72 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1420
i dag: 0
24917 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Laksefiskeri
  Læst 1360 gange.
Laks på flue 
Indsendt Fredag d. 30 maj 2014 - af  Per Jacomo
Laks på flue (e-bog)

Steen Larsen slår til og det med ”e-bogen”, Laks på flue, som positivt overrasker mig på mange måder, om end jeg savner fysisk at sidde og bladre + putte bogmærke ind ”til der hvor jeg nåede” sidst jeg havde bogen.

Måske er jeg frygtelig gammeldaws, who knows.

Men lad det ikke være undladt at bemærke, at det er en bog, som kommer fint rundt omkring metoder og udstyr vs. laksefiskeriet! Herunder med en fin indledning omkring ”hvorfor laksefisker”, laksens historie, dens livscyklus (vækker minder omkring bogen Salar the Salmon af Henry Williamson), derefter via blandt andet valg af taktik, hvor står laksen, fiskehistorier, grejet, fiskeri og hvorhenne fiske (fra Canada, over England til Danmark).

Udstyrssiden tackles også, herunder de mange ”småting”, som til tider glemmes i farten, når der skal pakkes til laksetouren.

I respekt for mange gode laksefiskebøger så herfra indledningsvis et løft på fiskekasketten omkring det forhold, at Steen når mangt og meget rundt vs. Laksefiskeriet på 138 sider i ”min” e-bog.

Min oplevelse
af denne bog er klart den, at Steen på fineste vis har forsøgt, at komme rundt omkring det grufulde, at blive ramt af laksebacillen og frem til at få den til at hugge på forskellig vis såsom på eksempelvis traditionel vådflue til tørflue. Eller hvad med nymfe?

I bogen – lad mig citere – udtrykkes det, citat:

”Fisk tager jævnligt fødeemner i munden for blot at undersøge, om de er spiselige og vælger derefter, om de skal spyttes ud igen eller sluges”, citat slut og dette under overskriften:
”Ingen hænder”. Det fortæller blandt andet noget og lidt om den frustration vi alle har mødt omkring ”hvornår hugger laksen, hvorfor hugger laksen eller måske nærmere ”hvorfor hugger den ikke” … og beholder min flue i kæften!

Bogen – som i øvrigt krydres flot med fine billeder fra blandt andet Steens hånd – får for mig at se jf. omtalte ”få sider” rigtigt meget med omkring laksefluefiskeriet.

Mange har naturligvis talt og skrevet om taktik, valg af vand og hvor står fisken henne, men Steen får også talt om det at holde pause (”Tour de France”) og være klar ved vandet frem for - som jeg oplever mange laksefiskere gøre det - at tonse rundt 24 timer i døgnet blot fordi ”man” nu har betalt for 6-7 døgns fiskeri.

Mon ikke sigtet på ”kamp” er læren og det at være klar på rette tidspunkt, kort og godt at være skarp og effektiv udi laksefiskeriet og være nærværende ved vandet, når fluen går sin gang.

Bider også mærke i – minder mig om min første fluefiskede laks fra Irland – at det kan være klogt, at investere i en lokal guide, herunder når ”man” nu endeligt er ved drømmevandet. Et vand som første gang jo oftest er totalt ukendt for den fiskende.

Modhug, fight/udtrætning
er tillige emner som vendes og lur mig om vi ikke er mange, som har fået gode råd omkring dette, herunder lært af samme. Steens råd nikker jeg genkendende til og erfaringen siger mig, at der er meget rigtigt i, hvad Steen beretter om i bogen. Læs og bedøm selv.

Bogen kommer vidt omkring, herunder også i forhold til valg af grej, herunder stænger, hjul med videre. Emner som jeg synes bogen behandler tilpas, om end jeg er uklar på om det måske er fordi jeg selv har erfaring udi dette, herunder ikke mindst ”skal det være én- eller tohåndsfluestang” eller skal det være begge dele eller?

En evig og interessant diskussion, som igen bygger på erfaring, men nok også ”what do I like”, herunder følelser og måske tillige lidt stædighed samt vane og historik.

Grejelementet udi laksefluefiskeriet
finder jeg i øvrigt personligt som professionelt flot og enkelt beskrevet og med super billeder til samt ikke mindst omkring illustrationerne vs. Loops på fluelinen og grinner- samt kirurgknuden med videre. Godt skuldret!

Fluer
Jamen fluer, dem skal vi da have berørt og det gør Steen så også i bogen. Vil ikke uddrage konklusioner på denne del, herunder hverken mønstre eller størrelser og det gør Steen så heller ikke.

Du skal ikke læse bogen, hvis du tror, at du får ”the one and only” flue anbefalet eller for den sags skyld ”de 5-6 bedste must have fluer i din flueboks. Det sker ikke, om end Steen fortæller lidt om sine favoritter – læs selv.

Omkring emnet fluer og dernæst fluekastet, skal det nok bemærkes, at det er hér, at Steen dribler lidt let hen over emnerne. Måske et bevidst valg – fluekast er altid svært at beskrive og illustrere i en bog – om end jeg godt syntes, at der kunne være brugt lidt flere kalorier på disse emner, især i forhold til begyndere, lettere øvede laksefluefiskere ….

Laksefiske, hvorhenne i denne herlige verden?
Steen har fisket en del rundt omkring, herunder naturligvis i Danmark og Skandinavien, men som du vil kunne læse/se i bogen, så har han også bevæget sig til steder såsom Canada, England og Wales, Frankrig og eksempelvis Island og Irland.

Alle steder har laksen været målet for Steen, herunder givet oplevelser og erfaring udi det at fluefiske laksen på mange forskellige tidspunkter af året og med forskellig metoder.

Jo, denne del i bogen - berøres ad hoc i bogen i øvrigt - fortæller, at du som laksefluefisker kan kombinere spænding med kultur og aktiv ferie rundt omkring i verden på fin vis. Samtidigt viser bogens fotos, at hobbyen, at fotografere og billedliggøre dine oplevelser går hånd i hånd med det at prøve, at løfte laksen til fluen.

Fakta vs. bogen”
Laks på flue, det hedder e-bogen. Copyright Steen Larsen og Fiction Works 2014, se linket HER - alle øvrige fotos: Steen Larsen, Tegninger: Henrik Marvin Knudsen

Forlagsredaktionen: Pouline Middleton og Steen Larsen
ISBN: 9788799735709

Refleksion og konklusion
Indrømmer at bogen for mig at se hjælper til noget simplifikation af noget, som vi fluefiskere pr. definition altid har sagt er kompliceret, ikke mindst vs. at fluefange laks.

Jeg mener at vi alle kan ”lære af bogen”, men er i tvivl om, at den måske mangler noget tyngde alligevel, for især at tilfredsstille nybegynder som lettere øvet udi laksefluefiskeri. Altså dem som står på spring eller måske er godt i vej, men stadigt mangler succes ved laksefluevandet.

Med respekt for at det er mit første ”hel-læste” e-bog, så tror jeg stadigt, at en fysisk bog i hånden er min favorit. Men på den anden side, så har jeg lært at navigere i bogen og anvende det dynamiske i samme og eksempelvis gå direkte til et specifikt område i samme, f.eks. ”Fluegrejet, Skydehoved-linen, WF-linen” og så repetere noget, som jeg måske fandt interessant eller mindre tilgængeligt, da jeg i første omgang læste bogen igennem. Smart.

Så det er nyt, som det sikkert vil være for så mange andre, at læse laksefluefiskeri udi en e-bog. Nu har jeg så gjort det og med åbent sind.
(det holdt hårdt :-) )

Min konklusion er, at bogen vinder ved nærmere kendskab og derfor skal den også have et stort 4-tal med pil op af, altså 4-fisk.

Kan jeg anbefale den – så absolut ja – køb den, læs den og reflekter over dine næste skridt vs. Laksefluefiskeriet – en hobby, der siger spar 2!

Købes hos
Jamen den slags bøger findes flere steder såsom eksempelvis

https://riidr.com/ebog/laks-pa-flue_steen-larsen

se linket HER

se linket HER

og så kan den købes xx-antal andre steder derude på ”nettet”.

Pris
Jamen kr. 129,- og jeg fristes til at skrive billigt-billigt.

Den fås også til andre priser (måske billigere/dyrere), men søg og find selv, herunder gå via din eventuelle foretrukne e-bogs leverandør. God jagt.

Tight lines med netop din første og næste samt næste laks!

Per Jacomo – Himmelev, 30. maj 2014
Klik på billedet, for større udgave.

Læs mere >> 

Vurdering (1-6 fisk):     

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentarKommentarer:

Sommerhus på Langeland
Black Friday


Fluer.dk


Forest & Jagthuset


Fiskerejser.dk


GEOFF ANDERSON


© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard