54 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fiskeopskrifter
  Læst 1584 gange.
´Storrygeren´ - Det oser af fisk! 
Indsendt Tirsdag d. 31 juli 2012 - af  Per Jacomo
´Storrygeren´ - Det oser af fisk! – og af ægthed udi noget særligt dansk

I respekt for dansken er jeg nok ikke så meget dansk, men jeg bliver det, når sporten gør det godt og når virkeligheden ikke skæmmes af skuespilkunsten – eller lignende – i de for tiden rigtigt mange madprogrammer, som Danmark og verden i øvrigt er meget præget af.

Vi alle ved nok, at der er meget ”tagen om” i diverse mad-udsendelser, men ”Storrygeren” viser for mig at se noget med ”hér og nu” oplevelser. Der ses en del umiddelbart (spontant hist og pist) – altså ikke manusprægede elementer - herunder ikke mindst løftes ind, at vi alle kan være med som lystfiskere og som ”amatørkokke”. Lækkert og en øjeåbner for dem, som normalt ikke spiser fisk.

Udsendelserne – benævnt ”Storrygeren” – sund ry(ø)gning om jeg så må sige - på DR2

se linket HER

har noget særligt over sig. Dernæst ikke mindst dansk ”ryge/røge hygge”!

Kokken, Jan Gildam og Lystfiskeren, Gordon P. Henriksen (Fisk&Fri)
dyrker hinandens selskab i en god ½-times tid og ”står” fint og fornøjeligt til hinanden, ja nærmest ala ”vild med dans”.

Det kan helt sikkert få rigtigt mange med omkring det at ryge fisk og i øvrigt håndtere de selv samme fisk ved vand (fangsten, glæde ved samme), ved rensning, tilberedning og fortæring. Nam, nam.

Når jeg ser udsendelse no. 3 - i øvrigt er der i alt 8 programmer i udsendelsesrækken omkring rygning af fisk, herunder ikke mindst ”fra fiskeri til madbord og mave” – tilfredsstilles jeg personligt af en vis nærhed mellem de 2 herrer Jan og Gordon og dermed ikke det vanlige tilsnit omkring ”jeg er på, se mig, jeg skal tjene penge på dette”.

Fisk, rygefisk eller røget fisk … er bare sagen
Naturligvis – indrømmes – bliver min positivitet nok større end hvis det eksempelvis var ”fra våben til jagt til gane” (jeg har en del jægere i min omgangskreds, dem om det!), men det ændrer ikke ved, at de naturlige udsendelser med ”naturlige og ligefremme” personer står mig nærmest på skærmen. Det hele opleves så tillige i ….. naturen.

Det er i øvrigt generelt set DR2’s store force og hér altså udi vores fælles hobby Lystfiskeri, hvor vi alle kan være med, nybegynder, erfaren, rotten og ”oldingen”. Så målgruppen for familien Danmark – som jo også er blevet ”grill-tosser” – er flot ramt.

At beskrive en enkelt udsendelse fra A-Å eller de første 4 ville være for tungt, så mit udgangspunkt for dette input om rygning/røgning ( jeg elsker røget fisk!) tager jeg primært fra
se linket HER#!/
hvor Silden – fisken som kan tilberedes på 117 måder – er i centrum og tak for det. En blank skællet fyr, som vi alle har godt ved at lære at kende nærmere og ikke mindst som spisefisken, jeg gentager SPISEFISKEN.

Jeg elsker sild – de kan røres, berøres og spises
men mens jeg skriver om Silden og tilberedninger, så tænker jeg i foregående filmklip også på det at hænge sild til tørre på mors TØJ-tørrestativ (fed humor og kan give solid familiefred) og hvad med at knække en teleskopstang ved sildefiskeri. Look for your self, det rykker.

Alt imens der fiskes og tilberedes mad smittes seeren med mandehumor og glimt i øjet mellem 2 gutter, som går godt i spænd. En bornholmer med ro i sjælen, der kan simplificere madlavning og en dansk-amerikaner fra Lejre, som "matcher" godt er en fin cocktail.

Nå, jeg springer væk fra silden – ihukom nu, at Sild og Laks er mit livs bedste spise!! – og så ser jeg pludseligt ind i ”Fiskeri er fedt, rygning (røgning) er sundt og godt”, som det benævnes i oplægget til de 8 udsendelser.

Jeg lader læser blive til seer
og opfordrer dig derude til at opleve disse udsendelser ihukommet, at komme ud at fiske, skippe de mere traditionelle rygefisk som makrel og sild, herunder boltre dig med kokke og skjoldmøer udi vores hobby lystfiskeri. Lad glæde blive til sund æde”. Det vil forhåbentligt skabe flere lystfiskere, som vil nyde naturen, hugget og oplevelsen ved spisebordet.

Anmeldelsen skal derfor slutte med at se ind i oplevelser/ny viden i form af nye lystfiskere, tips og tricks ved vandet, rens din fisk – hold den frisk, glæde smitter – mens du snitter, ryg dine fisk – stå op og vær frisk, en ny øl i hånden (vin måske) – skaber ånden, smil-rejs og vær glad – der står for dagen, superrygerøget mad.

Endeligt kig ind i ”det oser af gedde” (relax and release, hjemmesnittet wobler, gedde på en ny måde og ….):

se linket HER#!/

hvor det at stå tidligt op, nyde naturens vågen – se en ny lystfiskers første+anden gedde – og det at smutte på søen er i højsædet. Lys, lyd, nam-nam og sød musik er i vej.

Lad det så ikke være forglemt at "hjemme-/selv
fanget" fisk nu engang smager bedst :-) og når "man" så samtidigt kan få afprøvet en del nye opskrifter omkring fisk som er sundt .. ja, så leves livet. Hak og røg ved det!

Kunne godt at have tænkt mig en 5-10 minutters mere fisketid i udsendelserne, men på ½ time nåes der godt rundt ..... om rigtig mange facetter i mente, at fisken også skal til munden :-). Uhadada, hvor jeg bliver sulten nu.

5 røgede fisk er ikke for mange i bedømmelsen og hvad så mon med de fremtidige udsendelser - look for yourself. Personligt er jeg spændt.

Ses ved vandet og med røgningssmag om munden.
Per Jacomo, Himmelev, 31. juli 2012

Nyt program DR2,
SØNDAG D. 5. AUGUST
Kl. 20.00 - 20.30




Klik på billedet, for større udgave.

Læs mere >> 

Vurdering (1-6 fisk):      

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard