Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
  FAQ FAQ  Søg i forum   Kalender   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

god debatskik...

 Besvar Besvar
Forfatter
mads pedersen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
madsppp2000 Avatar

Tilmeldt:: 13 Jul 2008
Status: Offline
Beskeder: 273
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér madsppp2000 Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: god debatskik...
    Sendt: 15 Mar 2010 kl. 15:25

jeg faldt over denne tekst i et andet forum, og syntes at der er nogle der godt kunne lære lidt af den....

knæk og bræk......

Mads Pedersen

--------------------------------------------------------
Guide til god debatskik

Nedenstående er baseret på min erfaring gennem flere år som debattør på Usenet og som moderator og debattør herinde.

Bemærk først og fremmest at dette ikke er ment som en facitliste, men alene som en række gode råd. Det er heller ikke retningslinjerne for brug af dette forum - de vil sikkert som udgangspunkt være mindre restriktive end hvad jeg beskriver her.

I første omgang er der det rent tekniske. Især i lange tråde kan det være svært at bevare overblikket over hvem der svarer hvem, og hvad de svarer på. Derfor er det altid en god ide at bruge citatfunktionen - men brug den med måde. Citer netop de ting du svarer på, og klip pænt resten væk. Alternativet er indlæg der vokser voldsomt i størrelse efterhånden som tråden udvikler sig.

Lad være med at opfinde dit eget citatsystem. Det indbyggede (´´>´´ foran en citeret linje) tjener til at give et hurtigt og ensartet visuelt overblik over hvad der er citat, hvad der er citat af citat osv.

Sørg for at den valgte overskrift er kort, men sigende: Hverken ´´Hvad er det næste tal i følgen Ƈ, 2, 3, 4, ...'?!?!?´´ eller ´´?´´ er særlig gode overskrifter. En umiddelbar konsekvens af dette er selvfølgelig at man aldrig skal bruge overskriftsfeltet til at skrive sit svar på et indlæg.

Med hensyn til om du skal ændre overskriften i en allerede igangværende tråd, må det som udgangspunkt komme an på en personlig vurdering fra gang til gang. Gør det hvis du mener at der er en god grund, men lad være med at ændre overskrift bare for at ændre overskrift.

Undgå at skrive hele sætninger med store bogstaver. For det første opfattes det traditionelt som råben, hvilket aldrig er høfligt. For det andet er det besværligere at læse.

Hold brugen af spørgsmåls- og udråbstegn nede. Der er ingen grund til at skrive ´´?!?´´, når ´´?´´ tjener præcis samme formål.

Undgå overdreven brug af smileys og tilsvarende. Dette er et debatforum, ikke en chat. Der skal selvfølgelig være plads til at være munter, men pas på med at lade det tage overhånd.

Og nu er det så på tide at gå til selve indholdet. Her er det selvfølgelig sværere at komme med retningslinjer, men heldigvis er dette som nævnt ikke retningslinjer, så vi fortsætter ufortrødent.

Lad være med at kalde folk navne. Ingen konflikt er nogensinde blevet løst af at den ene part begyndte at kalde den anden for ´´idiot´´. Og forummet er bestemt ikke tjent med mudderkastningskrige.

Hvis en begynder at kalde dig navne, så svar sagligt igen - eller ignorer ham. Lad være med at lade et fjols diktere dit debatniveau.

Lad være med at skrive et indlæg mens du er ophidset over noget - det være sig moddebattører, hårtab eller verdenssituationen. Køl ned, og overvej så om der er noget formål med at skrive et vredt indlæg.

Overvej i det hele taget hvad du vil med dine indlæg. Er de til gavn for forummet? Er de til gavn for din sag, hvis har en sådan? Vil folk finde dem interessante, eller bare opfatte dem som spild af tid?

Folk kan ikke lide din propaganda. Det kan godt være du har fundet Den Store Sandhed om Gud, Livet eller Universet, men hvis din reaktion på dette er at sende en stor bunke basalt enslydende indlæg hertil, så bliver folk fjendtligt indstillet. Hvis dine indlæg tilmed bærer præg af at være skrevet i andre sammenhænge - og altså bare er kopier af indlæg der sendes til andre fora - så vil folk med rette anse dig for en spammer.

Forvent at andre ikke nødvendigvis vil være enige med dig. Argumenter for din sag, men accepter at ikke alle vil lade sig overbevise. Lad være med at blive sur over dette.

Du ejer ikke en tråd bare fordi du skrev det første indlæg i den. Af og til udvikler tråde sig i en anden retning end den du forventede - sådan er livet, og du er altså smålig, hvis du føler et behov for at skælde ud over sådan noget.

Respekter andres tråde. Overvej det gavnlige i at bøje tråden alt for meget væk fra det den oprindeligt handlede om. Det kan af og til være en ide at starte en ny tråd med det nye emne.

Hav humor. Vi kan ikke altid alle være seriøse - så bliver verden et kedeligt sted. Men prøv at afstemme niveauet efter det generelle niveau i den tråd du skriver i.

Men først og fremmest bør alle huske dette: Vis hensyn! Du er ikke alene på forummet.


--
Stefan Holm
-----------------------------------------------------

kilde: http://mensa.dk/forum/read.php?2,112956

tråd: god debatskik

Til top
 Besvar Besvar

Skift forum Forum Tilladelser Se Drop Down

Sport Dres