Forfatter |
|
Mikkel Færk Jacobsen
Knapt så aktiv :)
Brugernavn: mikkeljacobsen
Tilmeldt:: 03 Dec 2015
Geografisk: Roskilde
Status: Offline
Beskeder: 4
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Emne: Hornfiskejern Sendt: 28 Apr 2016 kl. 21:59 |
Er der nogen med erfaring i at bruge et hornfiskejern/udbener, som kan fortælle om det skal slibes skarpt eller om det vil have en uønsket effekt ?
Mvh, Mikkel
|
|
Niels Riis Ebbesen
Meget aktiv bruger
Brugernavn: NRE
Tilmeldt:: 18 Sep 2011
Status: Offline
Beskeder: 527
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 28 Apr 2016 kl. 22:34 |
Hornfisken kan ikke fileteres når den er friskfanget, rens den og lad den ligge minimum et døgn i køleskabet, inden du forsøger at filetere den.
|
|
Svend Hansen
Aktiv bruger
Brugernavn: Svend-Valby
Tilmeldt:: 13 Mar 2003
Status: Offline
Beskeder: 50
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 29 Apr 2016 kl. 11:50 |
|
|
Jørn Fischer
Knapt så aktiv :)
Brugernavn: Møbjerg
Tilmeldt:: 23 Mar 2014
Status: Offline
Beskeder: 9
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 30 Apr 2016 kl. 11:06 |
Hej Mikkel
Du må endelig ikke slibe hornfiskejernet skarpt. Det vil i så fald skære benene over, og de vil blive tilbage i fileten.
Det er vigtigt, som NRE skriver, at fiskene får lidt tid i køleskabet.
Når jeg så dagen efter skal til det, renser jeg fiskene og skærer hovedet af.
Dernæst det vigtigste, og det der gør, at jeg er blevet glad for udbenerjernet:
Læg den rensede fisk med ryggen opad og tryk derefter kraftigt med flade hænder hele vejen ned ad fisken (undtaget halestykket). Derved løsnes ribbenene, og det bliver meget lettere at føre jernet fra hovedenden og ned til halestykket (mens den frie hånd ligger fladt på fisken foran jernet). Her skærer du fileten fra og de tynde bugdele skæres fra på langs af fileten. Halestykket filetteres nemt med er par snit langs rygraden.
Skær fileten i så lange stykker (ca. 10 cm), at de kan foldes på tværs med kødsiden ind. Det gør at stykkerne ikke bliver tørre. Lav evt. et lille snit på tværs i midten, hvor du folder dem. Det lille snit gør, at stykkerne ikke er så tilbøjelige til at rette sig ud når stykkerne (vendt i f.eks. rugmel) lægges på panden.
Go’ fornøjelse
Jørn
|
|
Mikkel Færk Jacobsen
Knapt så aktiv :)
Brugernavn: mikkeljacobsen
Tilmeldt:: 03 Dec 2015
Geografisk: Roskilde
Status: Offline
Beskeder: 4
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 30 Apr 2016 kl. 12:10 |
Hej Jørn
Tak for detaljerne.
Har haft lånt udbeneren lånt ud, og det var med bedste intentioner blevet slebet skarpt.
Så jeg må prøve at gøre det sløvt igen - det er vel kun "vingerne" som skal være sløve ?
Mvh, Mikkel
Redigeret af mikkeljacobsen - 30 Apr 2016 kl. 12:11
|
|
Kim Korskjær
Meget aktiv bruger
Brugernavn: kikophil
Tilmeldt:: 30 Jul 2011
Geografisk: Amager
Status: Offline
Beskeder: 2333
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 07 Maj 2016 kl. 18:08 |
Hej - ingen grund til, at vente et døgn før man udbener horn fisk :) Bare smid dem omkring 25 minutter i fryseren indtil de er let frosne. Tag dem ud - bank dem med lidt knytnæve hen over ryggen. Sæt tommelfingeren ind under rygbenet - og træk alle benene ud. Har gjort dette i omkring 50 år uden problemer... Ingen grund til købt udbener, og penge sparet - kan bruges til andet fiskegrej! Mvh. - Kim
Redigeret af kikophil - 07 Maj 2016 kl. 18:11
|
|
Niels Riis Ebbesen
Meget aktiv bruger
Brugernavn: NRE
Tilmeldt:: 18 Sep 2011
Status: Offline
Beskeder: 527
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 07 Maj 2016 kl. 20:58 |
Citat: kikophil
Hej - ingen grund til, at vente et døgn før man udbener horn fisk :)
Bare smid dem omkring 25 minutter i fryseren indtil de er let frosne. Tag dem ud - bank dem med lidt knytnæve hen over ryggen. Sæt tommelfingeren ind under rygbenet - og træk alle benene ud.
Har gjort dette i omkring 50 år uden problemer... |
Det kan vel være hips som haps, om man lader fisken ligge et døgns tid i køleskabet, eller ca. en halv time i fryseren, for det handler i begge tilfælde om, at kødet skal blive mere blødt.
Tricket med at trække benene ud, kan man også lave med sild.
|
|
Kim Korskjær
Meget aktiv bruger
Brugernavn: kikophil
Tilmeldt:: 30 Jul 2011
Geografisk: Amager
Status: Offline
Beskeder: 2333
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 07 Maj 2016 kl. 21:17 |
Citat: NRE
Citat: kikophil
Hej - ingen grund til, at vente et døgn før man udbener horn fisk :)
Bare smid dem omkring 25 minutter i fryseren indtil de er let frosne. Tag dem ud - bank dem med lidt knytnæve hen over ryggen. Sæt tommelfingeren ind under rygbenet - og træk alle benene ud.
Har gjort dette i omkring 50 år uden problemer... |
Det kan vel være hips som haps, om man lader fisken ligge et døgns tid i køleskabet, eller ca. en halv time i fryseren, for det handler i begge tilfælde om, at kødet skal blive mere blødt.
Tricket med at trække benene ud, kan man også lave med sild.
Nej tværtimod drejer det sig om, at kødet skal nå en indfrysningsgrad, hvor benene kan hives fra - uden at kødet følger med - der er en væsentlig forskel.´- udover naturligvis den store tidsforskel..
Og derudover behøver man så slet ikke nogen udbener!..
Næsten som at udbene ål i en sandkasse og med tommelfingeren - smaddernemt!..
|
Redigeret af kikophil - 07 Maj 2016 kl. 21:26
|
|
Niels Riis Ebbesen
Meget aktiv bruger
Brugernavn: NRE
Tilmeldt:: 18 Sep 2011
Status: Offline
Beskeder: 527
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 08 Maj 2016 kl. 20:47 |
Citat: kikophil
Nej tværtimod drejer det sig om, at kødet skal nå en indfrysningsgrad, hvor benene kan hives fra - uden at kødet følger med - der er en væsentlig forskel.´- udover naturligvis den store tidsforskel.. |
Når man lægger fisk i en fryser, så sker der det, at det vand der er inde i de enkelte celler i fiskens kød bliver til iskrystaller, som springer cellevæggene, og det gør, at kødet bliver mørt så det ikke kan holde fast i bennene.
|
|
jim holm
Meget aktiv bruger
Brugernavn: scott
Tilmeldt:: 28 Okt 2005
Status: Offline
Beskeder: 2520
|
Indlæg Funktioner
Citér Svar
Sendt: 08 Maj 2016 kl. 20:53 |
Ja det er jo ligeså videnskabeligt korrekt, som at vand ved 1 bars tryk koger ved 100 grader. Men hvornår koger mælk så ?
/Jim.
|
|