77 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1414
i dag: 0
24725 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

- bombardafiskeri
  Læst 931 gange.
Bombarda - med multihjul 
Indsendt Mandag d. 9 december 2019 - af  Jørgen Riddersholm
Bombardafiskeri – med multihjul.

Nu bliver det snart rigtig koldt – selv om mange mener, det bliver varmere, endda flere grader – og derfor vil jeg give et par tips videre. Som mange andre gamle mænd synes jeg, det ville være synd, om mine erfaringer skulle gå tabt for eftertiden.

Gennem snart mange år har jeg om vinteren – når fluefiskeriet medfører en blå, dybfrossen røv i waderserne – gået inde på det tørre og fisket med bombarda. Og altid med multirulle. ”Hvorfor nu det?” Vil mange spørge. Der er vel ingen grund til at gøre det sværere end det er i forvejen? Nej, det er det ikke, tværtimod giver brugen af multirulle flere fordele, som nemt overses. Det vil jeg fortælle lidt om i det følgende.

For det første er der smertensbarnet: Linen. De fleste har oplevet, at den mest brugte line i dag, fletlinen, har en større tendens til at ”klistre”, mens en glat monofil nylonline bedre glider af, når den får kontakt med andre materialer. Da jeg en kort periode for et par år siden gik et par trin tilbage i min udvikling og anskaffede et fint fastspolehjul (mest fordi det var nedsat til en trediedel af prisen og derfor tilfredsstillede mine medfødte jyske instinkter for nærighed og for at gøre en god handel) skulle det naturligvis prøves til bombardafiskeriet. Der sad en god fletline på rullen – og det var en plage at fiske med. Trods montering af diverse hjælpemidler som vatpinde under bombardaen og linestop på hovedlinen over bombardaen gav det indimellem ophægtning af forfanget. Ikke fordi det var voldsomt mange, men nok til at det var irriterende. Jeg vil anslå det til ca. hvert tiende kast. Ikke mange, vil de fleste måske sige. Men i forhold til multirullen er der tale om en faktor ca. 30! Jeg kan dårligt huske, hvornår jeg sidst har haft en ophægtning med multirullen, men husker den seneste, hvor nedslaget skete oven i hovedet på en skarv, som dykkede ud dér, hvor riggen landede. Jeg antager, fuglens medfødte tilbøjelighed for at ødelægge så meget som muligt for os lystfiskere motiverede den til at lave ravage med min line/forfang.

Den observante læser vil undre sig over, hvorfor noget tilsvarende ikke sker, når man bruger multirulle. Grunden er, at flere omstændigheder arbejder sammen om at modvirke linebøvlet, men den vigtigste er nok, at der bruges monofil nylonline. I hvert fald gav det øget linekludder ved bombardaen, da jeg forsøgsvis prøvede med en fletline på multien – dog ikke nær så meget som ved brug af fastspolehjul. Dette tilskriver jeg, at det er nødvendigt at bremse multien umiddelbart før nedslaget for at undgå overløb. Med andre ord: Det sker helt automatisk. Lineafløbet kan selvfølgelig også stoppes på et fastspolehjul ved at lægge venstre hånd på spolen eller med pegefingeren på spolekanten. Så hvis du mestrer teknikken samt bruger nylonline på dit fastspolehjul opnår du stort set det samme – dog med en ret stor reduktion af kastelængden i forhold til den tynde fletline med en brudstyrke på 6 – 9 kg. Med en multirulle er der ikke nogen væsentlig forskel på, om man bruger 0,25 mm eller 0,35 mm med kastebremserne korrekt justeret. Skulle det frygtelige ske: at du mister et stykke line, er det forresten rart at tænke på, at man ikke har efterladt et stykke uforgængeligt og helvedes stærk fletline i naturen, men ”bare” et stykke nylonline, som er nedbrudt efter forholdsvis kort tid.

Selve riggen laver jeg ud fra KISS – princippet (Keep It Simple, Stupid). I diverse artikler har jeg set eksempler på meget udspekulerede opfindelser, som skulle reducere linebøvlet og samtidig optimere alt andet. Det er da i orden med mig, hvis det virker.

Men underligt nok er der aldrig nogen, der skriver noget om én af de vigtigste årsager til al besværet, nemlig de benyttede knuder. De fleste af os (og i hvert fald de fleste fluefiskere) har for længst fundet ud af, at dén løkke, som fluen sidder i, helst skal have tampen vendt mod fluen – ellers fanges der for meget skidt i løkkeknuden. Til selve bombarda-riggen benytter jeg et passende stykke 0,70 mm nylon , så bombardaen kan glide ca. 10 – 15 cm på dette stykke nylon.

Nu kommer dén del af opskriften, hvor forstanden skal bruges. Ud fra det foregående vil de fleste have gættet, at tampen fra knuderne skal vende ud mod fluen for at undgå hægtning, og så linen glider af. Dette er meget vigtigt for riggens problemfrie funktion. Og eftersom der skal laves et øje på 0,70 mm linen både over (til kastelinen) og under (til forfanget) selve bombardaen, skal der naturligvis også laves forskellige knuder. Heldigvis er der kun brug for 2 slags knuder, nemlig en dobbelt kirurgknude med løkke og en Non-slip Mono Loop (den har vist ikke et dansk navn). På kirurgknuden vender den løse tamp bort fra loopen, mens tampen på Non-slip mono loop vender ind mod loopen. Konklusion: Over bombardaen skal der bruges en dobbelt kirurgknude med løkke (kan googles med ”double surgeons knot”), mens der ”under” (ud mod fluen) skal bruges en Non-slip mono loop. Linen fra hjulet monteres i 0,70 mm ”øjet” over bombardaen med en Non-slip Mono Loop, hvor tampen vender ”nedad” mod bombardaen. Forfangets øverste del forsynes med en dobbelt kirurgløkke og fæstnes i bombardariggen med en loop-til-loop samling. Du har nu en rig, hvor tampene både over og under bombardaen vender ud mod fluen. Og for lige at runde riggen af: Det forholdsvis stive stykke 0,70 mm nylon vil virke på stort set samme måde som diverse vatpinde, bombardasticks og andet overflødigt skrammel ved at holde forfanget et stykke borte fra bombarda og kasteline under flyvningen mod målet. Knuden over bombardaen forhindrer, at forfanget under flyvningen trækker kastelinen gennem bombardaen - således undgår man dét problem, som nogle fiskere har forsøgt at eleminere ved at montere flådstop på kastelinen.

Til sidst bindes fluen i forfanget med en Non-slip mono loop. Du har nu en rig, hvor alle 5 knuder vender tampen ud mod fluen. Det er vel indlysende for de fleste, at der ikke er meget for forfanget at hægte sig fast i? Og skulle det ske – hvad jeg ikke ved – er der gode chancer for at det blot glider af for derefter at fiske normalt.

Multirullen er nærmest ideelt til de forholdsvis tunge og kompakte kastevægte, som bombardaer er. Mit eget ”værktøj” er lidt forskelligt – det afhænger meget af vejret. Sommer, forår og efterår foretrækker jeg ægte fluegrej (som jeg også har med i rygsækken på ”bombardaturene” for de tilfælde, hvor fiskene befinder sig foran støvlesnuderne). Når jeg bruger spinnegrej i ikke alt for koldt vejr, kommer der et ældre Curado 201 D (fra dengang de blev fremstillet i Japan) på en drøm af en gammel eenhånds Fenwick 7½ fods multistang med kastevægt 3 – 12 g. Men da jeg som nævnt mest bruger bombarda om vinteren, har jeg fundet en anden kombination, som har flere fordele. Jeg bruger på skift 3 forskellige hjul, nemlig et ABU Ambassadeur 5500 C3 , et AMB. 5500 Mag Elite (til varierende vindforhold), begge med 0,33 mm line samt yndlingshjulet, et Ambassadeur 2500C med 0,28 mm line. De er alle over 25 år gamle og bliver bedre og bedre med tiden. Det gamle Ambassadeur 5500C3 er uden Instant Anti Reverse (hvilket jeg foretrækker, altså uden), men med keramiske lejer og lidt andet bling-bling fra UT i Sverige. Det lille 2500C har også fået keramiske lejer, men hvad der gør det helt enestående blandt multirullerne er, at slirebremsen er forsynet med en knarre, så der også er lidt musik for ørerne, når en fisk er stor nok til trække line af hjulet. Med disse 3 ”vinterhjul” bruger jeg en 3- delt 9 fods ABU Crossfire med kastevægt 7 – 29 gram. 3-delt, fordi den er nemmere at have i rygsækken, hvis/når jeg skifter over til fluegrejet (som regel en 9 fod 4-delt #5 eller #7, som også passer fint i rygsækken, mens der fiskes med bombarda).

Måske undrer det nogen, at mine ruller til vinterbrug alle er til højrehånds-indspinning? Forklaringen er, at der er brug for en nogenlunde anvendelig højre hånd til at betjene multirullen. Her tænker jeg især på kastet, både selve ”slippet”, når kastet afgives, samt bremsningen lige før bombardaen lander. En varm (og brugelig) hånd er nemmest at opnå ved , at man bruger den, og for mit vedkommende sker det ved at spinne ind. Hvis det er rigtig koldt, går jeg over til at bruge det lille 2500C, som kun henter ca. 40 cm line ind pr. håndtagsomdrejning (mod ca. 60 cm på de to andre). Dèt giver varmen med de mange omdrejninger på rullen. Venstre hånd kan beskyttes af en god varm luffe eller handske – den bruges kun til at holde om stangen med. Knæk & bræk ude i kulden.

Mvh jr


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentarKommentarer:

Sommerhus på Langeland
Black Friday


Fluer.dk


Forest & Jagthuset


Fiskerejser.dk


GEOFF ANDERSON


© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard