Bliv medlem 
Til forsiden Lystfisk.dk
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
  FAQ FAQ  Søg i forum   Kalender   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Blinkstøbning

 Besvar Besvar
Forfatter
Morten Drews Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
fister Avatar

Tilmeldt:: 02 Dec 2014
Geografisk: Bornholm
Status: Offline
Beskeder: 75
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér fister Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Blinkstøbning
    Sendt: 08 Aug 2019 kl. 07:32
Hej
Vi oplever at når vi støber blink, at der , nogle gange,  opstår huller eller små fordybninger i overfladen på selve blinket. 
Er der nogen herinde der ved hvad det skyldes?  Er det temperaturen  eller hvad?
Mvh Morten 
Til top
Per Karlsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
PK Avatar

Tilmeldt:: 18 Mar 2004
Status: Offline
Beskeder: 1552
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér PK Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 08 Aug 2019 kl. 09:21
Hej Morten.

Ved støbning af blink afhænger overfladerne af mange ting, og det kan være en større videnskab, at få tingene til at blive vellykket.

Jeg har støbt blink i snart 60 år, rigtig mange, lavet et utal af forme, og har fagligt haft den fordel, at jeg som værktøjsmager, har en proffesonel indgang til støbeteknikken, trods det, er der stadig nogle blink, som bliver kasseret, grundet dårlig overflade.

Varmekilden er vigtig, da man skal være sikker på, at støbemassen har den rigtige temperatur, så det kan løbe ud i formen.

Støbematerialernes legering, er afgørende for om temperaturen bliver rigtig.

Støber man med skrot, er det vigtigt at skumme urenheder, altså helt frisk overflade hinde, når materialet skal hældes i formen.

Jeg mener så, at bruger man flere typer støbematerialer, og blander dem, så er det vigtigt, at veje de forskellige materialer, ellers bliver legeringerne ikke ens, så jeg vejer hver sektion, normalt 500g. eller 1000g, afhængig af hvad støbepotte, jeg bruger.

Jeg bruger udelukkende el til opvarmning, ikke gas, og mine varmekilder kan styres ned til + 10 grader, så jeg kan nøje styre, den helt rigtige temperatur til en given legering.

Jeg har en termometer, der kan tåle op til 1500 grader, så jeg har normalt målt mine temeperaturer, så jeg kan have indstillingerne på varmekilden, så kan jeg ramme støbetemperaturen ret nøjagtig.

Nu er formenes beskaffen ikke uvigtig, og støber man i gips forme, må man regne med, at der er flere svipsere, end ved siliconeforme.

Jeg bruger både gips og silicone, men silicone er absolut det formmateriale, som giver bedste overflader, og er nemmest, at arbejde med.

Smøring af formene er en vigtig del, til alle typer form materialer. I rigtig mange år var sodning, med et stearinlys absolut det foretrukne slipmiddel, men jeg har i de sidste 10 år brugt talkum til smøring af mine forme, og det har givet en noget lettere arbejdsgang, end sodning. Dog kræver talkummet, at man smøre efter ca. 5 støbte emner, men det er meget lettere, at smøre med talkum, mest fordi pulveret, blot skal stryges over formenhulrummet med en finger, og rest pulveret ,skal bare retur. Jeg bruger en lille foliebakke, så kan talkummet genbruges.

Jeg bruger Matas talkum, den med blåt låg!

En teknisk ting, er at lave sit indløb i blinkets ryg, det gør, at man kan bevarer emnets fulde kontur, og samtidig lave masser af udluftnings riller, i rygsiden af emnet, det gør at materialet flyder ud i formhulrummet, uden luft modstand, og det giver normalt flotte emner, hvor kun kanterne skal have et strøg med en fil, for at være klar til boring, eller andet!

Hvis man har problemet med ens overflader, så kan tilsætning af ca. 10% ren tin (91% kan gøre det) være med til at nedsætte dårlige overflader!

Gennemløbere har sin helt egen hisitorie med hensyn til overflade - teknik, det må vi tage en anden gang, det er en længere historieWink

Håber ovenstående giver lidt mening, om ikke andet, så læs Remi Garders Silikonebogen, det er støbernes bibel!

Mvh
Per Karlsen.


Redigeret af PK - 08 Aug 2019 kl. 09:42
Til top
 Besvar Besvar

Skift forum Forum Tilladelser Se Drop Down

Hvidovre Sport


Fluer.dk


FluePusher.dk


Fiskerejser.dk


GEOFF ANDERSON