Print side | Luk vindue

UL/letspin af flueklinge

Udskrevet fra: 123nu.dk
Kategori: Gør det selv grej
Forum navn: Stangbygning
Forum beskrivelse: Fremstilling af flue og spinnestænger
Web-adresse: http://www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=48958
Udskrevet den: 25 Maj 2024 kl. 12:39


Emne: UL/letspin af flueklinge
Besked fra: zundapp
Emne: UL/letspin af flueklinge
Posteringsdato: 13 Sep 2014 kl. 20:21
Jeg vil prøve at bygge en ul/letspin stang på ca 9fod kastevægt ca 2-10gram.

Så vidt jeg kan finde ud af på det alvidende internet så kan det lade sig gøre med en #6 flueklinge..

Er der nogen med erfaring i den slags der kan be eller afkræfte det og som meget gerne kan anbefale en klinge der ikke koster en hel formue da det er første forsøg indenfor stangbygning fra min hånd..

Mit eget bud er indtil videre en TFO Professional #6 men måske der findes andre der er mere egnede i ca det prisleje? Eller måske et forum medlem der har en klinge stående de ikke skal bruge?






Svar:
Besked fra: PK
Posteringsdato: 13 Sep 2014 kl. 23:52
Nu er emnet Ul spin noget, som gennem årene er blevet diskuteret ret så meget på dette forum. Fagligt og meget oplysende, og blandt mange artikler og forespørgsler kunne dette link måske have din interesse:

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=39086

Mvh
Per Karlsen.


Besked fra: flyfisherman
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 08:28
vi benyttede fibatube/ Hardy klinger , dengang omkring 1980 .
specielt var den 9 fod 3 tommer kl 7-8 populær, den kaster fra 3-4 gram op til ca 14 gram.
Jeg tænker at en kl 6 måske bliver lidt slatten, husk de øjer du monterer med vejer også mere end stangens naturlige slangeringe og deres vægt er med til at spænde stangen.


Besked fra: Ole K.
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 08:42
Jep jeg byggede også på den fibatube klinge fra hardy i i 9.3 kl. 7/8 og bruger stadig stangen meget. Kaster formidabelt m 10 grams smelt blink på kysten og langt m en mepps 3 ligeså. Med lidt forsigtighed kan den godt kaste 16 gram og den kan klare de helt små spinnere og woblere også....
Så det ville være fedt for dig at finde en sådan klinge.
Jeg tænker at de hurtige klinger i dag måske er for hurtige/stive til det letspin? Men jeg er ikke ekspert på det område Cry 
Mener også nogle brugte en klinge på 10 fod de så kortede lidt ned? 
Mvh Ole



-------------
Husk fisken vokser sig kun større i vandet, ikke i fryseren.


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 09:58
Tak for de gode svar.. Desværre tror jeg det bliver svært at finde en fibatube klinge der har gemt sig til nu, men det er meget interessant læsning.

Jeg har en 9' #7/8 4delt noname klinge til at ligge, men den nederste ferrule er revnet ca 5mm. Den overvejede jeg at bygge til en 6-3/4' spinne stang af de tre øverste led, men den virker meget stiv, og med de priser kork og løberinge har så vil jeg hellere have en bedre klinge at bygge på. Vil også gerne op på ca 9'..

Det kan godt være i har ret i at en klasse 6 bliver for slatten. Stangen skal primært bruges til ormebadning og små spinnere i åer som f.eks skals å og måske en tur i p&t..

Nogen bud på en god klinge til det?


Besked fra: PK
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 10:42
Vis man ser på, hvad de officielle vægte er i enhånds flue, så kan man jo lige greje, hvad man har på ønske sedlen.

En fod længere, og så kortet ned, afhængig af, om stangen skal være blød eller have noget, der kommer i nærheden af top aktion:

AFTM Vægt ved Nye vægte til
9.15m enhåndsstænger
#0
#1 3,9 gram 4-5 gram
#2 5,2 gram 5-6 gram
#3 6,5 gram 7-9 gram
#4 7,8 gram 10-12 gram
#5 9,0 gram 11-13 gram
#6 10,4 gram 13-15 gram
#7 12,0 gram 15-17 gram
#8 13,6 gram 18-19 gram
#9 15,6 gram 20-21 gram
#10 18,1 gram 20-26 gram
#11 21,4 gram 24-30 gram
#12 24,6 gram 30-36 gram

Læg mærke til, at de nye moderne klinger, spænder over flere vægte, og til en moderne Ul stang, ville jeg nok tage en kl. 8, men det kommer an på, hvordan det bliver monteret.

Mvh
P.K.



Besked fra: folp
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 10:44
Jeg har sådan en Fibatube ,bygget af Go-Fi ,9,3 fod 2-12 gram, som også kan bruges til flue da den har 2 løse hjulholderringe og håndtaget kan skilles ad, jeg brugte den meget på Æbelø, hvor jeg vadede over det var smart at blot have et spinne og et fluehjul med til stangen. De byggede en del, måske er der en til salg et sted, men vil du selv bygge ,må du jo have fat i klingen.


Besked fra: Claus Bech-Petersen
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 10:44
Søren,
Du kan sagtens lave en test på den trekvarte stang ved at tape øjerne på og hjulet på. Hvis det gøres stramt, omhyggeligt og med god elektrikertape kan det sagtens holde til en fisketur, så du kan mærke om klingen er værd at satse på. 
Gør dig i øvrigt den tjeneste at lære new guide concept at kende. Det bygger blandt andet på små øjer i spidsen af stangen og er helt perfekt til den slags UL-stænger, fordi man slipper for store og tunge løberinge i spidsen. 
Om en klasse 6 er for slatten kommer an på klingen, Jeg har en stang, der er bygget på en kinaklinge i klasse 4 - og den fungerer fint med de letteste blink, selv om kastelængen af gode grunde ikke er så lang som med en stivere klinge.
Claus


-------------
www.ussingbech.dk


Besked fra: Henning
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 11:15
Citat: zundapp

Tak for de gode svar.. Desværre tror jeg det bliver svært at finde en fibatube klinge der har gemt sig til nu, men det er meget interessant læsning.


Det kan godt være i har ret i at en klasse 6 bliver for slatten. Stangen skal primært bruges til ormebadning og små spinnere i åer som f.eks skals å og måske en tur i p&t..

Nogen bud på en god klinge til det?

Du kan bare ombygge den stang, jeg har sat til salg her:
http://www.123nu.dk/lystfiskeri/brugtmarked_kontakt.asp?menu=Brugtmarked&ID=75921 - http://www.123nu.dk/lystfiskeri/brugtmarked_kontakt.asp?menu=Brugtmarked&ID=75921


-------------
Mvh
Henning


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 11:57
Det new guide concept lyder interessant. Det må jeg lige læse lidt om..

Den klinge jeg har er også en kina klinge og selvom den måske kunne bruges som 6,75fods så vil jeg gerne op i en 9fods. Den virker dog meget som en stiv pind når jeg samler alle dele, så ville tro en #7/8 var for voldsom til en ul model??

Jeg har svært ved at gennemskue AFTM/ny kastevægt kontra en flueklinge ombygget til spin med tungere løberinge.

Kan også godt se det er svært at give et godt råd, for alle klinger er jo nærmest forskellige..

Jeg har kigget lidt på pacbay rainforest II både som 4delt flueklinge og som 2 delt spinneklinge med kastevægt 5-30gram. Den sidste er der dog ikke meget ul over.

Lidt off topic - Måske en lidt kraftigere stang kan være en fordel i åen hvis man skal styre en fisk udenom det meste grøde m.m.?

Tak for tilbuddet Henning, det er en rigtig fin stang du har til salg! Vil dog helst starte med en blank nogenlunde billig klinge så jeg kan få lidt erfaring. Det ville være en stor skam at ødelægge en ældre hardy stang!!



Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 12:03
Claus "ussingbech" Har du en klinge du kan anbefale til en nogenlunde rimelig pris?

Har kigget meget på din side, men det er svært at gennemskue priserne på en klinge synes jeg.. Ville jo være fint man kunne handle i danmark i stedet for at sende pengene ud af landet..

Evt tlf/sms 40 41 12 75


Besked fra: Henning
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 12:31
Citat: zundapp


Tak for tilbuddet Henning, det er en rigtig fin stang du har til salg! Vil dog helst starte med en blank nogenlunde billig klinge så jeg kan få lidt erfaring. Det ville være en stor skam at ødelægge en ældre hardy stang!!


Det er helt ok, held og lykke med dit projekt! Smile


-------------
Mvh
Henning


Besked fra: Claus Bech-Petersen
Posteringsdato: 14 Sep 2014 kl. 13:18
Hej ,

Jeg ville vælge Affinity X-serien, hvis det var flue-til-spin på CTS-klinger, der var aktuelt. Prisen for en sekser ligger lige under 2000 kroner. X-serien har et ret stift bundstykke, og det synes jeg generelt er en fordel til de ombyggede stænger, hvis man da ikke decideret går efter en stang med en ret dyb helaktion. 

Men jeg skal også være ærlig og sige, at det ikke er noget, jeg har gjort så meget i, da min primære interesse er fluestænger.

Claus



-------------
www.ussingbech.dk


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 17 Sep 2014 kl. 10:06
Har været så heldig at finde en fibatube fastslim 10' klasse 7 klinge som åbenbart har været overgemt i mange år..

Planen er at den skal bygges til en ul stang til åen, gerne med en kastevægt omkring 2-10gram.

Nogen der ved om det kan lade sig gøre og om klingen skal kortes lidt ned? Vil helst bevare den intakt hvis det overhovedet er muligt..

Jeg regner med den skal monteres med Bowland Toxide Lightweight løberinge fra Korsholm I

følge Niels Vestergaards gør det selv grej passer det med 7 løberinge + topøje og øverste håndtag skal være 9cm og nederste håndtag 40cm.

Kan det være en fordel med lidt kortere håndtag og evt en løbering mere?




Besked fra: Henrik L.
Posteringsdato: 17 Sep 2014 kl. 13:01
-


Besked fra: S.V.Jørgensen
Posteringsdato: 17 Sep 2014 kl. 17:13
Har flere gange brugt toppe fra de letteste klassert fluestænger og helst glasrørs, til micro stænger of foretrækker oftest de "blødere" glas stænger. Når en kulfiber top knækker, er det på samme måde som en spaghetti, de knækker min. to steder.
Specielt Hardys gamle glas stænger eller fibatube, kan anbefales.
Hvis du vil væsentligt under de to gram, i kastevægt, er du tvunget over i nogle af de nye typer kulfiber.
De kan findes, men du skal have fat på en specialist til det. Hjulet kan dog være et svære at finde, men når det spiller, 0,09 line - spinnere eller woblere på 0,3 gram og en stang og et hjul der nogenlunde matcher - så er det fedt.
God jagt


Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 18 Sep 2014 kl. 09:47
Citat: zundapp

Har været så heldig at finde en fibatube fastslim 10' klasse 7 klinge som åbenbart har været overgemt i mange år..

Planen er at den skal bygges til en ul stang til åen, gerne med en kastevægt omkring 2-10gram.

Nogen der ved om det kan lade sig gøre og om klingen skal kortes lidt ned? Vil helst bevare den intakt hvis det overhovedet er muligt..

Jeg regner med den skal monteres med Bowland Toxide Lightweight løberinge fra Korsholm I

følge Niels Vestergaards gør det selv grej passer det med 7 løberinge + topøje og øverste håndtag skal være 9cm og nederste håndtag 40cm.

Kan det være en fordel med lidt kortere håndtag og evt en løbering mere?




Hej Søren,

Hvis du forventer en kastevægt på 2-10 gram, skal du ikke korte yderligere af klingen. En 10 fods klasse 7 vil som udgangspunkt kaste bedst mellem 6 og 12 gram.

Antallet af stangøjer afhænger af om du vil benytte et traditionel oplæg eller om det skal være en af de forskellige typer af Concept oplæg, samt hvor blød (aktionen i klingen) er.

Traditionelle oplæg som typisk ser sådan ud 30, 25, 20, 16, 12, 10, 8 ..... topøje, hvor øjets diameter jævnt mindskes anvendes det knap så mange øjer som ved de nyere Concept oplæg som f.eks. ser sådan ud 25, 8, 5, 5, 5, 5, 5, 5... topøje.

Ved Concept oplæg, eller flue for den sags skyld, kan du regne med ét øje pr. fod plus topøjet. Ved 10 fod er det altså min. 10 øjer plus topøjet = 11 øjer.

Jo flere øjer, jo bedre linekontrol, jo bedre kast.
Tag udgangspunkt i at det er en flueklinge og find et oplæg til en flueklinge og placerer øjerne udfra samme sted. Bagefter kan du juster øjernes placering.

Bowland fra Korsholm du har kig på er traditionelle øjer, men der fremgår ikke mål på sættet de sælger, men umiddelbart ville jeg nok kasserer det største øje og så tilkøbe 3 ekstra øjer magen til de mindste i sættet.

Længden på håndtaget finder du ved at måle din underarm da det bliver ret belastende og træls med lange håndtag. Når du står med hjulet i hjulholderen og holder din hånd om dette, må bundstykket ikke rage ret meget længere ud end din albue. Typisk vil bundstykket (fra ende til hjulholderen begynder) være 25-28 cm. Hjulholderen vil være omkring 10 cm. Om du vil have noget over hjulholderen eller ej, er op til dig men det skal ikke være overvældende meget. 5 cm. måske.

Hvordan hjulholderen skal vende, afhænger af hjulholderen selv, samt hvordan du holder på hjulet, da flere hjulholdere i dag er udformet ergonomisk.

Held og Lykke med stangbygningen.




-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 18 Sep 2014 kl. 15:19
Mange tak for de mange gode råd og vejledninger. Der er meget at være opmærksom på for en nybegynder..

Umiddelbart virker det også som meget få øjne med kun 7 og et topøje.

I Niels Vestergaards bog er der 9 øjer plus topøje på en 10 fods fluestang. Vil lige se om jeg kan finde en guide med 10 øjne på nettet..

Nogen der ligger inde med et link til en god guide til en 10f klinge så vil jeg meget gerne se det..

Finn, tak for din gode forklaring, også med håndtags længde. Der er meget man skal være obs på..







Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 18 Sep 2014 kl. 20:15
Citat: zundapp

Mange tak for de mange gode råd og vejledninger. Der er meget at være opmærksom på for en nybegynder..

Umiddelbart virker det også som meget få øjne med kun 7 og et topøje.

I Niels Vestergaards bog er der 9 øjer plus topøje på en 10 fods fluestang. Vil lige se om jeg kan finde en guide med 10 øjne på nettet..

Nogen der ligger inde med et link til en god guide til en 10f klinge så vil jeg meget gerne se det..

Finn, tak for din gode forklaring, også med håndtags længde. Der er meget man skal være obs på..




Du kan prøve Winstons på http://www.winstonrods.com/pdf/BoronIIIx-GuideSpacingChart.pdf - http://www.winstonrods.com/pdf/BoronIIIx-GuideSpacingChart.pdf

Den sidste er 10 fod og klasse 7.





-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 18 Sep 2014 kl. 22:38
Det var en fin forklaring med mål og det hele..

Hvis jeg dropper det nederste/11 øje så passer afstanden ca fra top og ned til sidste øje med det der står i den tabel jeg har for spinnestænger.

Så ender jeg med 10 øjer og et topøje.

Er der nogen regel for hvor langt der skal være fra hjulet og op til første øje?



Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 18 Sep 2014 kl. 23:56
Citat: zundapp

Det var en fin forklaring med mål og det hele..

Hvis jeg dropper det nederste/11 øje så passer afstanden ca fra top og ned til sidste øje med det der står i den tabel jeg har for spinnestænger.

Så ender jeg med 10 øjer og et topøje.

Er der nogen regel for hvor langt der skal være fra hjulet og op til første øje?



Nej, det afhænger af flere faktorer som størrelsen på dit hjul, klingens aktion og øjernes størrelse.

Hvis du bruger det traditionelle system hvor øjerne gradvis bliver mindre og mindre ud mod topøjet, så linen skal gå i en lige, strækt linje lige gennem alle øjer.

Ellers er et sted mellem 60-70 cm. over håndtaget kan du prøve at sætte øjet og trække linen igennem om det ikke passer cirka der.

Men igen, det afhænger af øjet om det er stort eller lille, højt eller lavt.

Husk at sætte dem lige på rygradden, enten over eller under. Sidder øjerne skævt i forhold til rygradden, kaster stangen mindre godt. Faktisk kaster den af H til.




-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: Henrik L.
Posteringsdato: 19 Sep 2014 kl. 12:15
-


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 20 Sep 2014 kl. 10:55
Se nu er jeg forvirret på et højere plan..

Kan godt se fordelen i lidt flere øjne så den tynde line følger klingen bedre, men modsat må der ikke puttes for meget vægt på så tynd en klinge så det ødelægger klingens aktion og den bliver slasket.

Umiddelbart vil jeg helst bruge den klassiske montering med ca 7 løberinge da det jo er en lidt ældre klinge som har vist sit værd med den montering.

Jeg må i tænkeboks..

Forslag er stadig meget velkomne. Både for og imod..



Besked fra: SE
Posteringsdato: 21 Sep 2014 kl. 11:47
En måde at teste øjernes antal og placering, er ganske enkelt at tape dem fast med malertape, og så gå ud og kaste med stangen på græsålænen. Du bør også binde linen fast, og spænde stangen, så kan du se om linen følger klingen jævnt.
Hvis du vil teste med relativt billige øjer, så brug slangeringe (dem til fluestænger), inden du køber de dyre spinneøjer i det rette antal.
mvh
Steen


Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 21 Sep 2014 kl. 16:58
Citat: zundapp

Se nu er jeg forvirret på et højere plan..

Kan godt se fordelen i lidt flere øjne så den tynde line følger klingen bedre, men modsat må der ikke puttes for meget vægt på så tynd en klinge så det ødelægger klingens aktion og den bliver slasket.

Umiddelbart vil jeg helst bruge den klassiske montering med ca 7 løberinge da det jo er en lidt ældre klinge som har vist sit værd med den montering.

Jeg må i tænkeboks..

Forslag er stadig meget velkomne. Både for og imod..



De flueklinger der blev anvendt I 80´erne indeholdt en del glasfiber som gjorde klingerne stærkere.

Moderne klinger I dag indeholder næsten ingen glasfiber og det har ændret bade aktion og holdbarhed.

Du kan evt. læse dette http://anglersresource.net/StaticLoadTutorial.aspx - http://anglersresource.net/StaticLoadTutorial.aspx som beskriver hvad du skal undgå når du sætter øjer på din klinge.



-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 12:28
Jeg må nok indrømme at jeg bliver mere og mere forvirret..

Der er jo mange måder man kan placere de løberinge på og antallet mellem 7 og 11 spøger også.. Vil være meget ked af at ødelægge en fibatube klinge med forkert antal eller placering af løbeøjne.

Jeg kan se lidt sagen fra begge sider, traditionel kontra nyere beregning af placering og antal. Vil jo gerne have at linen følger klingen så godt som muligt, men er bange for at klingen bliver slasket hvis jeg sætter for meget vægt på den..



Besked fra: S.V.Jørgensen
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 13:03
Hej, helt med omkring usikkerheden. Derfor bliver du nødt til at vælge eksperterne og gå den vej. Sidste gang jeg byggede en "gennemtænkt" stang var i 1972 og jeg erindrer absolut nada af hvorfor pokker man gjorde som man gjorde.
Hvis jeg i dag stod med en bedre klinge og ikke gad at lave for mange f**k-ups, ville jeg soleklart lytte til en anderkendt ekspert som Sommer og ligeså vigtigt følge Ellemoses tip omkring malertape og afprøvning af opsætningen, så ved du hvad du får, når du monterer - og giv tid. Det tager ikke særligt lang tid at flydte et øje en smule kontra at gå og bande over det på læssevis af ture.
k&b


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 14:37
Jeg vil også sige at det sidste link Sommer har lagt op er rigtig godt og jeg har stor respekt for Finn Sommers viden.

Sådan som jeg læser det er der ikke en generel facitliste til en given længde klinge så jeg tror jeg vil starte med håndtag og hjulholder og topøje og så eksperimentere med resten.



Besked fra: carstendamm
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 14:45
http://batsonenterprises.com/brands/guidespacing/ - Stangbygning

Kast dig ud i det.

Jeg bygger alle mine stænger selv (med svingende resultat ), men
fornemmelsen af selvbyg er som med meget andet fantastisk.

Min teknik er at købe flere og flere dele og lægge dem i en skuffe.

Når skuffelsen over denne voksende men ikke-brugte investering overstiger mit udprægede anti-handyman-gen, er det tid til at starte bygningen.

K&B
Carsten

-------------
Flytying is a school from which we never graduate


Besked fra: Henrik L.
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 16:15
-


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 17:14
Min fastslim klinge er med spigot samling og overfladen under lakken er nærmest en spiral op af klingen som en proptrækker. Klingen er blank sort.

Jeg må indrømme at det med at bygge en ul/letspinne stang på en flueklinge var lidt mere omfattende end jeg troede.

Overvejer at snakke med ækvator sport for at se hvad de har af erfaringer fra den gang ul blev "moderne" med flueklinger. De har også både sic øjne og slange ringe og måske en ide om hvor mange øjne og hvad vægten på dem jeg skal bruge er..


Besked fra: P.M.
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 17:16
Hej Søren,
klingen som den er, er fin til det du vil med den. Længden er god i åen til at række ud over vegetation og styre agn og fisk gennem grøderenderne.
Nu er stangbygning jo ikke rocket science og nok er jeg ikke "ekspert", men jeg har dog bygget min del af stænger - også dengang vi brugte Fibatube (nogen burde grave 9'3" # 7/8 reservoir mandrellerne frem igen og give os "vores" klinge tilbage) til ulstængerne. Sidst har jeg bygget en stang på en gammel Orvis 9-by-9 jeg var heldig at finde - fremragende stang til havørreder i åen og fed at fighte fisk på. Den er bygget med den gamle øjeopsætning og det virker stadig fint.
Vi gik efter anvisningerne fra Ækvator Sport og Go-Fishing og det gav fine stænger, der fungerede fint i daglig brug.
Som sagt, det er ikke rocket science. Vel kan man hente 2-7 meter med diverse mere eller mindre avancerede øjeopsætninger, men er det vigtigt ? Der er så mange andre faktorer der spiller ind i kastelængden - line, hjul, lineoplæg, agn osv osv...
Byg stangen som det passer dig og gør dit bedste, så bliver du mest tilfreds i sidste ende.
Jeg kan iøvrigt anbefale dig PacBay Minima 4 øjerne - de er billige og lette og slidstærke - så kan man vist ikke forlange mere og så kan du købe dem i EU - her:
http://www.rodringsandthings.co.uk/index.php?app=gbu0&ns=catshow&ref=beachspinguidetip&sid=3d2o3v060h2ii7dara66324e193tsm45


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 17:51
Hejsa..

Der siger du noget meget klogt : Hvis jeg selv er tilfreds så er alt andet lige meget. For mig er de 2-7meter ekstra kastelængde ikke vigtigt men der imod skal den bare fungere så man nyder turen langs åen.

Jeg tror inderst inde jeg helst vil bygge den lidt klassisk og tidsløst som jeg er blevet anbefalet. Så er den også fin om 10år. For mig er glæden ved selv at montere den nok den største glæde og den glæde skulle gerne fortsætte ude ved vandet og så er 8 eller 9 øjne nok ikke så vigtigt men derimod en nydelse hvis monteringen er lavet så flot som jeg evner og selv er tilfreds med..

Jeg kiggede på de pacbay øjne på dit link, men spørger jeg ækvator sport om hjælp til antal øjne og vægt m.m så handler jeg også øjerne ved dem. Kald mig bare gammeldags, men synes det er mest fair..

Når det så er sagt så er jeg også meget i tvivl om hvad hjulholder jeg skal vælge til mit projekt. Enten ser man en meget "moderne" alu/carbon hjulholder som ikke passer til projektet og som er træls at holde på eller også går man i den anden grøft og vælger en Fuji som nok er billig men faktisk er rimelig at holde på og som har vist sit værd på rigtig mange stænger. Har så også fundet en ergonomisk Fuji hjulholder som har gevindet fremad og ser meget behagelig ud med "flydende" overgang til korkhåndtaget. Den synes jeg står sådan lidt mellem en moderne og en klassisk..





Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 19:52
Lidt hvad angår vægten på øjerne.




Hvad angår hjulholder, kan du overveje Aero fra American Tackle.
http://americantackle.us/reelseatsspin.html - http://americantackle.us/reelseatsspin.html




-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: P.M.
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 20:08
Citat: zundapp

Hejsa..

Der siger du noget meget klogt : Hvis jeg selv er tilfreds så er alt andet lige meget. For mig er de 2-7meter ekstra kastelængde ikke vigtigt men der imod skal den bare fungere så man nyder turen langs åen.

Jeg tror inderst inde jeg helst vil bygge den lidt klassisk og tidsløst som jeg er blevet anbefalet. Så er den også fin om 10år. For mig er glæden ved selv at montere den nok den største glæde og den glæde skulle gerne fortsætte ude ved vandet og så er 8 eller 9 øjne nok ikke så vigtigt men derimod en nydelse hvis monteringen er lavet så flot som jeg evner og selv er tilfreds med..

Jeg kiggede på de pacbay øjne på dit link, men spørger jeg ækvator sport om hjælp til antal øjne og vægt m.m så handler jeg også øjerne ved dem. Kald mig bare gammeldags, men synes det er mest fair..

Når det så er sagt så er jeg også meget i tvivl om hvad hjulholder jeg skal vælge til mit projekt. Enten ser man en meget "moderne" alu/carbon hjulholder som ikke passer til projektet og som er træls at holde på eller også går man i den anden grøft og vælger en Fuji som nok er billig men faktisk er rimelig at holde på og som har vist sit værd på rigtig mange stænger. Har så også fundet en ergonomisk Fuji hjulholder som har gevindet fremad og ser meget behagelig ud med "flydende" overgang til korkhåndtaget. Den synes jeg står sådan lidt mellem en moderne og en klassisk..





Jeg kan kun anbefale dig at holde dig til Fuji istedet for en af kopierne (pacbay, amtak osv) og så kan du jo kigge på en Fuji Soft Touch hjulholder - de er lige lidt mere behagelige at holde på.

Men går du i Ækvator Sport så er jeg sikker på at de kan hjælpe dig. Det er bare ikke sikkert at du får de bedste løsdele - dermed sagt at jeg ikke ved hvad de har i butikken.


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 20:11
Det var da godt nok en øjenåbner. Vidste ikke der var så stor vægtforskel!!


Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 20:18
Kopier....
Den eneste ligehed der er, er at de alle kan sidde på en fiskestang.

Fuji har deres patenter, PacBay har deres og ATC har deres.

Af samme grund ligner alle biler I dag ikke den første Ford A.

-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: Claus Bech-Petersen
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 22:28
Hej Finn,

God pointe med vægten. Det kunne være sjovt at se vægtfordelingen mellem de tre løsninger, hvis du alene tog de øjer de skal sidde på stangens yderste (tynde og letpåvirkelige) halvdel. Hvis du har tid. 

Claus


-------------
www.ussingbech.dk


Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 22 Sep 2014 kl. 22:58
Citat: Claus Bech-Petersen


Hej Finn,
God pointe med vægten. Det kunne være sjovt at se vægtfordelingen mellem de tre løsninger, hvis du alene tog de øjer de skal sidde på stangens yderste (tynde og letpåvirkelige) halvdel. Hvis du har tid. 
Claus



Hej Claus,

Hvis hver af det store øje bliver fjernet og vi går ud fra det jo vil sidde på den nederste del af stangen så gik vægten lige op mellem SIC og minima. Topøjet undlod jeg I dette tilfælde.

Desværre var det ikke muligt at veje MicroWave øjerne på grund af den lave vægt, men specifikationerne for øjerne som de gives af American Tackle, kan jeg skrive her:

Stripper guide (det store øje) = 3,1 gram
Transition guide (det mellemste øje) = 0,2 gram
Running guide = 0,12 gram

Det vil så uden Stripper guide men med 8 øjer give 1,04 gram.





-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: Claus Bech-Petersen
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 06:43
tak for det.

-------------
www.ussingbech.dk


Besked fra: P.M.
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 09:29
Ja, man skal jo sælge sine varer.... Det ændrer ikke ved, at min holdning er, at Fuji er kopierne overlegne.


Besked fra: chan
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 09:38
Citat: finnjensen



Desværre var det ikke muligt at veje MicroWave øjerne på grund af den lave vægt, men specifikationerne for øjerne som de gives af American Tackle, kan jeg skrive her:

Stripper guide (det store øje) = 3,1 gram
Transition guide (det mellemste øje) = 0,2 gram
Running guide = 0,12 gram

Det vil så uden Stripper guide men med 8 øjer give 1,04 gram.



Det er gode data . Til sammenligning kan jeg supplere med at str. 1-2 slangeringe til en #7 stang typisk vejer ca.0,1-0,2 gram.

Søren Gustavsen:
Som du kan se behøver du ikke at være bange for at få en slatne stang. Jeg er ret sikkert på at med disse øjer og new guide concept generelt vil få en lettere montering end den klassisk montering.

Hvis du vil have det bedste uanset pris, kan jeg kun anbefale Fuji Titanium SIC eller Torzite. F.eks vejer disse topøjer ca. 0,3 gram, hvor et almindelige flue topøje vejer over 0,4 gram. Jeg er begyndt at bruge disse øjer på fluestænger ned til #5. Udover fordelen med vægt, så skåner SIC og Torzite linen mere end alt andet jeg har prøvet, noget som man også bør tage hensyn til med især tynde fletliner til UL-spin. Hvis pris og vægt skal gå op i en højere enhed, så er minima nok det bedste bud. Jeg vil dog aldrig bruge disse da de efter min mening er alt for ru. Jeg har lavet lignende test på mange øjer, og kan kun bekræfte at Fuji er de bedste : http://www.youtube.com/watch?v=88Cbku_cFZA

Det skal dog nævnes at der er ikke så store forskellle mellem løsningerne. Glæden ved at bygge og fiske med en stang man har taget stilling til, overskygger altid forskellene i monteringen.


Besked fra: P.M.
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 10:19
Hvad er det første øje i videoen for et Chan ?


Besked fra: chan
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 11:18
Det er Fuji's Alconite, som bland andet bruges på Sage's top stænger
Det er dog lige så godt som de øvrige mærkers "SIC" og bedre end de fleste andre materialer, der ikke er ægte Fuji SIC og Torzite .


Besked fra: Swebbe
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 11:27
Den Fuji-video er i mine øjne absurd subjektiv. Det er jo rent marketing-stunt og hvis den er reel nok, er det da en skam de ikke gør lidt mere for at illustrere det. Forskellig træk/tension på linerne kan jo udgøre udfaldet af testen nærmest 100% og vinklen der trækkes i ligeså, hvis man ser på hvilken vinkel en line normalt løber igennem øjnene på (mere direkte = mere stump vinkel). Hvis testøjet har en skarpere kant/afrunding i coatingen, som det ser ud på billederne her, vil den spidse vinkel på trækket jo klart resultere i slid, som ikke ses på det fint afrundede Fujiøje (som sikkert er super godt - det viser videoen bare ikke objektivt!), og et slid man ikke vil opleve i praksis. Dermed ikke sagt at Fuji-øjer ikke virker. De gør det sikkert til perfektion Tongue


Besked fra: P.M.
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 11:37
Citat: Swebbe

Den Fuji-video er i mine øjne absurd subjektiv. Det er jo rent marketing-stunt og hvis den er reel nok, er det da en skam de ikke gør lidt mere for at illustrere det. Forskellig træk/tension på linerne kan jo udgøre udfaldet af testen nærmest 100% og vinklen der trækkes i ligeså, hvis man ser på hvilken vinkel en line normalt løber igennem øjnene på (mere direkte = mere stump vinkel). Hvis testøjet har en skarpere kant/afrunding i coatingen, som det ser ud på billederne her, vil den spidse vinkel på trækket jo klart resultere i slid, som ikke ses på det fint afrundede Fujiøje (som sikkert er super godt - det viser videoen bare ikke objektivt!), og et slid man ikke vil opleve i praksis. Dermed ikke sagt at Fuji-øjer ikke virker. De gør det sikkert til perfektion Tongue


Nu er det jo så 2 Fuji øjer der testes så ??


Besked fra: chan
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 11:38
Hej Jeppe

Selvfølgelig skal det ses som reklame, men de giver en en ide til selv at eftervise det. Det med vinklen vil du opleve i praksis med topøjet og næsten lige så meget med bundøjet.


Besked fra: Swebbe
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 12:25
Ja slf. med topøjet, men nu var det jo ikke to topøjne her i videoen. Tror nu næppe man vil se de vinkler med bundøjet, men det kan da slf. være en sjov test at lave. Men det kommer næppe som en overraskelse, at hvis man varmer kraftigt på en line (meget høj friktion), så smelter den (næsten) og dør pænt hurtigt!


Besked fra: chan
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 12:45
Det er en test af materiale og kvaliteten slibningen af det. Samme materiale sidder vel også i topøjer? Vinklen er større ved træk med fluekast, og flueliner med coating har betydeligt større friktion end nylonliner. Det er især i den henseende, jeg har lavet mine test.

Evnen til at bortlede varme er nok også med til at gøre SIC så god.


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 16:34
Nu læste jeg lige om de torzite løberinge og på dette link står der de er 40% lettere end sic.

http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/angelgerate/Fuji-Torzite-Ringsatz-Torzite-RSTTKR20/

Men der står ingen vægt, kun de er lettere. Det er så et sæt på 9 øjne men hvis de er meget lette og de 5 yderste øjne er ret små/lette så var det da en mulighed..

Det lander så et sted mellem klassisk montering med 7øjne og et topøje og en new guide concept på ca 10øjne plus topøje..

Finn Sommer, det du viser med de vægte på billederne viser jo tydeligt at der er stor forskel, men de helt lette American tackle er det dem der er på dette link?

http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/angelgerate/American-Tackle-Laufringe-Microwave-Ringsatz-NBMW-SET/

Noget andet der skal med i mine overvejelser er nok også at stangen godt kan risikere at komme med til Mariager fjord og smage lidt salt, plus at øjnene jo klart skal fungere godt med tynd fletline..


Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 23 Sep 2014 kl. 20:34
Citat: zundapp

Nu læste jeg lige om de torzite løberinge og på dette link står der de er 40% lettere end sic.

http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/angelgerate/Fuji-Torzite-Ringsatz-Torzite-RSTTKR20/

Men der står ingen vægt, kun de er lettere. Det er så et sæt på 9 øjne men hvis de er meget lette og de 5 yderste øjne er ret små/lette så var det da en mulighed..

Det lander så et sted mellem klassisk montering med 7øjne og et topøje og en new guide concept på ca 10øjne plus topøje..

Finn Sommer, det du viser med de vægte på billederne viser jo tydeligt at der er stor forskel, men de helt lette American tackle er det dem der er på dette link?

http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/angelgerate/American-Tackle-Laufringe-Microwave-Ringsatz-NBMW-SET/

Noget andet der skal med i mine overvejelser er nok også at stangen godt kan risikere at komme med til Mariager fjord og smage lidt salt, plus at øjnene jo klart skal fungere godt med tynd fletline..


Hej Søren,

Ja det er dem på linket.

Henry ved Hilevel I Sverige har dem også (lidt billigere)
http://www.hilevel.se/american-tackle-produkter/sporingar/ - http://www.hilevel.se/american-tackle-produkter/sporingar/

Til fletliner vil jeg anbefale dig at vælge NanoLite udgaven da den er hårdere i materialet end DuraLite.
De sidste nye som er i handlen er TidalWave som er endnu lettere i vægt pga. øje rammen er i titanium modsat de andre to som er i rustfrit stål.

SIC har en del år på bagen efterhånden og teknikken, og materialerne har ændret sig meget siden SIC. SIC er i sig selv et tungt materiale, så næsten alt du sammenligner med i dag vil være lettere end SIC. Det er ikke kun selve indlægsringen som kan veje, men også øje rammen.

Det vigtigste er at din line følger klingens kurve og du får et så let udløb af linen som muligt, end nogle få gram til eller fra.

Lidt ekstra vægt i topdelen af en stang, gør det ofte kun bedre da det lægger en dæmper på specielt hurtige klinger så den ikke står og daller rundt.

Ang. Fuji så opgiver de selv Torzite til 5-25% lettere end SIC og ikke 40%. http://anglersresource.net/Torzite.aspx - http://anglersresource.net/Torzite.aspx

Alle øjer er udviklet under andre himmelstrøg end vores, så personligt kan jeg være en smule nervøs for når isen og vinteren kommer, at de helt små øjer hurtig vil ise til når fletlinerne bliver godt våde og kolde.

Det vil tiden vise. Der er ikke gjort større "videnskablige" undersøgelser af dette, da der sjældent kommer under 20 grader i Floridas sumpe hvor de store Bass holder til :-). Men dem som fisker Bass, bestemmer udviklingen og tror stadig at Europa er ét land og ikke består af flere.



-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 24 Sep 2014 kl. 09:49
Nu kan jeg se at de torzite ringe jeg linker til er til "KR concept" Så vidt jeg har kunne læse så er det noget med en hulens masse ringe på en kort klinge og flere af de KR concept ringsæt jeg har kigget på er til tungere kastevægte..

Det sæt lå ellers lige til højrebenet..

Finn Sommer Jensen, Jeg har stor respekt for din viden og jeg er slet ikke i tvivl om at de microwave er en rigtig god løsning, men den stripper guide er meget . . . . Speciel. . . . vil jeg sige. Er ikke i tvivl om at der ar brugt mange tanker og test på den, men synes den er meget moderne til min klinge..

Der står på den Hilevel side at de 9 ringe microwave sæt er til en 7' spö.

Som der også bliver skrevet et sted i tråden så er det nok på med hjul, line og øjne og så placere dem med tape efter et målskema og derefter flytte rundt til man er tilfreds.




Besked fra: chan
Posteringsdato: 24 Sep 2014 kl. 19:02
Hej Søren

Titanium Torzite: T-KTTG str.4.5: 0,066 gram

Titanium SIC: T-KBSG str.4.5: 0,096 gram

Det er det to størrelser der vil passe til din stang på den øverste del ca. 6-7 stk. af dem. Måske kan du gå en størrelse ned som her:http://www.guidesnblanks.com/page/fuji_k-r_concept_for_spinning_rod
Til din 10' vil jeg bruge str. 20 - 10 - 5.5 - 4.0 - 4.0 - 4.0 - 4.0 - 4.0 - 4.0 - 4.0 - top:4.0. I alt 11 stk. inkl. topøje.

Og nej KR konceptet er ikke kun til tungere stænger. Det er et spørgsmål om at tilpasse øje størelse/type: http://www.guidesnblanks.com/page/fuji_k-r_concept_new_guide_concept - http://www.guidesnblanks.com/page/fuji_k-r_concept_new_guide_concept
KR er en videre udvikling af New Guide Concept (NGC). En af ideerne bag NGC er at bruge flere men mindre og dermed lettere øjer op mod toppen af stangen for at øge fornemmelsen af f.eks agn og fisk. Det er jo netop en af ideerne bag UL, så NGC/KR og UL går fint hånd i hånd, som Claus også nævnte i en tidligere tråd. Derudover dæmper en stang hurtigere med lettere øjer, hvilket medfører øget kaste længde, da linen ikke skal klaske mod klingen så mange gange. Kastelængde kan være et tema med UL kaste vægte, så igen UL=NGC/KR. Derfor er jeg absolut ikke enige med Finn i at det er godt at komme lidt ekstra vægt på toppen. Jeg har lavet et lab. test, hvor jeg monterede 0,5 gram ekstra på toppen af en #6 stang. Det tog over dobbelt så lang tid for toppen at falde til ro i forhold til uden ekstra vægt. Faktisk står stangtoppen i lang lang tid og vibrere ca.1-2 cm. Praksis fiskeri bekræfter forsøget tydeligt, dog ikke så ekstremt grad.

Det med at linen ikke må klaske på klingen er en af hoved ideerne bag NGC/KR (i form af choke guides). Fuji mener at klaskerne er en stor røver af kastelængden. Det kan jeg godt give dem ret i. MicroWave er en videre udvikling af ideen, hvor hele "chokningen" sker med bare et enkelt øje, med deres såkaldte stripper guide i stedet for 3 af Fuji's choke guides. Spørgsmålet er selvfølgelig om friktionen i det ene stripper guide bliver større end summen af 3 choke guides. Ideen er dog spændende, som bør testes. Lars C. har stadig en lignende klinge til salg. Hvad siger du til at vi monterer en hver med hver af koncepterne? Jeg vælger Fujis KR med Torzite


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 24 Sep 2014 kl. 19:33
Hej Chan..

Misforstå mig nu ikke, jeg synes også new guide comcept og KR lyder rigtig spændende og er man ude i marginalerne så er der nok en lille smule at hente. Bliver jeg grebet af at bygge stænger så er det også noget der skal prøves i fremtiden..

Men - og det synes jeg for det her projekt er et vigtigt men - Det er en ældre klinge som jeg godt vil holde i lidt klassisk stil og så synes jeg ikke det passer helt ind med KR/NGC..

Lige nu kigger jeg på klassiske sic ringe og har testet lídt med topdelen og ender i 8 ringe plus topøje. hvilket giver 7 ringe på topdelen hvoraf det nederste sidder liiige over samlingen. (ca 5cm over)

Jeg overvejer at strække mig fra almindelige Fuji sic ringe og til titaniums Fuji sic ringe hvis det er en stor fordel med vægten, men vil gerne bevare lidt af det klassiske look..



Besked fra: chan
Posteringsdato: 24 Sep 2014 kl. 20:15
Hej Søren

Du skal heller ikke misforstår mig. Det sidste jeg skrev er selvfølgelige bare pjat. Og som jeg skrev tidligere, så er forskellene små og glæden ved at tage stilling, bygge og fiske med sin egen stang overstiger langt forskellene. Kan godt forstå dit valg. Nostalgi er også en vigtig del af stangbygningen. Jeg kan udmærket godt huske Fibatube klingerne, da jeg startede med at bygge i ungdomskolen for 25 år siden. De riges børn byggede (forfærdelige) stænger af dem og vi andre fra blokken kan vælge i mellem no name 25% eller 100% kul med Fuji kopi hjulholder og øjer. Til gengæld lavede jeg indbygget håndtag længe før Fuji og co. begyndte at sælge dem. Jeg har desværre mistet en tegning af det, men jeg har uploaded en i den første udgave af 123nu.dk for en 15-18 år siden. Måske kan Lars fremskaffe det. Ellers er en færdig meget billigt: http://www.guidesnblanks.com/product/7185/category/325 - http://www.guidesnblanks.com/product/7185/category/325
Og når snakken går på hjulholder, så er det komisk at der stadig sælges Fuji kopi hjulholder herhjemme (f.eks Ækvator Sport), når man kan få en ægte billigere... http://www.guidesnblanks.com/product/620/category/325 - http://www.guidesnblanks.com/product/620/category/325

Det er en rigtigt god ide at overveje titanium, hvis prisen ikke er et issue. Udover vægt er der også det med rust og kyst, selvom Mariage Fjord ikke er så saltet. En lille rejeflue, 0,12mm Spiderwire Ultracast Invisi-braid og 15 grams intermediate bombarda på den stang er bare himmelsk

Held og lykke med projektet. Jeg skal nok stoppe nu    


Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 24 Sep 2014 kl. 21:15
Citat: chan



Derfor er jeg absolut ikke enige med Finn i at det er godt at komme lidt ekstra vægt på toppen. Jeg har lavet et lab. test, hvor jeg monterede 0,5 gram ekstra på toppen af en #6 stang. Det tog over dobbelt så lang tid for toppen at falde til ro i forhold til uden ekstra vægt.


JO, vi er skam enig
Med den ekstra vægt mente jeg ikke bly i toppen men netop de flere og mindre øjer.



-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 24 Sep 2014 kl. 22:17
Chan.. Du skal endelig ikke stoppe. Synes det er blevet en rigtig spændende tråd og vil rigtig gerne lære mere om KR/NGC.

Især er det skønt at få en forklaring på dansk og ikke de engelske og tyske sider jeg forsøger at få mening ud af..

Hvis det lykkes mig at lave et ordentlig resultat = Jeg selv er tilfreds. Så kunne næste projekt godt være en moderne spinnestang med alt hvad dertil hører..

Jeg tror også det bliver Fuji titanium sic der kommer på klingen. Pris ER et issue men da jeg gerne vil bygge en stang der fungerer i mange år så er pengene nok godt givet ud..

Jeg lurede også på den hjulholder med kork "overdel". Har haft noget i den stil på en tidligere fabriksmonteret stang og når vejret er koldt så er den MEGET lækker! Men hvordan gør man med bygningen for resten af korken til håndtaget skal jo passe i kvalitet og farve/struktur?



Besked fra: chan
Posteringsdato: 26 Sep 2014 kl. 08:16
Hej Søren

Du skal bare betragte det indbygget håndtag som en korkring, der skal limes sammen med resten af de andre korkringe inden slibning. Du skal lige starte med at skære og slibe ½ cm eller mere i den ende der vender mod de andre ringe. Søg for at kanten bliver skarp, så der ikke er luft/lim mellem håndtag og det tilstødende korkring, hvis du forstår hvad jeg mener. Hvordan du vender håndtaget er op til dig selv. Du kan lige spørge der hvor du køber håndtaget, om de har noget der matcher håndtaget. http://www.guidesnblanks.com/ er rigtigt godt sted at handle på det punkt.


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 26 Sep 2014 kl. 09:41
Tak Chan.. Jeg vil lige kigge ved guidesnblanks..


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 02 Okt 2014 kl. 17:52
Så blev der spekuleret lidt mere og det gjorde at der er kommet en glasfiber fibatube 7'6" #5/6 klinge med i spekulationerne, købt af en bruger herinde.. Den virker meget blød men forestiller mig som S.V.Jørgensen skriver her i tråden at den kunne være rigtig sjov til de RIGTIG små spinnere..

Denne glasfiber klinge er også med spigot samling men jeg kan desværre skubbe samlingen sammen (forsigtigt) så der kun er max 1 mm luft mellem de to dele. Klingen er "ny" så det er ikke slidtage..

Kan/skal man slibe/skære ca 2-3mm af bunden af topdelen inden man monterer klingen og hvordan, forestiller mig af det kan flosse?

Det bringer mig videre til næste spørgsmål om min fibatube fastslim 10' #7 som jeg overvejer at korte lidt op for at kunne få en anelse højere kastevægt.

Det jeg tænker er at den skal bruges i åen til spin som planlagt og så evt med muligheden for at bruge den i Mariager fjord til meget let bombarda hvis muligt. Dvs måske en kastevægt på op ca til 18-20gram.

Kan jeg opnå det med denne klinge og hvor meget skal jeg regne med at korte den op?



Besked fra: Henrik L.
Posteringsdato: 02 Okt 2014 kl. 20:40
-


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 02 Okt 2014 kl. 21:10
Det lyder godt med glasfiber klingen/spigotten, så vil jeg ikke gøre noget ved den foreløbig..

Hvad angår kulfiber klingen så ved jeg ikke om det er synd at skære af den. Det er jo i forvejen ikke det den er bygget til som jeg skal/vil bruge den til.. men gør jeg det ikke så er det jo en invitation til at lave endnu en stang. Man må jo ikke gå ned på grejet..




Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 02 Okt 2014 kl. 21:26
Rettelse, glasfiber spigotten går helt sammen når man samler den som man vil samle en fiskestang uden at være hård ved den..



Besked fra: P.M.
Posteringsdato: 03 Okt 2014 kl. 15:52
Når en spigotferrule er slidt så delene når sammen skærer man ½ cm. af hunferrulen og laver en ny bevikling. Det er sådan man gør det, det er sådan det er meningen man skal gøre det! Der er ingen grund til at lakere noget eller bruge fortyndet epoxy - hvis du ikke har 110 % styr på det gør du mere skade end gavn.
Hvis samlingen er sådan på en ny klinge er klingen af dårlig kvalitet eller en 2. sorterings vare. Det kan være en såkaldt factory blem som ofte sælges billigt pga. fejl i produktionen.


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 03 Okt 2014 kl. 17:16
Jeg kunne ikke forestille mig det er en 2. sorterings vare eller dårlig kvalitet fra Hardy da der ikke står noget i den stil hverken på klinge eller på den originale emballage og label..

Men for mig er problemet ikke så stort hvis jeg bare skal korte 3-4mm af hunferrullen..

Dog vil jeg gerne høre hvordan man bedst korter en klinge op uden den flosser. Jeg forestiller mig at sætte tape omkring klingen og så skære forsigtigt med en tynd klinge på en dremel..



Besked fra: P.M.
Posteringsdato: 03 Okt 2014 kl. 17:51
Altså hvis det er en sprit ny Hardy klinge der har så dårlig en ferrule, så har det været en dårlig dag på fabrikken De plejede ikke at lave sådan noget, så det er lidt mystisk.
Jeg har netop skåret et stykke af hunferrulen på en Hardy Seatrout spinnestang der skulle renoveres - det forgik med en lille nedstryger og det går fint hvis man ikke presser for meget på og sørger for at rotere stangen så man saver rundt om istedet for igennem.
En dremel skæreskive er også fin og muligvis bedre - bare pas på at den ikke bliver for varm. Glasfiber er ikke fremstillet ved så høje temperaturer som kulfiber og resinen kan muligvis ikke klare højere temperaturer.
Men ellers er det bare at tænke sig om, tænke sig om igen og så klø på - fiskestænger er trods alt lavet så de kan tåle at blive brugt


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 03 Okt 2014 kl. 19:12
Ja altså det er en "sprit ny" måske 25-30år gammel Hardy/fibatube glasfiber klinge.. Ferrullen går som smør og passer perfekt når den er trykket helt eller næsten helt sammen.. Så måske de har haft en dårlig dag..

Jeg tror du har fat i noget m.h.t. glasfiber og varme og dremel men da det er så tyndt glasfiber tror jeg ikke det når at blive varmt..





Besked fra: Henrik L.
Posteringsdato: 03 Okt 2014 kl. 19:26
-


Besked fra: P.M.
Posteringsdato: 03 Okt 2014 kl. 20:27
Citat: Henrik L.

Citat: P.M.

Når en spigotferrule er slidt så delene når sammen skærer man ½ cm. af hunferrulen og laver en ny bevikling. Det er sådan man gør det, det er sådan det er meningen man skal gøre det! Der er ingen grund til at lakere noget eller bruge fortyndet epoxy - hvis du ikke har 110 % styr på det gør du mere skade end gavn.
Hvis samlingen er sådan på en ny klinge er klingen af dårlig kvalitet eller en 2. sorterings vare. Det kan være en såkaldt factory blem som ofte sælges billigt pga. fejl i produktionen.


Det var mig der nævnte fortyndet lak, men det var almindelig skibslak eller lignende (fx enkomponent stanglak) og ikke noget med epoxylak! Jeg har selv gjort det på en 7 fods Hardy Fibalite jeg engang købte som brugt, og det virker perfekt. Det kan da godt være, at Hardy/Fibatube engang har nævnt, at man kan skære lidt af klingen, men det er jo ikke nødvendigvis den eneste måde man kan løse problemet der jo blot opstår, fordi en meget lille smule er slidt af ferrulernes tykkelse. Smøres hanferrulen efter lakkens tørring med skivoks, grafitolin eller lignende, kommer lakken ikke engang i direkte kontakt med hunferrulen - i hvert fald ikke ret meget. Jeg har også en godt brugt, 18 år gammel Hardystang, der snart skal have behandlingen, og det gør jeg nu hellere end at snitte den originale bevikling op for derefter at begynde at skære i kulfiberen...


Det kan man jo gøre som man vil


Besked fra: DNA7
Posteringsdato: 03 Okt 2014 kl. 21:41
Citat: zundapp

 Dog vil jeg gerne høre hvordan man bedst korter en klinge op uden den flosser. Jeg forestiller mig at sætte tape omkring klingen og så skære forsigtigt med en tynd klinge på en dremel..


Hej Søren

Lad os sige at du vælger, at tage ca. 10 cm af henholdsvis top og bund, så har du immervæk nogle forsøg inden du rammer mærket, de resterende stumper skal alligevel bare ud...Wink


Besked fra: Henrik L.
Posteringsdato: 03 Okt 2014 kl. 22:24
-

-------------




Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 04 Okt 2014 kl. 03:28
Hej Lars..

Det er nu glasfiber fibatuben jeg vil skære i, og kun 3mm..

Den 10' fastslim er i tænke boks og tror ikke den bliver kortet op. Så hellere finde en kraftigere klinge hvis jeg kaster mig over bombarda.

Som spinnestang er det fint med de ca 6-12gram kastevægt som Finn nævner i tråden om den fastslim..



Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 04 Okt 2014 kl. 03:36
Når jeg kigger Fuji hjulholder (og kopier) så står de gerne som str 16, 18 eller 20.

Det eneste jeg kan få målene til at passe med er en udvendig diameter et sted på hjulholderen for inder diameteren står til at være lidt mindre.. Det er ikke noget problem med inder diameteren, heller ikke med den str 16, men kunne forestille mig der er stor forskel om man holder på en 16 eller 20'er når stangen er færdig og den skal bruges..

Lige den hjulholder jeg kigger på findes kun i 16 og 20 så er i tvivl hvad man bør vælge.. Gode råd??



Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 04 Okt 2014 kl. 10:41
Citat: zundapp

Når jeg kigger Fuji hjulholder (og kopier) så står de gerne som str 16, 18 eller 20.

Det eneste jeg kan få målene til at passe med er en udvendig diameter et sted på hjulholderen for inder diameteren står til at være lidt mindre.. Det er ikke noget problem med inder diameteren, heller ikke med den str 16, men kunne forestille mig der er stor forskel om man holder på en 16 eller 20'er når stangen er færdig og den skal bruges..

Lige den hjulholder jeg kigger på findes kun i 16 og 20 så er i tvivl hvad man bør vælge.. Gode råd??



Hej Søren,

Du skal vælge str. 16 til din stang.
Str. 20 er meget stor og anvendes på kraftige havstænger.

Ang. ferullen længere oppe i tråden ville jeg, hvis jeg var dig, følge Peters forslag.




-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 04 Okt 2014 kl. 10:53
Hej Finn.

Mange tak for oplysningen, den str 20 ser også godt nok meget stor ud på billedet. Jeg tager en 16'er..

Jeg regner også med at følge Peters og dit råd og save en lille anelse af hunferrullen.

Hvad er med din erfaring den bedste måde at korte lidt af klingen uden den flosser?





Besked fra: Henning
Posteringsdato: 04 Okt 2014 kl. 11:07
Citat: zundapp

Hej Finn.

Mange tak for oplysningen, den str 20 ser også godt nok meget stor ud på billedet. Jeg tager en 16'er..

Jeg regner også med at følge Peters og dit råd og save en lille anelse af hunferrullen.

Hvad er med din erfaring den bedste måde at korte lidt af klingen uden den flosser?




Du behøver ikke at save, - en fil eller noget sandpapir, korn 80 for eksempel, kan fint klare at tage et par mm af, uden at klingen bliver flosset.


-------------
Mvh
Henning


Besked fra: finnjensen
Posteringsdato: 04 Okt 2014 kl. 15:46
Citat: zundapp

Hej Finn.

Mange tak for oplysningen, den str 20 ser også godt nok meget stor ud på billedet. Jeg tager en 16'er..

Jeg regner også med at følge Peters og dit råd og save en lille anelse af hunferrullen.

Hvad er med din erfaring den bedste måde at korte lidt af klingen uden den flosser?





Hej Søren,

Jeg bruger selv en juniorsav med en fintandet metal klinge og hvor der skal saves har jeg malertape på.

Du laver en streg hele vejen rund hvor du vil save på malertapen og saver rundt om klingen. Ikke direkte ned gennem klingen et sted.




-------------
Knæk & Bræk
Finn Sommer
http://www.jensenrods.dk - http://www.jensenrods.dk


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 04 Okt 2014 kl. 16:29
Super, tak for svarene.. Jeg prøver forsigtigt..


Besked fra: Henrik L.
Posteringsdato: 04 Okt 2014 kl. 17:07
-


Besked fra: mikkell
Posteringsdato: 05 Okt 2014 kl. 21:24
jeg har de 3 øverste dele af en hurtig #5 klinge, som jeg tænker kunne være sjovt at bygge en lille spinnepind på... hvor tror i at den ville lande kastevægtsmæssigt?

mik


Besked fra: zundapp
Posteringsdato: 08 Okt 2014 kl. 19:50
TAK til dig HENRIK L.

Det var pænt af dig at komme med noget sagligt i denne tråd

MEN det er DÆLME meget dårlig net etikette at slette alle sine indlæg og derved ødelægge en tråd som rigtig mange følger og som havde et godt sagligt niveau..

Næste gang du bliver tøsesur så tænk lige over hvor meget du ødelægger for andre når du sletter det hele..




Print side | Luk vindue