67 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Fishing Gear Aarhus
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1373
i dag: 0
23794 skribenter.


GrejOnline.dk


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne
OPHØRS Udsalg
Priser fra 3 kr.

INTRO DOUGLAS DXF FLUESTANG
 2530,00 kr.

INFORMATION TFO-BVK
 1750,00 kr.


flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:
Din e-mail:
- bombardafiskeri
  Læst 399 gange.
Bombarda - med multihjul 
Indsendt Lørdag d. 2 december 2017 - af  Jørgen Riddersholm
Bombardafiskeri – med multihjul.

Gennem snart mange år har jeg om vinteren – når fluefiskeriet medfører en blå, dybfrossen røv i waderserne – gået inde på det tørre og fisket med bombarda. Og altid med multihjul. ”Hvorfor nu det?” Vil mange spørge. Der er vel ingen grund til at gøre det sværere end det er i forvejen? Nej, det er det ikke, tværtimod giver brugen af multihjul flere fordele, som nemt overses. Det vil jeg fortælle lidt om i det følgende.

For det første er der smertensbarnet: Linen. De fleste har oplevet, at den mest brugte line i dag, fletlinen, har en større tendens til at ”klistre”, mens en glat nylonline bedre glider af, når den får kontakt med andre materialer. Da jeg en kort periode for et par år siden gik et par trin tilbage i min udvikling og anskaffede et fint fastspolehjul (mest fordi det var nedsat til en trediedel af prisen og derfor opfyldte mine medfødte jyske instinkter for nærighed og for at gøre en god handel) skulle det naturligvis prøves til bombardafiskeriet. Der sad en god fletline på hjulet – og det var en plage at fiske med. Trods montering af diverse hjælpemidler som vatpinde under bombardaen og linestop på hovedlinen over bombardaen gav det indimellem ophægtning af forfanget. Ikke fordi det var voldsomt mange, men nok til at det var irriterende. Jeg vil anslå det til ca. hvert tiende kast. Ikke mange, vil de fleste måske sige. Men i forhold til multihjulet er der tale om en faktor ca. 30! Jeg kan dårligt huske, hvornår jeg sidst har haft en ophægtning med multihjulet, men husker den seneste, hvor nedslaget skete oven i hovedet på en skarv, som dykkede ud dér, hvor riggen landede. Jeg antager, fuglens medfødte tilbøjelighed for at ødelægge så meget som muligt for os lystfiskere motiverede den til at lave ravage med min line/forfang.

Den observante læser vil undre sig over, hvorfor noget tilsvarende ikke sker, når man bruger multihjul. Grunden er, at flere omstændigheder arbejder sammen om at modvirke linebøvlet, men den vigtigste er nok, at der bruges monofil nylonline. I hvert fald gav det øget linekludder ved bombardaen, da jeg forsøgsvis prøvede med en fletline på multien – dog ikke nær så meget som ved brug af fastspolehjul. Dette tilskriver jeg, at det er nødvendigt at bremse multien umiddelbart før nedslaget for at undgå overløb. Med andre ord: Det sker helt automatisk. Lineafløbet kan selvfølgelig også stoppes på et fastspolehjul ved at lægge ”bøjlehånden” på spolen eller med pegefingeren på spolekanten. Så hvis du mestrer teknikken samt bruger nylonline på dit fastspolehjul opnår du stort set det samme – dog med en ret stor reduktion af kastelængden i forhold til den tynde fletline med en brudstyrke på 6 – 9 kg. Med et multihjul er der ikke nogen væsentlig forskel på, om man bruger 0,25 mm eller 0,35 mm med kastebremserne korrekt justeret. Skulle det frygtelige ske: at du mister et stykke line, er det forresten rart at tænke på, at man ikke har efterladt et stykke uforgængeligt og helvedes stærk fletline i naturen, men ”bare” et stykke nylonline, som er nedbrudt efter forholdsvis kort tid.

Selve riggen laver jeg ud fra KISS – princippet (Keep It Simple, Stupid). I diverse artikler har jeg set eksempler på meget udspekulerede ”opfindelser”, som skulle reducere linebøvlet og samtidig optimere alt andet. Det er da i orden med mig, hvis det virker.

Men underligt nok er der aldrig nogen, der skriver noget om én af de vigtigste årsager til al besværet, nemlig de benyttede knuder. De fleste af os (og i hvert fald de fleste fluefiskere) har for længst fundet ud af, at dén løkke, som fluen sidder i, helst skal have tampen vendt mod fluen – ellers fanges der for meget skidt i løkkeknuden. Til selve bombarda-riggen benytter jeg et passende stykke 0,70 mm nylon , så bombardaen kan glide ca. 10 – 15 cm på dette stykke nylon.

Nu kommer dén del af opskriften, hvor forstanden skal bruges. Ud fra det foregående vil de fleste have gættet, at tampen fra knuderne skal vende ud mod fluen for at undgå hægtning, og så linen glider af. Og eftersom der skal laves et øje på 0,70 mm linen både over (til kastelinen) og under (til forfanget) selve bombardaen, skal der naturligvis også laves forskellige knuder. Heldigvis er der kun brug for 2 slags knuder, nemlig en dobbelt kirurgknude og en Non-slip mono loop (den har vist ikke et dansk navn). På kirurgknuden vender den løse tamp bort fra løkken, mens tampen på Non-slip mono loop vender ind mod løkken. Konklusion: Over bombardaen skal der bruges en dobbelt kirurgknude (kan googles med ”double surgeons knot”), mens der ”under” (ud mod fluen) skal bruges en Non-slip mono loop. Du har nu en rig, hvor tampen både over og under bombardaen vender ud mod fluen. Og for lige at runde riggen af: Det forholdsvis stive stykke 0,70 mm nylon vil virke på stort set samme måde som diverse vatpinde, bombardasticks og andet overflødigt skrammel ved at holde forfanget et stykke borte fra bombarda og kasteline under flyvningen mod målet.

Kastelinen bindes fast i nylonløkken med en Non-slip mono loop, mens forfanget med en kirurgløkke fastgøres i den underste løkke i riggen med en løkke-til-løkke samling. Fluen monteres i en Non-slip mono loop. Du har nu en rig, hvor alle 4 knuder vender tampen ud mod fluen. Det er vel indlysende for de fleste, at der ikke er meget for forfanget at hægte sig fast i? Og skulle det ske – hvad jeg ikke ved – er der gode chancer for at det blot glider af for derefter at fiske normalt.

Multihjulet er nærmest ideelt til de forholdsvis tunge og kompakte kastevægte, som bombardaer er. Mit eget ”værktøj” er lidt forskelligt – det afhænger meget af vejret. Sommer, forår og efterår foretrækker jeg ægte fluegrej (som jeg også har med i rygsækken på ”bombardaturene” for de tilfælde, hvor fiskene befinder sig foran støvlesnuderne). Når jeg bruger spinnegrej i ikke alt for koldt vejr, kommer der et ældre Curado 201 D (fra dengang de blev fremstillet i Japan) på en drøm af en gammel Fenwick 9½ fods multistang med kastevægt 5 – 18 g. Men da jeg som nævnt mest bruger bombarda om vinteren, har jeg fundet en anden kombination, som har flere fordele. Jeg bruger på skift 3 forskellige hjul, nemlig et ABU Ambassadeur 5500 C , et AMB. 5500 Mag Elite (til varierende vindforhold), begge med 0,33 mm line samt yndlingshjulet, et Ambassadeur 2500C med 0,28 mm line. De er alle over 25 år gamle og bliver bedre og bedre med tiden. Det gamle Ambassadeur 5500C er uden Instant Anti Reverse (hvilket jeg foretrækker, altså uden), men med keramiske lejer og lidt andet pling-pling. Det lille 2500C har også fået keramiske lejer, men hvad der gør det helt enestående blandt multirullerne er, at slirebremsen er forsynet med en knarre, så der også er lidt musik for ørerne, når en fisk er stor nok til trække line af hjulet. Med disse 3 ”vinterhjul” bruger jeg en 3- delt 9 fods ABU Crossfire med kastevægt 7 – 29 gram. 3-delt, fordi den er nemmere at have i rygsækken, hvis/når jeg skifter over til fluegrejet (som regel en 9 fod 4-delt Sage XP eller One, som også passer fint i rygsækken, mens der fiskes med bombarda).

Måske undrer det nogen, at mine hjul om vinteren alle er til højrehånds-indspinning? Forklaringen er, at der er brug for en nogenlunde anvendelig højre hånd til at betjene multihjulet. Her tænker jeg især på kastet, både selve ”slippet”, når kastet afgives, samt bremsningen lige før bombardaen lander. En varm (og brugelig) hånd er nemmest at opnå ved , at man bruger den, og for mit vedkommende sker det ved at spinne ind. Hvis det er rigtig koldt, går jeg over til at bruge det lille 2500C, som kun henter ca. 40 cm line ind pr. håndtagsomdrejning (mod ca. 60 cm på de to andre). Dèt giver varmen. Venstre hånd kan beskyttes af en god varm luffe eller handske – den bruges kun til at holde om stangen med. Knæk & bræk ude i kulden.

Mvh jr


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentarKommentarer:

GrejOnline
Altid sikker på et godt TILBUD!
worklightpro.com
Northwest Fishing guides
Fangfisk.nu
GEOFF ANDERSON
Fiskerejser.dk
BEST FISHING
Altid mange tilbud
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard