Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
  FAQ FAQ  Søg i forum   Kalender   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Optimale forhold i gaulafossen.

 Besvar Besvar
Forfatter
Henrik L. Rasmussen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
maskinmester

Tilmeldt:: 05 Jun 2009
Status: Offline
Beskeder: 199
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér maskinmester Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Optimale forhold i gaulafossen.
    Sendt: 24 Mar 2013 kl. 09:36
Hej

Jeg vil lige høre om der er nogle der kan sige mig hvad de optimale forhold er for at laksen kan gå igemmen gaulafossen.

Jeg tænker vand temperatur og vand gemmenstrømning.

Er der noget der opvejer det andet.
Til top
Rino Hansen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Rino

Tilmeldt:: 17 Okt 2002
Status: Offline
Beskeder: 18
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Rino Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 24 Mar 2013 kl. 10:08
Hej Henrik
 
175 m3 og 8 grader så kommer de op.
 
Kig i øvrigt på Jan Erik Granbos website for mere info om Gaulfossen og fiskeriet i Gaula. Jan Erik Granbo
 
Til top
John Erik Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
nani

Tilmeldt:: 26 Sep 2010
Geografisk: Ry
Status: Offline
Beskeder: 224
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér nani Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 24 Mar 2013 kl. 10:56
Rino: det er vel ikke optimale forhold med 175 m3 og 8 grader selvom de lige præcis kan forcere fossen? :-) 
I mit hoved er det optimale forhold, hvis der har været høj vandstand 200 m3+ i nogle dage og så faldende vandstand ned til omkring 100 m3 og så en 10-12 grader er mere optimalt for at der stryger en stor mængde laks igennem fossen. Det er blevet bremset af den høje vandstand og har stået nedenfor, og når så vandet falder - så sker der ting og sager når de trækker videre op + der kommer nye fisk ude fra havet. Blot min tanke. Det afhænger altså også meget af hvordan det har været inden.
Til top
Rino Hansen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Rino

Tilmeldt:: 17 Okt 2002
Status: Offline
Beskeder: 18
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Rino Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 24 Mar 2013 kl. 13:21
Hej John
 
Jeg skriver blot hvornår laksen kan forcere fossen. Alt højere end 8 grader og mindre end 175 m3 giver mere optimale forhold, for at laksen kan forcere fossen. Er vandføringen over de 175 m3 samles der mange laks i Gaulfoss Hølen, som du skriver, og så bliver der pres på når "porten" åbnes. Vær i øvrigt opmærksom på Henrik, at er du en af dem der falder for et godt tilbud om fiskeri oven for Gaulfossen i den første del af sæsonnen, så risikerer du at fiske til meget få eller ingen laks, som det skete i 2012. Jeg prøvede det selv i uge 24, 2012 men til held for os havde vi også 3 beads neden for Gaulfossen.
Til top
Lars Mehl Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
lmehl

Tilmeldt:: 17 Jan 2009
Status: Offline
Beskeder: 121
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér lmehl Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 24 Mar 2013 kl. 13:48
Hej RINO
 
Det du skriver om 2012 med fisk gennem Gaulfossen er interessant - er der nogle der har studeret fossen efter flommen 2011 august.
Den ændrede volsomt på bundforhold ovenfor fossen - så ved vi egentlig om fossen er blevet ændret så 2013 opgang blir lig 2012 med hensyn til tidspunkt og de ændrede fiskeforhold ovenfor gentager sig her i 2013.
Til top
Søren Nielsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
skn

Tilmeldt:: 12 Dec 2003
Status: Offline
Beskeder: 182
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér skn Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 24 Mar 2013 kl. 18:48

Hej Alle

 

Optimale forhold for Gaulfossen, - hvornår Laksen for alvor går igennem Gaulfossen: Min erfaring er at Laksen for alvor går igennem fossen ved vandstande fra omkring 200m3 og ca. 7 grader – at Jan Erik Granbo skriver 175m3 og 8g harmonerer fint med dette – men hvornår der er Laks ovenfor fossen er en helt anden diskussion!

 

At et år som 2012 bliver trukket frem for at ”bevise” at der aldrig er Laks ovenfor fossen tidligt på sæsonen er helt forkert!

Hvert år tages der Laks i den øvre del af Gaula fra sæson starten, også de (få) år hvor Gaulfossen påstås lukket af hovedflommen, idet der er gået Laks op i Gaula lang tid før hovedflommen overhovedet er begyndt, altså Laks der er gået op engang i maj måned eller måske tidligere!

Der er endvidere ikke mange fiskere der fisker i øvre Gaula tidligt på sæsonen og mange i nedre Gaula (få fiskere giver alt andet lige færre fangede Laks, end mange fiskere).

 

Det er ligeledes korrekt, at der er få år - som f.eks. 2012 - hvor Laksen ikke kan komme igennem hovedflommen i fossen før sent og dette sætter hver gang i myten om ”at der aldrig er Laks ovenfor Gaulfossen, før sent på sæsonen” i nogle år fremover.

Men vi skal faktisk ikke længere tilbage end til 2011 for at finde en sæson hvor det modsatte var tilfældet.

Der var Laksen spredt over hele elven fra sæson starten, med fine fangster i øvre Gaula til følge – og selvfølgelig med mindre fangster i nedre Gaula, fordi Laksen ikke pressen sammen i denne del af elven (et sådan år, giver desuden typisk en mindre årsfangst end et år som f.eks. 2012)

Det er endvidere også vigtigt at huske på at ”Laksen fylder en elv fra oven” derfor vil strækningerne i den nedre det af øvre Gaula (onkring Støren +/-) typisk fiske dårligere end strækningerne helt oppe i toppen af Gaula (Singsås/Haltdalen) når øvre Gaula fyldes.  

 

Laksefiskeri er meget forskellig fra person til person, nogle vil ”skovle” Laks op, andre vil fange vanskelige Laks, nogle fisker med orm, nogle med spinn, nogle med flue, andre kun på hitch eller tørflue…

Om man vil fiske efter de tidlige Laks i ”den forholds vis lette del af elven” eller i ”den forholds vis svære del at elven” er en smag sag.

 

Men husk på, at de vigtigste parametere i alt Laksefiskeri er tid/timing, vælg en bestemt uge og jeg er helt sikker på, at du efter f.eks. 10 års fiskeri i denne uge, vil have oplevet alt fra kanon fiskeri til fiskeløse år, uanset om stykket er tidligt eller sent på sæsonen og om det er i øvre eller nedre Gaula  

 

At et år som 2012 har en helt anden problemstilling – som mange lystfiskere i ”rusen” glemmer, er endnu vigtigere at løse:

Det enorme fiskepres på rigtig mange vald nedenfor Gaulfossen og den "sammen pressede" Laks er en katastrofal coctail - som i 2012 var meget tæt på at udløse katastrofen: Lystfiskerne i den nedre del af elven fanger så mange Laks at de næsten fanger (udrydder) hele opgangen!

De enorme (rekord) fangster i den nedre del af elven i juni betød, at fangsterne i sæsonens to sidste måneder blev meget lave, der blev indført fredning af hun Laks og den laveste gydning i mange år blev resultatet!

Et år som 2012 (i min overbevisning alle år) beviser at Laksen i Gaula behov for en meget strammere kvote regulering - en 100% CR håndtering....men der går desværre sikkert længe inden dette bliver en realitet.

 
Søren
 
PS, Lars, August flommen i 2011 var (heldigvis) kun en stor flom i det øvre af hovedløbet af Gaula, (800 m3 i Eggafossen) - der kom ingen regn af betydning nedenfor Singsås, derfor ingen "ekstra" vand derfra og ned. Det skånede rigtig meget, herunder Støren, som måske ville have fået en oversvømmelse som den under krigen, hvis regnmængden havde kommet over hele Gaula's nedbør's felt. Flommen i Gaulfossen var derfor ikke specielt stor (ca 1000 m3) mindre end flere normale forårsflomme
Til top
Henrik L. Rasmussen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
maskinmester

Tilmeldt:: 05 Jun 2009
Status: Offline
Beskeder: 199
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér maskinmester Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 24 Mar 2013 kl. 19:32
Jeg er enig med dig Søren at der kommer laks op gennem fossen, under næsten alle forhold, og mit spørgsmål har intet med den diskusion som foregår i div. Forum indlæg herinde, om der er laks oven for fossen tidlig på sæsonen, men mere af nysgerrighed så man kunne have en tommelfingerregl når man begynder at nærlæse fossen inden sæson start.

Og det du skiver med om man skulle lave et total C&R et par år eller stramme kvote regler, kan der være delte meninger om og er ikke sikker på hvordan lokal samfundet ser på det, ej heller vald udlejere eller hytteudlejer, men set over den lange bane er det nok den bedste løsning.

Men vi kan jo bare kigge herhjemme hvor stor indflydelse en kvote regulering har på samfundet med det der sker i Skjern og udlejning af ferie huse og omsætningen falder når kvoten er opbrugt.
Til top
Rino Hansen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Rino

Tilmeldt:: 17 Okt 2002
Status: Offline
Beskeder: 18
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Rino Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 24 Mar 2013 kl. 19:52
Der var nogle få dage i skiftet mellem maj og juni i 2012, hvor laksen havde mulighed for at forcere Gaulfossen, så der har selvfølgelig været lidt laks der oppe, om end de ikke bliver nemmere at fange jo længere de står der. Laksefiskerene var trukket ned af eller hjem, for der var ikke mange at se oven for Gaulfossen i uge 24. Ellers enig med dig Søren bortset fra at der vist ikke er nogen i denne tråd, der prøver at bevise, at der aldrig er laks oven for Gaulfossen tidligt på sæsonnen. 
 
Hilsen en der fik et par mellem laks på "Gylsaga" og "Sanden" i 2011 :-)


Redigeret af Rino - 24 Mar 2013 kl. 19:57
Til top
Rino Hansen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Rino

Tilmeldt:: 17 Okt 2002
Status: Offline
Beskeder: 18
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Rino Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 24 Mar 2013 kl. 19:55

 



Redigeret af Rino - 24 Mar 2013 kl. 19:58
Til top
 Besvar Besvar

Skift forum Forum Tilladelser Se Drop Down

Sport Dres