Print side | Luk vindue

Tunkvote

Udskrevet fra: 123nu.dk
Kategori: Generelt
Forum navn: Lystfiskeri generelt
Forum beskrivelse: Generel lystfiskerdebat om løst og fast
Web-adresse: http://www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=52017
Udskrevet den: 29 Mar 2024 kl. 00:04


Emne: Tunkvote
Besked fra: Jakob Larsen
Emne: Tunkvote
Posteringsdato: 20 Nov 2020 kl. 14:53
DSF kæmper hårdt for en tunkvote til sportsfiskere. Det oplagte spørgsmål er så hvilken  småbådsejer, der kan spise sig igennem en tun på flere hundrede kg? 

Man kunne også vælge den løsning at tunen blev taget til havn og solgt og hovedparten af betalingen gik til en pulje til forbedring af havmiljøet fx til at genskabe rev, etablere ålegræs eller fjerne spøgelsesgarn.

DSF link:

https://www.sportsfiskeren.dk/lystfiskeri/nyheder/2020/11/sportsfiskerne-kaemper-videre-for-dansk-tunkvote - https://www.sportsfiskeren.dk/lystfiskeri/nyheder/2020/11/sportsfiskerne-kaemper-videre-for-dansk-tunkvote



Svar:
Besked fra: FFFI
Posteringsdato: 20 Nov 2020 kl. 15:30
Hej Jakob.
Jeg tror heller ikke det bliver “menig Dansker“ der kommer til at få del i en evt kvote, det vil jo selvfølgelig kræve båd, og en form for erfaring.
så mon ikke det bliver en kvote som vil blive brugt af TUN entreprenørere, der kan tjene kassen på at guide danske og udenlandske fiskere. 


Besked fra: Kaspar Wendelin
Posteringsdato: 20 Nov 2020 kl. 20:04
en kvote vil sandsynligvis blive rent til genudsætning, lige som de vist har i Kroatien.

Dyreplageri og leg med truede dyrearter for "Sportens" skyld, det er mig en gåde hvorfor man kun vil have C&R på dem. Som det er nu dør en del at tunene til mærknings fiskeriet. Ja der er vist meget lavt tab af liv på de mærkede tun men de tun som vurderes ikke at kunne overleve bliver blot sluppet fri, ja så synker de til bunds og dør men det ser flot ud at ingen mærkede tun dør.

I Norge der må man spise de tun man fanger.

Det ville være nemt at lave et lotteri over indsendte ansøgninger og dem der var heldige fik en tun som de så kunne fange og dræbe og dele mellem resten af bådens besætning og inden man så sig om så var den tun spist uden at blive solgt.


Besked fra: Jakob Larsen
Posteringsdato: 21 Nov 2020 kl. 07:26
Hej Kaspar. Jeg synes helt klart at alle de fangede tun skal ilandbringes. At sætte kæmpe tun tilbage, der måske ikke klarer sig er ikke ok og et spild af ressourcer. Det betyder så også, at det danske kvotesytem, som det praktiseres ved laksefiskeriet, ikke kan overføres til tun.


Besked fra: damquick
Posteringsdato: 21 Nov 2020 kl. 09:51
Hvis man sejler ud fra sverige eller norge må man så lande tun ?



Besked fra: Jakob Larsen
Posteringsdato: 21 Nov 2020 kl. 11:13
Hej Christian
Hvad jeg lige kunne finde...bliv nordmand :)

https://smaabaadsnyt.dk/2020/03/09/norske-lystfiskere-faar-6-dobblet-kvoten-paa-blaafinnet-tun/ - https://smaabaadsnyt.dk/2020/03/09/norske-lystfiskere-faar-6-dobblet-kvoten-paa-blaafinnet-tun/

Nyt for mig at forskningen også har kørt i Norge..


Besked fra: damquick
Posteringsdato: 22 Nov 2020 kl. 09:38
Hej Jakob 
Jeg har boet så mange år norge så det er ikke noget problem men at hedde ola nordman nej tak


Besked fra: pedersen84
Posteringsdato: 23 Nov 2020 kl. 16:20
Hej Kasper Wendelin har du beviser i forhold til din påstand eller?
Mvh
Martin


Besked fra: pedersen84
Posteringsdato: 23 Nov 2020 kl. 16:41
i forhold til spørgsmålet om kvote til lystfiskeri efter blåfinnet tun er det en svær ting og få på plads så det administreres fornuftigt..
ville måske personligt synes det skulle laves som det dyrkes på PEI under meget kontrolleret forhold.. 


Besked fra: ROLSNER
Posteringsdato: 24 Nov 2020 kl. 23:10
Hej Jakob, dette her er godt forslag, en beskeden kvote kunne give god værdi:

"Man kunne også vælge den løsning at tunen blev taget til havn og solgt og hovedparten af betalingen gik til en pulje til forbedring af havmiljøet fx til at genskabe rev, etablere ålegræs eller fjerne spøgelsesgarn." 


Besked fra: Kaspar Wendelin
Posteringsdato: 25 Nov 2020 kl. 17:16
Hvilken påstand?

At fiskene dør af mærkningen?

Sjovt nok har danskerne aldrig opgjort hvor mange der døde af projektet. Den første i Norge døde og det gjorde vist nok 3 eller 4 andre det år for dem. Svenskerne har meldt ud af de mistede 5 fisk i enten 2019 eller 2020. Et af de første par år mistede danskerne mindst 3 som blev brugt til obduktion for turister i Nordjylland. 

Det siger sig selv at INTET C&R fiskeri er uden tab, hvorfor står det danske tun projekt helt uden dødsfald? Ja jeg kender til folk der fisker med og ja de siger at hvis forsker både vurdere at fiskene ikke overlever så slipper de den. Jeg kender måske også en lille smule nogen forskere inden for fiskeverdene og ja det er da blevet nævnt at der bliver mistet fisk. At alle tun overlever lyder meget usandsynligt, ja alle mærkede tun overlever, fordi man vælger at kun mærke de friske fisk som der kan give data til projektet.


Men hvordan beviser man at en fisk der er sluppet fri dødende dør, den ligger jo på bunden af havet.....


Besked fra: Jakob Larsen
Posteringsdato: 25 Nov 2020 kl. 20:32
Kaspar, helt enig - efter min mening skal kvoten gælde tvungen hjemtagelse af de fangede tun. Samme problematik for laks. I Norge har man også lavet genudsætningsforsøg med laks, men så vidt jeg husker har man ofte ikke medtaget i forvejen skadede fisk og så bliver resultatet jo naturligt mere positivt og man kan så få op til 93% overlevelse.



Print side | Luk vindue