50 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

-
  Læst 1028 gange.
Kan du lide fasaner? 
Indsendt Søndag d. 4 marts 2018 - af  Per Karlsen

Kan du lide fasaner?

Et underligt spørgsmål? Men ikke som jæger, og lystfisker / fluebinder.

Som ganske ung jæger, var det selvfølgelig fasanen, som blev den første fugl, som blev offer for et velrettet skud, og senere i tilværelsen, blev fasanens fjer værdsat, i min fluebinding.

Senere fik jeg en meget dygtig jæger sviger familie, hvor min svigerfar, var en rigtig dygtig jæger, hvor fasanen + mange andre arter, blev jagtet flittig, og med meget stor succes, og det betød, at jeg meget tidlig værdsatte fasans fjer, i min fluebinding.

Senere blev det 40 år, som professonel fluebinder, også her var fasanens fjer afgørende for en del af egne velfangne fluemønstre, men nu var hele fasans familie involveret, mest fordi der traditionelt, altid har været mange forskellige fasan arter inde over både nye og gamle fluemønstre.

Jeg har altid syntes, at fasanernes fjer er utrolig flotte, og særdeles velegnet til vores fluer, og jeg har brugt fasaner, i et utal af mønstre og både til å – elv, og ikke mindst til kystens første rejer, men også morderne P&T fluer, har fasan fjeren på programmet.

I mange år, var det en vigtig trend, at finde på nye velfangne mønstre, og jeg havde i flere år gang i forsøgene, med at bruge de forskellige fasaners fjer, og det er blevet til mange mønster typer op gennem tiden, nogen blev klassikere, såsom PK Mørrum Flue – PK nr. 3 – Orange Fuzzy – PKS Irlands Flue, men i kystfluefiskeriets opstart, var der mange mønstre, der blev lavet med fasanfjer, mest for de mønstre, var nemme at binde, og de fanger fisk, da de efterligner mange af havørreden / laksens fødedyr.

Her opskriften på nogle mine bedste mønstre med fasan fjer:

Navn: Orange Fuzzy.

Hale: Rød guldfasan.
Krop: DMF orange flossilke.
Hackler: 3 sektioner rød guldfasan a la Uldsok.
Hoved: Rød.
Bindetråd: Rød.


Navn: Mørrums Fluen.

Hale: Indfarvet rød tippet.
Krop: Rød anseal.
Rib: Flad guld tinsel tynd.
Krops hackle: 3 sektioner a la Uldsok
med indfarvet rød tippet
Fronthackle: Indfarvet rød gås brystfjer, skal være langt!
Hoved: Rød
Bindetråd: Rød.

Navn: PKS Irlands Flue.

Tag: Oval Sølvwire.
Hale: Mørkerød guldfasan brystfjer.
Rib: Oval sølvwire.
Krop: Underbevikling hvid flossilke
1/3 ambulance farvet plast fra badebold.
2/3 fluoriserende gul plast fra badebold.
Vinge: 3 sektioner mørke rød ræve hår.
Front og krops hackle: Stort badger hane hackle.
Bindetråd: Sort.

Navn: P.K. nr. 3.

Hale: Rød guld fasan fibre.
Rib: Oval guldwire.
Krop: Lys orange sæl uld.
Weiling 1 + 2: Under kroge røde guldfasan fibre.
Fronthackle: Gul guldfasan.

Hvad findes der så af fasan typer / arter, der er mange, også meget eksotiske, som i dag næsten ikke er til at erhverve for almindelige mennesker / fluebindere, men vis man kigger lidt rundt på nettet, så er der en masse at lære her:

https://se linket HER-ab..2.11.881...0j0i67k1j0i10k1j0i30k1j0i8i30k1j0i24k1.0.fJ7OORqV6fw

Nu er fasanens fjer i fluebinderens verden jo ikke ny, og der har altid været brugt fasan, i alverdens fluer, og nogle af dem, har jo traditionelt været med fra starten af, her tænkes især på Guld og Sølvfasanernes meget flotte fjer, som pryder mange traditionelle lakse / havørred fluer, både til praktisk fiskeri, og indramning.

I moderne fluebinding, er fasanfjer udsat for en masse indfarvninger, som giver yderligere meget flotte fjer, og samtidig er det blevet sådan, at vi ofte indfarver et helt skind af gangen, og det giver virkelig mange muligheder, med forskellige typer fjer, til mange setup, af ens fiskefluer.

Rump fjer, er i de sidste åringer, blevet meget populære, både, som rene hackle fluer, men også som hackler, på især lakse / havørred fluer med strips vinger, men personlig holder jeg meget af de mønstre, der ligger op at Uldsokken, der kan virkelig laves nogle flotte tiltag, som er rigtig gode fiskefluer.

https://se linket HER-ab..0.0.0....0.lORJ9pUsjI0

På mine fluebindings kurser, var der altid fasan fluer på indlæringsdelen, mest fordi fasanfjeren, er til at arbejde med, og samtidig vil kursisten tit have mulighed for at bruge, og fange fisk med det samme, akkurat, som med den traditionelle Red Tag.

Jeg har op gennem årene lavet en del artikler omkring brugen af fasanfjeren i min fluebinding, og er man lidt kreativ, så er der rigtig mange muligheder for, at implementere fjeren, i alle mulige materialer, også moderne kunstige materialer, og jeg påstår stadig, at det kun er fantasien, der sætter grænsen, også når talen er på bruge af fasanfjer.

På det link her, er der nogle ideer til mønstre og andet med fasan fjer:

https://se linket HER

I dag er jeg ikke mere professonel fluebinder, det stoppede i 2011, og jeg mente daværende, at jeg havde gjort nok for kunder og forretninger, men jeg skal stadig omkring fluestikket, det er indgroet gammel vane, og ja, der er stadig gang i brug af fasanens fjer, men nu er bindingen kun for hobbyens skyld, og ikke mindst for videnskaben, omkring teknisk fluebinding.

Det, som fasan fjeren inspirere til, er at de moderne materialer, og tilbehør giver nogle utrolige flotte fluer, som virkelig kan fange fisk, og er man lidt på forkant med teknik og materialer, så er der næsten ingen begrænsninger i, hvad man kan sætte fasan fjeren sammen med.

Et tiltag med fasan fjeren, er at fjerstrålerne kan twistes mellem 2 lag bindetråd, og det betyder, at man kan få lavet enten rene hackler af fasan fjer, eller få fasan fjerenes fibre flettet sammen med en masse andre materialer. Det gælder også de mange typer tynde flash strimler, og et twistet hackel, rigtig udført, med glimmer og andet, giver et fantastisk skær, som også fiskene værdsætter.

Twistning af fasan fibre, giver også den mulighed, at man tilpasse mængden af fibre, så man får tætte eller tynde hackler, ikke uvæsentlig, vis man fisker i vande, med forskellige strøm hastigheder.

Jeg benytter meget, at twiste fasanfibre med Marabu, og omtalte tynde flashtyper, det giver en meget flot effekt i fluerne, og samtidig kan man, med lidt øvelse, også lave et palmer hackel, ved at twiste en større længe / mængde materiale ind i trådene, og et palmer hackel af fasanfiber, er bare meget flot, og ikke mindst effektivt / holdbart.

Jeg bruger Stren MicroFuse hvid 0,06 mm. spinne line, som bindetråd, og det kan twiste materialerne meget hårdt sammen, så det kan redes ude, med en tændrørs børste, og jeg bruger reelt 3 måder at twiste på:

Twiste hjul, er twistes med håndkraft.

Ombygget næsehårs trimmer – er virkelig et dejlig billigt stykke twiste værktøj.

Til lange børster bruges en Twiste maskine, men oftest er en Aku boremaskine, lige så effektiv.

På billedet er der vist noget af det, som jeg synes, der skal sættes sammen med fasanfjerene, og jeg har valgt, at bruge det her setup, til mange fluemønstre i typen Uldsok, dels er det nemt, at lave både krogfluer og rørfluer, også i mange størrelser / længder, så flue typen bliver utrolig alsidig, og man kan bruge både en hånds og tohånds fluestænger, men også bruge ens favoritter på bobleflåd, og som ophænger.

De valgte eksempler af fluemønstre, er lavet på et ø 1,8mm. rør, mest fordi de tynde rør giver en volume, som ikke er for voldsom, og fluerne kan laves i alle størrelser / længder, og så bruges på fluestangen lige fra kl. 3 – Kl.12.

Mønstrene kunne lige så godt være lavet på krog, men i dag bruger jeg udelukkende enkelt krog på rørfluerne, og har valgt, at ligge mønstrene over på de tynde rør, da de reelt kan dække alt mit fiskeri, fra kystflue til P&T.

Familiens jagthund, har også et godt øje til fasanerne, og Buster har her sørget for, at årets sidste fasan jagt, gav familien en flot fasankok og et bidrag til kødgryderne, og ikke mindst masser af pragtfulde fjer, så familiens overhoved, kan få fremtryllet nogle flotte velfangne fluer, som forhåbentlig fanger nogle fine danske laks, og havørreder.


De 4 mønstre, som er illustration på billedet, har flg. opskrift:

Rør længde ca. 20 mm. i ø 1,8 mm. rør, enten klar eller farvet.

Navn: PK Rød Uldsok variant.

Butt: Lille fluo rød gummiperle (Til at holde hale hacket, oppe med!)
Hale hackel: Indfarvet rød guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i holografisk pink.
Krop 1: Rød underuld fra rød opossum.
Krops hackel 1. Indfarvet rød guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i holografisk pink.
Krop 2: Rød underuld fra rød opossum.
Krops hackel 1. Indfarvet rød guldfasan – så langt som mulig – over flash strå tynde, i holografisk pink.
Front dubbing : Rød underuld fra rød opossum. (Skal forhindre gab, mellem hackel og Conehead!)
Hoved: Fluo orange 5 mm. Conehead.
Bindetråd: Hvid Microfuse 0,06mm.


Navn: PK Gul Uldsok variant.

Butt: Lille fluo. lime gummiperle (Til at holde hale hacket, oppe med!)
Hale hackel: Indfarvet rød guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i grøn.
Krop 1: Fluo. gul underuld fra Craft Fur.
Krops hackel 1. Oliven farvet Gump fjer – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i grøn.
Krop 2: Fluo. gul underuld fra Craft Fur.
Krops hackel 1. Oliven farvet Gump fjer – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i grøn
Front dubbing : Fluo. gul underuld fra Craft Fur. (Skal forhindre gab, mellem hackel og Conehead!)
Hoved: Fluo Gul 5 mm. Conehead.
Bindetråd: Hvid Microfuse 0,06mm.


Navn: PK Sort Uldsok variant.

Butt: Lille fluo. lime ø 4 gummiperle (Til at holde hale hacket, oppe med!)
Hale hackel: Indfarvet sort guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i mørk blå / pearl.
Krop 1: Sort underuld fra rævehale.
Krops hackel 1. Indfarvet sort guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i mørk blå / pearl.
Krop 2: Sort underuld fra rævehale.
Krops hackel 1. Indfarvet sort guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i mørk blå / pearl.
Front dubbing : Sort underuld fra rævehale. (Skal forhindre gab, mellem hackel og Conehead!)
Hoved: Sort 5 mm. Conehead.
Bindetråd: Hvid Microfuse 0,06mm.


Navn: PK Brun Uldsok variant.

Butt: Lille fluo. hot orange gummiperle (Til at holde hale hacket, oppe med!)
Hale hackel: Indfarvet brun guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i kobber.
Krop 1: Mørkebrun underuld fra fåreskind.
Krops hackel 1. Indfarvet brun guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i kobber.
Krop 2: Mørkebrun underuld fra fåreskind.
Krops hackel 1. Indfarvet sort guldfasan – så langt som mulig – over 8 stk. flash strå, tynde i kobber.
Front dubbing: Mørkebrun underuld fra fåreskind. (Skal forhindre gab, mellem hackel og Conehead!)
Hoved: Copper 7 mm. tyndskallet Conehead.
Bindetråd: Hvid Microfuse 0,06mm.

Eksemplerne her er påført kroghold i gammeldags silicone slange, og det skyldes, at jeg fisker med enkeltkrog + at jeg under normalt fiskeri, har krogbøjningen vendt opad, så jeg får en bedre krogning, og kan fiske ”frækt” ned omkring grøden!

Front belastningen, kan udover almindelig Coneheads være tungsten – kugler - Kineserhatte osv., det afhænger af, hvad man ønske af synkegrader!

De bløde fluo. perler, kan erstattes af fluo. standard kugler, både almindelig vægt, og i tungsten.

De valgte typer dubbing, kan selvfølgelig være alt mulig andet, men da jeg genbruger så meget restmateriale som mulig, er valget faldet på det, som mønstrene indeholder.

Det flash, jeg bruger over hacklerne, er den type, som er varmehandlet, så flashen er blød og levende. Jeg har normalt en flashlængde på små 3 cm. – 5 cm., hvor hackle 1 og 2, har flashlængden ½ op over, det foregående hackel. Vis man vender krogen opad, kan der i nogle vande være en speciel turbulens i vandet, så flashen i hale hacklet, vikles ind i krogen, så tuner jeg flashen, og klipper det til, så hale flashen, ikke vikles ind i krogen!

Vis man vil have så små / korte rørfluer, som mulig, så kan rørene fiskes med løs krog, men så kan man ikke fiksere krogen, så den vender opad!

Jeg håber med ovenstående, at man vil prøve fasan fjeren i sine fluer. Der er rig lejlighed til at præge ens egne typer / mønstre, og mulighederne er næsten utømmelige.

Nu skal vi bare have ”isvinteren” overstået, så kan vi få fluerne i brug.

Knæk og bræk for sæsonen 2018.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard