7 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Åfiskeri
  Læst 868 gange.
En god sæson - men også for de største fisk. 
Indsendt Tirsdag d. 5 november 2002 - af  Mogens Laursen
Fiskesæsonen i de danske vandløb nærmer sig nu sin afslutning. Mange vandløb har afsluttet her den 31. oktober (Jyske åer med udløb i Vadehavet), andre lidt før og de sidste følger fredningsperioden for det øvrige Danmark, som siger stop fra den 16. november.

Ikke alle vandløb har levet op til forventningerne – mange er blevet skuffet over deres fiskevand efter mange 0-ture. Andre vandløb har derimod haft et fantastisk fiskeri med et antal fangster som aldrig før er set – og måske ikke gentager sig de næste mange år.
Især de østvendte jyske åer, har i år haft et fantastisk fiskeri. Mange havørreder valgte i år en tidlig opgang til gydepladserne. Det hænger sandsynligvis sammen med utrolig meget nedbør i juni og juli – og måske en kombination af dette samt iltsvind på østkysten.
Den gode sæson i Kolding Å, sendte hurtigt sande rygter ud i det ganske land - og har medført en medlemsfremgang for Kolding Sportsfiskerforening på ca. 100 nye medlemmer. Også mange dagkortfiskere har i år besøgt åen med succes.

Et godt år, kan ud over flotte fangster, også give mange gode fiskehistorier, og de bliver ikke mindre fantastiske eller dramatiske ved at blive genfortalt gang på gang, fra mund til mund – som der siges, en fjer kan blive til 10 høns. Døm selv følgende historier:

1. En lystfiskere var denne sommer ude ved Kolding Å med en wobbler og fik et fantastisk godt hug. Fisken valgte at trykke sig i et hul ved bunden. Efter en halv time uden at kunne få fisken til at bevæge sig, ringede lystfiskeren til en ven for at få et godt råd. ”Få fisken i bevægelse” var rådet – men der var ingen samarbejde i den anden ende af linen. Efter endnu en halv time ringede lystfiskeren igen. ”Nu har jeg mistet fisken” – linen sprang til sidst ved det hårde pres der blev lagt for at få fisken til at arbejde for friheden.

2. Et godt hul bliver gennemfisket – én af åens gode standpladser for de ”store” og lystfiskeren bliver ikke skuffet. Der er fast fisk. Havørreden eller laksen har dog ikke tænkt sig at opgive uden kamp – så den vælger at gå opstrøms i fuld fart, med lystfiskeren hæsblæsende efter sig. Forhindringer som træer og en bro får fiskeren ned i vandet og tempoet bliver nedsat så meget at fisken nu er langt foran og stadig med fuld skrue. Lystfiskeren må nu stramme bremseren og håbe på at det kan stoppe fisken – men nej, linen springer og fisken har igen sin frihed.

3. Et stort plask en sommeraften fortæller omgivelserne at her har en stor fisk gjort ophold. En lystfisker prøver lykken men opgiver til sidst og kører hjem. En anden fisker skal også lige prøve i skumringen og får hurtigt fisken på krogen. Efter et par spring og et plask, på niveau med en ko der falder i vandet, vælger fisken at gå opstrøms. En bro stopper lystfiskeren som må se linespolen på vej til at blive tømt. Bremsen får et ekstra klem og spinderen forlader fiskens mund.
Næste morgen prøver den første lystfisker igen, uvidende om hændelsen aftenen før, og får efter få kast den store fisk på krogen. Men der går ikke lang tid så springer linen. Lystfiskeren kører hjem efter en kraftigere line og prøver igen. Efter nogle kast er fisken igen på krogen og den vælger at gå opstrøms med fuld power. Den kraftige line springer efter få sekunder – ja, der er åbenbart tale om en enorm fisk som har uanede kræfter.

4. Næsten samme sted som foregående historie, får en lystfisker senere på sæsonen en kæmpe fisk på krogen som vurderes til omkring en meter. En anden lystfisker vil efter nogle hektiske minutter, hjælpe med landingen og springer i åen med et net. Fisken har dog ikke tænkt sig at komme på land – et kraftigt ryk med hovedet som modtræk, sender en løs fiskeline uden wobbler op til overfladen. Den uheldige lystfisker har herefter monteret sin line med et forfang på 0,45 for at undgå en lignende tilfælde, hvor ens drømmefisk efter årtiers fiskeri, skal få sin frihed igen på grund af for tynd line.

Nu er det spændende hvad den nye sæson 2003 vil bringe. Ventetiden er lang, først omkring Grundlovsdag starter opgangen af havørreder i Kolding Å – men der er selvfølgelig før set undtagelser. F.eks. fik en ung mand for nogle år siden, sidst i marts måned, sin drømmefisk på 9,2 kg – en havørred i bedste kondition, fed og blank.
Fra den 16. januar kan der fiskes fra Motorvejen og nedstrøms mod byen – og fangsterne er som regel havgående regnbueørreder og hvis vinteren er hård, de eftertragtede grønlænder.
Fra den 1. april kan der fiskes i det øvrige fiskevand opstrøms Kolding Å. På denne dato starter salget ligeledes af dagkort.

Det bedste er forventningens glæde – det er den der gør den lange vinter udholdelig.
Held og lykke i den nye sæson 2003 – med en endnu kraftigere line, mere tålmodighed, bedre selvrespekt og miljøbevidsthed, bla, bla, ………………..

Med fisker hilsen

Mogens Laursen


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard