Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
  FAQ FAQ  Søg i forum   Kalender   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Spuling af gydebanker

 Besvar Besvar
Forfatter
Jakob Larsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Jakob Larsen Avatar

Tilmeldt:: 23 Nov 2008
Status: Offline
Beskeder: 789
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Jakob Larsen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Spuling af gydebanker
    Sendt: 17 Nov 2018 kl. 10:10

Der ser ud til at være en trend, der går på at der er et stort potentiale i spuling af gydebanker. 


Forleden aften var der i Tv et indslag fra Næstved, der demonstrerede processen. Set herfra var resultatet ikke prangende, da det så ud til at sandet nærmest landede hvor det var hvirvlet op. Problemet var manglende strømhastighed. Når man går i gang med spuleriet, der iøvrigt kræver vandløbsmyndighedens tilladelse, vil man også spule alle smådyr, fiskeyngel m.fl. afsted. Det giver ringe mening.

En langt bedre løsning er at etablere sandfang opstrøms og iøvrigt kun etablere gydestryg hvor de rette faldforhold er til stede. At der så kan være steder hvor stenmateriale er kittet sammen som beton og det her vil give mening at løsne dette er en anden sag og en anden problemstilling.
Til top
Niels Åge Skovbo Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
niels åge skovbo Avatar

Tilmeldt:: 20 Apr 2007
Geografisk: Århus
Status: Offline
Beskeder: 728
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér niels åge skovbo Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 18 Nov 2018 kl. 16:18
Hej Jakob,
I al beskedenhed, så er det faktisk mig der har "opfundet" denne metode for år tilbage. Og du har helt ret, der er ulemper, men der er også fordele.

For det første, så bliver der ikke slået insekter ihjel, vandet der renser gydegruset, skyller blot insekterne væk. Insekterne kommer ikke ind i selve pumpen.

I Viborg kommune lavede vi en kontrolleret DVFI forsøg, før og efter. Der var ingen forskel nogle måneder efter. 

Der hvor man man fordel kan bruge spulepumpen er hvor der er meget sand der driver. Og ja, det ville være bedst at lave et sandfang, eller stoppe disse dræn der tilleder sandet. Det er blot ikke alle steder muligt. Desværre.

Typisk laver man en "hæleprøve". Altså kan man ikke løsne gruset med hælen på sin støvle, så er gruset "kittet" sammen og fiskene har svært ved at grave i gruset.

Steder hvor vandløb har været stemmet op, og der ikke har været naturlige gydninger i mange år, og tildeles også fordi bandet har løbet for langsom til at rense sandet ud, så kan man her hjælpe  ved at løsne gruset. 

Vi har prøvet det flere steder, hvor stræk der ikke har været gydet på, bliver benyttet umiddelbart after gruset er løsnet. 

Men aller helst skal man jo ikke bruge spulepumpen mere end højest nødvendigt. Den dag maskinen kan sættes i garagen en gang for alle, er en god dag.

Men igen, visse steder har spulepumpen sin positive virkning, andre steder skal man lade være.

MEN hvis spulepumpen skal være effektiv, så skal der helst være godt med vand, så sandet kan løbe af.

Noget helt andet er, at ved at udlægge meget store sten på gydebankerne, også kan få en selvrensende effekt. Det har vi virkelig gode erfaringer med. udover at gruset holder sig rent på siderne af de store sten, så holder stenen også på grene osv. Typisk oplever vi en 3-dobling af fiskebestanden efter der er udlagt store sten. Der kommer snart en artikel i Sportsfiskeren om netop det at udlægge store sten.



Til top
Jakob Larsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Jakob Larsen Avatar

Tilmeldt:: 23 Nov 2008
Status: Offline
Beskeder: 789
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Jakob Larsen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 18 Nov 2018 kl. 17:59
Hej Niels Åge

Tak for info. Ja, man skal lige overveje hvor spuling har sin force og hvor fx. en grubetand kan løsne sammenkittet materiale. Jeg er enig med dig i at det sikkert ofte er i områder, der har været stemmet op i mange år eller er sammenkittet med okker.
Der er mange meninger om udlægning af store sten og du har da ret i, at der kan være afledte positive effekter - ekstra skjul ved at grene fanges osv. Der er nu også ofte en lang bane af sand i strømlæet nedstrøms. 
Man kan gøre mange ting for at få mange fisk, men der skal også være en vis naturlighed i det ift. lokaliteten. Derfor er jeg ikke udpræget tilhænger af at lægge skjulesten i lange baner ud i vandløb, hvor de ikke naturligt er at finde. Vandplanter giver ofte glimrende fiskeskjul ligesom grenmateriale mv.
Til top
frank jensen Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
frankjensen

Tilmeldt:: 12 Jul 2005
Status: Offline
Beskeder: 93
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér frankjensen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 19 Nov 2018 kl. 12:48
Jeg har aldrig kunnet se fidusen i en spulepumpe. Det er en masse bøvl med grej.
Jeg bruger en greb, det dur'Smile
Måske er det noget med mænd og maskiner?
Til top
 Besvar Besvar

Skift forum Forum Tilladelser Se Drop Down