende vestlige søbred mod nord-nordøst til en afstand af ca. 150- 200 meter fra søbredden og videre mod nord, hvor den rammer det nuværende næs syd for Tange. Herved opstår den nye Tange Langsø. Det oprindelige åløb ligger ca. 400 meter fra den nuværende søbred, hvilket betyder, at der er god plads til den nye sø i ådalen, uden at den kommer for tæt på åen. Skelbækken kan om nødvendigt ledes gennem søen for at opretholde vandstanden.

Tange Værksø:
Der anlægges en dæmning fra næsset mod nordøst til lidt syd for den gamle, fredede dæmnings østlige endepunkt. Herved opstår den nye og mindre Tange Værksø. Dæmningen vil ligge på den naturlige forlængelse af næsset, der nu ligger som en højderyg under vandet.

Gudenåen ledes i et kort, kunstigt løb øst om den gamle dæmning og videre til den nuværende Gudenå nedstrøms Tangeværket.

Tange Å:
Tange Å ledes fra det nuværende udløb i Tange Sø gennem et kunstigt løb mod syd over det nuværende næs, gennem et stryg med en række slyngninger og videre i den tørlagte ådal nord for Tange Langsø til dens udløb i Gudenåen. Åens udløb i Tange Sø lukkes, men søens vandstand opretholdes ved om nødvendigt at lede vand fra åen ind i søen. Tange Å vil få et stort fald ned mod Gudenåen, og da det naturlige terræn ifølge de gamle topografiske kort falder stejlt lige udenfor den nuværende søbred, vil det være nødvendigt at placere størstedelen af slyngningerne i en udgravning på det nuværende næs. Materialet herfra kan eventuelt anvendes til den nye dæmning. Andre steder har man med held udlignet store fald på mindre vandløb over en kort strækning på lignende måde.

Gudenåen:
Gudenåen lægges tilbage til sit gamle løb, men løber - som nævnt - forbi de nye søer Ans Sø og Tange Værksø i kunstige omløb. Det oprindelige løb ligger så heldigt placeret i ådalen, at det kommer ganske nær den nuværende østlige sø bred lige dér, hvor Gudenåen ledes både til og fra det kunstige løb ved Ans Sø og igen dér, hvor Gudenåen vil møde omløbet ved den gamle dæmning.



Fordele ved projektet:

Gudenåen ledes tilbage til sit gamle løb på omkring 80 % af den strækning der i øjeblikket ligger under Tange Sø. Der bliver fri passage for fisk og den øvrige fauna gennem hele åsystemet. Projektet holdes stort set indenfor arealet af den nuværende Tange Sø og unødige indgreb i naturen undgås.

Gudenådalen udgør en så vigtig naturtype, at man har taget vidtrækkende hensyn til den ved planlægningen af vejanlæg nær Silkeborg. Projektet ved Tange Sø giver mulighed for at genetablere et stort stykke af denne naturtype.

Området som helhed - med dets skove, søer og åer - vil blive et fint rekreativt område. Der kan anlægges stier på dæmningerne hvorfra der vil blive en flot udsigt over hele området. Den gamle pramdragersti og andre småveje kan genetableres.

Den genetablerede Gudenå vil blive meget hurtigtstrømmende på grund af det store fald på 10 meter ned over strækningen. Dette er enestående i et lavland som Danmark. Strækningen bliver meget attraktiv for fisk og fiskere, hvilket kan give øget turisme i området.

Tange Å og Skelbækken opnår frit løb til Gudenåen og kan blive vigtige gyde- og opvækstområder for havørred og laks.

Langt de fleste omkringboende - incl. golfbanen - vil fortsat have nærhed eller udsigt til søer af betydelig størrelse. Søerne vil omtrent få samme størrelse som flere af de smukke - og ikke helt små - søer omkring Silkeborg, f.eks. Ørnsø, Almindsø og Thorsø. Mulighederne for rekreativt at udnytte søerne vil derfor stadig være til stede.

Ingen ejendomme skal eksproprieres. Sommerhusene på østsiden af søen vil ikke skulle fjernes som det er tilfældet, hvis der skal graves et langt omløb. Dog skal der findes en løsning med ejeren af jorden hvor Tange Å skal have sit nye løb og hvor det korte nordlige omløb skal graves.

Den nye Tange Værksø sikrer, at der fortsat er vand ved den fredede, gamle dæmning ved Tangeværket, der fortsat kan fungere som museum.

Dæmningerne der omslutter de nye søer kan helt eller delvist etableres af aflejret sediment fra den nuværende søbund og bortskaffelse undgås dermed. Jord fra ugravningerne til de to kunstige omløb og stryget ved Tange Å kan ligeledes anvendes til dæmningerne.

I ådalens i forvejen kuperede terræn kan de forholdsvis lave dæmninger nemt indpasses på en måde der ikke skæmmer naturen.

De nye søer kan uddybes i forbindelse med etableringen og dermed sikres mod fremtidig tilgroning. Nye øer til fuglelivet kan samtidig etableres i søerne.

Vandkvaliteten i de nye søer vil blive bedre uden konstant tilføring af næringsstoffer fra Gudenåen, hvorved opnåelse af badevandskvalitet bliver mulig. Badestrand med sand vil eventuelt kunne anlægges i Ans.

---

1/4 2012

<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard