48 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

- Blinkstøbning.
  Læst 1517 gange.
Gennemløbere. 
Indsendt Søndag d. 19 november 2017 - af  Per Karlsen

Gennemløbere.

Op igennem tiden, er der fundet på mange tiltag, til at lave ens hjemmestøbte blink bedre, og et af tiltagene, er flere udgaver i falske gennemløbere.

Jeg hører til dem, som bruger gennemløberne meget, dels synes jeg, at de går en del bedre, og fisker man eksempelvis med multihjulet, så synes jeg, at det giver en bedre føling, med fiskens hug, når line og krog, er direkte forbundet, uden springringe, og andet halløj.

Den her artikel, er en opfølgning, på tidligere artikler, som kan læses, ved at Google på nettet.

Nu er det ikke alle typer blink, som egner sig, eller kan bruges som gennemløbere, og så alligevel! De almindelige gennemløbere, med hul igennem i hele blinkets længde, og som i dag laves meget professonelt til salg, er ofte trykstøbte, og i sink, hvor hele støbningen foregår, i en trykstøbe maskine, hvor alle detaljer, bliver perfekte, også centreringen af hullet.

De blink, er ofte i den tunge ende, da der skal være gods omkring hullet, men det kan faktisk lade sig gøre, at lave sine plade blink om til gennemløbere, og det er reelt alle typer plade blink, også de mere specielle tyndplade blink, såsom Stikling – og Stripper typerne.

Jeg har i mange år brugt de forskellige typer blink / wobler, som gennemløbere, mest fordi jeg laver en del ende grej selv, og så i stedet for at have springringe i, så er ende grejet ikke ringmonteret, men lavet i forskellige udgaver af falske gennemløbere.

Jeg vil meget gerne bruge en ægte gennemløber, hvor hullet er gennemgående i blinket, det er der så i øvrigt, stor tradition for at lave, og bruge her i Norden. Dog er der nogle typer gennemløb, som ikke kan laves, da materialerne er for tynde, men da er der andre løsninger.

Hvad med, at de forborede / udstansede blink, kan de laves til gennemløbere? jo da, så bruger man bare de borede / udstansede huller, og sætter et rørflue rør i hullet, brænder begge ender, og finder ud af, hvor ”fiskesiden” er på blinket, og stikker en nål igennem røret, så er den klaret!

Jeg arbejder normalt med disse varianter her:

1. Ægte gennemløber – hvor hullet går igennem hele blinket – altså støbt omkring en tråd, som trækkes ud af emnet!

2: Gennemløber, hvor der limes en Tyller på emnet, enten udvendig / indvendig / eller på blinkets kanter.

3: Som 2, blot er Tylleren udskiftet med er 10mm. langt ø1,4mm. rørfluerør, som også er limet på emnet, på nøjagtig samme måde, som med Tyllerne!

4: Som falske gennemløber, hvor de originale huller er bevaret, og fyldt ud med et rørfluerør, der går helt igennem blinket, brændes i begge ender, og der laves et hul på tværs i rørene, på blinkets fiskeside.

5: Afarter, hvor der er kombineret Tyller og Rørfluerør. Det kunne være eksempelvis en type blink som er meget S formet, så kan Tylleren sættes igennem blinket bundhul, og limes op med Plastic Padding + forreste hul får et rørfluerør i hullet, på vanlig vis.

De metoder her, sammen med lidt fantasi, gør at reelt alle blink, kan laves til gennemløbere. Prøv at tænke på, hvad der sker, når man tager springringene af en Stripper blink, og montere den, som en gennemløber, ved at lade snøren gå igennem de forstansede huller? Jo, der kommer en meget levende blink ud af det, uanset om Stripperen vendes den ene eller anden vej. Det eneste man lige skal være over, det er, hvad for en perle der dur, så krogen sidder ordentlig, men her går jeg over i afdelingen for rør fluer, da kan man købe de rigtige krogstyr, som også passer fint på ens blink!

Nogle dygtige hjemmestøbere laver en 6. udførsel, da man i støbeformen, laver en uddybning i blinkenes for og bagende, så der støbes en lille pukket, så kan der med et ø1mm. bor, bores et hul på 30 grader, så har man også en type gennemløbere.

Selvom jeg er glad for støbte ægte gennemløbere, så synes jeg i flere tilfælde, at det er for bøvlet, der er for mange støbefejl, så hoppet jeg over, og laver falske gennemløbere, her er der mulighed for at få, hvad man vil have.

Er der noget man skal tage hensyn til, når man laver falske gennemløbere?

Ja, man skal tænke på, hvordan man vil male og dekorere sine blink, mest fordi, der hurtig kan opstå problemer med at malingen lukker de fine huller, så jeg har nogle rutiner, som jeg gennem små 30 år har fulgt.

Ægte gennemløbere får en forholdsvis tyk snøre sat i hullet, under male processen, så kan man lave et øje på snøren, så kan man hænge sit blink op, når det skal sprayes, og males generelt, og snøren fjernes først, når blinket er færdig, og helt tørt!

Tyller og de små rørfluerør, limer jeg på blinkene med Loctite 454, en montage Gel, som er beregnet til at lime små ting, en meget stærk, og brugbar lim, som kun kan anbefales. (Husk at rense blinket i Cellulose fortynder, før der limes / males – Loctite opløses i Cellulose Fortynder!)

Tyller, og de små rørfluerør, plombere jeg med noget 0,48mm. snøre, dels ved at lave et setup, så blinkene kan hænge, og snøren blokere samtidig, for indtrængen af maling / lak i Tyllerne, og de små rørflue rør.

Jeg sætter en snøre separat i hvert rør, så kommer der ingen skygge på blinket, når der males.

Jeg maler grunderen ved at dyppe, gerne hvid maling, og så er der forskellige teknikker, med mange typer maling, og dekoration med trykte labels.

Jeg grunder normalt 3 gange, og forseglingen er Junkers gulvlak i klar, til briketgulve, den dyppes normalt 3 gange, så er der en fin finish, på ende grejet!

Vis man vil bruge de små ø1,4mm. rørflue rør, så er det min erfaring, at snøren, som sættes i til stop, for indtrængen af maling / lak, skal være så tyk, som mulig, ellers svejses det hele sammen, vis der trænger maling / lak ind i røret!

Billedet viser som illustration en type Imitator blink, som er monteret med forskellige muligheder, som Falsk og Ægte Gennemløber + de alternative kendte varianter med Tyllere og rør, som styr.

Nogle blink, med såkaldt tung bug, giver en fantastisk gang, vis man sætter Tyller / rørfluerør på blinkets ryg.

Måden at have styrene på emnets ryg er særdeles brugbart på woblere også.

Når man limer sine Tyller eller Rørfluerør, så er det vigtigt at delene er rene, og det anbefales at lave et lille ” sæde” med en lille rundfil, dels for styrerne bedre fat + der er helt rent, vis man filer på emnet, lige før det skal limes, så holder det meget længe.

Kan styrene flås af emnerne? ja det kan de godt, men det er sjældent, at styrerne falder af, vis de er limet ordentligt, dog kan der i frostvejr være problemer, men det må man så tage højde for.

En ting, jeg fandt ud af op gennem årene, var at Tyllerne var lidt hårde ved snøren, både nylon og de nye typer som Fireline, de liner bliver slidt på den kant, som vender væk fra ”trompeten”, men det har jeg løst ved at fore Tyllerne, med et ganske lille stykke rørfluerør, som så er sat i Tyllerne, og brændt i begge ender, siden disse foringer er lavet, har vi ikke haft problemer med slidtage!

Jeg gør så det, at jeg rejfer hullet med et 60 graders pinolbor, så er alle skarpe kanter på Tyllerne væk. Jeg rejfer hulerne, og indsætter foringen, før jeg limer styrerne, på ende grejet!

Montage, at gennemløber, foregår traditionelt, med perler og svirvler / fluesnapper, og hvad man ellers har lyst til at bruge, i sit setup, dog kan de nye fusionsliner, give problemer med, at få snøren i de små huller, men så bruger man et værktøj, som hedder en SPARE THREADERS, til at tråde / lade gennemløberen med, så kan alle typer snøre bruges, vis de kan trækkes gennem Tyllerne.

Generelt er der nogle små ting, man kan ændre, ved både støbte, og stansede standard ende grej, nemlig at placere sine Tyller / rørflue rør forskudt, det kan give en bedre gang på ende grejet, men det kræver, at man afprøver tingene, og heldigvis er det sådan, at prøverne, ikke behøves at færdig limes, men bruger man 10 sekunders Loctite, så kan man tage rørerne af, og afprøve forskellige placeringer, en ting jeg har haft meget glæde af, ved især de mindste Ul blink, også til P&T fiskeriet.

En anden ting, som jeg har haft glæde af, er at lave gamle ende grejer om til falske gennemløbere, såsom Remi Garders Salmo serie, og flere af de gamle UL blink fra Aksel Thomsens hånd, ja lavet, som falske gennemløbere, så går de om muligt, endnu bedre en originalerne, med springringe!.

Når man vælger standard endegrej, som falsk gennemløb, så vil jeg gerne have at ende grejets naturlige tunge side vender nedad, det vil sige, at styrene sider normalt på blinkets bagside, men nogle typer ende grej, som Imitator / Simulator og Sillinger, ja der er det et spørgsmål om, at styrene sidder efter ens temperament, men kan jeg få ende grejet til at stå korrekt, så bruger jeg den side, der passer mig bedst, og ved støbt ende grej, i de lange udgaver, sætter jeg styrene på den side, hvor enderne er tykkest, det giver i min verden den bedste gang, vis man ikke vælger løsningen, med styr på ende grejets ryg.

Se i øvrigt denne Google søgning, når talen er på montage med Falske gennemløbere:

https://se linket HER

Til det praktisk fiskeri med Falske gennemløbere, har jeg lige et par betragtninger at tilføje:

Jeg bruger falske gennemløbere alle steder, jeg mener ikke, der er nogen begrænsninger, vis man tuner sit setup, til sit eget personlige fiskeri.

Der er dog nogle ting, man vil opleve, som er frygtelig irriterende, og det er drivende grøde i form at fedtemøg og ålegræs, som meget gerne vil fange den frie snøre, imellem styrene, som er limet på ende grejet.

Jeg har løst det problem, ved at have et stykke rørflue rør, sat imellem styrene, så snøren også er gemt i røret, så kan grøden kun få fat i snøre, som er udenfor ende grejet, men det kan jo være slemt nok alligevel!

Nu kan der mand og mand imellem jo altid diskuteres, om man vil bruge en falsk gennemløber, men jeg har haft rigtig glæde af typerne, og jeg er også overbevist om, at nogle af mine fangster, ikke ville være blevet til noget, vis jeg ikke havde brugt de falske gennemløbere, men det er jo svært at bevise, men reelt, så skal jeg ikke bevise noget som helst, bare jeg har et godt, og fornuftigt personligt fiskeri.


Jeg håber ovenstående giver lidt inspiration til at lave sit endegrej, som gennemløbere. Jeg gør, som altid opmærksom på, at ovenstående, kan laves på mange andre måder. Fanget det her flere fisk? ja det må jo komme an på en prøve, bliver det ikke brugt, fanget slet ingen ting - vel?

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Gennemløbere.af: jens rasmussen
RE: Gennemløbere.af: Per Karlsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard