54 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 973 gange.
Combi fluer? 
Indsendt Tirsdag d. 21 juli 2020 - af  Per Karlsen
Her i 2020 har vejret artet sig, så juni / juli måned har givet godt med vand. Det betyder, at mange af vores åer, allerede nu har en fin opgang, og laksefiskeriet vil sikkert også smide en del fisk af sig, grundet en fin vandtemperatur.

Havørred fiskeriet om natten, spår jeg til at blive en god oplevelse, især fiskeri med bulefluer, er nok en god ide’, og senere på året, vil man nok opleve en opblomstring af både ny stegne og gamle fisk åerne, især hvis vejret holder, men jævnlig nedbør.

Måske var det en ide’ at fylde lidt ekstra i æskerne nu, om ikke andet så til næste sæson, og jeg vil måske lige skimme den her artikel, måske er der lidt guldkorn at hente.

Personlig er jeg ikke i tvivl om, at overordnet, så er eksempelvis typerne i Bulefluer, et godt supplement, til de gamle nat fluer, og i min omgangskreds, har vi brugt bulefluerne siden 1980, og fået vores del af fangsterne, endda rigeligt med oplevelser. Jeg håber at de moderne Combi fluer, kan give andre, de samme oplevelser.

Combi fluer?

Jeg har nu i mere end 10 år, leget med Det Fleksible Rørflue System (DFRS), ikke fordi jeg egentlig er utilfreds med de ting DFRS hidtil har stået for, men mere fordi, der hele tiden kommer nye ting til, fluebindingen er reelt uden ende, det gælder også DFRS!

Jeg har i de senere år set, at især fluebindere, som Michael Frödin, er fremme i skoene, med nye tiltag, ikke underligt, når der skal tænkes meget kommercielt, men hans ideer er i bund og grund slet ikke så tosset, og jeg er ikke i tvivl om, at hans ting er testet så meget, det kan lade sig gøre, når talen er at bruge tingene i praksis.

Når jeg så ser tilbage på, hvad min omgangskreds havde af tanker omkring fluer og fluebinding i starten af 80erne, så må vi vel bryste os af, at det som laves i dag, også var i vores tanken dengang, vi kunne bare ikke lave tingene færdig, mest af økonomiske grund, men også fordi vi egentlig synes, at vores tanker, nok lige lå på grænsen til at være så tosset, at det nok skulle holdes indenfor vennekredsen!

I dag, er der ingen som tager det så nøje, at noget ryger helt uden for skiven, og der mange, i mine øjne forrygende gode tiltag til at få et sjove, og måske bedre fiskeri, men også få lidt spas i den daglige fluebinding. Om man så fanger flere fisk, med de tiltag, ja det er jo nok spørgsmålet, men forsøges skal det.

Mine tanker omkring Combi fluer, eller om man vel en slags hybrid mønstre, har op gennem tiden fordret, at man har indsigt i, hvordan de forskellige bindeteknikker fungere, og at man har afprøvet den teori, der er i de forskellige bindeteknikker.

Selv om jeg har bundet fluer professionelt i mere end 40 år, så er det ikke udstillings fluer, der forlader mit fluestik, men der kan godt komme udstillings fluer ud af det, men meget sjældent. Det sidder på rygraden, at der skal noget fra hånden, så teknisk, kan det godt være, at nogen tænker, vor herre bevares, det ligner noget, der er kørt over, meen det er så fiskefluer, til praktisk fiskeri, som 90 % af min binding repræsentere, og ja kvaliteten er høj, grundet godt håndværk og så ikke at forglemme, materialer med en høj kvalitet. Kvalitets fluebindingsmaterialer, behøves ikke at koste spidsen af en jetjager, der mange alternative muligheder, og op gennem årene, har jeg være fortaler for, at søge bindematerialer andre steder, end i sportsfiske afdelingerne, og jeg har forsøgt at formidle det budskab, ud blandt ligesindede, ved at henvise til, hvor tingene kunne erhverves, eller hvordan man selv kunne få fingre i lækre materialer. Som ung jæger, blev vildtet fra naturen en skattet del af min fluebinding, og i dag kan man reelt købe alt, og det som jægeren sortere ud, ja det er kommercielt tilgængelig, i meget høj kvalitet, en ting der virkelig glæder mig.

Når jeg roder med Combi fluer i DFRS, så er der tale om, at den færdige flue / mønster, kan bruges i mange sammenhænge. Hoveddelen, som dækker DFRS, er i tanken, at delene på fluen kan skilles af, og erstattes med mange typer vinger / kroppe og belastninger. Normalt er kroppen og vinge / hoveddelen, låst med en lille fluo. gummiperle, som passer stramt, på et af de inderør, som normalt er fra ø1,4 mm. til ø2 mm. i diametre. Hvis der bruges ø3 mm. standard rør, så vil selve det ø3 mm. rør være kroppen, enten brugt uden dekoration, eller bundet traditionelt, med hale / butt / krop osv., men så kan man lave et større antal kroppe i passende længder / størrelser, og disse sættes så på vinge / hoveddelen, som er bundet på et tyndt rør, der passer ind i det ø3 mm. rør.

Måden med at lagerfører kroppe / vinge /hoveddele, også belastninger, har fungeret fint for mig, og min omgangskreds. Man kan vælge at samle det antal fluer, man skal bruge, sætte dem i æsken, og så have en alternativ æske, med andre løsdele, så er man godt rustet, og kan reelt ændre ens flue, akkurat som situationen kræver det.

I den kolde tid, er det absolut at anbefale, at ens fluer er monteret, det er ikke godt, at fedte rundt med stumperne, med kolde fingre, men en ting, som vi hurtig fandt ud af, når fluerne dele skulle samles, enten hjemme, eller ude ved vandet, var at der skal en ladenål til. Den er lavet meget simpel, med en ø 0,68 mm. Spinner wire ca. 10 cm. lange, og med en på limet kugle i enden. Lade nålen, er et uundværligt værktøj, hvis man bruger systemet DFRS! Jeg har normalt en ladenål i hver kasse + et par stykker i kassen med løsdele. Har man ladenålen, så sikre man sig også, at man ved, hvor stumperne er, også under natfiskeriet. Ud over ladenål, så har jeg også en lille saks / lineklipper, så er man sikret, så ens fiskeri, kan foregå forholdsvis uforstyrret.

Hvad er Combi / hybrid mønstre fluer? Ja det kan være alt mulig, hvor man blander ens vinger, med alverdens materialer / flash / glimmer, også længden af vingen, kan varieres i det uendelige, det samme med kroppenes længde, lige fra mini rør til kæmpe store / lange typer a la Sunray Shadow.

Vingedelen, laver jeg tit som lagervarer, og så tager jeg de farver / længder, som jeg aktuelt vil benytte, og montere fluerne, når de skal bruges.

Nu er DFRS lavet i den ånd, at de skal kunne bruges alle steder, til alle typer rovfisk, og er man lidt om sig, når man udtænker planer for vinterens fluebinding, så er det god ide’, at ens grundstammer, af typer / mønstre, kan bruges til flere typer fiskeri.

Mange af mine bulefluer, har enten normalt Muddler hoved, af bukkehår, eller pipette pumper, samt popper hoveder, enten brugt som ren popper, eller gemt i pipettens pumpe, og de fluer er lavet, så de kan bruges til gedder / havørred ferskvand / havørred saltvand, og til tropisk fiskeri. Det eneste, der kræves, er reelt, at man kan skifte sine dele, så det passer til det man vil fange!

Når talen er på især geddefluer, så er der et lidt større spillerum, da man kan lave nogle meget store fluer. Jeg bruger meget kunstige paryk hår, til mine geddefluer, dels kan man i dag få mange rigtige flotte parykker, og de er normalt til betale. Det er mest i party afdelingen, disse parykker kan erhverves, men der er mange slags / typer i meget flotte farver, også fluo. farver. Til dekoration kan det hele benyttes, men jeg laver gerne mine geddefluer på rør, sjældent krog, men ønsker man at lave bulefluer, som virkelig laver larm i vandet, så har jeg set hen imod, hvad cykel forretninger har af tilbehør, og her valget faldet på tilbehøret til egerne. Refleks pinde er fine til kroppe, og de små plast konusser med refleks bånd, ja dem bruger jeg som bulehoveder. De koniske reflekser saves over, så den bageste konus fravælges. Disse stumper er flydende, så man kan lave sig nogle fine fluer til fiskeri i overfladen, og man kan kaste med fluerne, vis man går lidt op i stang klassen, jeg bruger normalt en 9’ stang kl. 9, men de moderne stænger, kan sagtens håndtere de lidt større fluer!

Hele DFRS, kan laves, så man kan veksle tingene, men det kræver, at man lige planlægger, hvad der skal til, og hvad man ønsker at have liggende, som lagervarer.

Når man laver lager, så synes jeg, at man skal passe på sine ting, mest fordi noget af materialet er rimeligt kostbart, og jeg har op gennem årene, brugt en del tid på, at opbevarer tingene, så det hele ikke er krøllet sammen, eller klemt fladt.

Jeg har en meget simpel løsning på, at opbevare løse kroppe / vinger / færdige rørfluer. Jeg har ganske enkelt en kasse, som er så dyb, at fluerne kan opbevares stående, så beskadiges materialerne ikke, og i bunden af kassen, lægges et lag bølgepap, gerne i den tykke udførsel. Herefter sætter jeg enten almindelige nåle, med krave, eller nipsenåle igennem bølgepappen, så nålene er synlige ovenfra. Så kan emner sættes på nålen, så er materialer ikke klemt eller låst fast, og man har overblik over, hvad der er laver og til rådighed. Jeg har normalt låg på mine æsker, og jeg bruger for det meste plastik slikdåser, de er nemme at stable, og er gennemsigtige, så man til stadighed, har overblik over, hvad der er i æsken.

Hvad kombinere jeg? Ja listen er lang, men et par hint, vil jeg gerne give:

Typer, som Sunray Shadow er rigtig gode at arbejde med, mest fordi man teknisk, kan bruge mange teknikker, og har man lange oprindelige vinge materialer, så vil jeg anbefale, at lave en masse farve miks, mest fordi nogle farver i Sunray Shadow typerne, er glimrende til både havørred / laks / gedder, og ikke mindst til efterligning af Tobis, som kystfiskeren, vel ikke kan undvære.

Jeg bruger mange hår typer, til Sunray Shadow typerne, mest gedehår, men også hestehaler / isbjørn / fåre hår fra hele skind, samt naturligvis bucktail, til undervinger. Kunstige parykker, er i dag lavet med så tynde hår, at de kan blandes med natur hår, og nogle parykker, er ca. 120 cm. lange, og kan fås i flere rigtig gode farver, og disse kunst hår, er til at betale, og virker også fint, hvis man bruger kunsthåret alene! Ud over håret, så bruger jeg alverdens typer glimmer / flash i vinge setuppet, mest tager jeg hvad der ligger, jeg går ikke så meget op i, hvad originalerne er født med! Når man binder lange vinger, og bruger meget lange hår, så er bindeteknikken, som bruges ved mønsteret Tempelhunden, en ting man bør lære sig, mest for at kunne udnytte hele længden, af de normale standard hår, man har til rådighed.

Tempelhundens oprindelige nedbinding af vingen, er traditionelt lavet sådan, at selve overvingen vender fremad, og en lille stump vender bag ud men med til at hæve vingen, når den føres bagover. Jeg bruger meget Tempelhund teknikken, så kan jeg få brugt de lange hår rigtig + at vingens rod bliver meget kort, det virker fint, hvis der skal et lille hackel på + et conehead, så fylder afslutningen ikke ret meget, men jeg bruger også tempelhund teknikken lidt anderledes, idet jeg binder vingen ned, ved at dele vingen, så der er halvdel bagud og frem, så vendes forreste vingedel, og man har en vinge med stor flot volume. Den teknik gør, at man også kan bruge de kunstige hår, som ikke har spidser, men mikset op med natur hår, så får man nogle flotte vinger, og man kan normalt benytte hele vingematerialets længde. Har man teknikken, så kan ens flash og andet sættes i vingen samtidig, og hele vingesektionen er der med færdig i et hug, og resultatet er en flot flue!

Binding af Tempelhunde: https://se linket HER

Skulle man ønske, at efterleve Frödins motto om at en lakseflue, ikke kan fange laks uden junglecock, ja det kan man jo selv prøve, om der er noget om snakken! Jeg bruger ikke originale junglecock mere, den tid er forbi, jeg laver mine Junglecock selv, ved at printe dem ud på A4 label, det virker ganske udmærket, og man er selv herre over, hvordan ens junglecock skal se ud, både størrelsen og farven.

Sunray Shadow mønsteret er jo født med ufarvet ø 3 mm. rørfluerør, og vingerne er bundet direkte på det ø 3 mm. rør + at der er brændt en krave forets på røret. Jeg laver selvfølgelig original Sunray rør, men jeg har implementeret Sunray typerne i DFRS, og har så mange forskellige kroppe, både alu rør / stålrør, og ikke mindst almindelig rørfluerør, med flashrør og flexrør, det giver nogle forrygende kroppe, og så kan man i DFSR skifte kroppe, når man har lyst, så skal det ø3mm. rør bare have et inderrør, og så vælger jeg normalt ikke at have fast vinge på det ø3mm. rør, men binder vinge og evt. belastning, på det tynde inderrør, så kan jeg lave vinge / kroppe som lagervarer.

Når talen er på lange vinger, så er alternativet til rørflue vinger i dag, jo absolut skind vinger, enten klippet ud af hele skind eller fra opskåret skind i strimler, og ikke mindst de gamle typer skindstrimler, er så lange, at de kan erstatte hår vingen. Jeg bruger begge dele, mest fordi jeg stadig har Cros skåret kanin, og de vinger virker også på store Sunray, hvis man lige kan se bort fra traditionel fluebinding, så kan skind, vinger, være et udmærket tiltag. En ting skal man nok lige tænke på, når der bruges lange skindvinger, og det er at vingen uden støtte, kan slå op om krog / krop. Jeg sikre normalt de lange skindvinger, med en undervinge af bucktail, gerne lidt kraftig, men også et stykke Mos gummi, kan lægges under skindvingen og støtte den fint. Desuden kan en skum undervinge være med til at støtte fluen, så den ikke kæntre, og Mos gummi kan være belagt med glimmer og andet, så som undervinge, kan Mosgummi være en fin ting med fin effekt.

Af andre tiltag, så skæver jeg meget gerne til Frödins tiltag, men jeg laver ofte egne vægte, mest fordi jeg synes, at de vægte, som er i tungsten, er lige lovlige tunge, til eksempelvis dansk sommerfiskeri, men tiltaget omkring rigtig tunge vægte, er selvfølgelig i mine tanker, men jeg har stadig den opfattelse, at jeg ikke vil fiske med styrhjelm, og sikkerheds briller, det skal være behageligt, at bruge, og der vel heller ingen grund til at brække ryg og stang, for af fluerne kommer ned!

Frödins butik:

https://se linket HER/

Vægte mm.:

https://se linket HER




Jeg mikser meget de forskellige bindestile, afhængig af, hvad jeg vil have af belastninger, men det er vigtig for min normale fluebinding, at der på fluestikket, er plads nok, til at få de hele bundet på.

Jeg er meget begejstret for simple vingeløsninger, mest fordi jeg i det praktiske fiskeri, ikke har så mange sæt vinger på mine rørfluer, jeg tror ikke på, at 6 vinger giver mig flere fangster, men derimod, en tom pengepung, men jeg tror derimod mere på præsentationen af fluen, især til havørred fiskeriet, som jeg mener, at have nogenlunde styr på. Laksefiskeriet synes jeg, er mere lunefuldt, og jeg ser da stadig nogle af de gamle laksefiskere, som konstant fisker med samme flue / str. / farve, og de mener, at der bare skal fiskes igennem, så skal fisken nok hugge, på den valgte flue, og jo, tro flytter vel stadig bjerge, men jeg er i mit fiskeri og fluebinding, stadig i den eksperimenterende afdeling, og har det godt med det, så der bliver prøvet en masse spændende ting!

Når man binder mange hår vinget fluer, uanset om det er krog eller rør, så kan det undgås, at man får en større samling, af underuld, og hvis man er lidt om sig, så kan man få noget virkelig 1. kl. dubbing, og ikke mindst masser af materiale til twistet hackler.
Dubbing samler jeg sammen, så jeg kan mikse de farver, der skal bruges, og det hele får lige en snurre tur i en kaffemølle, og så er der dømt dubbing an mas.

Til twistede hackler, er der rigtig mange ting, som kan bruges, og i dag bruger jeg nok små 80 % twistet hackler, og under ulden fra de forskellige typer hår bruges enten rene, eller blandes i farver, og hår typer, men også glimmer / flash rester, bliver brugt, enten ren eller blandet sammen. Den type twistede hackler, med mange ting blandet i, giver generelt en effekt, som Frödins SSS Glitz dubbing, men jeg bruger også andre ting til twistede hackler, især de nyere typer Pelsgarn, er rigtig gode. Pelsgarnet bruges i ren udførsel, men også ved at klippe garnet fra vævebånd, og så twistede det sammen med andet materiale. Et materiale, som Selected Marabu er fremragende til twistet hackler, og da der især kommer meget rest, så er det en fin måde at bruge stumperne på. Det twistede hackel er en vigtig del når talen er på DFSR, mest fordi, det så er muligt at lave frontdelen særskilt, og i utrolig mange varianter. Hekser man lidt med et twistet hackel, så kan man få et utrolig levende hackel, og er man lidt ferm på fingrene, så kan der i hacklet placeres de gummiben, som blæksprutte fluerne, er født med. Når man vil twiste sine hackler, så skal bindetråden være rigtig stærk. Jeg bruger fusions liner, normalt rester fra spinne fiskeriet, men bruger mange gange de helt tynde liner, såsom 0,06 mm., så er man godt kørende, da den tykkelse line, virkelig kan twiste materialet, så det ikke falder af. Hvis man ønsker at twiste Sillilegs og andre gummiben, så er de runde udgaver nemmest at twiste ind i hacklet, de firkantede kan godt blive skåret over. Når man twister gummiben ind i hacklet, så skal man lige justere den afstand, som kommer imellem gummibene, da det er meningen at gummibenene skal stå vandret ud fra hacklet. Jeg har normalt gummibenene monteres først på tråden, så benene placeres under eller først foran vingerne. Det er en nem måde at få hele arbejdsgangen i et, ved at twiste, så slipper for at binde gummibene særskilte ind, og hele nedbindingen fylde minimalt.


For ikke at tæske langhalm, på ovenstående, så vil jeg gøre opmærksom på, at ude på Nettet, er der masser af inspiration omkring rørfluer, søg på Google, der ligger rigtig mange gode videoer på YouTube, som jeg personlig runder, når jeg kommer tvivl, eller for at få lidt inspiration.

Jeg har ikke lavet så meget ud af illustrationen, til den her artikel, mest fordi jeg i de sidste 15 år, har lavet masser af input til rørfluer, og de ting kan søges på nettet, og jeg håber selvfølgelig, at man kan få de nødvendige oplysninger der, hvis man har sådanne ønsker. Billedet viser omtalte opbevaring af fluer på nåle – ass. bulefluer, med forskellige hoveder og lange Combi vinger.

Mvh
Per Karlsen




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard