81 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1421
i dag: 0
24966 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 475 gange.
Flueæsker? 
Indsendt Tirsdag d. 22 september 2020 - af  Per Karlsen
Når man kigger over tid, så har flueæsker tit været et område, hvor der er rigtig mange meninger, og ikke mindst mange typer / mærker, samt ikke mindst priser. Samtidig kan man vel ikke se bort fra, at som ved al anden form for tilbehør til fluefiskeriet, at der går kult i den, det er i hvert fald et omdiskuteret emne, de flueæsker!

Flueæsker?

Jeg har i mange år prøvet at lave mine egne æsker, så de 100 % var tilpasset mine behov, men jeg har også tit lavet bestående systemer / æsker om, så jeg fik æskerne, som jeg personlig vil have dem.

Nu har det tit være små forandringer, jeg har lavet til mit eget brug, men jeg har også ejet adskillige rigtig gode æsker, som absolut har været fremstillet, så jeg var tilfreds med den funktionelle del, men også det etiske udseende, har været på plads.

Jeg har ofte fået nogle rigtige flotte æsker på auktion, og dels har de æsker haft den flotte patina, som især alu æsker får over tid, men generelt, så er der virkelig mange penge, at spare ved at købe brugt, og især brugte flueæsker, kan være af meget høj kvalitet, så jeg anbefaler gerne, at købe flueæsker brugt.

Når der købes brugt, må man ofte skifte æskernes skum, men er man lidt kreativ, så kan indlæggene meget nemt skiftes ud., dels kan original skum købes, enten færdig udskåret til fabriks mål, eller i hele ruller / plader. En 3mm. pilates måtte koster normalt små 60 kr. i Netto / Aldi eller Lidl, men udvalget af ligge underlag / pilates / yoga måtte er store. Jeg bruger normalt 3 mm. men til mine lagre af fluer, har jeg brugt 6mm. da de kan holde til noget mere, især vis fluerne tit tages ud, så kan det ikke undgås, at skummet får ”stikmærker”. Jeg vil normalt købe måtter uden logo, da jeg så undgår, at logoens tryk skaller af.

Pilates måtter / ligge underlag kan fås mange steder, se linket her:

https://se linket HER


Når talen er på flueæsker, så mener jeg ikke, man kan komme udenom de ægte Wheatley æsker, dem ser jeg som professionel værktøjsmager, og mange årig testfisker, som et produkt, som er helt unikt, når talen er på flueæsker. Wheatley har det hele, er utrolig flot lavet, og findes i alverdens udførsler. Det eneste, jeg har at klage over, er at Wheatleys tørflue æsker, med spring låg, er lige lovlig små, når talen er på opbevaring, af de store majfluer, her er det oftest plastæsker, som jeg har brugt, især Danica æsker fra de serier, som salige Johnny Fisker lavede, de æsker er rigtig fine, og tilmed meget billige i indkøb, og jeg tror altid, der har været Danica æsker i min samling, og jeg har dem stadig, dem kan jeg ikke undvære.

Danica flueæsker:
https://se linket HER


Når talen er på flueæsker til praktisk brug, så er man i min verden tvunget til at have adgang til flueveste, hvor vestens lommer er tilpasset, så æskerne kan komme i / op, og det er heldigvis sådan i dag, er der mange veste, som er tilpasset de forskellige størrelser flueæsker.

Sådan har det ikke altid været, så jeg har fået syet veste til hele familien, som havde lommer specielt syet, til de æsker vi bruger. De veste lavede husets frue, og stoffet, var normalt til arbejdstøj, så vi har veste, som har holdt i mere end 25 år, så det var bare godt arbejde + alle lommer havde stærke speciel lavet lynlåse, som dem man havde i de gamle cowboy bukser, men lynlåsene, har også holdt i 25 år, så ja, det har funket, også selvom vestene var hjemmelavede!

Nu er det jo smag og behag om man vil have fiskevestens lommer med lynlås eller velcro luk, eller begge dele, men jeg har mest lynlås, da jeg vil sikre mig, at værdifulde stumper, ikke falder ud af lommerne.

Nu har det altid været sådan, at fluefiskere har været meget kreative om emnet flueæsker, og der er op gennem årene lavet rigtig mange løsninger, og nogle af dem, er blevet udviklet til blivende enheder, hvor der er noget for en hver smag / størrelse / farve og materiale valg, også til hver enkelt fiskeart, som kan fanges med flue

I de senere år, er flueæsker designet til at tilfredsstille næsten et hvert krav, en fluefisker måtte have, dog synes jeg personlig, at priserne for disse æsker er lige lovlig pebret, men en pris er jo vanskelig at definere, når tanken ellers er på, hvad vi i øvrigt bruger på resten, af vores flue udstyr!

Jeg er dog, som værktøjsmager obs. på priserne, det er oftest støbte plast ting, som reelt ikke behøver, at koste en halv arm, men ok, prototyper og test + mærkevarer, give jo oftest de høje priser, så reelt er det vel ok, at tingene koster det de gør, men det betyder, at jeg ofte går alternative veje, for at finde opbevaring til mine fluer.


Jeg har som professionel fluebinder, haft brug for opbevaring af lager fluer, og har til det formål, også være ret kreativ, mest for at opbevare kundernes fluer korrekt. Her har alverdens aluminiums kufferter været i brug, ikke mindst fly kufferter, og der har så skullet laves indsatser, i form af hylder / plader, så der i en sådan kuffert kunne opbevares flere hundrede fluer, især vis man skulle have fluelageret, med ud til kunderne.

Jeg har før lavet en del artikler om hjemmelavede flueæsker, eller rettere tilpasset flueæsker. På linket her ses noget af det, som jeg har laver, og bruger den dag i dag:

https://se linket HER

Kan vi lave et billigt setup til vores fluer? Mit forslag er, at investere i kreditkort etuier, de kan fås i Netto og andre butikker, for en 20 - 25 kr. Jeg har brugt dem i ret så mange år, mest fordi de kan indeholde fluer nok, til en hel dags fiskeri, de kan ligge i en brystlomme, og fylder ingen ting. Jeg plejer at hive skillerumme ud af etuiet, og sætte en omgang skum fra en 3 mm. pilates / yoga måtte i æsken, enten enkelt eller dobbelt, afhængig af hvad for fluetype æsken skal indeholde. Jeg limer skummet med 10 sekunders lim, så kan det skiftes, hvis man lige skraber det gamle skum ud af etuiet.

Nu er disse kreditkort etuier / æsker ikke så lange, at man kan have børsteorme / tobiser – store rør osv., men så må man ty til de originale æsker, men til almindeligt brug, har jeg virkelig haft glæde af de små æsker!

Jeg bruger flere farver, som æskerne er fremstillet i, og kan man få farvevarianter, så vil et system af farver, til hver type mønstre, måske være på tale. Jeg har taget det link her, som illustration, men kreditkort etuier, fås i mange udgaver, og til mange forskellige priser, men jeg søger altid de udgaver, som er i en plasttype eller aluminium, de kan tåle at blive våde, og låsen på etuiet, er faktisk ret gode, de holder til mange åbninger:

https://se linket HER

Skulle man have ønsket om at lave sine egne æsker rigtig professionelle, så er det muligt at købe sig til indsatser, eksempelvis
har Wheatley denne mulighed, at købe clipsene løse. De større firmaer, som støber deres æsker, blandt andet C&F, ja der er der også mulighed for at købe løsdele, som kan sættes i ens egne udvalgte æsker, og trods omkostninger ved køb af løsdele, så kan ens egne flueæsker, komme til at se rigtig gode ud og være rigtig funktionelle.

Nogle af de æsker jeg har skiftet skum på, har fået meget mere plads med et 3 mm. underlag, da flueskummet normalt er meget tykkere end en pilates / yoga måtte, og ønsker man ikke at klemme ens fluevinger, kan et skifte i skummet måske give plads til ens favorit mønster!

Skulle man ønske, at se udbuddet på tilbehør til flueæsker, så skim de link her:

Wheatley boxe:
https://se linket HER

FlyPad boxe: (defekt link)

C&F Spare Foam Changer:
https://se linket HER

C&F flueæsker:
https://se linket HER

Plan D:
https://flywithus.ch/produkte/hersteller/ausruestung-plan-d/


Illustrations billedet viser, nogle af mine private etui æsker. Der er også æsker med tørfluer, det er ofte tørfluer til kystens havørreder, bundet som sedge /myrer / myg / biller osv. og den type tørflue er normalt bundet, så de ligger lavt på vandet, og så er et kreditkort etui en fremragende opbevarings mulighed, selv om det er tørfluer.

Jeg håber ovenstående kan være med til at sætte gang i kreativiteten, når talen er på flueæsker.

Mvh
Per Karlsen.
Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentarKommentarer:

Sommerhus på Langeland
Black Friday


Fluer.dk


Fra Åbrink & Lænestol


Fiskerejser.dk


GEOFF ANDERSON


© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard