20 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1032 gange.
Gedde fluer. 
Indsendt Onsdag d. 5 februar 2014 - af  Per Karlsen
Gedde fluer.

Når man i dag ser på, hvordan geddefluer kan laves, er udviklingen jo heller ikke til at stoppe her.

Vi kan vel i dag konstatere, at fluetyper og størrelser til geddefluer, er et område, som dels er i stor udvikling, og måske er ved at hale ind på de tiltag, der er på havørred / laksefluer.

Jeg været så heldig, at have fluefiskeriet efter gedder, som en del af min hverdag, dog ikke dyrket, så voldsomt, som laks / havørred, men jeg har da fisket jævnligt efter de store krokodiller, i de sidste 40 år, og ligeledes bundet, fluerne til dette spændende fiskeri.

Vil man i dag begynde på at binde fluerne til gedde fiskeriet, er der nok ingen tvivl om, at man lige skal tage den dybe indånding, og gøre op med sig selv, hvad man vil med sit gedde fluefiskeri, ellers kan det blive rigtig dyrt, på både grej og fluebindings siden.
Og dog! Personlig har mit grej og fluebindings materiale heldigvis haft en lang glidende overgang, fra noget godt skrammel i begge lejre, til moderne materialer og grej, der bare dur til det oftest noget voldsomme fiskeri, med fisk på ikke sjældent 8 kg., eller mere.

Grejvalg og materialevalg til gedde fluefiskeriet, vil jeg overlade til hver enkelt, i det det er et spørgsmål om temperament og økonomi, hvad man vil have af grej og fluer, men begge dele kan der læses rigtig meget om ude på nettet, så kig på de film, og andre gode vejledninger, der er ude på nettet, der er rigtig meget at blive klog på, omkring geddefiskeriet med fluer.

Mit eget fiskeri, dækker over 2 sektorer, gedder fra 1 – 3 kg., som fanges på lette fluer og grej i kl. 4 – 7, og så større fisk, hvor der er alle mulige typer fluer i omløb + grej i normalt kl. 8 -9, da vi her støder på de helt store fisk.

Jeg bruger udelukkende 1 hånds stænger, som jeg også bruger på kysten, og det er de samme mærker af stænger, altså stænger, der har lidt rygrad og kan tumle store fluer, vis det er det, som skal til. Flueliner, ja jeg har valgt at satse på liner til gedder, da der så forhåbentlig ikke er problemer med at smide fluerne ud, men jeg har så ikke tildens til at lave fluerne lige så store som hele kyllinger, mest fordi at jeg ikke mener, at stort hele tiden giver store fisk, men der er så flere muligheder for effektive fluetyper / mønstre.

Jeg har i mange år lavet rene Flash fluer på krog, de er lette at håndtere, og de kan laves meget store, men kan stadig let kastes, og ikke at foragte, fiskene går til disse fluetyper, med stor iver.

Da jeg nu for mange år siden, begyndte at eksperimentere med Det Fleksible Rørflue System (DFRS), ja da røg de fleste gedde fluer over på rør, mest fordi DFRS, er så vidt favnende, at jeg absolut mener, at det har sin plads hos gedde fluerne også.

I de senere år, har jeg brugt nogle popper typer, som jeg laver ud af en garnflyder.

Det system er bygget op, med flyder i form af popperens hoved, hvori der kan isættes en hale, og så har vi nogle variations muligheder:

Halen i sat, i popperens krop.

Halen fisket for sig, hvor der kan monteres mange ting, i flæng kan nævnes – løse Muddler hoveder – Coneheads i alle afskygninger – propeller og ja, nøjagtig lige så mange løsdele, som på havørred og lakse rørfluer.

Endelig er den 3. mulighed, at fiske popper kroppen alene, med gummiben monteret.

Jeg laver det hele selv, mest fordi jeg har lavet woblere af garnflydere i mere end 25 år, og har så alle værktøjer lige ved hånden.

Kig forbi det link her, under artiklen STOR FLUER – STORE FISK, så kan man se lidt af det, som jeg bruger til fremstilling af popper: se linket HER/

Nu er der ingen der siger, at den måde jeg laver mine ting på, er det eneste ene. Der er heldigvis masser af onkel opfindere, også indenfor gedde fluerne, så der er nok af inspiration, så man kan lave sit eget setup.

Jeg synes i øvrigt, at det giver en afveksling, at binde og rode med gedde fluer, det er et meget stort område, og både teknikker og typer kræver, at man er over det.

Selve fiskeriet, giver en anden måde at overstå vente tiden på, at komme i gang, med havørred / lakse fiskeri. Den vente tid, er brugt godt, dels har man mulighed for at komme ud i frisk luft, få grejet luftet, og man bevarer sin kasterytme, og er altså ikke så rusten, når det brænder på omkring den 15. april.

Personlig kan jeg godt tage et par ture henover sommeren, vis vandet ikke er blevet alt for grønt, der kan godt pludselig være et forrygende fiskeri om morgenen, og i solnedgangen, så jeg tager chancen, når tid er.

Billederne viser, en popper krop, af en ½ flyder, monteret med en hale / indstik, hvor der på et ø1.8mm. rør, er twistet en stor omgang kvalitets marabu. En fluoriserende perle, mellem halen og krop, kan være god, som et fikspunkt, og få fisken til at hugge lidt længere oppe på fluen.

Hvad vejer sådan en sag her? Ja den opsætning her har en ø5 kugle i bunden af popper kroppen, så står den korrekt på vandet, og den opsætning her vejer ca. 2,7 g. i tør tilstand, så selv om den bliver noget tungere i våd tilstand, er det stadig til at kaste med.

Jeg fisker udelukkende med enkelt krog, som jeg montere i et krogstyr, eller vis det er til at styre, en løst hængende krog.

Jeg gør ikke så meget ud af forfanget, idet jeg bruger et lakseforfang, der er kortet ned, så spidsen er 0,60 mm, eller jeg har bare et almindeligt stykke 0,80mm, med en Moser ring på, og så montere jeg blot en almindelig 0,60mm. snøre, så forfanget er ca. 1,2 m. Jeg bruger meget sjældent wire forfang.

Nu kunne man spørge, kan man kun fluefiske gedder med ægte fluegrej? nej selvfølgelig ikke, der er jo også den mulighed, at fiske gedder med fluen efterhængt, i forbindelse med Bombardo flådet eller, efter et overflade blink / wobler, det er jo op til folk selv, hvordan, man vil dyrke fiskeriet.

Omkring gedde fluer, så er det endog meget klogt, at binde sine fluer endog meget solidt. Jeg bruger i dag bindetråd af fletline, oftest Microfuse 0,06mm., som jeg spoler over på symaskine spoler. Det er knokkelt stærkt, og så behøver man ikke, at kassere sine spinne liner, de kan bruges, som bindetråd!

Popperne kan jo farves akkurat ligesom de hjemmestøbte blink. Jeg hygger mig med at lave og dekorere dem, men reelt kunne den rå hvide garnflyder fiskes, uden dekoration. Maler man sine popper kroppe, så er det nok klogt, at sikre overfladen med lak, af en eller anden slags, gedde tænder, kan meget hurtigt maltraktere, ens fint malet popper krop, så en sikring er flere lag lak, jeg bruger gulvlak på vandbasis, til parketgulve, og sådan 3 gange lak, godt gennemhærdet, har været brugbar, på mine popper kroppe.

God fornøjelse med fremstilling af popper, og gedde fluer, og knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Gedde fluer.af: Lars Møllenberg
RE: Gedde fluer.af: Per Karlsen
RE: Gedde fluer.af: Allan Overgaard
RE: Gedde fluer.af: Per Karlsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard