59 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Lystfisk.dk
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1406
i dag: 0
24365 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 638 gange.
Snaelda - Francis opfølgning. 
Indsendt Søndag d. 5 august 2018 - af  Per Karlsen
Artiklen Snaelda - Francis og alle de andre, har fået et par tilføjelser, som der er arbejdet med i de sidste 3 år.Snaelda - Francis opfølgning.

Artiklen Snaelda - Francis og alle de andre, har fået et par tilføjelser, som der er arbejdet med i de sidste 3 år.

http://123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?placering=artikler&menu=Laesestof&kategori=&Id=12887


Til de koniske kroppe på Snaelda og Francis er i dag mulig, at lave kroppene, med flere typer færdige tuber. En smart og hurtig måde, at lave sine kroppe på, uden alt for meget bøvl, og man kan samtidig lave nogle flotte små fluer, som især her i 2018, med meget lidt vand i elvene, kunne være aktuel, også i fremtiden, vis man skulle rende i de samme vejrforhold.

Eksempler på brug af færdige kroppe kunne være som disse link:

http://skagitanglers.com/sa-shrimp-tubes-4962.html

https://se linket HER/

https://se linket HER

Med ekstra vægt kunne disse færdige kroppe være et godt bud:

https://se linket HER

Om man vælger typen Snaelda eller Francis, må vel være en smags sag, eller rettere også et spørgsmål om tradition.

Jeg vil meget gerne have mulighed for, at lave mine kroppe, så de ikke er alt for voldsomme i volume, men man kan se, at nogle steder, er det anerkendt, at lave sine koniske kroppe, endog meget plombe i udseende, men som skrevet, jeg vil gerne kunne variere mine kroppe til den type rørfluer, og ud over at bruge et PCR, som standard til de kraftigste typer kroppe, så har jeg investeret i noget andet medicin udstyr, nemlig Pipettespidser:

https://se linket HER

Jeg har valgt Pipettespidser 200 myL, mest fordi den pipette er 53 mm. lang og går fra ø 6mm. – ø1 mm. i konus, som er 5 delt, og skære man pipetten over, med en hobby kniv, med den type blade gulvlæggerne bruger, så har man reelt rigtig mange varianter af kropslængder.

Jeg benytter 2 typer rør til at sætte inden i pipetten, et ø 1,4 mm. + ø1,8 mm. Vis man laver sine kroppe i DFRS, så kan kroppene laves, som reserve dele, og der kan sættes alverden typer haler – front hackler, og belastninger på. Det hele holdes sammen i front / bagende med en gummi kugle, og er derfor nemt at skilles ad / samles igen.

Da Pipettespidser er laboratorie udstyr, er de svære at brænde krave på, så her må man ty til en alternativ måde, at få en brændt krave. Jeg bruger så et ø 3 mm. standard rør i klar, men i en stiv udførsel, som er nem at brænde krave på.

Arbejdsgangen kunne så være flg.:

Brænde krave på ø 3 mm. rør.

Bind halen på det 3 mm. rør, og sæt rib og uldgarn, på i samme indbinding.

Jeg laver ofte mine haler af Opossum, mest fordi jeg har arvet en hel frakke, og har som sådan, rigtig meget Opossum hår i den rigtige længe og glans. Jeg har så farvet Opossum hårene, i mange ass. farver, og Opussumhårene har samme konsistens, og stivhed, som det gamle ægte sæluld, blot er selve Opossum håret, en del længere. Opossum har samtidig en meget fin underuld, som giver nogle fantastiske fine kroppe a la sæluld!

Alle mine haler / hackler er i 90 % af tilfældene twistet, det giver en fylde og alsidighed, der er suveræn i udseende, og ikke mindst bevægelse / liv i vandet, det kræver dog, at man er obs. på hvad for type vand, fluerne skal bruge til, da stift og blødt materiale, af logiske årsager, selvfølgelig bevæger sig forskelligt. I mine haler har jeg ofte twistet en eller anden form for glimmer, akkurat som mine rørflue vinger har glimmer i, det giver halen / fluen det sidste pift, som måske udløser fiskens hug! Nu er det ikke kun Opossum, der benyttes, men alle mulige materialer, som kan twistes, det giver uendelige muligheder, samtidig giver det fluebindings tekniks binderen mulighed for, at lave nogle flotte fluer, da twistning, når man er øvet, giver bedre plads til nedbinding, mest fordi man med en twistet tråd, kan låse materialerne, med ganske få tørn, og så afslutte med en ganske lille klat 10 sekunders lim.

Sæt den længde konisk Pipettespids man ønsker, ind over det 3 mm. rørflue rør, og tryk Pippettespidsen godt op over nedbinden.

Lim konussen med 10 sekunders lim, lav kroppen færdig, og læg den afsluttende nedbinding på det ø 3 mm., og afslut med få tørn bindetråd.

Man kan slutte her, og bruger man DFRS, kan hackel og vægt, være på det tynde ø 1,8 mm. rør, der passer indvendig i ø 3 mm. røret, eller man kan havde hacklet på kropsdelen, det er et valg, om man har det hele på kropsdelen, eller evt. delt så der er hale på kropsdelen og hackel og belastning på det tynde rør.

Jeg brænder under alle omstændigheder, en meget lille krave på ø 3 mm. røret, så bliver afslutningen på sin plads

Inde i pipetten, kan der med lidt gelinde, placeres forskellige kugler på røret, enten standard eller wolfram, så har man et utal af belastningsmuligheder, udover front belastningerne.

Jeg bruger 10 sekunds lim til at holde kropsmaterialet på plads, men til det helt tynde flossilker, bruger jeg noget lim, som ikke laver skjolder, og helst Loon lak i clear, det laver ikke hvide skygger, på kroppen.

Nu er det sådan, at Pipettespidserne kan dekoreres på samme måde, som andre typer rør / vægte, og her bruger jeg mange teknikker, for at få et andet udseende på kroppene, end de traditionelle, garn og flossilke kroppe.

Da det ikke er muligt at bruge krympeflex, da Pipettespidser ikke kan tåle varme, er man tvunget til enten at male, eller sætte labels på, men det kan sagtens give nogle flotte kroppe alligevel.

Jeg maler med neglelak – akrylmaling og selvfølgelig spray maling, men jeg dypper også i forskellige malinger, der kan købes på dåser, og må man være lidt kreativ med opstilling af Pipettespidserne, når de skal tørre. Jeg bruger en 40 mm. lang nipsenål, som kan sættes godt fast indvending, med nålens perle, så kan nålen stikkes i et stykke flamingo, og når malingen er tør, forsegles det hele med 2 gange Junkers klar gulvlak. Det samme med printet label, men her må man lige give en omgang decoupagelak, før Junkers gulvlak, ellers opløses labelens blæk, men Junkers Gulvlak, er en fin finish, holdbar, og nem at bruge.

Når man bruger dele af de konisk Pipettespidser, som er malet, så må man jo normalt undvære kroppens rib, men man kan godt teknisk forsyne malede konusser med forskellige rib, men de er vanskelige, at få til at side fast, da det ikke går, at lime med 10 sekunders lim på en malet krop, så opløses malingen. Jeg synes så, at de forskellige farver giver fluerne et flot anderledes udseende, og de typer med malede kroppe, fanger akkurat lige så godt, som traditionelle uldgarns / flossilke kroppe!

For at få lidt liv i kroppe med maling, så har jeg tit en eller anden form for glimmer dust i slytlakeringen. Jeg bruger det meget fine glimmer, fås i både store og små glas, og jeg gør det, at jeg under lakeringen med Junkers Gulvlak, altså 1. dypning áf Pipettespidsen, da puster jeg et ganske lille lag glimmer på kroppen, husk at dreje emnet, så er der en glimmer effekt, når lakken er tør. Jeg lakere, som skrevet, normalt 3 gange, så har man en stærk og meget holdbar finish!

Ud over at bruge pipetterne, og PCR rørene som kroppe, så bruger jeg dem også til at lave hoveder på Tobis fluer og andre typer store / lange fluer. Vælger man at sætte klæbeøjne på sådan et hoved, er det fint vis man kan finde en teknik, hvor klæbe øjet er inde i røret, så er det nemmere af fastgøre, og det holder længere.

Jeg plejer at klæbe øjne på en af belastnings kuglerne, eller jeg sliber et stykke Eva skum, så det kan sættes inders i røret, så er øjet meget nemmere, at lime fast!

Er man til de lidt mere komplicerede reje kroppe, så kan der laves nogle fantastiske rejer, både med PCR rør, men også med Pipetterne, det kræve lige lidt fantasi, men de store rejer, jeg har lavet til mine kunder, som fisker i troperne, har været en succes, og fanger vældig godt, også fra de tropiske turbåde.

se linket HER

Helt moderne Francis og Snaelda mønstre vil nok i fremtiden se ud, som de link her viser:

http://scan-aqua.dk/index.php/laksefluer-kim-srensen-mainmenu-92/666-laksefluer-kim-srensen-/3571-red-francis-pa-5-minutter-kim-sorensen

http://scan-aqua.dk/index.php/sg-efter-artikler-mainmenu-5?searchword=Francis&ordering=newest&searchphrase=all&limit=20

http://scan-aqua.dk/index.php/544--futurefly-internet-baseret-salg/futurefly-fluer/3350-2016-02-07-07-46-21

http://scan-aqua.dk/index.php/99-ude-med-snren/ude-med-snren-2008/617-drmmen-om-at-komme-til-kola-river-del-3

http://scan-aqua.dk/index.php/116-qhemmeligeq-laksefluer/kola-elve-i-rusland/565-fluen-snelda-fra-kola-


Hvad mener jeg lige med det? – Jo binde metoden med kroppe af kugler, og andre vægte, er så simple i sin udførsel, og så god en flue type, at jeg er næsten 100 % sikker på, at man ikke vil side og fedte, med koniske kroppe, og andet, som hidtil har været en tradition, den type fluemønstre her, hører i min verden ind under genialiteter, trods det, så vil jeg stadig lave alternative tilbehør og fluemønstre!

Billedet illustrerer lidt af det, som jeg laver med Pipettespidser, og PCR rør, når talen er på typer, som Snaelda og Francis, som rørfluer, men som altid, er det fantasien, der sætter grænser, og der kan sagtens findes hurtigere, og andre måder at lave kroppe til fluer med koniske kroppe. Mon ikke, der er sat noget i gang, et eller andet sted, så man kan købe konisk rørflue rør standard?, men lavet med de aktuelle konusser, i ass. længder / størrelser, det er jeg næsten sikker på, vil være til rådighed i fremtiden.

Jeg håber denne opgradering, giver lidt ekstra inspiration til vinterens nørklerier ved fluestikkene, rundt om i landet

Mvh
Per Karlsen.
Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentarKommentarer:

Lystfisk.dk
Altid sikker på et godt TILBUD!


Fluer.dk


FluePusher.dk


Fiskegrej


GEOFF ANDERSON


© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard