45 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25599 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

-
  Læst 600 gange.
Leg med perler! 
Indsendt Onsdag d. 2 januar 2019 - af  Per Karlsen
Inden for fluebinding, er der op gennem årene lavet mange sjove tiltag, til at dekorere vores fluers kroppe.

Traditionelt, er klassiske laksefluer vel eksempler på, hvor flotte de egentlig kan laves, og mange af de gamle klassikere lever i bedste velgående, den dag i dag, men oftest lagt ud på moderne fluer, i modificeret udgaver, der er kun taget, det bedste af det bedste, og de giver i sig selv, også meget flotte fluer.

De moderne rørfluers kroppe, har så fået tilføjet rigtig mange tiltag, så kroppene enten er meget simple, eller stadig følger de traditionelle klassiske mønstre, men i den virkelige verden, er en flot farvet krop vel mere til for lystfiskerens øje, end egentlig hug udløsende, set fra fiskenes side, eller er det?

For nu rigtig mange år siden, begyndte vi i min omgangskreds, at lave flere tiltag på vores rørflue kroppe. Tiden gik fra meget store krogfluer, til mange størrelser af rørfluer, og over tid, er rør fluen vel den mest udbredte fluetype, både til laks og havørred + i de senere år, også til mange arter af rovfisk, både i salt, som ferskvand.

Jeg fandt ud af, at perler i form af Hama perler, i Midi udgaven, kunne være en god, og hurtig måde, at dekorere sine rør flue kroppe på, dels var der rigtig mange farver, og jeg lavede i en lang årrække hele mønster serier, med Hama perler, som kroppe, og de blev brugt, til det meste af Nordens lakse / havørred fiskeri.

Jeg fandt ud af, at fluerne faktisk var meget holdbare på kroppene, idet man ikke stod med uldgarn / påfuglherl, og andet, som gik op, efter en tid, og teknisk set, skulle man lige over nogle tilpasnings problemer, såsom at Hama perlens huller, ofte var for små, men hen ad vejen, fik jeg erfaring med, at Hama perlens plast, sagtens kunne bores op, men det krævede små holdeværktøjer, at få bibeholdt perlens facon, og undgå, at ødelægge yderdiametrene.

Som værktøjsmager / onkel opfinder i min professionelle hverdag, var det kun et spørgsmål om, at tænke sig om, og få lavet de værktøjer, som skulle bruges, for at få fuld glæde af Hama perlen, i min fluebinding.

Da jeg havde lavet de aktuelle værktøjer, især små borelærer, ja så fandt jeg ud af, at de værktøjer reelt ikke var til at undvære, og simpelt lavet var de, men meget fleksible, og brugbare i dagligdagen.

På linket her kan man se, hvordan Hama perlen blev udfordret, og de første værktøjer blev tilpasset fluebindingen:

http://scan-aqua.dk/index.php/pk-fluer-per-karlsen-mainmenu-81/113-pk-fluer-per-karlsen-fluebinding/1040-rrfluer-og-leg-med-perler

I dag er der kommet flere effektive værktøjer til, og de kan ses på illustrationsbilledet!

Moderne Hama perler, har fået tilført nye farver, blandt andet med striber, og de striber synes jeg, giver rørflue kroppen et frækt udseende, og som altid, skal jeg gøre opmærksom på, at jeg nødvendigvis ikke mener, at fluer med de her tiltag, fanger mere, men jeg er til gengæld overbevist om, at en anderledes flue, i en given situation, kunne udløse hugget, men det kræver jo over tid, at netop den flue bliver brugt, ellers har det i min verden ingen mening!

Stribet Hama perler kan fås mange steder, men de ser sådan ud:

https://se linket HER

De værktøjer jeg har lavet, er næsten alle lavet i aluminium, dels er de nemme at bearbejde, og enhver med en søjlebore maskine, og et maskinskruestik, kan lave værktøjet, og har man adgang til forskellige metal bor, så kan hullerne til perlerne tunes meget nøjagtig, så perlen sidder fast, når der skal bores.

På linket, er borelæren lavet i sort Pom, det er også fint, hvis man kun vil lave en perle ad gangen, men Pom giver sig lidt, så vil man lave flere perler på en gang, og sikre, at formen holder, så er aluminium absolut det bedste materiale. Pom er samtidig svært at ligge huller i, da de ofte skrider, når der bores, det kræver, man laver det på maskine, så boret bliver stående, så et udlæg på en fræser, var det våben, der blev brugt til Pom borelæren.

Jeg bruger normalt aluminium i 25mm. x 25mm., det er plant på alle sider, og jeg borer først et ø 3,5 mm. hul hele vejen igennem emnet, som er sat sammen i skruestikket, så fladerne, er klemt sammen, og det skal blive i skruestikken, til det hele er boret færdig. Afhængig af skruestikket bredde i kæberne, lave jeg med passende mellemrum 7 – 10 huller, med et ø 3,5 mm. bor, herefter borer jeg med et ø 4,5 mm. bor, ca. 11 mm. ned, så er hullet, til at holde perlen klar. Til sidst rejfes hullerne for grater, og man tager og vender emnet, så man kan rejfe de små huller, på bagsiden også. Når jeg rejfer bagsiden, sætter jeg 2 perler i de store huller, så er der en form for styr, når perlerne er på plads. Når man borer i aluminium, er det godt at smøre med almindeligt sprit, så sætter boret sig ikke, når der bores. Med 5 – 7 perler i sat værktøjet, kan der hurtig bores, en snes perler, så er man i gang.

Når man bore sine huller i aluklodserne, kan det betale sig at være rimelig nøjagtig, med at kørne, så hullerne ligger nøjagtig i midten af de 2 klodser, så kan perlen let slippe, uden at få ødelagt overfladen, og er hullet lavet rigtig, sker der det, at hullets form klemmer ganske lidt på yderdiameteren, medens selve det lille hul bliver let deformeret, og det bliver så rettet op, når man til rørfluerør ø 3 mm. bore med ny slebet ø 3 mm. bor, så kan perlen lige så fint gå på rør flue røret, og kan limes med ganske lidt 10 sekunders lim.

Hvis de borede perler har en lille grat, så kan en skindkniv klare en renskæring, eller en hobby kniv med nyt blad, det bedst er at få graten væk, så perlerne kan nå helt sammen, så ser man ikke rør flue rørets farve, igennem perlens endevægge!

Aluminium i 25mm. x 25 mm., kan væres vært at finde, som skrot, men normalt er det til finde i de firmaer, som fræser CNC i aluminium, ellers må muldvarpen frem, og man må betale sig fra det!

Nu behøves det ikke at kun være aluminium til borelære, men hårdt træ, kan også gøre det, gerne teaktræ, men aluminium, har den fordel, at det kan holde, og har man samtidig i en firkant form, kan der laves andre typer borelære, såsom huller til Bottle Tube – US tube mm. ved vende siderne, på klodserne, og så bore relevante huller her.

Nu er det ikke alle rørflue rør, der behøver at få perlen boret op, idet en perles udvendig diameter er ca. ø4,8 mm. - hullet ca. ø2,8 mm., og højden ca. 5 mm. Når målene benævnes ca., så skal man være klar over, at den måde perlerne laves på, kræver lidt større tolerancer, så de kan svinge i målene, men det er ganske normalt for plast ting + at de forskellige farver, kan have forskellige hårdheder, hvilket kan påvirke mål / tolerancer, men er man opmærksom på dette, så kan man godt tumle tingene, til sin fluebinding, og have glæde af perlerne.

Nu er valg af farver til fluekroppe jo et personligt valg, men jeg er så gammel ud i fluebinding, at en rød / orange butt, gerne må være på kroppen, og en Fluo. perle i hot orange, er næsten ikke til at undvære, men i en moderne fluebinders verden, er der rigtig mange alternativer, mest små dimser, der turbulere vingens hår materiale, og ja, der kan købes alverdens tilbehør, som så også kan tilpasses de farver / typer Hama perler, man nu skulle ønske.

Når man bygger Hama perler ind på rør fluens krop, kan man vælge, at hele kroppen skal have ens farve, eller man kan mixe hele farve paletten, eller kombinere de normale kroppe, såsom Uldsokker og hackler, der er vel frit spil, til at lave det hele, hvis man ønsker dette.

Skulle man ønske, at lave palmer hackel hen over Hama perlerne, så kan det lade sig, vis man trækker hacklet godt til, og ribber med en wire, der kan tåle, at blive trukket godt, desuden kan man få en flot effekt, ved at trække mylar rør henover perlerne, enten i gennemsigtig flash udgaver, eller i de nye typer net rør.

Halve dubbing kroppe, sammen med Hama perler, giver en fin effekt, og hvis man vælger, at palmer hacklet kun skal gå igennem dubbingen, så er det heller ikke en tosset teknik, på rørflue kroppe!

Når jeg bruger Hama perler på kroppene, så limer jeg dem normalt med ganske lidt 10 sekunders lim, men man skal huske, at få så meget rør tilbage, at evt. vinger – coneheads og andet, kan bindes på, uden der bliver for lidt plads.

Vinger / front bindes, som normale rørfluer, og er der plads nok, så kan alle normale tiltag være i fronten, både vægte og bulehoveder, vis dette ønskes.

Bruger man ø 3 mm. rørflue rør, så skal man lige være opmærksom på, at der i dag ikke er ret mange vægte, der er født med ø 3mm + hul, men her gør jeg personlig det, at jeg bore Coneheads op med et ø3,15 mm. pinol bor, så passer de på alle ø 3 mm. rør. Grunden til at jeg gerne vil bruge standard ø 3 mm. rørflue rør er, at jeg kan sætte krogen direkte i rørets bagende, og jeg bruger kun enkelt krog, så jeg har den mulighed, at jeg kan fiksere krogen, som jeg vil, især vil jeg gerne have krogen, til at vende opad under fluens vinge, så bliver fisken normalt kroget i overmunden, og det kan være afgørende for, om den bliver landet, da modhagen er klemt ind, men normalt sidder enkeltkrogen godt, og fisken kan genudsættes, uden de store skader, som en 3 krog efterlader!

Ved at sætte krogen direkte i rørets ende, så kan man undlade krogstyr, og man kan få en lidt kortere flue, da man ikke har noget uvedkommende udhæng, men ønsker man krogstyr, så bruger jeg, de tynde ø 1,7 mm. rør, så kan krogen også fiskes frit, hvis det er det man ønsker.

Når man bruger de tynde rør, så vil en Hama perles hul være for stort, men det er der råd for, idet en gammeldags hvid vatpind har nogle mål på pinden, hvor Hama perlen passer fint udvendig, og indvendig passer det ø 1,7 mm. rør fint, så både de tykke standard og tynde standard rør kan bruges, hvis man vil have Hama perler på kroppene, og krogstyring kan man frit vælge, da de fleste silicone slanger passer til et ø 1,7 mm., rørflue rør. Når jeg bruger vatpinden på de tynde rør, så limer jeg også her perlerne med 10 sekunders lim, og skære vatpinden til længden, så den passer med antallet af Hama perler.

Jeg har normalt 3 perler på et 40 mm. rør – 4 perler på 50 mm. rør. - 5 perler på 60 mm. rør, men antallet afhænger af, om jeg laver dubbing kroppe i front, eller andre tiltag, med Turbo cones osv.

Når talen er på ægte Hama perler, så er der 3 størrelser – Mini – Midi og Maxi, og jeg bruger alle 3 størrelser i min fluebinding, dog mest Midi, men de helt små Mini perler, bruger jeg til mine micro rørfluer, og farvevalget er næsten ens, men kroppene laves så på de tyndeste rør man kan købe + tyller rør i metal.

Maxi Hama perlen, bruger jeg som hoved, på mine gedde fluer, og sådan en Maxi perle, er godt nok stor, idet den har en yder diameter på ca. ø 9 mm. – inder diameter på ca. ø 5,5 mm., og er ca. 9 mm. lang. I Maxi er farvevalget ikke så stort, men de er fine at bruge, som hoved på typer, som Popper, hvor der kan ligges øjne, og Epoxy på, evt. også trykt dekoration, hvis man ønsker det.

Når jeg bruger Maxi perlen, som hoved på mine gedde rørfluer, så gør jeg det, at jeg inden i Maxi perlen, sætter et stykke skum fra en klip klap sandal, hvor jeg har skåret et stykke skum ud, med en roterende hug pibe. Når skummet er limet i Maxi perlen, laver jeg et hul i midten af skummet, så jeg kan føre et ø 3 mm. rør flue rør igennem, så kan jeg bruge hovedet, til næsten alle typer popper. For at få fluen centeret, er der boret et ø 2,5 mm. hul i Maxi perlens midte, heri limes en rustfri kugle, fra en kuglekæde til køkkenvaske, så står fluen korrekt, når kuglen vender nedad, og samtidig hænger hovedet lidt, så fluen får en dykkende gang.

Jeg har i en periode brugt Maxi perlen til gedde fluerne kroppe, men jeg synes, at de er lige lovlige store, og det er svært, at finde rør, der passer i Maxi perlens hul, men kan man finde ufarvet hydraulik slanger, med de rigtige mål, så er det ikke en umulig ting at frembringe, nogle flotte kroppe.

For virkelig, at få en stor synlig popper, så laver jeg dem temmelig store, op til 20 cm. lange, med et bulehoved lavet af en pipette pumpe, som er trukket ud over Maxi perlen, så sker der noget, og gedderne er vilde med den type fluer, det kræver dog noget kraftigt grej, da der skal en god stang og line, til at hive så store popper af vandet, men en Bellyboth, kan være vejen til et meget givtigt gedde fiskeri, da fiskeri fra båden, ikke kræver de lange kast.

Sammen med Hama perlerne, kan der i dag købes en masse tilbehør til vores rør, og udover SoftCones – Body Tubes med flere, så er der i dagens standard program, virkelig meget, som kan bruges, enten alene, eller sammen med Hama perler + alle mulige typer perler i gummi. Jeg bruger med let hånd, alle typer af tilbehør, og tilpasser tingene, til mine personlige setup, og der er mange gode ting, at afprøve.

https://se linket HER


Jeg håber at ovenstående giver lidt inspiration, til at sætte et personligt præg på sine rørflue kroppe, der er som altid masser at tage sig til, og igen er det kun fantasien, der sætter grænsen.

Knæk og bræk i 2019.

En lystfisker hilsen fra
Per. Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard