71 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

- Fluebinding
  Læst 1359 gange.
Store rør -´´Store Jern´´. 
Indsendt Lørdag d. 2 juli 2011 - af  Per Karlsen


Store ”Jern” – i moderne udgaver.

I forlængelse af forrige artikel vil jeg gerne vise, at Det Fleksible Rørflue System, også kan bruges til de meget store fluer.

Jeg har erfaring med de store ”Jern” til det danske fiskeri efter havørred, både i Gels å – Konge å og ikke mindst Karup å, og har op gennem årene fulgt det Nordiske lakse fiskeri, ved at binde store specielle fluer, til sæsonens høje vandføringer, eller blot for at provokere laksen, på steder, hvor der hele tiden, er et stort fiskepres.

De mønstre jeg har brugt i begyndelsen af 80erne, var blot et plastrør med meget lange vinger, såsom Sunray, og andre langvingede mønstre, og de mønstre havde alle vinger af sort gedehår.

Nu er det jo en voldsom flue, når vi snakker rør på 8cm. eller større + 15 -20 cm. vinge, men mit grej var dengang en RST 14’ kl. 9/10, og med lidt god vilje, og kasteteknik, ja så kunne de fluer godt bruges, og nattens havørreder gik da villigt til fluerne, så det blev brugt, når tid var.

Hvad var alternativet i 80erne? Ja, ud over store rør på plast, blev der jo eksperimenteret med metalrør + de lange vinger, ellers var der reelt ikke andet end waddington, ofte hjemmelavet i rustfast svejsetråd, men de var sku’ svære at tumle, især med en god vind, var der kage i kastene, men var de under vand, så var der også gevinst, men behagelig at kaste med, bliver waddington aldrig.

I dag er der andre tiltag, også til store fluer, og her er et af våbene, blandt flere, uden tvilv Alu rør, hvor man kobler lange materialer på, ikke mindst zonker strips er kommet til her, og så kan fluerne blive rigtig lange i vingen!

For at få en let adgang til et hurtigt system, hvor man kan skifte vinge og krop, har jeg koblet Det Fleksible Rørflue System på de store / lange fluer.

Det vil sige jeg anvender et 10 cm. langt Alu rør som krop.

Her i kan jeg sætte indstik, hvor der er forskellig farve hackel / vinge og andet, og det betyder, at jeg ikke er låst af et bestemt mønster, med kan parrer farver / vingetyper med aluminiums kroppene.

Rør kan selvfølgelig også være plast, og så benytter jeg gerne rene skrappe farver i et ca. 5cm. langt rør.

Man kan jo også pynte kroppene op, med traditionel krop, og på nogle af mine alu rør, har jeg da også palmerhackel og andet, akkurat ligesom de almindelige fluer.

Hvordan montere jeg de store flue?

Jeg bruger normalt et traditionel krogstyr til mine kroge, og jeg er i dag gået over til dobbelt kroge, og jeg vil meget gerne have vendt dobbeltkrogen, så krogene vender opad i vingen, mest fordi man kan fiske dybt og frækt med dem, og jeg synes ikke krogene hænger så meget i bund og beplantninger. Desuden er de opad vendte kroge i reglen tæsket god i fiskens overmund eller saks, en ikke dårlig ting, når de store knalder til. I øvrigt er mine kroge, grundet de nye regler i mine hjemvande, modhageløse, men det har ikke givet problemer med krogholdet, det er ligesom i gamle dage, og mistede fisk, grundet dårlig krogning, hører jo med til gamet desværre!

Når lange fluer skal bindes, så kan lange materialer til vinger godt være et problem, at få fingre i, mest fordi der er rift om gode sorte gedehår, og andet brugbart, men jeg har i de sidste 10 år, brugt lidt alternative hårmaterialer.

Jeg bruger nemlig parykker, især dem som bruges til fastelavn, de er nemlig lange, og kulsorte i farven + lavet et kunstmateriale, som er lige så tyndt, som ægte gede hår, og så er det billigt!

Nu er jeg så gammel ud i fluebinding, at jeg hælder nok lidt til konservative ideer omkring vinger, så mine vinger. er ikke rene kunstige materialer, men blandet med gede hår, når jeg ellers kan få fingre i hår, der er langt nok.

Mine vinger bliver også blandet godt op med flash i alle mulige typer, ikke fordi jeg tror så meget på, at det fanger mere, men da jeg bruger det i standard rørfluer, så er der blot en vane.

De rigtig lange fluer, også som fleks, kan være svære at opbevare, uden det hele krøller sammen, men jeg har så valgt at opbevare mine lange fluer i et rør til opbevaring af tandbørsten. Der kan være 6-7 fluer i, rigelig til nattens fiskeri, og nem at have i en lomme.

Et rør i plast til opbevaring af bor, er også fint, så det er muligt at opbevare fluerne, uden det ser ud som om nogen har trådt på dem.

På billedet er der vist nogle fluer fra Det Fleksible Rørflue System, og mønstrene kunne have været, så meget andet, men til natfiskeri, og også generelt til lakse fiskeriet, behøver det ikke at være alt for kompliceret.
Alu rør i ca. 10 cm. længde – indstik i form af vinger, evt. lidt krops hackel på rørene, og så lidt plastrør på de små 5cm.s længde, så er man klar, når krogstyret og krogen er på plads.

Angående parykker, prøv engang imellem at kigge hos 10er og Rema, der kan man pludselig rende ind i alle mulige farver og længder i parykker, og tilbehør til forlængelse af hår.

Jeg faldt over en Pipi paryk, som var 1 m. lang, grim gulerodsfarvet, men der er hår til resten af livet! Og det bliver brugt, og ja fluerne bundet med den paryk, fanger altså fisk.

God fornøjelse derude i sommernatten.

Knæk og bræk

fra P.K.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard