39 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fluebinding
  Læst 946 gange.
Pelsgarn? 
Indsendt Lørdag d. 15 december 2018 - af  Per Karlsen
Ja, hvad er pelsgarn? Egentlig er det ”bare” en garntype, som når tøjet er strikket, ligner noget moderne fake pels, men det er faktisk et glimrende materiale, til at binde fluer med.

Jeg kom i kontakt med Pels Garnet, da husets frue, viste mig nogle nøgler, af noget garn med – sort med guld og sølvglimmer i, og ja nu er det snart mange år siden, at de første Karup å natfluer, blev kreeret af Pels Garn!

Der findes mange forskellige typer Pels Garn, og de typer jeg har brugt, er en langhåret og en korthåret, hvor ”håret” er lagt ind i en vævet tråd. De langhårede typer, bruger jeg til kroppe – undervinger – front hackler, og hoveder til bulefluer. Det langhåret Pels Garn findes i mange farver, med og uden glimmer, og nogle mærker, kan være ret så kostbare, men der er mange meter i et nøgle, så prisen, er til at overse. De korthårede typer findes, især i nogle flotte neon farver, og den korte udgave bruges, til mindre rør og krogfluer.

Er man heldig kan man i Tiger butikkerne, i perioder få garnøgler til ja en flad 10er, og der er det med at slå til, da det oftest er partivarer, så det kan være, at det er eneste gang, man får chancen for billigt garn.

Hvis man kigger på den her Google søgning, så kan man få en ide’ om, hvad der findes af Pelsgarn typer / farver:

Fagudtrykkene omkring Pelsgarn, kan være lidt forskellige med Funny Pelsgarn, er et stort og brugbart område, medens det garn man køber, som restparti oftest er fremstillet, i forretningernes navn.

Nogle af de typer Pels Garn, vi fluebinder bruger, kan selvfølgelig købes i de forretninger, som fører fluebindings materialer, og da kan der være mange forskellige typer, og noget som Kaktus chenille, er lavet i samme stil, blot stivere og i andet materiale, men strukturen ligner meget Pels Garnet.

https://se linket HER-s0ntOs


Grunden til, at jeg bruger Pels Garn, er at man kan lave nogle flotte og meget simple fluer, som især begyndere kan have glæde af.

Det eksempel her, har ført til, at jeg ret hurtig fik mine kursister lært, at lave nogle gode fiskefluer:

Mønsteret kunne bestå at flg.:

1 stk. ø 3 mm. farvet rørfluerør – 40 mm. lange.

Pels Garn, gerne en farve, der matcher rørets farve.

Pels Garnet bindes ned på midten af røret, og vikles i tætte viklinger fremad, indtil der er ca. 8 mm., tilbage af røret.

En vinge nedbindes efter Pels Garnet. Det kan være hår vinge – vingestrips – skumvinger eller blandet vinger.

Hvis man har lysten, så kan den traditionelle flash, ligges over overvingen.

Fronthackle kan være samme farve Pels Garn, som kroppen, og et sæt Junglecock kunne afslutte, før røret brændes, eller man kunne sætte vægte på i form at Kineserhatte, eller Coneheads.

Desværre er der ikke så mange vægte, som kan gå direkte på et ø 3mm. rørflue rør, men jeg løser dette ved at bore standardvægte op, med et ø 3,15 mm. Pinolbor, så kan jeg vægte mine rørfluer, som det passer mig.

Nu er det ikke kun rørfluer til ferskvand, jeg bruger Pels Garn til, også mine kyst rørfluer, har garnet i mønstrene, og er man lidt kreativ, er der mange gode farver i Pels Garnet, der giver nogle gode rejer, også nogle store rejer, a la Pattegrisene.

Mine gedde fluer, har selvfølgelig også Pels Garn i mønstrene, men gedde fluer på rør og krog, kræver at garnet sikres, med en stærk bindetråd, ellers bliver fluerne skalperet, af geddens skarpe tænder. Jeg bruger Stren Microfuse spinne line, i hvid i 0,13 mm., det er en stærk tråd, som kan sikre Pels Garnet.

Nu er det ikke kun ø 3 mm. rør der kan bruges til mønstre med Pels Garn, reelt kan alle størrelser rør bruges, også metalrørene.

Hvad kan man ellers bruge Pels Garn til?

Jeg gør ofte det, at jeg vinder forskellige farver garn hen over kroppen, og sikre garnet, ved at lade bindetråden hæfte, for hver omgang. Det er en effektivmåde, at sikre garnet på, men ved Pels Garn, synes jeg, at det er vigtigt konstant, at børste garnet bagud, og til det bruger jeg en rustfri tændrørs børste, men en riffel børste, eller velcroluk, kan også bruges.

Hvis man twister 2 forskellige farver Pels Garn sammen, så kan få nogle rigtig flotte effekt kroppe, men også front hacklet kan blive flot, vis man twister flere farver sammen.

En type krop, som jeg synes Pels Garnet egner sig rigtig godt til, er hvis man bruger PCR rør til sine kroppe. Her kan Pels Garnet gemmes i PCR røret, og man kan få en effekt på fluens bagkrop, hvor man ligger noget hale ind, noget a la Pattegrisenes haler, og et par reje øje, kan også få det til at ligne rejer. Husk evt. ved rejer, at sørge for belastninger under krog / rør, så rejen står korrekt!

Har man tålmodighed, så kan Pels Garnet give nogle flotte kroppe a la Uldsok. Når jeg binder den type uldsokker, laver jeg både rene Pels Garn fluer, med mellemrum med tyndt uldgarn, men også Pels Garn med et stort hackel foran, efter hver nedbinding. Det giver en forrygende effekt, og sådan en Pels Garns Uldsok, kan især til nattens havørred fiskeri, nogle gange få fiskene i hugget, mest fordi fluen får en bukle effekt!

Palmer hackler? Ja der har jeg eksperimenteret med at lade et langt hackel gå, igennem Pels Garns kroppen, og så ribbe med en wire, det kræver lige, at man kan få Pels Garnet, til at stå lige op, det gøres ved at børste modsat vej, så kan hacklet, og ribben ligges lige så fint ned i Pels Garnet. De store Grise hackler, kan give fluen et flot svæv, men da stammen på de bedste Whiting hackler, er meget tynde, så twister jeg tit hacklet ind i Pels Garnet, så holder det bedre, men skal så forsigtig redes ud, uden at hacklet ødelægges.

Marabu i typen Select, er meget fine, til at twiste i en dubbing løkke, og så lave et palmer hackel, ind over Pels Garnet. Det gode ved Marabu er, at fjerene er godt lange, og giver den rigtige mængde fibre + at man selv kan bestemme hackle længden, ved hjælp af klemmen. Yderligere kan man få nogle flotte multifarvet krops / front hackler, ved at bruge ens Marabu rester. Generelt giver twistede palmer / front hackler af Marabu et meget levende hackel, især til lidt langsomme vand. På kysten er Marabu hacklet suverænt, meget liv, og så findes det i alverdens farver, som med lidt fantasi, kan blandes, så vi kommer i nærheden af føde dyrenes farver!

Skulle man få den ide’ at bruge Marabu hackler til sine Gedde fluer, så vil jeg anbefale, at putte lidt ræve hår / Craftfur / glimmer i det twistede hackel, det holder bedre, hvis det til gedderne, ikke er ren Marabu!

Nu kan det længste Pels Garn virke lige voldsomt nok, for til nogle mønstre, er det ganske enkelt for langt, men jeg har en metode, hvor jeg klipper Pels Garnet ned, det er bedst at tune længden på Pels garnet, når det er viklet på kroppen, og så bruger jeg en trimmer, som jeg trimmer min hund med. Det betyder, at man kan vælge forskellige profil på kroppens Pels garn, såsom en kegle – eller at klippe på over / underside, det kommer an på, hvad man vil have af udseende. Man kunne også bruge en Cutter, ligesom når man skære sine Muddler hoveder, men jeg synes at hundetrimmeren, er nemmere at styre.

Ud over krop og hackler, bruger jeg også Pels Garnet, som undervinge, især til vinger med strips, men da twister jeg ofte garnet, for at få styrke i det! Hvis man twister Pels Garnet til undervinge, er der ingen, der forbyder en, at ligge glimmer i samtidig med, det giver et fint glimt i vandet, men man skal huske, at ens dobbeltløkke, skal være lange, vis man vil twiste flere ting i løkken. Jeg twister med ombygget næsehårs trimmer, som virkelig har kræfter, så der kan twistet, så det hele bliver holdt ordentlig på plads, i dobbeltløkken.

På billedet er der vist nogle eksempler på rør fluer, som jeg benytter, disse her er til ferskvand.

Nu er det jo, som altid den mulighed, at Pels Garn, kan bruges til så meget andet + at der sikkert er ting, som undertegnede slet ikke har opdaget, men så kunne man jo ligge en artikel ind, hvis man har en god ide,’ omkring Pels Garn.

Nu er det jo ikke kun Pels garn, som bruges til vores fluer, generelt er der jo tradition for at bruge garn i fluebindingen, men prøv at kigge forbi det link her, og se, hvad garn også kan bruges til:

https://se linket HER

Den metode Henrik Kure bruger, kunne jo kombineres med flere typer af garn, eller som jeg ofte gør, nemlig laver mine hackler i en eller anden twistet form, hvor alverdens materialer, er brugbare, såsom ræve hår – Craftfur – Marabu og generelt alt materiale, som kan twistes og har en vis livlighed, når det er vundet om rør / krog. Der er uanede muligheder, med at blande forskellige typer materialer, og twister man med en holdbar tråd, så er det også meget holdbart, og fiskene går til de fluer, med stor iver.

Nu er uldgarn, som hoved på vores fluer, jo ikke ny, jeg fik de første fluer med uldgarnshoveder, af saglige Jens Ploug Hansen tilbage i 80’erne, og jeg tror faktisk, at han have tiltusket sig de fluer, fra Jyde Simon, så uldgarns hoveder alt i alt, er nok en gammel sag!


Knæk og bræk ved fluestikket.

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard