60 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 832 gange.
Sprutte fluer a la P.K. 2. 
Indsendt Lørdag d. 2 februar 2019 - af  Per Karlsen
Jeg har flere gange i mine artikler, spurgt, om man kunne tillade sig, at gå udenfor normen, når talen er på fluebinding, mønstre og ikke mindst fluens udseende.

Jeg har alle dage ment, at tager man ikke ovenstående chance, så sker der for det første ikke nogen innovation på fluebindings området, og jeg er som tidligere fortalt, også overbevist om, grundet fisketrykket i vores åer, så vil en overstørrelse i fluen + et måske helt anderledes setup, i fluens materialer, kunne give en given lystfisker, sit liv fangst.

Mine erfaringer med ovenstående setup, er mange års erfaring med især natfiskeri efter havørred, i de fleste å er her i Danmark, som dur til natfiskeri, og jeg har sammen med min familie, og nærmeste omgangskreds, heldigvis fået min part af fangsterne, også forholdsvis store fisk, men i de senere år, er der nogle få specialister, der i gennemsnit, har fået utrolige fangster, især i Karup å, og Ribe å systemet + selvfølgelig i de gode lakse å, men her er der tale om dagfiskeri!

En fluetype som Blæksprutten, eller Spruttefluer generelt, er i de sidste åringer, i flere vandløb, en rigtig storfanger, men jeg tror også, at de lystfiskere, der er skrap til disse store fangster, fisker ualmindeligt meget, kender deres besøgs tid, i den lokale å, og behersker teknikken, ikke mindst ved fiskeriet med de meget store / lange flue typer.

Hvem der egentlig har opfundet Sprutte fluerne, er der vist ikke rigtig nogen, der har styr på, men populær er de materialer, som giver fluen liv, nemlig Sillilegs / gummiben, som i dag findes i et utal af farver, typer og kvaliter.

Min egen tilgang til det, som i dag er Sprutte fluer, er egentlig et ganske almindeligt elastikbånd, i den gamle brune udgave, det blev oprindelig lagt på en brun Montana flue, til fangst af aborre, i den lokale mose, og det gav perioder mange fine aborre, op til et kilo.

Senere fik både P&T fluer, samt havørred fluerne, disse gummiben af gummibånd, men da et almindeligt gummibånd mørner, så gled det tiltag lidt i baggrunden, for først at blive aktuel igen, da der kom ordentlige gummi ben frem, men så blev det også brugt i stor stil, især til alverdens skumfluer, men erfaringen med nedbinding af gummiben, blev overført til åens fluer også.

I dag er der mange typer Sprutte fluer, og jeg er sikker på, at de link her henviser til toppen af de mange mønstre, der findes i dag:

Binding af Sprutte Fluen video, rigtig god at lære af:

https://se linket HER


Mønstre på gangbare store Sprutte Fluer:

https://se linket HER

http://scan-aqua.dk/index.php/606-fluefiskeri-i-en/fluer-til-a-fiskeriet

Nu behøver man ikke at følge et givent mønster slavisk, mest fordi Sprutte Fluer, i den grad appellere til, at binderen selv skaber sit eget mønster, det er kun grundopsætningen, som man bør skele til, resten kan man tilpasse sit grej, og det sted, hvor man ønsker, at fiske.

Jeg gik en anden vej, med mine Sprutte Fluer, nemlig et setup i Det Fleksible Rørflue System (DFRS), og det var mere for, at forsætte udbygningen af mønster typer, i DFRS, og så kunne bruge Sprutte Fluens vinger, på andre mønstre.

Jeg laver mine kroppe på almindeligt ø 3 mm. rør. Egentlig i alle mulige farver, og selv vingen laves på et ø 1,8 mm. rør, også i de farver, man kan få fat i.

Nu er en Sprutte Fluens krops længe, et meget varieret system, fra 30mm. – 220 mm. i længden, et helt rørs standard længde, men hvor store fluer, man vil lave, afhænger af, hvor man vil fiske, og hvad grej, der skal bruges, og ikke mindst, hvor lange brugbare materialer, man råder over.

Mine Sprutte Fluer, laves fra 30 mm. 120 mm., det er længder, jeg kan forholde mig til, da de længder findes i mit normale flue setup, og kan kastes med mine tohånds stænger.

Mine mønstre er generelt tilpasset til fiskeriet i Karup å – Gels å og Konge å, og jeg laver mine kroppe med flg. setup:

Kroppe:

Rør: ø 3 mm.

Standard rør – valg fri farve.
Bindetråd: Hvid 0,06 mm. Microfuse.

Butt ca. 15 mm. inde på røret: 1 stk. Hama perle bores op til ø 3,2 mm., i en fluorisende farve – limes med 10 sekund lim.

Krogstyr: Silicone slange i en valgfri farve – gerne fluoriserende!

Krops hackel 1: 1 stk. meget stor sort / hane hackel, eller schlappenfjer, over guldkrop.

1. sæt gummi ben: Valgfri farve / type.

Krop: ½ fladt guld tinsel, gerne embossed (Præget).

Krops hackel 2: 1 stk. meget stor sort / hane hackel, eller schlappenfjer, over sort chenille garn

Sammen med det sorte hackel vindes først et twistet hackel af sølv / sort pelsgarn over chenille garnet. Det er nemmest, at lade det sorte hackle løbe igennem pels garnet, til sidst!

Red krops hacklet godt igennem, evt. med en tændrørsbørste!

2. sæt gummi ben: Valgfri farve /type.

Op til kraven på røret en lille klump sort dubbing, som kamuflage til overgangen til vinge sektionen.

Selve krops delen, kan fiskes alene, uden vinge, altså som ren hacklet flue. Jeg bruger dette om sommeren, i klart og lav vandstand, jo det fungere udmærket til nattens fiskeri, da kroppen også virker, som buleflue, dog uden belastning!

Vinge delen:

Vinge delen laves på et ø 1,8 mm. rør, og ca. ½ længde af kroppen.

Bindetråd: Hvid 0,06 mm. Microfuse.

Ca. 15 mm. inde på røret startes med en dubbing kugle i sort, før vingen.

Under vinge orange craft fur + 8 strå holografisk guld flash. Vinge længde ca. 6 cm.

Mellem vinge gul sølvræve hår + 8 strå holografisk guld flash. Vinge længde ca. 5 cm.

Over vinge 1 orange craft fur + 8 strå holografisk guld flash. Vinge længde ca. 6 cm.

Over vinge 2: Sort fåre hår + 8 strå holografisk guld flash. Vinge længde ca. 10 cm.

Over vinge 3: Sort fåre hår – vingelængde ca. 8 cm.

Alt vinge materiale taperes, i midten og på siderne.

Front hackel: Twistet sort Tanuki hår, med holografisk sølv flash, skal have forholdsvis meget flash i twistningen!

3. sæt gummi ben: Valgfri farve /type, foran front hacklet.

Conehead: 7 mm., hvid selvlysende.

Udgaven her bliver reelt en ordentlig moppedreng, især i de længste rør, men det virker. Gummi benene tuner jeg i længderne, mest tilpasset efter, hvor meget grøde / tråd alger, der i det vandløb, fluen skal bruges.

Hvis man synes, at vinge røret går for let i i kroppens rør, så varmer jeg en ganske lille krave på vinge røret, så går det lidt strammere, i det ø 3 mm. rør.

Reelt kan vinge røret, også fiskes særskilt, så sætter jeg et lille krogstyr på det ø 1,8 mm. rør, så er der kun vinge på fluen, men som alle typer vinger i DFRS, så kan man belaste vinge røret, med alle typer vægte, som passer til de små rør, så holdes vægtene bare fast med krogstyret.

Jeg vil lige bemærke, at jeg kun benytter enkelt krog på mine rørfluer, gode karpe kroge virker fint, og vender man krogen opad i vingen, så kroges fisken i overmunden, ikke en dårlig ide’, når de store havørreder knalder til fluen!

Mange Sprutte Fluer har en belastning på fluens rør, på undersiden, ofte 0,37 mm. kunstig rundt bly, men jeg vil helle have et conehead, så kan jeg bruge kroppene ubelastet.

Ønsker man en meget kraftig bule flue, så kan fluen laves med et Muddler hoved, eller Coneheaden kan puttes ind et stykke fra en pipette pumpe, det er meget effektive natfluer, som virkelig flytter vand.

En ting vi i flere år har været opmærksom på, er at fiskene tit napper i fluens vinge / bagparti, og det kan give lidt uro, da fisken ganske enkelt ikke bliver kroget, og det har vi tænk en del tanker omkring, nemlig at få kroget fisken før den får fat i spidsen af vingen.

Vores løsning i dag, er at lade røret være ca. 10 mm. længere end vingen, så får man en del flere reelle krogninger, men løsningen kan også være at ens rør er ca. 40 mm. længere, men det må man hver især finde ud af, hvad der passer til ens temperament!

Angående gummibenene, så er der ingen tvivl om, at deres livlighed, er befordrende for at udløse hugget, men hvor lange benene skal være, er i min verden et tilpasnings spørgsmål, for gummiben i hel længde, kan godt hægte op, og nogle typer / fabrikater holder ikke til alverden, især ikke skarpe fiske tænder, men det lever man vel med, når de store fisk er landet!

Lange fluer kræver naturligt lange materialer, og store hackler, og jeg anbefaler, at købe materialer i højeste kvalietet. Lange hår? her bruger jeg alle typer gedde hår – fåre hår og kunstige hår, evt. parykker, kan i dag fås med meget tynde hår, og er god erstatning, når der skal bruges meget lange hår. Skal man flotte sig, og kan få fingre i abe og æsel hår, så er man virkelig godt kørende.

Byder ens vandløb på forhold, der kan tillade lidt stivere vingemateriale, så kan bucktael og isbjørne hår, være særdeles fine at bruge, evt. kombineret med de bløde hår, giver de gode muligheder for, at binde fluer, med en livlig varieret vinge.

Når der bindes rørfluer med fuld længder i røret, så kan det betale sig at ofre de stiveste rørtyper, de almindelige standard rør kan godt være lige lovlig bløde, og giver efter, når der skal bindes op dem.

Opbevaring af lange fluer er tit et problem, da man sjældent kan få æsker, hvor en flue på 220 mm., kan opbevares. Hvad gør man så? Jeg har i en simpel situation, puttet de lange fluer i en lang lynlås pose, og så taget de fluer med, som jeg ønsker at bruge, og krogene sidder i en normal flueæske, det kan sagtens fungere, men husk, at få våde fluer ud af posen, og tørre, ellers filtre de helt sammen!

Man kan også bruge 1 – 2 og 3 rums plast æsker, og hos nogle elektronik firmaer, er der flere typer æsker, at vælge imellem, og til de rigtige priser, men man kunne vælge, at lave sit eget setup, ved at modificere en af de originale æsker, vis de er lange nok. I dag er der nogle typer æsker, som jeg mener, har de egenskaber der skal til, nemlig at opbevare lange fluer, uden at ødelægge kroppe og vinger, og her bruger / laver jeg æsker, så de opbevares på et stykke svejsetråd, som går ind i et stationært stykke skum, det virker, da fluen sidder hævet over æskens bund / top, og jeg bruger det også i mine lageræsker, men jeg tager stadig brugte fluer ud af æsken, og lader dem tørre helt, før de bliver redt med en børste.

Hjemmelavet flueæsker:

se linket HER=

Man kan købe systemet til mindre fluer, men de her æsker gav mig den sidste inspiration, til at få lavet æsker til lange fluer:

http://flywithus.ch/catalogsearch/result/?q=plan+d

Fluekasser til lager:

https://se linket HER

Skulle man ønske at forske lidt i det DFRS, så kan en søgning på nettet, give flg. input:

https://se linket HER

Flueæsker, hvis de er lange nok:

https://se linket HER

Illustrations billedet, viser en 12 cm. lang variant af Sprutte fluen, med varieret vinge, med standard Conehead, og en bule sektion, med pipette hoved.


Håber at ovenstående, giver lidt inspiration ved fluestikket, her i den her kolde vinter tid.

Knæk og bræk.

En sportsfisker hilsen fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard