Print side | Luk vindue

DTUs uvidenhed

Udskrevet fra: 123nu.dk
Kategori: Generelt
Forum navn: Natur og miljø
Forum beskrivelse: Natur og miljø
Web-adresse: http://www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=45556
Udskrevet den: 01 Maj 2024 kl. 08:04


Emne: DTUs uvidenhed
Besked fra: lasse hagebro
Emne: DTUs uvidenhed
Posteringsdato: 27 Jan 2013 kl. 19:36

Her er et referat fra §7 mødet nov. 2012

Pkt 11. Evt.


Arne Rusbjerg oplyste, at der ønskes en begrundelse for, hvorfor der ikke gives dispensation på ansøgninger vedr. rugekasser til undervisningsbrug.

Peter Geertz-Hansen oplyste, at man har samarbejdet med udvikleren af disse rugekasser, som ikke kunne færdigudvikle projektet. De konkrete ansøgninger til undervisningsformål, som DTU Aqua er blevet forelagt, har været koblet til nogle vandløb, som der er problemer med, eller vandløb, hvor bestanden er selvreproducerende. DTU Aqua har baseret på et fagligt og biologisk skøn vurderet, at rugekasserne ikke vil have en effekt.

Der er stillet et enkelt konkret spørgsmål om rugekassers brug til undervisning.

Der bliver svaret, at rugekasserne ikke vil have en effekt. Hvor har DTU den viden fra?.

Der bliver sagt, at DTU har samarbejdet med udvikleren (jeg vil kalde vedkommende afvikleren) af rugekasserne, som ikke har kunnet færdigudvikle projektet. Det er i hver tilfælde ikke mig, de har samarbejdet med.

Ideen med rugekasser stammer fra en svensker Bengt Petterson, der havde videreudviklet Vibert Boxen.

Jeg fik for 6 år siden tilsendt en artikel fra Flugfiske Norden 1995, hvor rugekassen var omtalt.

På det tidspunkt arbejdede jeg med Jordan Scotty Klækkebokse, men var samtidig i gang med at fremstille et el-sikret hyttefad, efter en ide fra Brønderslev Foreningen. Det var så nærliggende, da jeg arbejdede med pontonerne til hyttefadet, at sætte pontoner på Bengt Pettersons rugekasse, så den blev flydende, hvilket kunne forhindre tilsanding. Forsøgene gik godt. Der kom ca. 6000 stk levende yngel ud af kassen.

Der blev i foråret 2012 kørt forsøg med rugekassen i Blåkilde Efterskole, hvilket vil blive gentaget igen i år.

I kan læse mere om projektet i Blåkilde Efterskole på Steen Ulnits hjemmeside under biologi.

Her er lidt fra filmen vi er i gang med.https://vimeo.com/58322409

Jeg har tidligere her på hjemmesiden svaret på DTUs kritik af rugekasserne, og de halvhjertede forsøg de har foretaget i samarbejde med vedkommende, de kalder udvikleren af rugekassen.

Men trods modstand fra DTU, går det den rigtige vej, vi har trods alt ytringsfrihed, så sandheden bliver svær at skjule.

Her er et lille glimt ind i den rugekasse, der siges  ikke fungerer. https://www.youtube.com/watch?v=2KC_28NTMEc


Mvh Lasse Hagebro




Svar:
Besked fra: Rasmussen
Posteringsdato: 27 Jan 2013 kl. 21:33
Kære Lasse
 
Hvornår pokker lærer du det ??
Janteloven lever bedste velgående, og du skal ikke komme her med dine lavteknologiske rugekasser, og fortælle de lærte hvordan man laver ørredyngel uden at belaste naturen med dambrugsdrift.
Du skal f... heller ikke komme og fortælle dem, at det er bedre at lave ynglen i det vandløb hvor de skal vokse, fremfor at sikre den lastvognschaffør som skal transportere dem flere hundrede kilometer et stykke arbejde.
Det er jo også ganske forfærdeligt, at komme til at lave et par hundrede levedygtige stykker yngel, som vandløbet ikke kan bære. Biologerne har jo talt op og konstateret præcist hvor mange stykker yngel der kan være pr. meter i alle bækkene.
Det er jo også skæmmende, at en gruppe børn kunne komme til at kigge ind i en rugekasse og se de små fisk, det skriger jo til himlen at der er tale om ren pædofili, som straffes med fængsel i flere år.

Så i bund og grund burde du fatisk skamme dig, sådan komme her og fortælle de lærte at der findes alternativer til deres metoder.
De metoder som de har brugt i årevis, har jo reddet alle ørred og laksebetandene, og sikret at det myldrer med fisk i alle danske vandløb.
 
Det værste som kunne komme til at ske, er at man efterhånden får hældt så meget grus i vores vandløb, at fiskene strander på vejen tilbage til deres fødesteder, og man så i værste fald kunne blive tvunget til at bruge en af dine ubrugelige rugekasser
 
Jesper RasmussenOuch


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 27 Jan 2013 kl. 23:30
[TUBE]2KC_28NTMEc[/TUBE]


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 10:43
Hej Jesper
Jeg har den fejl, at jeg ikke er god til at stå skoleret for de lærde. Men havde jeg ikke den fejl, kom vi aldrig videre.Smile
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 11:40
Jesper,
du må da ikke skælde stakkels Lasse ud på den måde.
 
Lasse gør jo ganske enkelt det her, fordi Lasse har en kæmpe kærlighed til sine vandløb og gerne hjælper både os og fiskene til større bestande.

Lasse fik en åbenbaring, og brugte ganske enkelt hovedet til at finde en metode, hvor vi kommer meget tæt på den naturlige gydning.
 
Jeg kan bestemt godt forstå, hvis DTU Aqua er bekymrede for, om vi ved at bruge rugekasen "glemmer" at renovere vandløbene. Det må vi naturligvis ikke glemme, men umiddelbart ser metoden ud til at være et godt ekstra værktøj i kassen. Den skal blot bruges med fornuft og sideløbende med vandløbspleje.
 
Så ender vi måske med et godt resultat, som alle kan støtte.
mvh
kjeld
 
 


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 14:11
Jeg prøver lige om Lasse link kan fungere - det fra det første indlæg - så man klikker lige ind til filmen. Smuk i øvrigt
 
http://vimeo.com/58322409 - http://vimeo.com/58322409


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: TBH
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 14:43
Det ser SÅ besnærende enkelt ud det du gør Lasse!!! Det skulle have skoleklasser sgu have i natur/teknik.......eller i det mindste have lov til at gøre forsøget!!!!!

-------------
"Man behøver ikke være landmand for at lukke lort ud hele tiden"


Besked fra: frankjensen
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 15:39
Det undrer mig, at nogle kan blive ved med at være så euforiske omkring klækkebakker/rugekasser.
Hvis man føler, et vandløb har brug for rugekasser, så er der jo noget galt med det pågældende vandløb.
Brug i stedet krudtet på restaurering.
Vh
Frank


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 16:48
Hej Frank
Mener du ikke rugekasser kan bruges til undervisnings brug, og hvorfor ikke.Wink
Rugekasser er ikke en erstatning for vandløbsrestaurering, men kan bruges som en quickstart til et nyåbnet og restaureret vandløb. Vi bruger i dag 12 mill på udsætning af laksefisk, kan det gøres bedre og billigere, hvorfor så ikke bruge nogle af disse penge på restaurering.
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 16:49
Citat: frankjensen

Det undrer mig, at nogle kan blive ved med at være så euforiske omkring klækkebakker/rugekasser.
Hvis man føler, et vandløb har brug for rugekasser, så er der jo noget galt med det pågældende vandløb.
Brug i stedet krudtet på restaurering.
Vh
Frank
Der sættes pt. flere millioner (dambrugs producerede) fisk ud hvert år rundt om i landets åer, som koster kassen at producere og hvor generne ofte blandes uhensigtmæssigt ---> og det er disse udsætningsfisk, som rugekasserne ville kunne mindske i antal og derved kunne der også spares penge, penge som kunne bruges til at forbedre forholdene vandløbene. ---> Jeg undre mig lidt over, at du ikke kan se de positive økonomiske perspektiver ved rugekasserne.


Besked fra: Søder
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 17:07
Ja man må unders ...ligeså over at der ikke kan laves fisk de år der tælles ...men det kan man jo ikke for det har vi ikke gjort i 30 år ...
Kunne de måske sættes ud i ikke så egende vandløb i stedet eller ....puha nej det bliver nok for svært...og nej Keld jeg har heller ikke glemt den lovning vi fik på HØ SJ mødet i Ishøj hvor der blev snakket....


-------------
/Søder


Besked fra: Klaus Neilsen
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 17:27
Mon ikke "Frank Jensen" er en af de "lærde" som føler sig truet af rugekassernes gode resultater? Jeg synes at huske det navn fra biologi afsnittet i en Ploug Hansen ørredbøger.
 
Og dog, det kunne også være en forhenværende justitsminister...


-------------
Who's the more foolish? The fool, or the fool who follows him?


Besked fra: Lars Skov
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 17:45
Hej Lasse
Jeg er da helt sikker på at rugekasser vil virke i et nyrestaureret og genåbnet vandløb - men øh hvorfor ikke bare lade lad fiskene være i fred og gyde selv? Der er talrige eksempler på at gydefisk kort efter etablering af passagemulighed indvandrer spontant. Da begge dele vil ske i vinterhalvåret kan jeg ikke se den vilde kickstarts effekt.
De fleste af kommentarerne her i tråden går vist på rugekasser generelt og ikke til undervisningsbrug. Hvis man i et selvreproducerende vandløb vil opfiske moderfisk og putte æg i en rugekasse for undervisningsformål så fint med mig 


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 18:21
Hej Lars
Hvorfor bruger vi så 12 mill på udsætning af laksefisk ?.
Nu gik spørgsmålet på §7 udvalget om brugen af rugekasser til undervisningsbrug, og svaret fra DTU var, at de ikke havde nogen effekt. Man kan kalde det ukorrekte oplysninger. Her i Hagebro kalder vi det LØWN.Smile
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Guests
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 18:28
Hej Klaus
Ved tilfældigvis at der er en biolog Frank Jensen tilknydtet SDU, hvorvidt det er den samme - er ikke umiddelbart til at afgøre, men det lyder oplagt. Kynisme staves erfaring.


Besked fra: kikophil
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 19:03
Hmmm...
 
Vi har i tidligere tråde talt om, hvordan vi får politikerne til at reagere uden først, at søge oplysninger ved DTU`s bremseklods afdeling.
 
Frem i offentlighedens søgelys via medierne er vist svaret på det, da der herved bliver stemmer at hente. I aviserne og i tv nyhederne, så burde det køre - forhåbentligt.
 
Alt kan sku lade sig gøre nu om dage. Man skal "bare" finde det rigtige våben samt angrebsvinkel. Dette forum er ikke nok, men viden er magt, så godt at det kommer jævnligt frem Big smile
 
K & B med foretagendet.
 
Mvh. - Kim -


Besked fra: fiskefreak
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 19:31
Citat: lasse hagebro

Hej Lars
Hvorfor bruger vi så 12 mill på udsætning af laksefisk ?.
Nu gik spørgsmålet på §7 udvalget om brugen af rugekasser til undervisningsbrug, og svaret fra DTU var, at de ikke havde nogen effekt. Man kan kalde det ukorrekte oplysninger. Her i Hagebro kalder vi det LØWN.Smile
mvh Lasse Hagebro
 
 
1. Hva skulle formålet være med undervisning hvis fagkundskaben underkender det, er det ikke spild af midler.
 
2. Er det ikke sandt, at hvis rugekasser skulle udgøre grundlaget for fremtidig avl, så kræver de at der er dagligt eller næsten dagligt tilsyn i tilfælde af at kassen stopper til i drivende grøde og lignende - hve skulle forestå dette arbejde ?
 
3. Ret beset er rugekasser vel på baggrund af ovenstående punkt 2. kun brugbare i vandløb uden grøde og anden vækst ?
 
Det ikke for at skyde på noget, jeg tager hatten af for dit frivillige arbejde, men der er flere sider af en sag.
 
venligst
 
Claus,
 
 
 


-------------
Venligst


Besked fra: Lars Skov
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 19:51
Hej Lasse
Jeg tror ikke jeg er den rette til stå på mål for den budgetposts størrelse. Dog tvivler jeg på at de 12 mil. bruges til udsætning af fisk i ny-restaurede vandløb - det håber jeg ikke.
Misforstå mig ikke. Jeg har ikke noget IMOD rugekasser- der er bare en tendens til at disse diskussioner munder ud i skamrosning af rugekasser og mudderkast mod de blinde eksperter fra DTU.
Jeg kan sagtens følge tanken om bedre "homing" (eller hvad man nu kalder det i Hagebro og på DTU), bedre (eller ihvertfald anderledes) selektion af moderfisk osv men mange af disse overvejelser - er de ikke netop blot overvejelser?

Hvad med at lave en undersøgelse af  det - man kunne eksempelvis udvælge et vandløb med udsætning i Dit lokalområde og måle smolt udtrækket - stoppe udsætningerne og i stedet bruge rugekasser og så måle effekten på smoltudtrækket. Herefter kan man evt stoppe og se om udtrækket ændrer sig igen. Det kunne virkeligt være interessant at se og ville potentielt give stor vægt til rugekasseargumentet. Det ville være mere vægtigt end blot punktmålinger af yngel/ungfisk tætheder
 
Hvis et sådan studie er lavet kan du måske give et link - jeg kunne vældig godt tænke mig at læse mere om dette.
 
PS: stor respekt herfra for din ildhu. 



Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 19:59
Hej Claus
Du er ikke nok inde i hvordan rugekassen fungerer. Jeg har ca 100 km fra Hagebro til Blåkilde Efterskole. Kasserne har været besøgt 3 gange i rugeperioden, ca 1 gang i måneden. Der er ikke andre der har passet kasserne. I de år jeg har arbejdet med rugekasser, har der ikke været problemer med drivende grøde. De skærer heller ikke grøde om vinteren. Masser af levende grøde gør kun forholdene bedre. Der var ved den første type rugekasse problemer med sand, men det blev løst. Til punkt 1. Hvis fagkundskaben har en økonomisk interesse i at bremse alm. mennesker i at blive klogere, er det en skidt drejning. Det ser jo heller ikke så godt ud, at vi af fisketegnsmidlerne betaler 17mill om året til rådgivning i ferskvand, hvis der kommer ideer udefra.Wink
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 20:09
Hej Lars
Det er netop de undersøgelser du omtaler, vi forsøger at få tilladelse til. Heldigvis er Ålborg Universitet gået ind i arbejdet. Der kan sættes datalocker på kasserne for at følge vandløbstemperaturer, samt bruges genteknologi for at spore fiskene.
Det skal nok komme op at køre, jeg har bare ikke tålmodighed til at vente på det bliver forstået.Wink
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 20:19
Citat: lasse hagebro

Hej Claus
Du er ikke nok inde i hvordan rugekassen fungerer. Jeg har ca 100 km fra Hagebro til Blåkilde Efterskole. Kasserne har været besøgt 3 gange i rugeperioden, ca 1 gang i måneden. Der er ikke andre der har passet kasserne. I de år jeg har arbejdet med rugekasser, har der ikke været problemer med drivende grøde. De skærer heller ikke grøde om vinteren. Masser af levende grøde gør kun forholdene bedre. Der var ved den første type rugekasse problemer med sand, men det blev løst. Til punkt 1. Hvis fagkundskaben har en økonomisk interesse i at bremse alm. mennesker i at blive klogere, er det en skidt drejning. Det ser jo heller ikke så godt ud, at vi af fisketegnsmidlerne betaler 17mill om året til rådgivning i ferskvand, hvis der kommer ideer udefra.Wink
mvh Lasse Hagebro
Indholdet i den video/(film) som ligger på Vimeo, det er i mine øjne på så højt et niveau, at projektet kunne være interessant for SVT´s Mitt i naturen eller NRK´s Ut i naturen, ja måske endda DR2.


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 20:21
Hej Kim
Du har ret og heldigvis har vi ytringsfrihed. Når vi får udsendelsen Ørredens Vugge færdig og den bliver sendt ud til offentligheden, er der nok nogen, der får et forklaringsproblem.Wink
mvh Lasse Hagebro
 


Besked fra: Nuser
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 20:25
Til Claus
Der er jo ikke mere arbejde i at bruge rugekasserne end der er ved at aflevere æggene til en dambruger, som oven i købet skal betales for det. Ligeledes er det jo bevist at fiskene lever bedst i de vandløb de kommer fra (Professor Michael M. Hansens forsøg Common Garden 2005).


-------------
Med venlig hilsen
Per


Besked fra: Lars Skov
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 21:17
Hej Lasse
Held og lykke med det projekt. Det lyder da som et oplagt phd projekt for en fiskeinteresseret biolog.
For de danske hav/bækørred bestandes skyld tror jeg vi for alt i verden ikke må vakle i at fokus kompromisløst SKAL være vandløbsrestaurering, spærringssanering og vandkvalitetetsforbedring. Der må ikke komme tvetydige meldinger og heraffølgende musehuller beslutningstagerne kan krybe i. Det er der alt for mange der kan have en interesse i at misbruge og det kan måske være en af grundene til at man fra DTUs side er fodslæbende ??.
   Jeg bor eksempelvis ved en å med et fabelagtigt havørredfiskeri (trods problematiske fysiske forhold) fordi man har fjernet spærringer og renset vandet- kort fortalt- 85% af fiskene er naturligt reproducerede. Et af mine barndomsfiskevande med langt bedre forhold (Tange Å) er fortsat reelt uden havørred og kun med enkelte laks fordi et vist elværk ødelægger det hele. Det vil ingen rugekasse kunne ændre på desværre 


Besked fra: Skall
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 21:32

Godaften Lasse Hagebro

 

 

Tak for din ihærdige indsats med klækkebakkerne. Her følger lige et par indspark til den videre debat;

Har du prøvet at beregne en omtrentlig pris pr. stk yngel, udklækket i dine klækkebakker og sammenholde med prisen for en udsætningsfisk opdrættet i dambrug? Måske man ved at erstatte udsætning af dambrugsopdrættet yngel med yngel udklækket i klækkebakker, kunne synliggøre frigivne fisketegnsmidler? Ikke at jeg tænker flere biologer , men måske der kunne frigøres midler til andet udsætningsarbejde, måske lakseåerne...

 

Naturligvis gydning i alle vandløb må være en klar nummer et, og selvfølgelig skal vi fortsætte med at yde en indsats med gydegrus i vandløbene. Jeg tror bare at det er en både dyr og temmelig langsommelig løsning, når resultatet oprøres mod mulighederne med klækkebakkerne.

 

Jeg fisker selv i bl.a. Lindenborg å, som i en del år nu har været erklæret for "selvreproducerende" af biologerne. Der laves hvert år undersøgelser, hvor bestanden af yngel måles på gydepladserne og anvendes til at vurdere bestandens tilstand. Jeg har endnu til gode at møde den lystfisker, der har oplevet udviklingen siden udsætningerne stoppede, som en fremgang for fiskeriet.  og jeg kan nu ikke lade være med at spekulere over, om biologernes ligninger indeholder de menneskeskabte påvirkninger på bestandene, såsom eksempelvis;

Unaturlige store bestande af naturlige fjender som skarv og sæl

Garn, garn, garn og atter garn i fjorde og på kyster

Lystfiskere og harpunfiskere

Gylleforureninger, Iltsvind og anden forurening

 

Jeg ser klækkebakkerne lidt som det "rigtigste andenvalg" når førstevalget nu må forventes at være et valg der tager mange år..

 

Jeg glæder mig til at høre mere om resultaterne Lasse

 

 

 

/Jan Skall Sørensen

 
 


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 21:40

Kære alle på tråden.

Der er mange misforståelser i denne her sag.

De 12 millioner Lasse skriver om, er til alle mulige formål. Det er til bla.  Sjælland, Lolland, kanaliserede vandløb med al for stor dybde til yngel. Små bitte vandløb med spærringer. Men det er også halv års fisk og det er et års fisk. Det er også ”smolt” på to år til Bla Issefjorden. Men når Lasse taler om de 12 millioner,  tror mange at det udelukkende er nyklækket yngel der henvises til (og de er ganske billige, da de ikke skal fodres på). Derfor er det en meget stor skævvridning af debatten, når vi ikke ved hvor mange penge der REELT bruges på udsætning af nyklækket yngel.

1. Lasse vil du fortælle hvor mange penge der bruges på udsætning af YNGEL med blommesæk i DK og vil du i fremtiden benytte dig af dette ”rigtige” tal ?

Undersøgelser har dokumenteret, at yngel har meget svært ved at overleve i vanddybde på over 20 cm. Derfor er det absurd, at vi pumper en hel masse yngel ud i et vandløb, og tror der så automatisk kommer mange fisk. Det er en TOTAL fejltagelse, for de mange yngel dør simpelthen. Se disse her link.

http://www.fiskepleje.dk/upload/dfu/fiskepleje.dk/fiskebiologi/bredzone_oerredyngel.pdf - http://www.fiskepleje.dk/upload/dfu/fiskepleje.dk/fiskebiologi/bredzone_oerredyngel.pdf

  http://www.fiskepleje.dk/fiskebiologi/oerred/opvaekst/bredzone_yngel.aspx - http://www.fiskepleje.dk/fiskebiologi/oerred/opvaekst/bredzone_yngel.aspx

Og så kommer det vigtigste. 

2. Lasse vil du dokumenterer at de YNGEL der bliver klækket i et dambrug ved samme å som de udsættes og de er strøget genetisk korrekt af 25 styk hunner og 25 styk hanner, har en dårligere overlevelse, homning osv. end de fisk du klækker ?

Men det korte og lange i denne her sag er naturligvis, at det som virker i det lange løb, er at man sørger for gode OPVÆKST muligheder og noget gydegrus i de små vandløb. Der er så ekstremt veldokumenteret og det undere dem der har sat sig ind i biologien, at det ikke er den vej vi arbejder frem mod. Udsætninger, om så det er fra dambrug eller klækkekasser er sympton behandling, som Ferank Jensen så rigtig skriver.

Lasse vi har talt mange gange sammen os to, og jeg er imponeret over din kærlighed til åen og fiskene. Der har du min store respekt, men hvor ville jeg dog gerne, at du havde brugt mere af din tid på at lave vandløbet du færdes i til et super godt gyde- og opvækstvand, frem for din kamp mod vindmøller, tv-indslag, angreb på alle de dumme biologer osv.

 Vi ved at restaureringer de virker. Der er mange vandløb her i landet, som der ikke udsættes en eneste styk yngel i, og det er nogle af de bedste og mest producerende af slagsen (bla. Vejle Å og Kolding Å). Så hvorfor ikke bruge energien her ?. 

Eksempelvis var det så ekstremt trist at se, at Karup Å. fik udlagt enorme mængder gydegrus i hovedløbet (så vidt jeg husker for 250.000 kroner)  Tænk sig hvad alle disse mange penge havde kunnet genere af super gode gyde- og opvækstvandløb i tilløbene

3.  Lasse hvorfor sagde du ikke stop her ?, det var jo helt galt og penge ud af vinduet og du ved det  ? 

Nå, det blev lidt langt, men det er altså vigtigt at vi holder os til reel fakta, og rent faktisk så gør DTU en kæmpe stort stykke arbejde. De knokler røven ud af bukserne for os lystfiskere og så har de en enorm viden om hvad der virker og hvad der ikke virker. Det vil jeg personligt gerne give dem kredit for Wink

 

Med venlig hilsen

Niels Åge Skovbo



Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 21:55
Citat: niels åge skovbo

2. Lasse vil du dokumenterer at de YNGEL der bliver klækket i et dambrug ved samme å som de udsættes og de er strøget genetisk korrekt af 25 styk hunner og 25 styk hanner, har en dårligere overlevelse, homning osv. end de fisk du klækker ?

Med venlig hilsen

Niels Åge Skovbo

Nu er det jo ikke det, der er det væsentlige, men derimod at de dambrugsopdrættede udsætningsfisk er større end de vilde på samme alder og det er altså ikke hensigtsmæssigt.


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 22:09
Hej Steen,

Det jeg spørger Lasse om, er ikke om han "tror" eller om det er "hensigtsmæssing", men om han ved at der findes dokumentation for at han har ret. Wink Biologerne har ikke kunne finde undersøgelser der bekræfter Lasse teorier, når vi taler om YNGEL. Og bemærk at vi naturligvis snakker om de samme størrelse på fisk. Ellers er vi jo igen ude i de rene "æbler og bananer" og rene gætterier  Wink

Indtil videre finder bla. de vestjydske laks jo fint retur til åerne, selv om de er opdrættet både som yngel, halvårs fisk, et års fisk og to års smolt. Her behøves der vel ikke nogen form for dokumentation for at dette virker ? Spørg Søren Larsen fra Center For Vildlaks, det var jo reelt denne "dambrugsmetode" der reede vildlaksen. Wink

Men igen. Det er og bliver sympton behandling. Vi må og skal have gummistøvlerne på og så ud og restaurer de små bække. Det virker og det kan dokumeteres Smile

Forsat god debat

Niels Åge Skovbo


Besked fra: Skall
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 22:15
Hej Niels Åge
 
 
Forstår ikke lige helt hvad du mener? Udsættes ynglet ikke i tilløbene til Karup å eller? Den klækkebakke jeg har set lå da i Sejbæk (tror jeg nok den hed) og den passede da fint med de anbefalinger som biologerne giver i den artikel du linker til (20-40 cm dybde, strømlæ, spredning af udsætningen osv). Iøvrigt vælger man vel selv hvorhenne man udsætter ynglet når det er klar?
 
 
/Jan 


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 22:36
Hej Jan,
Ja, den fik jeg vist ikke forklaret helt ok Wink

Det jeg mener er, at hvis ikke man har de helt rette forhold for ynglen, altså et vandløb med meget lav dybde, så kan der ikke være ret mange styk yngel i dette vandløb. Her hjælper det altså ikke at sætte rugekasser op eller sætte anden yngel ud, hvis det er for dybt. Det er her at restaureringen kommer ind og når man er igang med restaureringen, så udlægger man naturligvis gyde grus. Så kan ørrederne selv gyde og der er perfekte opvækstmuligheder for de små fisk. 

En øred kan fra naturens hånd f.eksempel have en gyde succes på op til 80 % hvis der er god grus. En ørred hun på 3-4 kilo har nemt 4-6000 rogn i sig, så det siger sig selv, at der rent faktisk ikke er brug for ret mange gode gydebanker, men i høj rad det lave opvækstvand.

Og så er det ikke et specifikt vandløb jeg henviser til, men generelt de vandløb hvor det er nødvendigt at udsætte fisk, og som må  formodes at have dårlige gydeforhold og ikke mindst for stor vanddybde.

I karup Å, hvor der trækker et meget stort antal ørreder op, er der derfor gode muligheder for at kunne skabe store mængder af overlevende yngel, hvis der er fysiske forhold til det.

Håber det var ok svar Wink

Med venlig hilsen
Niels Åge Skovbo


Besked fra: Skall
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 22:50
Hej Niels Åge
 
 
Jeg er med...Wink
 
Er iøvrigt enig med dig i, at det gydegrus var bedre brugt i tilløbene istedet for at agere sandfang nede i hovedløbet...
 
Jeg tror bare stadigt, at opgaven med at renovere vandløbene har en længere tidshorisont end bare lige et par år. Som du selv skriver hjælper det jo ikke at anlægge en gydebanke, hvis den tilstødende del af vandløbet ikke er velegnet som opvækstvand, ligesom det heller ikke hjælper at anlægge gydebanker oppe på det lave vand, hvis ørrederne ikke vil samarbejde og trække derop....
 
Den rigtige løsning er da selvfølgelig renovering af vandløbene, men indtil da synes jeg klækkebakkerne er et bedre alternativ end udsætning af dambrugsfisk (forudsat de ikke hældes ud i Grønbæks store forstås...)
 
 
/Jan
 


Besked fra: Rasmussen
Posteringsdato: 28 Jan 2013 kl. 23:13
Jeg synes der et aspekt som lidt bliver overset i denne debat.
 
Hvis vi stiller tingene lidt på spidsen og tager nogle runde tal, så fremmer det forståelsen lidt.
 

Eksempel 1

  • En havørredhun bliver strøget for 5000 æg og disse befrugtes med sæd fra eks. 3 hanfisk.
  • Af de 5000 æg klækkes 4500 stk.
  • Heraf ender 4000 stk som levedygtigt yngel.
  • De 4000 stk. ynglel opfodres til halvårsfisk. 3800 overlever og sætte ud i åen.

Eksempel 2

  • En havørredhun gyder 5000 æg naturligt i en grusbanke i en bæk hvor forholdene er optimale. hovedparten af æggene befrugtes af 1 hanfisk, men en del befrugtes også af snigere.
  • Af de 5000 æg klækkes 4500 stk.
  • Heraf ender 2500 stk som levedygtigt yngel
  • ynglen lever et halv år i bækken og her overlever 500 stk.

Lyder umidbart som en dårlig forretning at lade hunfisken klare opgaven selv.

MEN der dælme de 500 stærkeste stykker yngel som klarer turen og alt revl og krat bliver sorteret fra.
Tag et kik på norge, hvor de urgamle stammer som er nøje tilpasset de enkelte elve, langsom er ved at få udvandet deres gener, da dambrugsfiskene med dårlige gener render op og blander sig i gydningen.
 
Bliver vi ved med at producere dambrugsfisk til udsætning kommer vi med tiden i den samme klemme, for naturen får ikke lov til selv at sortere de dårlige gener fra.
Jeg vil ikke komme med den påstand at klækkebakker er de vises sten, for mig er det bare så pokkers vigtigt at vi gør tingene på samme måde som naturen selv vil have klaret opgaven.
Vi skal dog ikke glemme reataureringen af gydebækkene og vandløbene, for de fisk som kan laves i klækkebakkerne, skal jo have noget at vende hjem til, når de engang selv skal formere sig.
 
Indtil alle gydebækkene er fuldt restaurerede og vandløbene har optimale forhold, er klækkebakker efter min mening det bedste valg, for at sikre en pæn bestand af laksefisk i vores vandløb så vi lystfiskere kan bedrive vores hobby.
 
(For det er vel ikke kun synet af en ringende ørred som får os til ofre tusindevis af frivillige timer på at hjælpe fiskene, eller er det ????)

Håber inderligt at klækkebakkerne engang ender på et museum, hvor kustoden så kan berette om dengang hvor vi mennesker måtte hjælpe fiskene i åerne med at overleve.
 
Jesper Rasmussen


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 10:02
Citat: niels åge skovbo

Hej Jan,
Ja, den fik jeg vist ikke forklaret helt ok Wink

Det jeg mener er, at hvis ikke man har de helt rette forhold for ynglen, altså et vandløb med meget lav dybde, så kan der ikke være ret mange styk yngel i dette vandløb. Her hjælper det altså ikke at sætte rugekasser op eller sætte anden yngel ud, hvis det er for dybt. Det er her at restaureringen kommer ind og når man er igang med restaureringen, så udlægger man naturligvis gyde grus. Så kan ørrederne selv gyde og der er perfekte opvækstmuligheder for de små fisk. 

En øred kan fra naturens hånd f.eksempel have en gyde succes på op til 80 % hvis der er god grus. En ørred hun på 3-4 kilo har nemt 4-6000 rogn i sig, så det siger sig selv, at der rent faktisk ikke er brug for ret mange gode gydebanker, men i høj rad det lave opvækstvand.

Og så er det ikke et specifikt vandløb jeg henviser til, men generelt de vandløb hvor det er nødvendigt at udsætte fisk, og som må  formodes at have dårlige gydeforhold og ikke mindst for stor vanddybde.

I karup Å, hvor der trækker et meget stort antal ørreder op, er der derfor gode muligheder for at kunne skabe store mængder af overlevende yngel, hvis der er fysiske forhold til det.

Håber det var ok svar Wink

Med venlig hilsen
Niels Åge Skovbo
Problemet i mange vandløb er sandvandring og i de etablerede gydebanker i disse vandløb er klækningsprocenten ofte meget svingende/lav og det er netop i disse vandløb, at rugekassemetoden giver god mening som supplement i stedet for den dyrere udsætning af dambrugsfisk. Lige meget hvor meget man restaurere vandløb med relativ stor sandvandring i områderne hvor gydebanker ligger, så vil bøndernes dræning af omkringliggende jorde altid bevirke en vis udskyldning af sand/silt, som selvom der er gravet sandfang opstrøms gydebankerne, vil kunne slamme gydebankerne til - restaurering er fint, men det er ikke altid nok, de nye randzoner på 10 meter vil forhåbentligt kunne hjælpe en smule, men vi kommer desværre ikke udenom, at bestandsophjælpende udsætninger vil være nødvendige i mange vandløb, sålænge vi er så mange, der efterstræber dem og det giver nu engang god mening, at bruge en lavteknologisk og billigere rugekassemetode fremfor en højteknologisk og dyrere dambrugsmetode til fremstilling af disse udsætnings yngel.
 


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 11:19
God morgen.
! stk. yngel fremstillet i dambrug koster ca. 1,50 kr, og så er der ikke indregnet frivillig arbejde med indfangning af moderfisk. Når jeg med den første rugekasse for 3 år siden, kunne få ca. 6000 stk yngel, hvor æggene har fulgt vandløbets temperatur og har forladt rugekassen over en periode på 3 uger, har det ikke kostet andet end frivillig arbejde. Timelønnen ville være noget af den samme som en tandlæge har, og så har der været fornøjelsen, som ikke kan opgøres i penge.
Wink
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: obn
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 11:20
Jeg vil tillade mig at opfordre alle, som har en fordomsfri interessere i Lasses rugekasser og i kassernes virkelige potentiale, at tage kontakt til Lasse himself med henblik på et visit.
Lasse er gæstfriheden selv og kender jeg ham ret, vil han hellere end gerne fremvise sine resultater. Det fremmer som regel forståelsen SELV at se tingene ude i den virkelige verden...


Besked fra: V.Madsen
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 16:28
Nu er Ålborg universitet jo deltager i projektet,-så kan vi få en videnskabelig dokumentation af rugekassernes effektivitet ,så kan vi måske kommer til at diskutere på et videnskabeligt grundlag,-det vil jeg glæde mig til.
Jeg kan da dårligt forestille mig noget mere velegnet til undervisningsbrug for f.eks. en naturskole,-det må da være sagen at følge udviklingen i en sådan kasse,-det skal nok skabe et par nye lystfiskere.
Jeg vil da takke Lasse mange gange for et helt fantastisk foredrag i Århus,-det var en stor oplevelse,-og jeg vil ønske dig held og lykke med projektet.Big smile


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 16:57
Hej Lasse,

Du skriver i dit svar, at et styk yngel koster kr. 1,50.

Det passer altså ikke. Hvis du havde undersøgt dine faktaer havde du let kunne finde ud af, at MAX prisen i 2011 for yngel var 33 ører. Det er altså er grov manipulering af fakta og det gør ikke debatten mere oplysende. Ouch

Men du har stadig ikke svaret på mine spørgsmål, og det vil jeg gerne bede dig om, idet de er AFGØRENDE for den argumentation som du fremfører i dine foredrag og debatter.

De kommer her igen.

1. Lasse vil du fortælle hvor mange penge der bruges på udsætning af YNGEL med blommesæk i DK og vil du i fremtiden benytte dig af dette ”rigtige” tal ? (du bruger konsekvent beløbet på 12 milioner til dambrugsfisk (alle slags størrelser) i dine foredrag hvad der er skud mange mange milioner ved siden af, når vi her kun taler om YNGEL)

2. Lasse vil du dokumenterer at de YNGEL der bliver klækket i et dambrug ved samme å som de udsættes og de er strøget genetisk korrekt af 25 styk hunner og 25 styk hanner, har en dårligere overlevelse, homning osv. end de fisk du klækker ?

Og så noget helt andet. Hvis nu dine teorier om at "dine" fisk har en så enorm god "homming", hvordan pokker kan det så være, at de IKKE kommer tilbage til netop din baghave hvor du har klækket ynglen. Der er altså noget som slet slet ikke passer her.

3. Lasse vil du fortælle læserne om din forklaring på, at de ikke kommer retur i de store mængder som tiltænkt din egen teori ?


Det er afgørrnde for en god og saglig debat omkring dette emne her, men det betyder også, at dem der påstår noget, som dig Lasse, skal kunne forklare dig. Hvis vi gang på gang skal tage dig i faktuelle fejl og mangler, ender det jo med det rene "snik snak" og det er der vist ingen der har interesse i.

Lasse jeg håber du vil svare på disse helt elementærer spørgsmål Wink


På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen
Niels Åge Skovbo







Besked fra: kikophil
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 16:57
Hmmm.. uden at have haft "hovedet" i en rugekasse, kommer jeg alligevel til, at tænke på følgende: I naturen er der mange eksempler på, at æggelæggende arter som fugle og krybdyr får en størrre mængde hanner eller hunner ved, at f.eks. temperaturen eller klækketiden samt antallet af et ægs vendinger bliver ændret. Æg hos krybdyr som krokodiller skal blot ligge få cm. dybere, så bliver de alle til hanner (eller hunner Ermm)
 
Er der nogen undersøgelser der viser, om der er lignende forekomster ved fiskeægs lægninger/tid/klækninger, ved f.eks. naturlig grus bunke lægning samt rugekasser?. Hvis de bette pus forlader æggekassen over en tid på 3 uger, vil nogen vel ha` været længere tid om klækningen, hvilket igen kan have indebåret ændrede vandtemperaturer iltindhold etc.. Har dette mon nogen indflydelse jævnfør ovenstående?
 
Hvis dette er noget man over tid skal/kan finde ud af, kan man måske regulere han/hun mængden efter behov?
 
Bare lidt strøtanker Big smile
 
Mvh. - Kim -


Besked fra: kikophil
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 17:14
He he - det lader til, at der efterhånden er langt flere spørgsmål end svar vedr. projektet. Imidlertid må man jo på et eller andet tidspunkt smide båden i søen, for at se, om den synker eller sejler?. Man kan så tætne de fleste små huller hen ad vejen - spørgsmålet er så bare HVORNÅR båden skal søsættes Big smile
 
/Kim


Besked fra: pip_ser
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 18:00
Jan Jeg kan garanterer dig for der er færre fisk i Lindenborg en der var tidligere, og bestands analyser på gydepladserne foregår 50 meter opstrøms og 50 meter nedstrøms meget let tilgængelige steder såsom broer og lignende


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 18:13
Hej Kim
Godt tænkt.
Dambrugerne kan i dag produtksere ene hunner, såfremt de skal bruges til salg af rogn. Jeg er i tvivl om det er lyspåvirkning eller temperaturen man regulerer.
men det kan lade sig gøre. Det kan også have indflydelse på vores fiskepleje når vi produktserer udsætningsfiskene i dambrug.
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 19:28
Hej Niels Åge
Jeg skulle nok ikke have brugt udtrykket yngel, men udsætningsfisk. Det beløb på 1,50 kr pr stk har jeg fra en mangeårig dambrugspasser.
1. Jeg har ikke udtalt mig om, hvor mange penge der bliver brugt til udsætning af yngel med blommesæk. Forhåbentligt bliver der ikke sat yngel ud med blommesæk, det ville være spild af penge.
Jeg har skrevet at vi bruger 12 mill på udsætning af laksefisk, beløbet kan du finde i handlingsplan fra §7 mødet.
2. I naturen har fisken svært ved at overholde DTUs regler om 25 hanner og 25 hunner til hver befrugtning. Men da vi ikke laver en masseproduktion på et sted, men spreder os både geografisk og tidsmæssigt med vores arbejde, vil det ikke give problemer.
2.(1) De ekstra bestandanalyser DTU har lavet på de steder hvor der har været arbejdet med klækkebakker og rugekasser, viste at der var max bestand af yngel.
3.Et godt eksempel hvis du ser på gydebanke optælling i Resen Bæk fra i år (kan findes på Sdr. Resen Konsortiets hjemmeside). Der har været en kanonopgang, og ikke været udsat yngel eller æg siden vi for 6 år siden havde klækkebakker ude. Jeg vil gerne påpege at rugekasser er langt at foretrække frem for klækkebakker til danske forhold.
Men det var jo slet ikke det her, emnet drejede sig om. Det var om rugekasser kunne bruges til undervisningsbrug.
Jeg tror jeg kender dig så godt, at det var forsætligt det blev drejet væk fra §7 mødets behandling af et spørgsmål om rugekassers brug til undervisning.Wink
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: simon agerholm2
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 19:49
Lige et lille sidespor :

Jeg mener at have læst, at man nogle steder her i Norden indfanger moderfisk - stryger og befrugter - hvorefter man placerer æggene direkte på genskabte gydebanker.
Altså en yderst beskeden indblanding i naturen..

Er der nogle som kender resultaterne af disse teknikker ??
I min verden, burde det da give mening, og sikre stærke fisk - i en stærk natur.


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 19:58
Lasse din gamler "røver" Tongue

Tak for snakken dag, det var som altid en god snak  med en masse snak omkring det som vi begge to tænker aller mest på, nemlig fiskene og vandmiljøet.

Jeg synes det er godt at der kommer et universitet på projektet, så tingene kan blive belyst og undersøgt på en god måde. Så kan vi alle komme videre og er blevet meget klogere Wink

Men indtil da, er jeg stadig en varm tilhænger af at vi bør og skal arbejde for at vores små bække og åer, får optimale gyde - og opvæksforhold og at de kan komme til at klare sig selv uden "arrangerede ægteskaber" og "fertilitesklinikker" Wink

Og igen Lasse, hvis nu de små vandløb bliver gode OPVÆKSTVANDLØB, så vil en meget større del af ynglen overleve, også dem der er klækket på unaturligvis.

Med venlig hilsen

Niels Åge Skovbo

Ps. Lasse , de der 33 ører er helt officielle tal fra DTU, som de betaler MAX for yngel, så din ven dambrugeren, har vist forhandlet en god pris til de 1,50 Wink


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 20:08
Hej Niels Åge
Ja, det er nogle dygtige forhandlere de dambrugere vi har her på egnen.
Men hvis de skriftkloge har ret, at en fisk der er født ude i vandløbet er 5-7 gange stærkere end en dambrugsfremstillet, bliver prisen fra en fisk fra rugekasse jo mere værdifuld.Wink
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 20:27
Citat: niels åge skovbo

Lasse din gamler "røver" Tongue

Tak for snakken dag, det var som altid en god snak  med en masse snak omkring det som vi begge to tænker aller mest på, nemlig fiskene og vandmiljøet.

Jeg synes det er godt at der kommer et universitet på projektet, så tingene kan blive belyst og undersøgt på en god måde. Så kan vi alle komme videre og er blevet meget klogere Wink

Men indtil da, er jeg stadig en varm tilhænger af at vi bør og skal arbejde for at vores små bække og åer, får optimale gyde - og opvæksforhold og at de kan komme til at klare sig selv uden "arrangerede ægteskaber" og "fertilitesklinikker" Wink

Og igen Lasse, hvis nu de små vandløb bliver gode OPVÆKSTVANDLØB, så vil en meget større del af ynglen overleve, også dem der er klækket på unaturligvis.

Med venlig hilsen

Niels Åge Skovbo

 
Faktum er vel, at det ikke vil være muligt i en hel del vandløb, at restaurere sig til et tilfredstillende antal yngel, da sand/silt fra lanbrugsjorde udgør det største problem - set i det lys, så vil det vel være en rigtig god ide at benytte rugekasserne til at øge antallet af yngel??? eller du mener måske, at dambrugsfisk er bedst velvidende, at de koster mere at producere???


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 20:32
Citat: simon agerholm2

Lige et lille sidespor :

Jeg mener at have læst, at man nogle steder her i Norden indfanger moderfisk - stryger og befrugter - hvorefter man placerer æggene direkte på genskabte gydebanker.
Altså en yderst beskeden indblanding i naturen..

Er der nogle som kender resultaterne af disse teknikker ??
I min verden, burde det da give mening, og sikre stærke fisk - i en stærk natur.
I Trysilelven blev der udlagt befrugtede lakserogn sidste vinter:
http://vimeo.com/37598239 - http://vimeo.com/37598239


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 21:42

Hej Steen,

Du har helt ret i, at sand er et meget stort problem i mange vandløb. Er der meget sand i et vandløb, er der heller ikke gode skjul, et rigtigt insektliv, og mad til de små fisk. Så alene det at der ikke er gode opvæksmuligeder, gør, at meget yngel vil dø.

Ynglen gemmer sig bag små sten, i gruset, under brink, på siden af vandranunkler. I de sandede vandløb, er der meget få steder hvor der er grus og sten og tillige er sandet ikke godt for vandranunkel, men for den ”dårlige”  plante pindsvineknop. Der er meget lidt føde i et sådan vandløb og der er stort set intet skjul. Sand er åens fjende, når der er for meget af den.

Sandet kommer oftest fra dræn, og især hvor der er pumpestationer. Her bør man grave nogle "sandfang" som skal tømmes et par gange om året. Det er besværligt og dyrt, men er det eneste der hjælper.

Men igen, det er utroligt vigtigt at man i sit vandplejearbejde fokusere på, at vandløbet skal være dynamisk og med megen variation.

At hælde en hel masse yngel ud i et vandløb som er meget påvirket af sand og heraf dårlige planter og skjul, giver meget få store fisk.

Jeg har været med til mange el-befiskninger, og det er yderst lærerigt at se, hvor det er man finder de mange fisk. Og det er ikke der hvor bunden er en lang sandkasse. Her findes der stort set ikke små fisk. Hellere ikke om de så blev udsat I stor stil. De forsvinder/dør I et sådan miljø.

Så Steen, der er altså desværre ikke nogen nem løsning på de problemer vi har med de få fisk i visse vandløb. Håbder dog at de nye vandplaner kan hjælpe meget på det.

Med venlig hilsen

Niels Åge Skovbo



Besked fra: bjar1525
Posteringsdato: 29 Jan 2013 kl. 23:52
Citat: Rasmussen

Jeg synes der et aspekt som lidt bliver overset i denne debat.
 
Hvis vi stiller tingene lidt på spidsen og tager nogle runde tal, så fremmer det forståelsen lidt.
 

Eksempel 1

  • En havørredhun bliver strøget for 5000 æg og disse befrugtes med sæd fra eks. 3 hanfisk.
  • Af de 5000 æg klækkes 4500 stk.
  • Heraf ender 4000 stk som levedygtigt yngel.
  • De 4000 stk. ynglel opfodres til halvårsfisk. 3800 overlever og sætte ud i åen.

Eksempel 2

  • En havørredhun gyder 5000 æg naturligt i en grusbanke i en bæk hvor forholdene er optimale. hovedparten af æggene befrugtes af 1 hanfisk, men en del befrugtes også af snigere.
  • Af de 5000 æg klækkes 4500 stk.
  • Heraf ender 2500 stk som levedygtigt yngel
  • ynglen lever et halv år i bækken og her overlever 500 stk.

Lyder umidbart som en dårlig forretning at lade hunfisken klare opgaven selv.

MEN der dælme de 500 stærkeste stykker yngel som klarer turen og alt revl og krat bliver sorteret fra.
Tag et kik på norge, hvor de urgamle stammer som er nøje tilpasset de enkelte elve, langsom er ved at få udvandet deres gener, da dambrugsfiskene med dårlige gener render op og blander sig i gydningen.
 
Bliver vi ved med at producere dambrugsfisk til udsætning kommer vi med tiden i den samme klemme, for naturen får ikke lov til selv at sortere de dårlige gener fra.
Jeg vil ikke komme med den påstand at klækkebakker er de vises sten, for mig er det bare så pokkers vigtigt at vi gør tingene på samme måde som naturen selv vil have klaret opgaven.
Vi skal dog ikke glemme reataureringen af gydebækkene og vandløbene, for de fisk som kan laves i klækkebakkerne, skal jo have noget at vende hjem til, når de engang selv skal formere sig.
 
Indtil alle gydebækkene er fuldt restaurerede og vandløbene har optimale forhold, er klækkebakker efter min mening det bedste valg, for at sikre en pæn bestand af laksefisk i vores vandløb så vi lystfiskere kan bedrive vores hobby.
 
(For det er vel ikke kun synet af en ringende ørred som får os til ofre tusindevis af frivillige timer på at hjælpe fiskene, eller er det ????)

Håber inderligt at klækkebakkerne engang ender på et museum, hvor kustoden så kan berette om dengang hvor vi mennesker måtte hjælpe fiskene i åerne med at overleve.
 
Jesper Rasmussen
 
rammer sammenligningen helt præcis - når du drager indblanding af gener fra burlaks af ukendt oprindelse der blander sig med vildfisken i et specifikt vandløb - og så drager parallel til at man stryger vildfisken i en specifik vandløb og sætter ynglen tilbage i denne ?? 


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 11:06
Hej Kim
Det er meget interessant med dine oplysninger om krokodilleæg.Big smile
Jeg har prøvet at undersøge nærmere hvordan dambrugere fremstiller only female.
Det kan gøres på flere måder. Ved temperatur regulering(som ved krokodilleæg) eller ved chok virkning med tryk. Jeg ved ikke om det kan give et problem med de kunstige temperaturer vi arbejder med i klækkehuse, så vi måske det ene år får mange hanner og det næste år mange hunner. Om der er lavet undersøgelser på hvor mange hanner og hunner der er i vores dambrugsfremstillede yngel. Det begynder at blive indviklet, så jeg tror at jo nærmere vi kommer naturens betingelser med vores fiskepleje, jo færre fejl laver vi.
Jeg har forøvrigt en mail fra Thorkild Grimelid, fiskemester ved Lærdalselven. Han oplyser at man udlægger 1 mill befrugtede lakseæg i Vibert Boxe om året, for at genoprette bestanden efter sygdom.
mvh Lasse Hagebro



Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 11:18
Hej Steen
Jeg har først lige fået tid til at se dit indlæg fra Tyrsildelven, det er superflot.Thumbs Up
Vi har her i DK ikke de isproblemer, som man har i Norge, vi har derimod problemer med sandvandring, som kan løses med en flydende rugekasse.
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 16:10
Hej Niels Åge
Du siger jeg manipulerer med tallene, når jeg siger 1 stk. yngel koster 1,50 kr.
Du siger 1 stk yngel koster 0,33 kr.
Jeg har været ved at undersøge det nærmere. Det er godt nok i første omgang tal fra udsætning år 2002 Karup Å foreningsnummer 2040.
76.ooo stk udsætningsfisk koster 46.540 kr  Det giver en stykpris på o,61 kr og det er nok ikke blevet billigere i dag.
Jeg har ligeledes fået oplyst dagsprisen 1,00 kr for laksefiskeæg i øjenstadiet.
Hvis jeg var fjerkræavler og så at jeg skulle give o,33 kr for en kylling og 1,00 kr for et æg, ville jeg nok undres nogetSmile.
Jeg mener ikke prisen i dag på et laksefiskeæg i øjenstadiet på 1,00 kr er urimelig. Der er arbejde med fangst af moderfisk, strygning, pasning af æg, lokaler, strøm for ikke at glemme administration.
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: simon agerholm2
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 19:41
Ja, undskyld jeg forstyrer jeres 2-mand debatSmile

Hvor stor strømhastighed kræver det, før man kan anvende en af de kasser ?

Jeg har jo et ret stort stykke af Værebro Å på min grund, og kunne nok godt lokkes til at købe et par kasser.

Så kunne jeg søge tilladelse til at give dem et forsøg.. Jeg underviser jo i forvejen Roskilde Ungdomsskole i lystfiskeri, og det kunne være et fornuftigt aspekt at tage med ind i undervisningen.

Det kunne ligefrem være, at kommunens biolog ville være med på sidelinien.


Besked fra: Rasmussen
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 19:54
Citat: bjar1525

Citat: Rasmussen

Jeg synes der et aspekt som lidt bliver overset i denne debat.
 
Hvis vi stiller tingene lidt på spidsen og tager nogle runde tal, så fremmer det forståelsen lidt.
 

Eksempel 1

  • En havørredhun bliver strøget for 5000 æg og disse befrugtes med sæd fra eks. 3 hanfisk.
  • Af de 5000 æg klækkes 4500 stk.
  • Heraf ender 4000 stk som levedygtigt yngel.
  • De 4000 stk. ynglel opfodres til halvårsfisk. 3800 overlever og sætte ud i åen.

Eksempel 2

  • En havørredhun gyder 5000 æg naturligt i en grusbanke i en bæk hvor forholdene er optimale. hovedparten af æggene befrugtes af 1 hanfisk, men en del befrugtes også af snigere.
  • Af de 5000 æg klækkes 4500 stk.
  • Heraf ender 2500 stk som levedygtigt yngel
  • ynglen lever et halv år i bækken og her overlever 500 stk.

Lyder umidbart som en dårlig forretning at lade hunfisken klare opgaven selv.

MEN der dælme de 500 stærkeste stykker yngel som klarer turen og alt revl og krat bliver sorteret fra.
Tag et kik på norge, hvor de urgamle stammer som er nøje tilpasset de enkelte elve, langsom er ved at få udvandet deres gener, da dambrugsfiskene med dårlige gener render op og blander sig i gydningen.
 
Bliver vi ved med at producere dambrugsfisk til udsætning kommer vi med tiden i den samme klemme, for naturen får ikke lov til selv at sortere de dårlige gener fra.
Jeg vil ikke komme med den påstand at klækkebakker er de vises sten, for mig er det bare så pokkers vigtigt at vi gør tingene på samme måde som naturen selv vil have klaret opgaven.
Vi skal dog ikke glemme reataureringen af gydebækkene og vandløbene, for de fisk som kan laves i klækkebakkerne, skal jo have noget at vende hjem til, når de engang selv skal formere sig.
 
Indtil alle gydebækkene er fuldt restaurerede og vandløbene har optimale forhold, er klækkebakker efter min mening det bedste valg, for at sikre en pæn bestand af laksefisk i vores vandløb så vi lystfiskere kan bedrive vores hobby.
 
(For det er vel ikke kun synet af en ringende ørred som får os til ofre tusindevis af frivillige timer på at hjælpe fiskene, eller er det ????)

Håber inderligt at klækkebakkerne engang ender på et museum, hvor kustoden så kan berette om dengang hvor vi mennesker måtte hjælpe fiskene i åerne med at overleve.
 
Jesper Rasmussen
 
rammer sammenligningen helt præcis - når du drager indblanding af gener fra burlaks af ukendt oprindelse der blander sig med vildfisken i et specifikt vandløb - og så drager parallel til at man stryger vildfisken i en specifik vandløb og sætter ynglen tilbage i denne ?? 
Sammeligningen ligger i det faktum at naturen ikke får lov at vælge de dårlige gener fra, og så er det iøvrigt fuldstændigt lige meget om der er tale om "fremmede" fisk eller fisk fra det specifikke vandløb. Effekten er den samme, men det tager selvfølgeligt lidt længere tid for de fisk som naturligt hører til i vandløbet, men degenereringen er et faktum.
 
Jesper Rasmussen


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 20:09
Hej Simon
Ja, jeg ved godt det er ved at blive en tvekamp, men jeg er jo nødsaget til at svare, og det er ikke altid jeg kan gøre det med et enkelt indlæg. Det er jo store betonklodser, der somme tider skal rokkes med før de flytter sig lidt.
Jeg vil meget gerne hjælpe dig. Rugekasserne skal du ikke købe, dem laver du selv.
Har du et par rugekasser fra nedlagt dambrug, 2 stk 50mm flamingo er du allerede nået langt. Du kan finde en komplet anvisning på fremstillingen på
sdr-resen.dk  eller Google Bos Lystfiskerside. Eneste ændring der er i den anvisning er, at låget laves af det stykke flamingo der er skåret ud.
Der kræves meget lidt gennemstrømning i bækken(åen) da der på den årstid er et stort iltindhold.
Som sagt vil jeg gerne hjælpe, jeg har i forvejen hjulpet folk på Sjælland, der har haft gode resultater.
mvh Lasse Hagebro



Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 20:16
Hej Jesper
Ikke for at kritisere dit indlæg som er rigtig fornuftig, men klækningsprocenten i en naturlig gydebanke ligger ifølge de skriftkloge på 10-15% under gunstige forhold.
Det glæder mig der er nogen der gider sætter sig ind i tingene.Smile
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: simon agerholm2
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 20:19
Hej Lasse,

Jeg taler alligevel med biologen i Roskilde Kommune en gang imellem, og han skal ud og godkende nogle ting ved min putsø her i foråret  - så vil jeg lufte idéen for ham.

Det kunne være et rigtig fint lille hyggeprojekt i lokalområdet, jeg skal bare også sikre mig, at det ikke konflikter med nogle af de andre interessenter (altså biologer og udsætningsforeninger) i området.

For hvis det sker, så er fanden jo løsSmileSmile




Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 20:37
Citat: simon agerholm2

Ja, undskyld jeg forstyrer jeres 2-mand debatSmile

Hvor stor strømhastighed kræver det, før man kan anvende en af de kasser ?

Jeg har jo et ret stort stykke af Værebro Å på min grund, og kunne nok godt lokkes til at købe et par kasser.

Så kunne jeg søge tilladelse til at give dem et forsøg.. Jeg underviser jo i forvejen Roskilde Ungdomsskole i lystfiskeri, og det kunne være et fornuftigt aspekt at tage med ind i undervisningen.

Det kunne ligefrem være, at kommunens biolog ville være med på sidelinien.
Selvom dine intentioner er gode, så er Værebro å ikke egnet på stykket ude ved dig, da ilt-niveauet ofte risikere at blive for lavt om sommeren, desuden er det vist mest mudderbund, som er på det stykke -- Du skal længere opstrøm, faktisk opstrøm Knardrupvej - et sted, hvor det sikkert kunne give et resultat er umiddelbart nedstrøms Jernbanen/Frederikssundsvej i Måløv, hvor der er et  stenstryg lige nedenfor jernbanebroen:
https://maps.google.dk/maps/ms?msid=208229401217059184623.0004d48679d4f5b3f2e1c&msa=0&ll=55.753226,12.270441&spn=0.016857,0.04137 - https://maps.google.dk/maps/ms?msid=208229401217059184623.0004d48679d4f5b3f2e1c&msa=0&ll=55.753226,12.270441&spn=0.016857,0.04137


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 21:22
Hej Lasse "din gamle røver "Wink

Jeg har en udgave fra 2012 af  DTU´s prisliste , det er dem der afregner dem der udsætter fisk. Se link nederst i denne besked.

Det fremgår ganske vist at det er 2011 priser (?) men det kan være en fejl. Under alle omstændigheder er prisen i 2013 slet slet ikke på det niveau på 1,50 kroner som du skriver. Så vidt jeg ved er prisen steget med 0,04 kroner pr. styk yngel. 


Priserne er som følger. Direkte skrevet af prislisten:

Yngel. 0,33 kroner
Halv års fisk. 0,87 kroner
Et års fisk 2,09 kroner

Prisen er ex. moms men incl. transport af fisk.

Hvad det koster at opfiske gydefiskene, er ikke medregnet, men det er den samme pris som det koster for dig at få dine æg.

Priserne er helt officielle og der afregnes, så vidt jeg ved, ikke ekstra for de foreniger som har egne klækkerier.

Håber at du nu er okay informeret om de faktiske forhold omkring økonomien i dette her Wink


Med venlig hilsen
Niels Åge Skovbo


http://www.fiskepleje.dk/upload/dfu/fiskepleje.dk/raadgivning/vejledninger/2012/medelelse_om_udsaetning_af_fisk_2012.pdf


Besked fra: simon agerholm2
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 21:51
Steen K :

Jeg kan jo altid starte med at måle iltindholdet i vandet over en sommerperiode, og måle strømhastigheden.
Jeg har selv fanget ørreder i et par sjællandske vandløb, hvor man ikke skulle tro det var muligt de kunne overleve - men hvor de har formået et tilpasse sig.

Om ikke andet, kan jeg da tilegne mig lidt praktisk viden om åen i baghaven, uden at det generer nogleSmile.




Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 23:03
Citat: simon agerholm2

Steen K :

Jeg kan jo altid starte med at måle iltindholdet i vandet over en sommerperiode, og måle strømhastigheden.
Jeg har selv fanget ørreder i et par sjællandske vandløb, hvor man ikke skulle tro det var muligt de kunne overleve - men hvor de har formået et tilpasse sig.

Om ikke andet, kan jeg da tilegne mig lidt praktisk viden om åen i baghaven, uden at det generer nogleSmile.


Problemt ligger i, at iltindholdet falder om natten og det er specielt ved tørkeperioder/hedebølge, at problemerne kan opstå (det kan små ørreder ikke tåle) -- der er simpelthen for lidt skygge over åen sammenholdt med at vandhastigheden er lav.
Men du kan jo starte med at plante en masse elletræer langs sydsiden (selvom en eller anden å-mand/bonderøv nok skal fælde dem straks de opdager dem.


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 23:10
Citat: niels åge skovbo

Hej Lasse "din gamle røver "Wink

Jeg har en udgave fra 2012 af  DTU´s prisliste , det er dem der afregner dem der udsætter fisk. Se link nederst i denne besked.

Det fremgår ganske vist at det er 2011 priser (?) men det kan være en fejl. Under alle omstændigheder er prisen i 2013 slet slet ikke på det niveau på 1,50 kroner som du skriver. Så vidt jeg ved er prisen steget med 0,04 kroner pr. styk yngel. 


Priserne er som følger. Direkte skrevet af prislisten:

Yngel. 0,33 kroner
Halv års fisk. 0,87 kroner
Et års fisk 2,09 kroner

Prisen er ex. moms men incl. transport af fisk.

Hvad det koster at opfiske gydefiskene, er ikke medregnet, men det er den samme pris som det koster for dig at få dine æg.

Priserne er helt officielle og der afregnes, så vidt jeg ved, ikke ekstra for de foreniger som har egne klækkerier.

Håber at du nu er okay informeret om de faktiske forhold omkring økonomien i dette her Wink


Med venlig hilsen
Niels Åge Skovbo


http://www.fiskepleje.dk/upload/dfu/fiskepleje.dk/raadgivning/vejledninger/2012/medelelse_om_udsaetning_af_fisk_2012.pdf - http://www.fiskepleje.dk/upload/dfu/fiskepleje.dk/raadgivning/vejledninger/2012/medelelse_om_udsaetning_af_fisk_2012.pdf
I de priser der har man sikkert ikke indregnet de indirekte beløb, som betales via fisketegnet (så mon ikke prisen er højere) - hvis vi fik omlagt produktionen til rugekasser, så kunne vi sikkert spare en masse til løn og anlæg, samt vi kunne få en masse skolebørn gjort mere interesseret for naturpleje.


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 23:40
Hej Steen
He he, nu handler det jo ikke om, at udsætninger er til for, at skolebørn i Hadderis og omegen skal se hvordan Lasses kasser de virker Big smile. Fint nok, men det drejer sig jo dybest set om, at der kommer nogle gode fisk i vores vandløb, så os lystfiskere har noget at fiske efter .


Din konspirationsteori om, at der er skjulte tilskud eller andet fejet ind under gulvtæppet,  har jeg ingen grund til at tro er sandt. Indtil videre er der, så vidt jeg ved, ingen der har taget folk der er ansat i DTU (statens tjeneste) i at snyder med skatteborgernes penge. 

Men Steen, hvis du har noget helt konkret du ved om det, vil det da være interessant om du skrev om det her. Wink

At du skriver - "I de priser der har man sikkert ikke indregnet de indirekte beløb" er jo i realiteten kun gisninger fra din side Wink 

Altså ikke noget du ved en hujende klap om, så mon ikke du skulle undersøge sådan en sag, før du begynder at skrive om det på et offentligt forum. Det er jo vigtigt, at man her, hvis man da ønsker en saglig og sober debat, holder sig til det man VED og ikke det som kun er gisninger Wink

Med venlig hilsen
Niels Åge Skovbo


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 30 Jan 2013 kl. 23:57
Citat: niels åge skovbo

Hej Steen
He he, nu handler det jo ikke om, at udsætninger er til for, at skolebørn i Hadderis og omegen skal se hvordan Lasses kasser de virker Big smile. Fint nok, men det drejer sig jo dybest set om, at der kommer nogle gode fisk i vores vandløb, så os lystfiskere har noget at fiske efter .


Din konspirationsteori om, at der er skjulte tilskud eller andet fejet ind under gulvtæppet,  har jeg ingen grund til at tro er sandt. Indtil videre er der, så vidt jeg ved, ingen der har taget folk der er ansat i DTU (statens tjeneste) i at snyder med skatteborgernes penge. 

Men Steen, hvis du har noget helt konkret du ved om det, vil det da være interessant om du skrev om det her. Wink

At du skriver - "I de priser der har man sikkert ikke indregnet de indirekte beløb" er jo i realiteten kun gisninger fra din side Wink 

Altså ikke noget du ved en hujende klap om, så mon ikke du skulle undersøge sådan en sag, før du begynder at skrive om det på et offentligt forum. Det er jo vigtigt, at man her, hvis man da ønsker en saglig og sober debat, holder sig til det man VED og ikke det som kun er gisninger Wink

Med venlig hilsen
Niels Åge Skovbo
Jeg ved da så meget, at en stor del af fisketegnsmidlerne, de går til biologer og andet tamtam (bygninger o.a.)vedr. ørredbestandenes ophjælpning - så det er da vist ikke gisninger men fakta (du kan selv finde tallene på ministeriets hjemmeside.), så priserne på de der yngel, den er beregnet uden de løninger og bygninger mm. som bliver betalt via fisketegnet, hvis disse regnes med, så bliver prisen en helt anden --< det må selv en DSF/DTU-lobbyist da kunne erkende.
 
- Og hvis arbejdet med at fremstille yngel udemærket kan varetages af nogle videnbegærlige skolebørn samt nogle efterlønnere fra div. fiskeklubber, så kunne biologerne jo bruge deres tid på f.eks. landbrugskontrol i stedet for, jeg så da ihvertfald gerne, at f.eks. penicillin-forbruget blev reduceret mm.


Besked fra: niels åge skovbo
Posteringsdato: 31 Jan 2013 kl. 00:16
Hej Steen,
Nu skal bananerne ikke blandes sammen med æblerne igenWink

Hold nu fast i hvad prisen er for fiskeyngel, det var her det hele startede.

Altså skal vi ikke medregne de ting du nævner. Vi skal heller ikke medregne, at skolebørnene, skal køres i busser ud til vandløbene for at passe og tilse kasserne, vi skal heller ikke medregner timelønnen til den pågældende lærer , føj selv flere udgifter til Wink

Hvis debatten bliver så overmåde fyldt med røgslør, at ingen kan finde hoved og hale i hvad hulen vi debaterer, så mister debatten jo helt og aldeles øvrighedens interesse, og det er du jo heller ikke interesseret i Steen Wink

Og noget helt andet er jo også, at hvis vi skal sætte efterlønner, skolebørn osv. til at forestå udsætninger for 12 milioner kroner om året, bliver der vist ikke meget tid til at de kære børn, skal lære at læse og skrive op til diverse PISA undersøgelser Wink

Steen, jeg er helt med på, at vi skal undersøge om der er nye og andre gode muligheder for at  forvalte vores fiskepleje på. Jeg er også helt med på, at fagkundskaben skal kigges efter i sømmene. Det forventer de også, men vi skal gøre det på en ordentlig måde. Wink

Og så for en god ordens skyld Steen. 

- Jeg er helt klar tilhænger af Danmarks Sportsfiskerforbund og er formand for en foreninger under DSF, men jeg er på ingen måde ansat af DSF eller for den sags skyld DTU til at snakke "godt" for dem og deres synspunkter. Men jeg synes ikke altid, at DSF eller DTU bliver behandlet lige godt. Og meget ofte er det med afsæt i noget være ammestue snak der INTET har med faglighed og fakta at gøre. Det bliver jeg skuffet over og derfor blander jeg mig også.

Med venlig hilsen

Niels Åge Skovbo


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 31 Jan 2013 kl. 09:18
Hej Niels Åge
Jeg aksepterer naturligvis din pris på yngel til 0,33 kr.
Men vi skal bruge 4.000 stk øjenæg til at fortsætte vores undervisningsprogram i Blåkilde Efterskole. 2.000 stk i hver kasse. Vi skal betale 1,00 kr pr, stk for æggene.
Får vi ikke dækket vores udgifter andre steder fra, må vi tage pengene fra husholdningskassen. Er du i tvivl kan du jo ringe til DCV og få det bekræftet.
Prisen på æggene er der ikke noget at indvende imod. Der er udgifter til indfangning af moderfisk, strygning, lokaler, strøm, pasning af æg og administration.

Lad os gå tilbage til det det emnet drejede sig om.

Du skrev engang her på forum i en anden tråd, at jeg ikke kunne tillade mig at påpege, når en embedsmand gav ukorekte oplysninger til §7 udvalget, hvor han sidder som rådgivende, med den begrundelse at han ikke kunne forsvare sig. Hvis ikke du må påpege, når der gives urigtige oplysninger, ligner det for meget det gamle DDR.
Men der kan jo lægges sag an mod mine udtalelser, så kan jeg, som en af konsulenterne ved DTU en gang sagde til mig i telefonen blive martyr. Komme til at hedde Sankt Lasse, få et rundt linestra lysstofrør hængende over hovedet med batteri tilslutning og tænde ved festlige lejlighederSmile. Det var jo ikke det, der var meningen med rugekasserne, men for at hjælpe fiskene.
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 31 Jan 2013 kl. 09:37
Hmmmm - priser mig her og priser mig der. Hvis Lasse henter æg fra el-fiskeriet, så er prisen vel rimelig begrænset. Med de procenttal for klækkede æg, som Lasse præsterer, så får vi vel flere fisk ud af en rugekasse, end vi får, hvis fiskenene selv placerer æggene på en gydebanke.
 
At sætte skoleklasser igang med en rugekasse har også den interessante bieffekt, at vi får større mulighed for at finde de få imellem børnene, som kunne ønske at ende som lystfiskere. Det er vel heller ikke nogen dårlig bieffekt. Vores hobby vil miste de store årgange i løbet af ganske få år, og vi trænger så alvorligt til nye lystfiskere. 
 
Total set forstår jeg ikke den mulige modstand, der er mod rugekassemetoden. Vi kommer nu engang tættere på den naturlige gydning, og udelukkende brugt som kickstarter af vandløb med mininal eller ingen bestand af ørred, og steder, som er fine opvækstvandløb, men ikke gydevandløb, så er det da et glimrende værktøj i vores værktøjskasse.
 
Vi skal renovere vores vandløb hen mod det optimale, og bruger vi så rugekassen til et spark i røven på den kommende bestand, så er der luttere vindere.
 
mvh
kjeld


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: Rasmussen
Posteringsdato: 31 Jan 2013 kl. 10:09
Med udsagn om røgslør og forvridninger af det ene eller andet postulat, tillader jeg med at bringe det, efter min mening, vigtigste element tilbage i fokus. Skal vil hjælpe naturen, skal det dælme være på naturens præmisser. Så er priser, arbejdstimer og helliger køer vel egentlig fuldstændige irellevante emner. 

Jesper Rasmussen


Besked fra: Rasmussen
Posteringsdato: 31 Jan 2013 kl. 10:17
Citat: lasse hagebro

Hej Jesper
Ikke for at kritisere dit indlæg som er rigtig fornuftig, men klækningsprocenten i en naturlig gydebanke ligger ifølge de skriftkloge på 10-15% under gunstige forhold.
Det glæder mig der er nogen der gider sætter sig ind i tingene.Smile
mvh Lasse Hagebro

Hej Lasse
Beklager at armbevægelserne blev lidt for store i et svagt ophidset øjeblik, men nogle gange fremmer det forståelsen når tingene beskrives i håndgribelige størrelser Embarrassed
Det gør dog kun tingene endnu værre hvis en naturlig klækningsprocent er så meget lavere end i et dambrug.

Jesper RasmussenBig smile


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 31 Jan 2013 kl. 11:29
Det gør det jo så også endnu mere interessant at se på udnyttelsesgraden af æggene. Nu er jeg meget langt fra at være bare noget, der ligner ekspert i fiskepleje, men for mig ser det sådan ud, hvis vi alene ser på udnyttelsesgraden og kvaliteten.
Punkt 1.

Hvis vi f.eks. kan få 5.000 æg ud af hunfisk, så kan disse æg lægges på en gydebanke af fiskene selv = udnyttelsesgrad 10-15%, som giver os vildfisk med gode overlevelsesmuligheder, og de er super godt tilpasset vandløbet og med høj homing effekt. Vi starter med 500 til 750 yngel.
 
Punkt 2.
Tager vi æggene fra hunfiskene, og bruger dem i en rugekasse, så kan vi ende op over en udnytttelsesgrad på 90 %, og vi får nærmest vildfisk med gode overlevelsesmuligheder, og de er super godt tilpasset vandløbet og med høj homing effekt. De er endda beskyttet mod overfald fra andre fisk i den periode, hvor de bliver i rugekassen. Altså mindre tab på det nye kuld. Vi starter med måske 4.500 yngel.
 
Punkt 3.
Tager vi æggene til dambrugslignede vilkår, så får vi fisk, som ikke er tilpasset vandløbet, de har lav overlevelsesevne, og de har en ringe homing effekt. Vi starter med måske samme antal som i punkt 2.
 
Er det løvn eller er det korrekt  ??
mvh
Kjeld - som samtidig vil renovere vandløbene, så fiskene på et tidspunkt siger nej tak til at blive født i rugekasserne, for nu kan de selv vedligeholde bestanden på 100% naturlig måde.


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 01 Feb 2013 kl. 08:59
Hej
Jeg har været til foredrag et par gange, hvor DTU har påpeget, at de er førende på verdensplan, hvad fiskepleje angår.
Når jeg ser Steen Kehlers indlæg her i emnet fra Norge, kan jeg godt have mine stærke tvivl om deres påstande.Wink
mvh Lasse Hagebro
http://vimeo.com/37598239


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 01 Feb 2013 kl. 13:29
sådan her Lasse,
http://vimeo.com/37598239 -
http://vimeo.com/37598239

-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 01 Feb 2013 kl. 13:32
Citat: Kjeld Willerslev

Det gør det jo så også endnu mere interessant at se på udnyttelsesgraden af æggene. Nu er jeg meget langt fra at være bare noget, der ligner ekspert i fiskepleje, men for mig ser det sådan ud, hvis vi alene ser på udnyttelsesgraden og kvaliteten.
Punkt 1.

Hvis vi f.eks. kan få 5.000 æg ud af hunfisk, så kan disse æg lægges på en gydebanke af fiskene selv = udnyttelsesgrad 10-15%, som giver os vildfisk med gode overlevelsesmuligheder, og de er super godt tilpasset vandløbet og med høj homing effekt. Vi starter med 500 til 750 yngel.
 
Punkt 2.
Tager vi æggene fra hunfiskene, og bruger dem i en rugekasse, så kan vi ende op over en udnytttelsesgrad på 90 %, og vi får nærmest vildfisk med gode overlevelsesmuligheder, og de er super godt tilpasset vandløbet og med høj homing effekt. De er endda beskyttet mod overfald fra andre fisk i den periode, hvor de bliver i rugekassen. Altså mindre tab på det nye kuld. Vi starter med måske 4.500 yngel.
 
Punkt 3.
Tager vi æggene til dambrugslignede vilkår, så får vi fisk, som ikke er tilpasset vandløbet, de har lav overlevelsesevne, og de har en ringe homing effekt. Vi starter med måske samme antal som i punkt 2.
 
Er det løvn eller er det korrekt  ??
mvh
Kjeld - som samtidig vil renovere vandløbene, så fiskene på et tidspunkt siger nej tak til at blive født i rugekasserne, for nu kan de selv vedligeholde bestanden på 100% naturlig måde.
 
Lasse er jeg på en vildand med denne udlægning herover ???
mvh
kjeld


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 01 Feb 2013 kl. 14:24
Hej Kjeld
Du er et talgeni, og jeg kan ikke se nogen fejl i dine beregninger, og konklusioner.
Selv om du er Sjællænder.Big smile
Jeg går ud fra, at årsagen til, at de i Norge bruger udlægning af øjenæg, blandt andet skyldes større homing effekt.

mvh Lasse Hagebro



Besked fra: Kaspar Wendelin
Posteringsdato: 01 Feb 2013 kl. 14:35
Spørgsmålet er ikke hvormeget yngel der kan produceres, men hvormange opvækstpladser der er. Hvis der på et givent stræk er 5 standpladser vil blæiver 5 smolt. Om man starter med 500-750 yngel eller 4500 yngel betyder intet, der bliver det antal smolt der er opvækstpladser til.
 
Så i det lys er rugekasser betydningsløse. Kun i vandløb der INGEN gyde banker er vil en rugekasse betyde noget, den slags vandløb er dog ingen værdi på længere sigt som ørredvandløb.
 
Så DTU har ret i at rugekasser er spild af tid, når man ser det fra deres vinkel. At de så lukker ørene når man forsøger at bytte dambrugs fisk ud med rugekasse fisk, skylde nok mere den meget store prestige der er i at sætte fisk ud.
 
Den "manglende" brug af rugekasser skal finde ved alle de fore´ninger der hvertår troeligt sætter milioner af tamfisk ud i vores vandløb. Der er faktisk ikke meget grund til at sætte nogen som helst ud. Der er meget grund til at lave stand pladser til smolt.
 
@ Lasse du er en ildsjæl, jeg har et forslg til dig. Find på billige løsninger til at nemt få øget antallet af smolt ved at skabe standpladser. Nu om dage laver man store og dyre, flotte prestige projekter. Find da på nogen nemme billige tiltag der virker godt. Hint hvis du vil kan du kontakte mig og få nogen af mine egne ideer som jeg ikke har tid til at føre ud i livet.


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 01 Feb 2013 kl. 14:58
Uanset hvad man end mener om rugekasser, så ænder det ikke på eet supervigtigt forhold, nemlig at det handler om hurtigt at få fisk med høj overlevelsesgrad, høj evne til at vende tilbage til vandløbet og høj evne til at formere sig og til lavest mulige pris.
 
Får de hjælp til at komme igang, så er vi hurtigt oppe på en selvproducerende bestand, og så kan alle være glade.
 
Også de fjollehover, som kaster fjerbeklædte bøjede og spidse metaltråde i vandet bundet fast til et roterende hjul på en plastiklignede finurlig lang pind.Wink


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: Søder
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 00:09
Så så Keld husk nu at de lærte herer jo har gjort som de har gjort de sidste 30 år og derfor er de suverent klogeste til at bestemme udsætnings poletikken ikk.... Wink

-------------
/Søder


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 08:39
Hej
Hvis det har nogen interesse, kan i se driftjournaler for startforsøg med rugekasser 2009-10 på linket her.
http://www.webcontact.dk/Driftsjournal.pdf
Der blev sideløbende kørt forsøg med Jordan Scotty Boxe med redukserede huller.
Der er omtalt problemer med sand, det er senere løst.
Arbejdet med strygning og befrugtning kan gøres lettere ude ved vandløbet, dog ikke i stærk frost.
mvh Lasse Hagebro



Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 08:45
UndskyldEmbarrassed
Jeg er vist nødsaget til at få en til at udlægge linket korrekt(Steen eller Kjeld)
Lasse


Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 08:57
Citat: lasse hagebro

UndskyldEmbarrassed
Jeg er vist nødsaget til at få en til at udlægge linket korrekt(Steen eller Kjeld)
Lasse
Det er ikke et link, som andre har adgang til, jeg ved ikke lige, om du kan give andre adgang til de oplysninger på din mail-konto,, ,  så du skal enten lave indholdet om til en PDF (som du kan uploade) eller uploade oplysningerne til et sted, hvor man har adgang.


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 09:13



Besked fra: Steen Kehler
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 09:37
Citat: lasse hagebro

Måske det er bedre
Lasse

https://mail.google.com/mail/ca/u/0/?ui=2&ik=71a1a4e1b5&view=att&th=13c96ee98b2c2959&attid=0.1&disp=safe&zw
Venter til Kjeld står op
Det er vist kun dig, som har adgang til dokumenterne, da det ligger på din mail-konto... du skal nok uploade teksten til et andet sted, hvor andre har adgang.


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 10:03
Hej Laase,
din friske røver, jeg prøver her om din fil kan oploades. Da jeg ikke har forsøgt den slags før, ved jeg faktisk ikke om det virker, men her prøver jeg.
 
Din driftjournal til dit store forsøg.
mvh
kjeld
 
 
uploads/109444/low_driftsjournal_for_forsøg_2009-2010_rugekasse_og_klækkebakker.pdf - uploads/109444/low_driftsjournal_for_forsøg_2009-2010_rugekasse_og_klækkebakker.pdf


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 10:05
Det virkede så ikke - prøver på noget andet lidt senere.
Kjeld


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 10:22
Så er her et nyt forsøg - det er sgu nok lettere at køre en rugekasse end at oploade dine filer Lasse Smile
 
http://www.webcontact.dk/Driftsjournal.pdf - http://www.webcontact.dk/Driftsjournal.pdf


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 11:41
Hej Kjeld
Tak for hjælpen, det hjalp, videnskaben har jo trange kår her på HagebrokantenBig smile
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 02 Feb 2013 kl. 12:01
Lasse man kan ikke både være PC-gal og fiske-gal Wink
 
Kunne jeg ikke, så var der givetvis en anden, der kunne, fremskridt er svære at stoppe.
mvh
kjeld


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 03 Feb 2013 kl. 09:23
Hej
Hvis jeg har forstået, hvordan hjemmesiden her fungerer, og der har været over 5000 inde og set indlægene om rugekasser, eller bare noget af det. Bliver det svært, at feje dem ind under gulvtæppet. Det vil i hvert tilfælde give en stor bule, som man en gang imellem kommer til at falde over, og tænke på hvad der ligger gemt.Wink
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 03 Feb 2013 kl. 09:43
Lasse,
du er kommet ganske langt med dine forsøg, og det er da fuldt forståeligt, at DTU Aqua ikke bare siger tak, den bruger vi straks.
 
Det vigtige for dit projekt er at få en gennemkontrolleret forsøgsrække med en offentlig eller anden "officiel" instans, så der foreligger en total grundig forsøgsrække, som er ultra gennemkontrolleret. Øvelsen bør også gennemføres flere steder, så du får en resultatrække under forskellige vilkår. Med den på plads med et virkelig positivt resultat, så kan det jo tænkes, at DTU Aqua også vil tage en forsøgsrække op.
 
Egentlig kan jeg godt forstå, at de er lidt afventende, for det vil jo være en alvorlig omlægning af fiskeplejen, som de så skal stå til ansvar for.
 
Men med en dokumenteret "officiel" forsøgsrække med fine resultater, så skal det nok komme. Tiden er bare den sværest størrelse at forholde sig til Thumbs Up
mvh
kjeld


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 03 Feb 2013 kl. 12:43
Hej Kjeld
Man kunne jo kontakte DTU, og spørge efter en driftjournal omhandlende deres halvhjertede forsøg i Savstrup Bæk 2010-11 og Haderis Å 2011-12, som de lavede i samarbejde med ham, de kalder udvikleren af rugekassen. Sådan en driftjournal må vel findes, når Peter Geertz- Hansen kan udtale sig så konkret, at rugekassen ikke har en effekt.
Han sidder trods alt som rådgivende i §7 udvalget, og er med til at vejlede i brugen af fisketegnsmidlerne. Det kunne eventuelt lægges ud på fiskepleje dk.
Det ville være interessant.Wink
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 03 Feb 2013 kl. 13:47
Lasse,
du får nok mere ud af at gå den anden vej. Gennemførte forsøg med "blåt" stempel for effektiv gennemførelse og godt resultat. Så skal det nok komme. Smile
mvh
kjeld
 


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 05 Feb 2013 kl. 10:14
Her er et lidt sjovt, og også ganske interessant emne, som Lasse har fundet frem. Det er urgammelt, så gammelt, at det er fra før Lasse gik i korte bukser og modvind, op ad bakke og i snevejr. Hestevogne var det foretrukne transportmiddel, så det er gammelt, men handler alligevel om rugekasser.
 
Dokumentet er fra Lasse, som har bedt mig lægge det ud på nettet.
 
Min holdning er alligevel, at rugekassen bør undersøges videnskabeligt gennem en række meget effektivt kontrolleret forsøg.
 
Men her er den Lasse. Du bør nok få dig et webhotel, så du kan lægge dine dokumenter ind et sted, som du selv har kontrol over, og så du ikke er afhængige af andre. På sigt ville det nok være smart. Du kunne også lægge dokumenterne ind på Bo's Lystfiskerside, hvor du jo har bunker af materiale i forvejen - bare et forslag  Big smile
 
http://webcontact.dk/KlaekningBefrugtning200Aar.pdf - http://webcontact.dk/KlaekningBefrugtning200Aar.pdf


-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 18 Feb 2013 kl. 13:53
Hej
Der er indsat mere dokumentation for rugekassens fordele i filmomtalen under.
http://vimeo.com/58322409

mvh Lasse Hagebro



Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 18 Feb 2013 kl. 14:09
http://vimeo.com/58322409 - http://vimeo.com/58322409

-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: Søder
Posteringsdato: 18 Feb 2013 kl. 14:47
Super fed video om noget som ganske enklet burde være et mere brugt værktøj til at få flere sunde fisk generelt i de danske vandløb
Hermed tænker jeg specielt på den genmasse man yngler på hvor kommer fisken fra vi stryger kommer fra ? Har den de bedste overlevelses chanche for det vandløb den udsættes i ? Hvorfor ikke bruge kasserne til at udruge de fisk hvert 4 år som går tabt når der er fisketælling så ikke fisken mangler på kysten hvert 4. år som nu ?


-------------
/Søder


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 18 Feb 2013 kl. 15:15
Hej
Jeg har lige fået oplyst at Dansk Laksefond har bevilliget 4.000 kr til indkøb af æg hos DCV Borris til årets udsætning ved Blåkilde Ungdomsskole. Så kan vi igen få smør i stedet for tilbudsmargarine på brødet. Godt gået af Dansk Laksefond.Big smile
mvh Lasse Hagebro


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 24 Mar 2013 kl. 17:57

      Så er sæson nr. 2 skudt i gang ved Blåkilde Efterskole. Ca. 20 af skolens elever                 og deres lærer var tilstede ved bækken.

 

      I forhold til sæson 1, er rugekasserne flyttet ca. 300 meter opstrøms i bækken. 

            Her  er der flere muligheder for den kommende yngel at finde skjul og                           standpladser. 

 

        I dag, den 14. marts 2013 har vi indkøbt ca. 4.000 stk. Lakseøjenæg hos DCV i B         Borris

     Efter ansøgning til Dansk Laksefond om økonomisk støtte til indkøb af æggene

     i Borris,har fonden været så venlige mod projektet, at bevilge et beløb, svarende            til det vi skulle give for æggene.

       Denne håndstrækning er vi i Logen til Havørredens Ve og Vel naturligvis meget

        taknemmelige for,

        idet projektet i øvrigt kan gennemføres på basis af frivillig, ulønnet indsats.

            Ifølge Søren Larsen, DCV, Borris, vil æggene formentlig klække inden for de 

          nærmeste 3-4 uger


 

      Der også sket det nye i anvendelsen af rugekasser, at Aalborg Universitet har             startet et projekt op, hvor de vil forsøge at påvise, hvornår en vandrefisk bliver    p        præget på det vandløb, den fødes i.

           I den forbindelse vil man bruge rugekasser, der bliver udstyret med dataloggere,        så man efterfølgende kan se hvordan forholdene i de enkelte rugekasser har været .

 

          Vi forventer, at forsøgene ved Blåkilde Efterskole også vil blive udstyret med   d    i     disse dataloggere, og vil dermed være med som en del af Aalborg Universitets    for f     forskning  på området.

          Jeg er ikke så god til at indlægge billeder, men hvis i klikker på profil billedet ser

          i rugekassen i drift.

          Mvh Lasse Hagebro



Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 14 Apr 2013 kl. 12:07
Her er lidt nyt om hvordan det går med rugekasseprojektet. Såfremt blot 5% af eleverne senere bliver landmænd, får de måske et andet syn på vandløbet hjemme på gården.Wink
mvh Lasse Hagebro



 
www.redvildlaksen.dk/?p=680


Besked fra: Kjeld Willerslev
Posteringsdato: 14 Apr 2013 kl. 12:17
sådan her Lasse - du skal fjerne http:// - så virker den Smile den bliver så straks blå
http://www.redvildlaksen.dk/?p=680 - www.redvildlaksen.dk/?p=680

-------------
Én fisk mere på land, er én fisk mindre i vand, men én fisk mindre på land, er ikke én fisk mere i vand....


Besked fra: lasse hagebro
Posteringsdato: 14 Maj 2013 kl. 10:30

Rugekasserne ved Blåkilde Efterskole, fredag, den  10. maj 2013

Det er lykkedes endnu engang..!

Desværre var Blåkilde Efterskole også ramt af lockout, så elevundervisningen blev betydeligt skåret ned, og da det er naturen, der bestemmer forløbet, er det af den grund ikke muligt at indhente det forsømte før til næste sæson.

Alle indkøbte lakseæg er nu klækket, og trods en ret ringe vandkvalitet (okker?) er dette års resultat langt over sidste års projekt. Der er konstateret en dødelighed  på anslået 10-15%. Det vil sige, at der ud af de 4000 stk. øjenæg, leveret fra DCV, Borris og sponseret af Dansk Laksefond, er ca.3400-3500 stk. yngel, der nu frit kan svømme ud af rugekasserne, når de føler trang til det.

Af betydende nyheder kan nævnes, at Emil Fuglsang, Aalborg Universitet er gået ind i projektet, idet de har fremsendt dataloggere til de to rugekasser, ligesom de også ønsker oplysninger om to tilløb til Karup Å, hvor der også er fremsendt dataloggere.

Endvidere kan det nævnes, at mange har vist interesse for projektet ved Blåkilde Efterskole. Det har igen medført at rugekasseprojektet nu er omtalt i detaljer på en række hjemmesider på internettet bl. a. http://www.skjernaasam.dk/ - www.skjernaasam.dk ; http://www.redvildlaksen.dk/ - www.redvildlaksen.dk ; http://www.afiskeri.dk/ - www.afiskeri.dk ; http://www.sdr-resen.dk/ - www.sdr-resen.dk

m.fl. Ligesom Fiskeavisen fremover vil have en omtale af rugekasser hver måned.

Med venlig hilsen Knud Pedersen, Logen til Havørredens Ve og Vel




Print side | Luk vindue