Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
  FAQ FAQ  Søg i forum   Kalender   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Ny gennemløber?

 Besvar Besvar
Forfatter
jens rasmussen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
jens30

Tilmeldt:: 18 Dec 2002
Geografisk: sydsjælland
Status: Offline
Beskeder: 135
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér jens30 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Ny gennemløber?
    Sendt: 12 Feb 2014 kl. 22:56
Hej
Jeg har fjumret lidt med at lave en gennemløber med to udgange, en på den øverste halvdel af wobleren,og den bagerste på vanlig vis i bagenden. Er der nogen,der har prøvet dette? Jeg kan ikke find noget lignende på nettet eller i lekturen.
 Monteringen af linen forgår ved at doble linen og stikke den igennem de to huller på fronten,hvorefter den samles i en svirvel et godt stykke fra "mundingen" af wobleren. Der er mange måder at kombinere opsætningen på,eks.vis med eller uden perler, løkker ved krogene  eller ej,det må være en smagssag.
Ideen til wobleren er det sædvanlige "tyveri",læs:Kombination af forskellige sete modeller. Jeg har længe bygget kystwoblerer efter Ole Råhedes fremragende beskrivelse på hans hjemmeside Stevnsfisker.dk, og kombineret med  Jens Bursells rigs med to trekroge(offentliggjort i hans nye bog om havørreden) lå den jo lige til højrebenet. Der er jo dog ikke noget releastackle på min model.
Jeg har brugt modellen et par gange;har dog ikke haft noget på endnu,men det kommer helt sikkert.Den går fint i vandet,og er nem at kaste med. Ideen er hermed givet videre,hvis det skulle have interesse.
vh
Jens




Til top
Bjarne Runge Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Runge

Tilmeldt:: 06 Okt 2011
Geografisk: Christiansfeld
Status: Offline
Beskeder: 264
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Runge Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 13 Feb 2014 kl. 00:08
Til top
CRC Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Mallow Avatar

Tilmeldt:: 06 Jul 2012
Status: Offline
Beskeder: 732
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Mallow Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 13 Feb 2014 kl. 01:12
Smart
Til top
johannes- madsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
johs33 Avatar

Tilmeldt:: 10 Apr 2009
Status: Offline
Beskeder: 109
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér johs33 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 13 Feb 2014 kl. 07:33
Thumbs Up
Til top
Henning Søder Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Søder Avatar

Tilmeldt:: 17 Sep 2009
Status: Offline
Beskeder: 1231
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Søder Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 13 Feb 2014 kl. 08:19
Det har vidst ikke været lavet på gennemløbs versionen af "Sandgrævlingen" før men den montererede model har fantes med krog i bugen ligesom Gladsax "Tobis" wobleren kan købes med dette
Disse har dog efter min opfattelse aldrig været særligt gode at kaste med da den ekstra krog har givet anledning til kortere kast og mange line fang dvs fejlkast under vejs .... Hvad er dine erfaringer med dette ?


Redigeret af Søder - 13 Feb 2014 kl. 08:22
/Søder
Til top
Tom Svoldgaard Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
T.Svoldgaard

Tilmeldt:: 24 Maj 2011
Geografisk: Hjørring
Status: Offline
Beskeder: 18
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér T.Svoldgaard Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 13 Feb 2014 kl. 11:11
Genialt i sin enkelthed !
 
Så behøver man ikke at døje med det noget besværlige release-tackle !
 
Men er det ikke svært at undgå grater indvendig i gennemløberen, når du
borer hullet
Til top
Allan Mathiasen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
allanm

Tilmeldt:: 08 Apr 2007
Geografisk: Århus
Status: Offline
Beskeder: 231
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér allanm Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 13 Feb 2014 kl. 11:32
Jeg har fanget lidt søørreder på woblere monteret med to kroge, men synes at have erfaret, at den krog der ikke sidder i munden på fisken har en uheldig tendens til at sætte sig uhensigtsmæssigt under fight, særligt ved øjet eller gællekanter. Jeg har tunet en del af mine woblere således, at de kun har én krog, delvist for at give en mere levende gang men også fordi man jo ind i mellem fanger undermålere, fallere eller størrelser, der ikke lige passer til den portion man havde tænkt sig.

Jeg kan forstå, at du endnu ikke har fanget på agnen, men når du gør, er jeg nysgerrig for dine erfaringer med om der tilføres unødige krogskader med rigningen med de to trekroge.
Til top
jens rasmussen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
jens30

Tilmeldt:: 18 Dec 2002
Geografisk: sydsjælland
Status: Offline
Beskeder: 135
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér jens30 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 13 Feb 2014 kl. 12:19
Hej igen.Der var lige lidt arbejde,der skulle passes.

Jeg har kun haft gode erfaringer med kastene;ingen linekludder overhovedet.Kan være det er fordi jeg har monteret en perle på dobbeltlinen.Denne kan glide op og ned,og det ser også ud til,at den kan løbe opad linen,når der er tryk på.Så må vi se hvordan det går med fisk på.
Jeg har lavet gennemløbene i plasticrør,så risikoen for grater er minimal.

Proceduren er enkel: drej et stykke træ til den ønskede form,hul ud til vægtbelastning,bor et 4 mm hul i front og et 2 mm i enden.Således kan der være to plasrør i forreste del og det gennemgående går helt igennem på vanlig vis. Jeg har kun brugt plastrør,og det afstedkommer naturligvis,at man ikke kan lave vægtbelastningen med smeltet materiale,men må lave en form,der passer. Se evt Stevnsfiskerens måde at lave polyestergennemløbere på. Han er som sagt et besøg værd.
Jeg kommer tilbage,når der er en,der bider på.
vh
Jens
Til top
Jens Bursell Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Jens Bursell

Tilmeldt:: 02 Apr 2005
Geografisk: Nordsjælland
Status: Offline
Beskeder: 17
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Jens Bursell Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 14 Feb 2014 kl. 18:59
Hej Jens

Super spændende ide – og fantastisk lækkert håndarbejde, du har lavet der. Tak fordi du har sendt mig et eksemplar af din dobbeltløbede kystwobler, som jeg har kigget meget på. Genialt tænkt med, at wobleren kan skyde opefter på forfanget, uanset hvilken krog fisken kroges på, hvis forfanget blot køres glidende igennem svirvlen/sammenføjningen til hovedlinen.

Du sendte mig wobleren, fordi du ville høre min mening om systemet – samt forslag til forbedringer. Her får du mine kommentarer:

Montagen af krogene er meget elegant nede ved woblerdelen, men konstruktionen har også nogle minussider.
a)     Eksponeringen af krogen vil være bedre, hvis de er i løkker, som du selv har været inde på med en rapala-løkke forrest og en L-rig/ophængerløkke bagerst, for at få den lille trekrog assymmetrisk og mere effektivt eksponeret. Dette kræver et gummiflådstop foran knuderne for at skåne knuden for kasteacceleration – en perle kan ikke bruges her.
b)     Det, at forfanget ikke løber parallelt med wobleren, tror jeg vil give lidt færre krogede fisk, da man mister ”leading-link effekten”, hvor forfanget, der er parallelt med agnen, får fat om de bagudrettede tænder, hvilket ”fører trekrogen til kæben”. Se ”Refleksioner på kysten” s. 248-249.
c)     Et dobbelt forfang af den diameter, som konstruktionen kræver for at kunne holde, giver en mindre elegant præsentation af wobleren i forhold til normalt, hvor der kun er et enkelt forfang foran wobleren.
d)     At montere en enkelt dobbeltløbet gennemløbswobler tager mig nogenlunde næsten lige så lang tid som at lave et release-takel ( 5-7 minutter).
e)     På et release-takel kan man lynhurtigt skifte agnen uden at skifte takel – det kan man ikke med en dobbeltløbet gennemløber.
f)     Med et release-takel kan man bruge alle de blink og woblere man har i forvejen – uden at skulle lave eller købe nye agn. Men – skal man have en dobbeltløbet konstruktion, skal man selv til at fremstille dem. Personligt synes jeg i hvert fald det er lettere at binde et takel som kan bruges til alle mine kunstagn – end at skulle udskifte hele min samling af kunstagn.
g)     En dobbeltløbet gennemløber vil give markant flere problemer med ophægtninger af ålegræs, fordi krogene sidder på undersiden af wobleren. Når man spinner ind føres grøden på undersiden af linen og ind på undersiden af wobleren. På et release-takel svæver krogene primært over agnen under indspinningen, hvilket betyder, at meget ålegræs preller af på et release-takel. Det er også dette, der er årsagen til, at et release-takel med to små kroge – modsat hvad mange tror – faktisk ikke giver specielt meget mere ålegræs på krogene end de traditionelle optaklinger.

Det var mine kommentarer – held og lykke med at videreudvikle dine spændende nye ideer.

Mvh Jens Bursell
Til top
Jesper Fohrmann Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
fishmadman Avatar

Tilmeldt:: 13 Sep 2008
Status: Offline
Beskeder: 404
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér fishmadman Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 14 Feb 2014 kl. 19:23
Hej Jens:

Tilbage i 2003 - 2007 fiskede jeg i Panama efter tun med franskmanden Eric Le Guyader - Han er en kendt wobler snedker der specialisere sig i grej til GT - Han lavede gennemløbs woblere (til eget) brug med hul midt-for - Jeg lod mig inspirere - og brugte en detalje fra sammensætningen i egne woblere jeg lod producere (voblere til tun på 150 gr. til tun fiskeri) - idet jeg satte en svirvel ind i bugen på Wobleren - sådan at krogen kunne rotere under fighten - noget der kunne tage timer - Jeg tror Eric siden også brugte svirvler i sine gennemløbs modeler

Du kan se Erics fine BIG-game agn her

http://orionlure.free.fr/english.html

Venligst Jesper


Til top
Søren Jacobsen Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
Banjo 1

Tilmeldt:: 04 Maj 2013
Geografisk: Dk
Status: Offline
Beskeder: 42
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Banjo 1 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 14 Feb 2014 kl. 19:27
;-).

;-)
Til top
Michael Storgaard Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Lo2n3ss

Tilmeldt:: 08 Aug 2009
Geografisk: Århus C
Status: Offline
Beskeder: 170
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Lo2n3ss Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 14 Feb 2014 kl. 20:34
Fedt wobler med sildeforfang
Til top
Jens Bursell Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Jens Bursell

Tilmeldt:: 02 Apr 2005
Geografisk: Nordsjælland
Status: Offline
Beskeder: 17
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Jens Bursell Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 14 Feb 2014 kl. 20:47
Hej Jesper

Ja - jeg kan godt huske hans superfede agn. Fordelen ved konstruktionen hos Orion Lures set i forhold til det dobbelte gennemløb er, at der kun er et forfang, hvilket giver en bedre præsentation. Desuden sker kraftoverførslen af kasteaccelerationen til agnen i et punkt, der er 100 % symmetrisk i forhold til længdeaksen, hvilket også er godt for antisnoning og perfekte kast med minimal risiko for at agnen flakser og giver mere luftmodstand/kortere kast.

Men - set i forhold til brækstangseffekt er Eric Le Guyader´s konstruktion markant dårligere end den dobbeltløbede gennemløber, fordi der kan opstå 100% brækstangseffekt på den bagerste krog under 90 % af fighten, hvor wobleren ikke skydes op ad linen, men er nede ved krogen. Og - den forreste krog på Orion Lures vil der kunne opstå 100 % brækstangseffekt på hele tiden under figthen.

Dette er ikke nødvendigvis et problem på store kroge i forbindelse med havørred - men det kan blive et alvorligt problem på små kroge < str. 12. At lave gennemløb hjælper ikke noget på landingsraten, så længe agnen er monteret med store kroge, for problemet med de mistede havørreder er dårlig penetration og forkerte proportioner på krogen. Personligt mener jeg derfor ikke, der er noget at vinde ved at forsøge sig med kystwoblere efter det princip Orion Lures anvender, men jeg har store respekt for manden, der er en mega dygtig fisker.

Ha det - Jens

Redigeret af Jens Bursell - 14 Feb 2014 kl. 20:50
Til top
jens rasmussen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
jens30

Tilmeldt:: 18 Dec 2002
Geografisk: sydsjælland
Status: Offline
Beskeder: 135
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér jens30 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 14 Feb 2014 kl. 21:07
Hej Alle
Tak for bidragene;der er helt sikkert nogt at arbejde med fremover,men det gør jo kun det hele meget sjovere.
Mht dobbeltlinens  præsentationsevne har jeg prøvet at bruge Dyna Cable og Invisi Braid i tynde tykkelser(!),og det ser ud til at de holder fint,og at agnen går fint i vandet.Hvordan fiskene ser dem i forhold til monoliner ved jeg ikke,men vi har vel alle fanget pænt med fisk bare med en smoke fireline direkte til agnen,så på det punkt må det komme an på en prøve.  Mht krogningen af alt muligt ålegræs o lign ser det ud til at Jens har helt ret,eller også er der bare usandsynlig meget møg i vandet i denne tid. Hvordan jeg grejer det problem ved jeg ikke; måske skal forreste krog gå ud på oversiden af wobleren,men mon ikke den bare tipper over?
Jeg arbejder videre med sagen,og så må vi se,hvad der sker,når kræet begynder at bide efter den.
Og iøvrigt fisker jeg en del med releasetacklet,og er vældig glad for det, især nu,da jeg har fundet ud af at tilpasse det.Det tager lidt tid og tærer lidt på tålmodigheden at få det korrekt. Især fidusen med hurtigt at skifte agnen ud er rigtig smart. Kan roligt anbefale at man går igang med det.
vh
Jens
Til top
Jens Bursell Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Jens Bursell

Tilmeldt:: 02 Apr 2005
Geografisk: Nordsjælland
Status: Offline
Beskeder: 17
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Jens Bursell Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 15 Feb 2014 kl. 04:42
Hej Jens

Held og lykke med det. Ja - man skal være lidt stædig, når man går i gang, men når først man har de rigtig rig-bits og har lært det, er det ikke hverken svært eller specielt tidskrævende.

Det mest følsomme punkter er de steder, hvor taklet er semi-fixeret - nemlig foran og bagtil. Her er det meget vigtigt at få den helt rette friktion. Forrest er det vigtigt at stramme powergumknuden virkelig godt, så montagepunktet ikke skrider ned af forfanget, hvis man powerkaster.

Nederst er det meget vigtigt, at release-stoppet passer perfekt ind i release-perlen, så den ikke udløser under kast og indspinning, men til gengæld udløser når der er fisk på.

I bogen anbefaler jeg Zebco silicone stopper str. M, som var helt perfekt, da jeg skrev bogen. Der er imidlertid sket det, at de har ændret en lille smule i materialet i deres 2013/2014 batch og gjort materialet en anelse hårdere. Og - det har faktisk betydning for funktionaliteten: Afhængig af små svingninger i den indre diameter på release-perlen, sker det oftere, at den enten sidder for løst - eller er for stram. Før, da den var blødere, var der større buffer for at undgå fejludløsning, fordi den "svuppede perfekt ind" uanset hvad. Anyway - den nye virker også - den er bare ikke helt lige så god. Jeg arbejder på at finde et godt alternativ,som ikke ændres igen

Nå - klokken er 4.42 og jeg er på vej ud at fiske...

Mvh Jens




Redigeret af Jens Bursell - 15 Feb 2014 kl. 18:19
Til top
Rene Sørensen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
rdfs87

Tilmeldt:: 25 Jul 2013
Status: Offline
Beskeder: 112
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér rdfs87 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 20 Maj 2014 kl. 16:31
Hvordan gik det med denne kreation ?
Til top
Lars Møllenberg Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Møllenberg Avatar

Tilmeldt:: 26 Mar 2012
Status: Offline
Beskeder: 124
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Møllenberg Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 20 Maj 2014 kl. 18:29
Man må jo næsten bare bukke sig i støvet over de kommentarer fra store eksperter herinde :-) Respekt for at "opfinde" en ny endeagn og også respekt for at kunne se problemerne, denne kunne give. :-)
Til top
jens rasmussen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
jens30

Tilmeldt:: 18 Dec 2002
Geografisk: sydsjælland
Status: Offline
Beskeder: 135
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér jens30 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 21 Maj 2014 kl. 08:02
Hej
Det er gået fint med dobbeltgennemløberen.Har fanget en del fisk på den,men må indrømme,at jeg har tilgode at få e'n til udelukkende at tage den øverste. Til gengæld har alt,hvad der har snust til den,også siddet fast,så den virker efter hensigten. Og den går rigtig fint i vandet.
Skal nok komme med et billed,hvis der en dag skulle sidde en fisk fast på den øverste krog. Glæder mig til at prøve den på nattefiskeriet.
vh
Jens
Til top
jens rasmussen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
jens30

Tilmeldt:: 18 Dec 2002
Geografisk: sydsjælland
Status: Offline
Beskeder: 135
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér jens30 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 21 Maj 2014 kl. 08:11
Hej Igen.
Er der nogen på Forum,der har eksperimenteret med at få deres gennemløber i land igen,hvis der er en fisk,der har brudt linen og rendt med krogen? Her tænker jeg på en ordinær gennemløber med en krog bagerst.
Jeg har prøvet flg:  Før hovdlinen gennem blinket/wobleren og bind den fast i en perle. Bind derefter krogen fast,ligeledes i perlen,med en line,der har lavere brudstyrke en hovedlinen. Det skal være en stærk perle.
Jeg har prøvet at sætte woblere fast med vilje,og har endnu kun mistet krogen,men har fået wobleren med ind. De er for dyre at rutte med,så prøv det,og lad os danne nogle erfaringer sammen her på forum.
vh
Jens
Til top
Henrik Thrane Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
hat Avatar

Tilmeldt:: 02 Okt 2013
Geografisk: Vestsjælland
Status: Offline
Beskeder: 44
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér hat Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 21 Maj 2014 kl. 08:20
Hej Jens.

Oplever slet ikke de problemer.
Tror aldrig jeg har prøvet at miste en fisk pga brudt line og føler ikke behov for at gøre det mere besværligt end nødvendigt.

Hvis jeg mistede fisk pga linebrud ville jeg hellere gå lidt op linedimension eller anvende nogle bedre knuder.

mvh
Til top
 Besvar Besvar

Skift forum