25 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25613 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fiskeri generelt
  Læst 2055 gange.
Kan fisk føle smerte? 
Indsendt Fredag d. 2 maj 2003 - af  Lars Aagaard
Mon ikke de fleste, som jævnligt har en fiskestang i hånden, har prøvet at rode sig ud i diskussioner med ikke-fiskere, som mener, lystfiskeri påfører fisken unødig smerte? Og mon ikke også mange har argumenteret med, at ”fisk ikke kan føle smerte”?

Nu mener en gruppe britiske forskere fra Roslin Institute og University of Edinburgh imidlertid at have leveret beviset for, at fisk faktisk KAN føle smerte, og som titlen på deres pressemeddelelse antyder –”Trout trauma puts anglers on the hook” – mener de også, det bør give sportsfiskere stof til eftertanke.

Undersøgelserne, som er foretaget på regnbueørred, gik i første række ud på, om man kunne finde nervecentre (såkaldte nociceptorer), som reagerer på skadelige påvirkninger af fiskens væv. Det kunne man, og disse nociceptorer svarer til, hvad man kan finde hos padder, fugle og pattedyr, inklusiv mennesker.

Nu er det jo i sig selv ikke nok til at påvise, at fisk føler smerte, og hvad er smerte egentlig? Hvis fisken blot reagerer med en kortvarig refleks på en påvirkning, f.eks. ved at prøve at flygte, når den mærker en krog i munden, så kan man vel egentlig ikke kalde det smerte. I stedet må man opfatte det som en mekanisk reaktion for at undgå noget, som kan være skadeligt for fisken. Hvis fisken derimod ændrer adfærd på en måde, som ikke blot kan tolkes som en ren refleks, så er der tale om egentlig smerte. For at undersøge dette, prøvede man at sprøjte såvel eddikesyre som gift fra bier ind i læberne på nogle af fiskene. Dette fik fiskene til radikalt at ændre adfærd, og blandt andet forsøgte de at gnubbe læberne mod gruset på bunden eller mod bassinkanterne. Desuden tog det 3 gange så lang tid, før fiskene igen ville tage føde til sig, sammenlignet med en kontrolgruppe af fisk, som blot havde fået sprøjtet saltvand ind i læberne eller kun var blevet stukket med injektionssprøjten uden at få noget sprøjtet ind.

Samlet mener forskerne, at resultaterne leverer beviset for, at fisk kan føle smerte. Hvad det i praksis betyder, er dog en mere speget sag. Man kan f.eks. diskutere, hvor meget smerte man påfører en fisk ved at kroge den. Kan man overhovedet måle det, og hvor går grænsen for, hvad der er acceptabelt? Kan man sammenligne smerten ved at kroge en aborre eller ørred i munden med en lille spinner eller flue med den smerte, man påfører ved at fejlkroge en torsk under bulefiskeri eller fiske med levende agnfisk? Under alle omstændigheder kan man nok godt begynde at ruste sig til en smertefuld debat. Således har resultaterne allerede været diskuteret på BBC World News.

Flere oplysninger om undersøgelsen kan findes på hjemmesiden for det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society of London, Biological Sciences (se linket HER).

Modtaget pr. mail fra:

Michael M. Hansen, PhD
Senior Scientist
Danish Institute for Fisheries Research
Dept. of Inland Fisheries
Population Genetics Lab.

Læs mere >> 

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard