41 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25613 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Historie
  Læst 1258 gange.
Historien om et Hardy fluehjul 
Indsendt Torsdag d. 10 januar 2008 - af  Steen Tofte Pedersen
x

Historien om et Hardy-fluehjul.

Hardy fluehjulet the Sunbeam kom på markedet 1924 og forsvandt igen 1956. The Sunbeam var Hardys lavpris-fluehjul, kostede ca. 1/3 af hvad fx. et the Perfect i samme störrelse kostede 1929. The sunbeam fandes i tre störrelser 23/4”, 3” og 31/4”, der fandes ingen varianter men efter anden verdenskrig blev spolens böjle udbyttet med en center-skrue. Jeg synes at the sunbeam i al sin enkelhed er et smukt lille fluehjul, og de er ikke så sväre at få fat i. Produktionen var ret stor ca. 2.000 stk af hver störrelse blev der lavet fra 1924 til 1939 og disse blev så solgt i hele verden. ( ok 2.000 stk spredt ud over verden det lyder som noget som er meget själdent, isär når man tänker på fx. den store produktion af ABUs Record fiskehjul, men 2.000 stk er alltså en stor produktion når vi snakker om Hardys fluehjul. Lokker jeg flere til at begynde at samle på Hardys fluehjul ?, sikkert bliver interessen större når flere af Englands tidligere kolonier får middelklasser med penge at bruge )
Fluehjulet på billedet er et Hardy the Sunbeam i 3 ” i krigstids-finish. Hardys fluehjul leveredes normalt med en gråbrun finish men under anden verdenskrig var der mangel på meget, så derfor var Hardy nödt til at bruge en anden finish til sine fluehjul. Hjulhusene blev malede med matsort maling og spolerne blev stående ubehandlede i aluminium. Der fandes også en variant helt i lakeret aluminium, de kaldes ” Spitfires” efter flyvemaskinen som var sölvgrå. Disse fluehjul i ”spitfire” finish er meget eftersögte og de er könne. Her skal man nok tänke sig lidt om inden guldet betales ud. Det er nok mere end et fluehjul som er kommet, ”efterbehandlet”, flot sölvskinnende ud på markedet, fristende for en sälger at pudse et lidt slidt objekt op til en flot blank finish, men det er ikke forbudt for samlerne at tänke lidt over hvor flot og nyskinnende et fluehjul kan se ud efter mere end treds år på nakken.
På den gode gamle tid blev det meste af Hardy grejer lavet i hånden. Fra ca. 1920 til ca. 1950 stempledes de fleste af Hardys fiskehjul, når de blev lavet af en og samme hjulmager, med dennes initialer. Efter ca. 1950 begyndte produktionen at opdeles i mindre moment og derfor blev flere indblandede i produktionen af hver objekt og de stemplede fiskehjul forsvandt. Af en eller anden grund er der ikke mange af Sunbeam-fluehjulene som bär initialer, enten var der flere forskellige om at lave hvert hjul eller også var de måske ikke ” värdige ” et stempel. Hardy hjulmagere var ihverfald ikke särligt begejstrede for at blives sat til at lave the Sunbeam og Uniqua-fluehjul for akkorden for disse fluehjul var lav.
Sumbeam-fluehjulet på billedet er stemplet JL, bogstaverne betyder Jack Luke og han blev ansat som lärling hos Hardys 1936, 1942 tog han värvning i RAF og kom tilbage til Hardys i slutningen af 1946, han sluttede på fabriken 1986.
Jeg ved ikke om dette stemmer men jeg ser frem for mig en stolt ung mand som i slutningen af sin lärlingetid kan sätte sine initialer i en serie fluehjul han selv har lavet, jeg gätter på at Sunbeam-fluehjulet på billedet er fra ca. 1941.

Samlerhilsen Steen

Ps. Der findes også et andet moderne Hardy fluehjul som bär navnet the Sunbeam, det kom på markedet 1979 og forsvandt igen allerede 1983. Det nye the Sunbeam er et helt andet hjul, et moderne ( dengang) fluehjul med indstillig bremse, helt hjulhus og agatlineförer. Ds.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Historien om et Hardy fluehjulaf: Daniel michael heinrichsen
RE: Historien om et Hardy fluehjulaf: Steen Tofte Pedersen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard