66 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fluebinding
  Læst 2195 gange.
Hvor meget kan man tillade sig ? 
Indsendt Onsdag d. 12 juli 2017 - af  Per Karlsen

Hvor meget kan man tillade sig ?

Jeg har før stillet det spørgsmål, når talen er på fluebinding. Kan man tillade sig alt i dag? Jeg tror mit svar er ja, mest fordi, der er så mange der binder fluer rundt om i verden, og mange af disse bindere, har aldrig fået den klassiske opdragelse med godt gammeldags engelsk fluefiskeris historie - manere og etik, de nye bindere har ingen begrænsninger! Er det så godt+ ja i min verden er det, det betyder innovation, og meget kreativ brug af alverdens teknikker og materialer ud i fluebindingen, og højner i verden den teknisk side af fluebindingen, men må vel også konstatere, at nogle af de nye tiltag, også giver fangster og oplevelser, og så kan man vel ikke forlange mere af en hobby!

Jeg har denne gang fokuseret på nogle materialer, som kommer fra østen, men som reelt har været kendt i den moderne fluebinding længe, og det er nye typer af flash og flettet rør. De kommer mest fra østen, til billige penge, men meget brugbare, og dog! Jeg opdagede hurtig, at netop flettet rør, er lavet i et meget stift materiale, som var ret så vanskeligt, at arbejde med. Der knækkede adskillige typer bindetråd, og jeg var absolut ikke tilfreds med nedbindingen, det fyldte ganske enkelt alt for meget, når tingene var bundet på krogen / røret, det så ikke særlig pænt / professonelt ud.

Nu har jeg op gennem årene lært, at ikke give op, mest fordi jeg har haft mange mærkelige ting i hænderne, som man mente skulle bruges til fluer og fluebinding, så jeg giver ikke op så let, mest fordi jeg med flexrør kunne se mange muligheder, til både kroppe i almindelighed, men også til reelle fiskeimitationer.

Lads os se på, hvad for materialer, der kan være tale om, og hvad de evt. kunne bruges til.

Det meste rør / flex mm. kan erhverves her:

https://se linket HER

Har man mod på at prøve noget dyrere flexrør, så kunne det her være en mulighed:

se linket HER

Ud over flexrør, så har vi jo en masse mylar og flashrør, samt også Uv gummislanger, som også kan bruges efter den henvisning jeg giver her i artiklen:

https://se linket HER

Jeg tænkte længe over, hvad der kunne gøres for, at flexrør kunne bruges, uden alt for meget halløj, men for store hoveder og overskårne binde tråde. Min tanke var at flexrør var brugbart til kroppe, og især fiskeimitationer på kysten + store geddefluer, men selvfølgelig også rørfluer, til alle typer fiskearter.

Jeg havde en ide’ om, at jeg skulle arbejde videre med det materiale, som jeg brugte til rørfluer i DFRS (Det Fleksible Rørflue System) prøv at Google DFRS, der er mange artikler på nettet, om teorien bag systemet!

En ting jeg i flere år havde rodet med, var at dekorere tilbehøret til rørfluerne, såsom at dekorere US tuber – Bottle Tube – almindelig rørflue rør osv., og alle de tiltag, var bindetråden smidt væk, og erstattet med et lag krympe flex over dekorationen, så var bindetråden overflødig, og det virkede på mange måder, vis man har lidt forstand på krympeslanger – varmepistoler og sund fornuftig omgang, med varme og plast.

I dag er der tusindvis af måder, at få sine fluer lavet på, og her er nettet en god inspirator, og vil man genopfriske, hvad der gøres når man laver sine ting ved hjælp af krympeflex, så kig på den søgning her:

https://se linket HER

Jeg besluttede at prøve, om det kunne lade sig gøre at lave flex rørerne, så de kunne blive pæne uden bindetråden, og jeg kom til flg. løsning.

Flex røret sættes på et rørflue rør, som har en eller anden relevant farve, som man ønsker, skal skinne igennem flex røret.

Ud over det sætter man et stykke krympeslange, i ø12 mm., i klar udførsel, med krymp på 2:1.

For at rørflue røret, som er ø3 udvendig med ø1,8mm. indvendig, ikke klapper sammen, når krympeflexen varmes, så stikkes et stykke ø 1,8 mm. svejsetråd i rørflue røret, så er der stop på diameteren + at man kan varme, uden at brænde sine fingre.

Jeg bruger generelt kun varmluft til at krympe med, altså ikke åben ild, og ved lidt forsigtig brug af varmepistolen, så krymper slangen fint ned over de forskellige materialer, her flexrør.

Ud over flexrør, så bruger jeg også de fluoriserende slanger, som vi bruger til gummimakker, det kan godt tåle varmen fra varmepistolen, og giver et fint farvet rør.

Nu er der så mange måder, at få lavet kroppe til sine rørfluer med ovenstående metode, og det bliver rigtig flot, og nemt at arbejde med.
Ud over flex røret bruger jeg mylar rør – flash rør – UV slanger og hvad der nu kunne være aktuel, og det betyder, at man kan få alverdens farver / strukturer, også UV, og så kan flex rørerne også lægges oven på de andre rørtyper, så får man nogle meget fine mønstre på rørflue røret.

Nu er ideen med DFRS, at fluen kan skilles af, så man kan skifte delene, og det vil sige, at vingedelen er bundet på et ø 1,8mm., som passer ind i de rørflue rør, man har dekoration på.

Jeg laver normalt vingens rør, små 60 mm. lange, skære rørflue rør med den aktuelle dekoration over, så stykket er ca. 1/3 af det tynde rørs længde, men jeg skæret den ende af, som skal trykkes op mod vingen, på små 30 grader, så rejser røret vingen.

Som stop kan der sættes et blødt silicone krogstyr på, eller man kan sætte en ø4 mm. blød gummikugle på, og fiske fluen med løs krog.

Jeg fisker med enkeltkrog på mine rørfluer, så jeg har normalt et silicone krogstyr på mine fluer, men i nogle tilfælde, på især mindre / korte fluer, så sætter jeg krogen direkte i rørflue røret, som jeg så låst ved at lime vingedelen på med Locktite, så annulleres DFRS, og bliver til en almindelig rørflue!

I praktisk fiskeri, synes jeg at DFRS, har de fordele, at man lynhurtig kan ændre fluernes setup, enten i størrelser – farver og ikke mindst i materialerne, som ens vinger er lavet i.

Fluer med de løse kroppe på vingedelen, er hurtig bundne typer, og meget simple i opbygningen, da de ofte består at en over / undervinge lidt flash, og så måske et lille fronthackle, med en belastning i form af kineserhatte, eller Coneheads.

De moderne flue typer, der har en kugle placeret bagest på kroppen, er lige så nemme at lave, med de løse kroppe, her er kuglen også sat løs på vinge røret, og det hele låst med silicone krogstyret.

Som det kan ses af ovenstående, så er måden med at lave sine rørfluer i DFRS, evt. at lave sine fluer med dekoration, og låse det hele med krympe flex, vejen til, at man aldrig vil kunne lave sit setup helt færdig, da mulighederne, og tiltagene er uendelige.

En anden fordel ved at bruge teknikken med at krympe sine ting på rørflue kroppe er, at det er meget mere økonomisk, og dertil meget lettere at lave, da man kan lave det dekorere rør i hele rørflue rørets længde, der som standard, er 22 cm. langt. Det vil sige at man kan have hele røret, som en lang krop, det er der nogen, der benytter til Karup å, a la Æsel fluerne, men samtidig synes jeg, det er fint, at man blot skal skære det stykke krop af, som skal bruges uden, at skulle binde færdig med bindetråden.

Gammeldags rib kan jo stadig laves, det kræver kun en indbinding bages på røret, og så lave ribben, enten med rund eller flad tinsel, vikle den færdig, og så låse den i front med 10 sekunders lim, og så krympe flex over til sidst, nemt og hurtig, og man har stadig et klassisk look, med rib, men man kunne jo stadig også binde sine tag på enden af røret, der er stadig masser af muligheder, for at bevare de gamle dyder!

På billedet er der vis forskellige former for flexrør i form af mylar rør – silicone slange.

Den viste 1.8 mm. svejse tråd er uundværlig, når de forskellige typer tuber skal varmes.

Varme pistolen, er en 2 trins udgave , og de forskellige typer rør, kan fint varmes med varmepistolen, man skal blot tænke over, at der skal ikke varmes for voldsom, kun lige så slangen, er krympet færdig.

Skulle man komme ud for, at tubernes ender ikke er lukket helt af krympeflexen, så giver jeg lige enderne, en meget lille klat 10 sekunders liv, så holder de kroppe, hele fluens levetid.

Eksemplet med fluerne viser, hvordan kroppene kan laves, og så er der kun at samle fluerne, og komme i gang med det praktiske fiskeri.

Sortimentskassen, er et udtryk for, at det kan betale sig at lave et godt forarbejde, få kassen fyldt op, til vinterens fluebinding.

Jeg håber at ovenstående, giver lidt mening til brug at flex rør, selv om det er et meget stift materiale.

Som vanlig gør jeg opmærksom på, at den måde jeg bruger, og arbejder med tingene omkring fluebinding, ikke behøver at stå alene, der er selvfølgelig tusinde måder, at få tingene til at virke på, og er der nogen gode fif, er jeg altid med på en lytter, men bliver forhåbentlig ikke for gammel til at lære.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard