60 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 814 gange.
Kan man det? 
Indsendt Torsdag d. 18 oktober 2018 - af  Per Karlsen

Kan man det?

Ja, det spørgsmål, har jeg hørt mange gange, især når nye og gamle kursister, på mine fluekurser, har studeret nye tiltag. Jeg er absolut tilhænger af, at prøve alle de ting, som falder fluebinderne ind, mest fordi, uden kreativitet, så sker der ikke noget nyt, når talen er på fluer, og fluebinding.

Jeg kan nogle gange moret mig lidt over, at især ældre garvede fluefiskere, lige skal have brillerne sat rigtig, når det får en flue i prototype, af morderne art i hånden, og jeg kan se, at de væmmes, og tænker, det her gør man bare ikke!

Sjovt nok, er de unge mennesker ikke så sarte, det ryger på med krum hals, og er altid parat med nye tiltag, medens den ældre garde, er svære at overbevise, meen når nu instruktøren slæber af sted med en flot laks, så er det ligesom om, at den ældre garde, godt kan rette ind, bare ok, det er i orden, at nye tiltag skal bevise deres værd!

Jeg har igennem de sidste 50 år, lavet en masse eksperimenter med mine farver til mine fluer, både fjer og vægt belastninger, er afprøvet i alverdens typer / farver / størrelser osv., og man kunne spørge, hvad vil man med sådanne forsøg?

Jo, især indenfor rørfluer, er der mange muligheder, og jeg er stadig af den overbevisning, at med det kolossale fiske tryk, der er på vores å , så vil jeg påstå, at i en given situation, vil fisken hugge til en flue, som den ikke har set før, blandt det store antal, som den konstant præsenteres for, at det giver fluefiskeren chancen, måske til sit livs fangst.

Hvad kunne man så rode med, vis man ville lave sine egne farver? Ja, jeg har rundt om på nettet lavet en del artikler, hvor man se, hvor tosset tingene kan laves, men vis jeg kort skulle ridse nogle ting op, før kommende fluebindings sæson, så ville det være flg.:

I dag kan man reelt få alt hvad hjertet begære af tilbehør, i alverden typer / farver osv., men læg mærke til, at vægt belastninger ikke har en farve i brune nuancer – det nærmeste man kommer er Kobber. Jo – alle ved at kobber irer, så jeg har igennem en årrække, taget de kobber ting, beregnet til belastning fra, vis de er for grimme i farven, og så lakere jeg dem med brun neglelak, og coatet med klar negle lak, så får jeg en farve, som jeg mener matcher de fine brune, og orange farver, der findes i pels og fjer.

Jeg grunder altid med hvid farve, og en billig hvid akryl farve rækker, som grunder, og det tager ikke mange minutter, at pensle / male, 10 stk. Conehead!

Nu er det ikke kun brun, med alle mulige farver, jeg bruger, også gerne med lidt glimmer i lakken, det giver en lidt anden effekt end de ting, man normalt kan købe sig til.

De lidt større vægte i form af Bottle Tube / US tube / rør kugler, farver jeg også, især vis de er ramponeret af at ligge i lager æskerne, så er de lige så gode, som nye, når de er peppet op, med an gang neglelak!

Ud over maling / lak, så bruger jeg meget at krympe stærkt farvede sugerør på de vægte, som bruges til krop, og med lidt øvelse, så kan de forskellige rørflue kugler, også få en frakke af sugerør, med krympeflex over. Jeg bruger både farvet. og klar krympeflex, gerne med krymp 3:1, det plejer, at holde rigtig godt.

Jeg bruger en varmepistol til at krympe flexen med, aldrig åben ild!

Indenfor rør fluer, er der i de sidste par år, kommet en meget populært rørflue type, nemlig de såkaldte Pluggs typer:

https://se linket HER

Mønsteret giver en meget stor frihed til selv at præge mønsteret, det gælder hele opsætningen i mønsteret. Jeg bruger gerne indfarvet opossum, som skørt, men ofte perler i typer, som bruges til fladfisk forfang, de er ubelastet, men også tungstens perler bruges, vis man virkelig vil have vægt, på fluen!

På illustrations billedet, er der vist nogle af de flue typer jeg bruger, når jeg laver Pluggsgs, men også almindelige rørfluer, med strips vinge / skumvinge, har krops vægte, som er malet med neglelak. Fluerne laves forholdsvis små fra 25 mm. til 40 mm. lange, og hensigten med den kort belastede fluer er, at typen her synker meget hurtig, og reelt fisker lige så snart fluen er drev. Fluen vil normalt hænge med bagdelen, og især vingestripsene, er bygget op, så vingen løftes med det samme, det giver en ualmindelig livlig flue, og fisken hugger oftest, når fluen svinger ud fra brinken.

Vil man tune fluernes synkehastighed, kan det gøres på selve fluen, eller i kombination med ens forfangs / line setup, er der mange måder, at finjustere synkehastighederne på. I øvrigt i min verden et spændende område, hvor hver især, kan få sit fiskeri finjusteret igennem hele sæsonen, både det tidlige og sene fiskeri, samt sommerfiskeriet, kan blive rigtig spændende, vis også den del af fiskeriet, får ens opmærksomhed.

Når talen er på synkehastighed, så er Pluggs, også et emne med den måde man laver fluens skørt på. Traditionelt, er mønstre som Snaelda og Francis grundmodellerne, og disse mønstre har flere setup med skørterne, mest har man her implementeret vildsvine børster og afpillede hackel fjer, men der er mange typer materialer, som kan bindes på fluen, med forskellige teknikker. Desuden er kroppene her kegleformet, og kan være lidt svære at tumle, men i dag, er der mange måder, at bygge kroppene op på, og der er lavet mange drejede vægte / typer, så keglen hurtig kan vikles.

På det link, er der mange gode tricks, kig forbi:

http://scan-aqua.dk/index.php/544--futurefly-internet-baseret-salg/futurefly-fluer


Snealda typer:

https://se linket HER

Jeg bruger meget, at twiste mine hackler og haler, det er den nemmeste måde, at få lige meget materiale rundt på kroppen, og bruger man, som undertegnede, en bindetråd af fireline og lignende, så er tråden så stærk, at materialet ikke kan flås af igen, og hale / hackel bliver rigtig flot, selvfølgelig afhænig af, hvor meget materiale, der sættes i løkken.

Nu er det ikke kun hår / kunst hår, jeg twister, men reelt også alle typer hackler, såsom fasan –edderfugl – blishøns og andet, og fordelen ved også, at twiste ens fjer, er at man kan blande det hele, med alle mulige typer fibre, også med hår, og få et rigtig flot udseende på fluerne.


Pluggs Francis:

https://se linket HER/

https://se linket HER


Pig Belly fluer:

https://se linket HER

Nu er det jo ikke kun rørfluer, der bruges til Pluggsog andre lignende møsntre, men også alle typer relevante krogtyper bruges, men også her twister jeg hale / hackler, mest for man altid kan justere materialets længde, det kniber mere, vis man bruge traditionelle hackler, som følger nakkens fjerstørrelser.

På Bottle tubernes neddrejning, der hvor man normalt har en silicone slange, som krogstyr, har jeg valgt at sætte 1 stk. Hama perle i nedsmeltet udgave. De skiver gør, at vingen løftes lidt ved, at strømmen skaber turbulens, en effektiv måde, at få et tilbehør på, og der er alverdens farver, som kan bruges, også fluoriserende.

Nu kan man jo spørge, fanger de fluer her mere, end de traditionelle, med alt det tilbehør, der i dag kan købes? og svaret må være nej, men det er sjovere, at lege og eksperimentere, med sine materialer, og på et eller andet tidspunkt, er der gevinst, bare fluerne bliver brugt flittigt nok.

Jeg håber ovenstående vil give lidt inspiration, til den kommende fluebindings sæson, så hermed et knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard