84 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Fishing Gear Aarhus
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1399
i dag: 0
24126 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fluebinding
  Læst 538 gange.
Sunray Shadow 
Indsendt Søndag d. 15 april 2018 - af  Per Karlsen
Sunray Shadow:

Den 16 april er jo skærings dato for rigtig mange lakse /havørred fiskere her i Danmark, da starter laksesæsonen i vestvendt åer, men der går ikke lang tid før sæsonen også starter i det nordisk, og selvom man nok er toptunet med sine forskellige setup, så bliver der nok rundt omkring lavet lidt ekstra fluer, mest for at være sikker på at flueæskernes indhold er op to date.

Et fluemønster, som uden besvær kunne supplere æskerne, og er let at binde, er typen Sunray Shadow, men hvad er det for en størrelse?

Sunray Shadow er nok en af klassikerne i lakse / havørred fiskeriet, i vel hele verden, som sammen med andre klassikere, næsten ikke kan undværes.

For at få lidt historie og info om, hvad Sunray Shadow er, kan man kigge forbi de link her, og lære / læse lidt om det berømte fluemønster:


se linket HER/

Ray Brooks Sunray Shadow original:

se linket HER/


http://globalflyfisher.com/patterns/sunray-shadow

https://se linket HER

Som man kan se / læse, er mønsteret Sunray Shadow et meget populært mønster til praktisk fiskeri, det gælder både originalt mønster, og så alle de varianter, som er kommet op gennem årene.

Jeg tror reelt, at jeg altid har haft en eller anden variant af Sunray Shadow i mine flueæsker, og jeg har igennem de efter hånden små 60 år, som fluebinder, bundet mønsteret, hvert eneste år.

Teknisk, er Sunray Shadow nok det mest simple mønster at binde, en meget lang vinge på et rør, men der er mange måder, at lave varianter, med vinge bundet meget lange hår, er kendetegnet på mønsteret.

Materialerne, som vingen er lavet af, har vekslet meget, mest fordi noget vingemateriale, som abehår, ikke sådan lige kan skaffes i den moderne fluebinding, da aberne er fredet.

Nu er folk jo altid meget kreative, især fluefiskere / fluebindere, og alverdens lange hår, har været brugt til Sunrays vinge.

De vigtigste har været gede hår – fåre hår - hundehår (Collie Dog) – heste hale hår – bucktael - Kasmere, men jeg har i snart 30 år, også valgt kunstige hår, i form af nogle meget fine parykker, som dels i dag, er næsten lig natur hårenes finhed / tykkelse, men ok det er kunst hår, som så i dag findes i et utal af typer / varianter, da man teknisk, kan lave fibrene meget tynde, og så er der muligheder for at lave meget lange vinger.

Nu gør jeg tit det, at jeg blander natur hår, med de kunstige hår, det giver en fin blanding, som er brugbar til de lange vinger, men også generelt, til alle typer hår vinger.

Hvor får jeg de kunstige hår fra? Mest fra 10er butikkerne, de fører billige meget store / lange parykker, til fastelavns udstyr og halloveen (Allehelgensaften er altid den 31. oktober).

Mine børnebørn, er meget på stikkerne, når de skal klædes ud til fastelavn / halloveen, og er der gode parykker i omløb, så får jeg et hurtigt praj, og nogle butikker, såsom Netto – Fakta og Rema 1000, kan i perioder have virkelig mange interessante parykker til salg, ofte i rigtig mange farver og længder, og det til priser, der helt modsvarer tilsvarende materialer i fluebindings afdelingen, i sportsforretningerne.

Man skal lige have for øje, at det parykmateriale, som man kan købe sig til, er lavet nøjagtig af samme materialer, som man betaler dyre domme for, i fluebinding forretningerne!

Ægte parykker i kunstmaterialer, er også en mulighed, især de kraftige fluo. farver, men rigtige parykker er meget dyre, men vil man ofre pengene, så er de rigtige fine, til ens langvingede fluer.

https://se linket HER

Er man til vinger, som er meget kraftige i farverne, evt. fluo. farver, så kan en god Punker Paryk, gøre det, der er mange forskellige farver, ofte fine lange ”hår”, men da en Punker frisure, ofte er sat op med meget gel, for at få den hanekam, som er punker frisurens kendetegn, så skal en sådan sag lige renses for stivelse. Jeg benytter bare hår shampoo, så kan man ligge parykken i lunken vandet, med en god slat hår shampoo, og lade det ligge i badet, i ca. 24 timer, så kan den skylles i koldt vand, og når den er tør, så kan det hele redes ud, og den er klar til brug.

Jeg plejer at klippe farverne ud hver for sig, og så bruge dem enten i rene farver, eller også blande dem med natur hår.

En punker paryk, har normalt meget fine tynde hår, som giver en fantastisk levende vinge, uanset og man binder Sunray Varianter – Tobis eller Gedde fluer.

Kroppen til Sunray Shadow består normalt af et ø3 mm. klart rør, hvorpå vingen bindes direkte på, og så stiver man røret af med et indvendig ø2 mm. / ø1,8 mm. klart rør, men man kan også bruge mit system, DFRS, hvor vingen bindes på det lille ø1,8mm. rør, og så sættes vingesektionen ind i det store ø3 mm. rør.

Med DFRS, kan man altid skifte rørets længde / farve, og så selvfølgelig have et større udvalgt i vinge farver / længder.

Mine ø3 mm. rør er skåret i 30 grader i den ende, som sidder oppe under vinge, og grunden til de 30 graders snit er, at røret så hæver vingen lidt + at det kan klemmes fast på fluens hoved på undersiden, så er røret fikseret, så kan ens kroge sættes i enden af det ø3mm. rør, og krogen sidder ens hver gang.

Især vis man vil fiske med enkeltkrog, er det rart, at ens krog sidder korrekt, uden at røret drejer rundt.

Hvad kan typen Sunray Shadow så? Ja det er et fantastisk variabelt mønster, som kan fiskes i en masse forskellige setup, og i det praktisk fiskeri, er mulighederne næsten utømmelige, mest fordi fluetypen kan varieres ret så meget.

Det væsentlig i min verden er, at Sunray Shadow kan varieres i vingelængden, alt afhængig af hvad hår typer, man kan få fingre i.

Mine længste Sunray Shadow er lavet af, enten heste hale hår, eller kunstig hår, men ofte blander jeg tingene. Undervinger kan jo være alt mulig, både farvet, men ren hvid undervinge / falsk hackel, er ofte brugt.

I de senere år har jeg opkøbt de meget flotte økologiske fåre / lamme skind, som Coop sælger. Det er skind med hårlængder op til 25 cm., og ud over lange hår, giver skindet noget forrygende dubbing, som kan blandes med de nye UV materialer.

Vis man er lidt om sig, når man kan få lov at se / føle på skindene i butikkerne, så kan det lade sig gøre, at finde fåre / lammeskind med en flot bagside, med tyndt skind, som gør, at der laves nogle flotte strips vinger.

Jeg har valgt at købe hvide skind, så jeg kan farve det, og så selvfølgelig sort, og meget mørkebrunt, men i perioder, kan man også få andre nuancer, især grå /hvid / creme / lysebrune, og jeg må indrømme, at til prisen, så får man virkelig noget for pengene, vis man investere i Coop skind, dog vil et dele skind, nok være at foretrække, da et skind vel er små 2m2, så det er vel lige i overkanten, til en person!

At farve fåre / lammeskind kræver lige en del farveteknik, og behersker man den, så er der rige muligheder for personlige farver, som giver ens setup, et unik udseende:

se linket HER

https://coop.dk/soeg/soeg?pagecontext=webshopDk&q=islandsk%20lammeskind


Overvingen har normalt 5 strå Påfugherl, som dekoration, men laver man sine vinger meget lange, så synes jeg, at de lange holografiske flash, er mere holdbart, og det kan fås varmebehandlet / blød gjort, helt op til 90cm. længde, så længden af flashen, er i dag ikke noget problem.

Hvor lange skal vingen på Sunray Shadow være? ja det er jo et personligt valg, men fra 6cm. til 25 cm. er vel realistisk, også set ud fra, hvad man kan magte i praksis, uden det hele vikles ind i krog, og rør!

Nu er man som fluefisker, i en moderne verden så heldig stillet, at ens setup kan tunes nøjagtig til det endegrej, man vælger, uanset om det er meget lange vinger – med belastet krop osv., men det må jo være hver enkelt, som vurdere, hvor lange vinger, man vil bruge, til netop sit fiskeri.

Min begejstring omkring mønsteret Sunray Shadow ligger mere i den alsidighed, som de lange vinge giver, for jeg mener, at selve opbygningen af mønsteret, er rigtig godt til efterligning af kystens Tobiser – og ikke mindst de store, men lette udgaver af geddefluerne. Det vil sige, at Sunray Shadow kan bruges til alverdens fiskeri, og efterligne masser af fødeemner.

Op gennem tiden er Sunray Shadow lavet i et utal at varianter, men en masse forskellig vingemateriale, og masser af forskelligt dekoration, over Junglecock til forskellige typer hoveder.

Det eneste jeg altid har været ked af, er at fluernes vinger ligner noget der er løgn, når de har været i brug! De vælter rundt, og ser meget dårlige ud, men det må man leve med, mest fordi de lange hår, tager et naturligt krøl, når de tørre.

Samtidig kan det være svært at finde et godt opbevarings sted til fluerne. De fleste flueæsker, er ikke egnet til opbevaring af så lange fluer. Jeg bruger i stedet de runde flåd rør, hvor jeg har sat et stykke stift skum i midten, så kan jeg have 6 stk. meget langvinget fluer i flåd rørtet, da røret er i teleskop udførsel.


Bindeteknisk, har jeg i mange år arbejdet med teknikken til at binde langvingede fluer. Ofte har en original Sunray Shadow et meget stort grimt hoved, idet der er brugt meget bindetråd, til at holde håret på plads, mest fordi de fleste typer lange hår har en tyk rod, og fylder meget i indbingen.

Jeg gør det, når vingeroden skal bindes ind, at jeg ligger vingen i 2 lag, hvor jeg så limer enderne med 10 sekunders lim. Det betyder, at jeg med få, meget stramme viklinger, kan minimere hovedet, men limen sikre, at vingen ikke blæser af, i det første kast.

Når man bruger limning af vingen, så skal man hele tiden have check over, hvor limen løber hen. Der må ikke komme lim udenfor hovedet, for så bliver vingeroden stiv, som er bræt, og vingen knækker i kastet!

I dag er det almindeligt, at sætte klæbeøjne på hovedet af sine Sunray Shadow, hvilket jeg bifalder, så har man også Tobis fluer og Gedde fluer, i et og samme mønster.

Et tiltag, som ganske selvfølgelig, er blevet et tema til vinger på Sunray Shadow er vingestrips, og her er der om muligt langt flere muligheder end selve, de originale hår vinger.

Med vingestrips til vinger på Sunray Shadow, kan længden af vingerne blive betragtelig, afhænig af, hvor skindtyper der benyttes. Kanin skind kan være meget store, og jeg bruger i vist omfang de stribede skind, da de giver en spændende farve i vingen, frem for at farve hårene, med tusch.

Da mange af de rigtige gode skind er meget tynde, så har jeg i mine egne fluer valgt at støtte overvingen med en udstanset skum vimpel, i 2 mm. skum. Det betyder, at vingen kan holdes lidt fri af kroppen, og stadig være meget livlig.

Mange af de mønstre, som har strips vinge, har og gummiben, og da laver jeg montagen lidt anderledes end standard fluerne, hvor gummibenene bindes på kroppen, før eller efter vingen, men jeg har valgt den løsning, at den omtalte skumvimpel, har monteret gummibenene på vimplen.

Det vil sige at, i DFRS er vingedelen, med vingestrips og skumvimpel, som undervinge, med gummiben monteret enten vertikalt eller vingen lodret, med gummibenene, så kan man sætte hvilken som helst krop på vingedelen, både belastet og ubelastet.

se linket HER


På illustrationsbilledet er vist lidt af det, som jeg bruger / binder til mit personlige fiskeri, og DFRS synes jeg giver mange muligheder, for at variere sit setup.

En måde at bruge sine vægte på, som jo i dag er meget alsidig, er at binde vingen på et ø1,8mm. rør, enten i klar eller farvet rør, og så sætte de vægte på man ønsker at bruge. Jeg lader det lille ø1,8mm. rør gå igennem vægten, og så sætter jeg en blød gummiperle på røret, klemmer kuglen op mod vægten, og så har jeg normalt et ca. 12mm. langt stk. frit rør, hvorpå jeg sætter et gammeldags silikone krogstyr, det er mest for at kunne montere mine enkeltkrog. Montagen af krogen er lidt forskellig men jeg vil gerne have krog vendt opad i vingen, vis det kan lade sig gøre.

Under nattens fiskeri i Karup å, kan man være ude for, at fiskene hugger lige så snart fluen starter sit drev, da vender jeg krogen så den vender til side, hvor drevet starter, det giver ofte en krogning i fiskens venstre saks, da den står med hovedet mod strømmen, meget effektivt!

Nu er der jo heldigvis mange specialister, som ikke er bange for at fortælle, hvordan de bruger Sunray Shadow i praktisk fiskeri, prøv at kigge forbi de link her, der mange gode ideer:

http://scan-aqua.dk/index.php/sg-efter-artikler-mainmenu-5?searchword=Sunray%20Shadow&ordering=newest&searchphrase=all

http://scan-aqua.dk/index.php/224-mindaugas-valiukevicius-flies/sunray-shadow-a-hitch-flies/1279-sunray-shadow-a-hitch-flies-by-mindaugas-valiukevicius

https://se linket HER

Sunray Shadow, som Hitch fluer, har jeg som professonel fluebinder, lavet en hel del af, de er meget effektive, og bliver nok også snart en tradition, til danske laks. Jeg ser den fordel, med Sunray Shadow, som Hitch fluer, at man kan bruge alt sit restmateriale, fra andre fluetyper, til at lave vingerne med, det være sig også rester, af flash og andet, samtidig er Sunray Shadow, som Hitch endnu mere simpel at binde, og det skal nok få nye tilhængere på bindedelen også, for man kan hurtig binde et sæt brugbar fluer, uden den store teknisk kunnen, og materialerne er til at overse.

Alsidigheden omkring materialerne til Sunray Shadow dækker ikke kun vingerne og setup i front + dekorationer, med øjne og Junglecock osv., men kroppene bliver jo i mange tilfælde også lavet i metal rør, enten købt i de rigtige længder i fluebindings miljøet, eller også, som jeg personlig gør køber mine metal rør i hobby butikkerne, oftest i 1 m. længde, og så skære jeg den længde, som nu passer til mine rørfluer, ved hjælp af en lille rør skærer.

Nu kan man så mene, at det godt nok er lige voldsomt med så store ”jern” til sine rørfluer, men de steder, hvor vandene er hårdt fisket, og med megen trafik langs bredderne, da kan sådan en stor flue i visse situationer, sagtens vække fiskene, og så kan man være heldig af få sit livs fisk, stor flue store fisk, det har man jo hørt før!

se linket HER

Køb af metal rør til rørflue kroppe i hele længder:

https://se linket HER

En type rør, som jeg personlig er meget begejstret for, er rustfrie poleret rør, de giver fluerne, en meget fin sølvkrop, ligeså giver messing guldkrop, men ud over hobby forretningerne, så kan man, vis man er flere om indkøb, satse på steder, hvor der sælges rør i 6 m. længde, det kan være billigere.

Håber at ovenstående, giver et indblik i, hvad Sunray Shadow står for.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentarKommentarer:

Lystfisk.dk
Altid sikker på et godt TILBUD!


Fluer.dk


FluePusher.dk


Fiskegrej


GEOFF ANDERSON


© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard