Hej Jakob,
I al beskedenhed, så er det faktisk mig der har "opfundet" denne metode for år tilbage. Og du har helt ret, der er ulemper, men der er også fordele.
For det første, så bliver der ikke slået insekter ihjel, vandet der renser gydegruset, skyller blot insekterne væk. Insekterne kommer ikke ind i selve pumpen.
I Viborg kommune lavede vi en kontrolleret DVFI forsøg, før og efter. Der var ingen forskel nogle måneder efter.
Der hvor man man fordel kan bruge spulepumpen er hvor der er meget sand der driver. Og ja, det ville være bedst at lave et sandfang, eller stoppe disse dræn der tilleder sandet. Det er blot ikke alle steder muligt. Desværre.
Typisk laver man en "hæleprøve". Altså kan man ikke løsne gruset med hælen på sin støvle, så er gruset "kittet" sammen og fiskene har svært ved at grave i gruset.
Steder hvor vandløb har været stemmet op, og der ikke har været naturlige gydninger i mange år, og tildeles også fordi bandet har løbet for langsom til at rense sandet ud, så kan man her hjælpe ved at løsne gruset.
Vi har prøvet det flere steder, hvor stræk der ikke har været gydet på, bliver benyttet umiddelbart after gruset er løsnet.
Men aller helst skal man jo ikke bruge spulepumpen mere end højest nødvendigt. Den dag maskinen kan sættes i garagen en gang for alle, er en god dag.
Men igen, visse steder har spulepumpen sin positive virkning, andre steder skal man lade være.
MEN hvis spulepumpen skal være effektiv, så skal der helst være godt med vand, så sandet kan løbe af.
Noget helt andet er, at ved at udlægge meget store sten på gydebankerne, også kan få en selvrensende effekt. Det har vi virkelig gode erfaringer med. udover at gruset holder sig rent på siderne af de store sten, så holder stenen også på grene osv. Typisk oplever vi en 3-dobling af fiskebestanden efter der er udlagt store sten. Der kommer snart en artikel i Sportsfiskeren om netop det at udlægge store sten.