41 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Mit grej
  Læst 977 gange.
Mørrum Spinneren 
Indsendt Søndag d. 8 januar 2017 - af  Per Karlsen


Mørrum Spinner.

Som det tidligere har fremgået af orienterende tiltag omkring Mørrum Spinneren, så er jeg alt i alt, op gennem årene, meget begejstret for den originale Mørrum Spinner.
Jeg tror, at lige siden drenge årene, har der været en eller anden størrelse i Mørrum Spinner i æskerne, som har været brugt til alverdens fiskearter, og med succes, da der er fanget fine fisk, på den spinner igennem tiden.

Nu har jeg alle dage lavet en masse tiltag i ende grejet, mest for at gøre tingene lettere, og mere behagelig at fiske med, og også Mørrum Spinneren, har været inspiration, til at lave noget spændende tilbehør, til mange andre typer endegrej.

En ting, som jeg altid har synes var smart ved Mørrum Spinneren, er måden krogen er hægtet på agnen, nemlig en form for hægte, så krogen skal skiftes.

Den måde savner jeg på andre spinnere, især når man som undertegnede udelukkende bruger enkeltkrog, da er det fint blot at kunne åbne hægten, og så skifte krogen, uden at skulle klippe wiren over, som de fleste almindelige spinnere kræver før man kan komme til at montere krog eller springring.

Det er jo ærgerligt, at ofre 3 krogen, så ideen med hægten kunne vel reelt implementeres på de fleste spinner, om ikke andet gør jeg det på de spinnere jeg selv laver, mest fordi det er muligt, at lave en hægte meget lille på spinner wiren, og det nytter jeg.

Den geniale del af Mørrum Spinneren er ikke kun hægten men også selve hovedet, der er formet, så den altid står korrekt i vandet, mest fordi hoved vægten, er i bunden af hovedet.

De originale Mørrum Spinnere har vægt i 7g. – 10g. – 12g. - 18g. og 28g. + nye typer i XXl udførsel, på små 33g.
Nogle af størrelserne findes ikke mere, og desværre er det tit sådan at alle størrelser ikke forhandlet i samme forretning, men søger man lidt rundt, kan det godt lykkedes at få hele samlingen.

De første hoveder jeg har lavet afstøbning af, er lavet af den 18g. udførsel – fundet på stranden, så der er stadig nogen, der også bruger Mørrum Spinneren i saltvand.

I dag har jeg igennem flere år haft adgang til næsten hele serien af hovedet til de forskellige Mørrum Spinnere, men vægten kan jo varieres med de forskellige legeringer, og hvidmetal med vægtfylde 7,3 giver så et meget større udbud i vægte, mest fordi den originale 18g., så vil veje ca. 13g.

Oprindelig blev spinner wiren støbt ind i hovedet, og så lavet, som en spinner nu en gang bliver lavet, men selve bladet til Mørrum Spinneren, er ikke sådan at få fingre i, som løsdel, så jeg og min omgangskreds lavede hovedet, som gennemløb, så havde vi et løst hoved, der kunne bruges til alverdens ting, der havde behov for en ekstra vægt.

Selv om man laver hovedet, som gennemløb, så kan den originale Mørrum Spinner sagtens laves, vis man har nogle blade fra en kaput spinner, men der er jo ingen der siger, at de andre typer blade ikke kan bruges til en fast spinner1 Vis man bruger gennemløbs hovedet til fast spinner, så limer jeg bare wiren fast med 10 sekunders lim.

Vis man vil lime wiren, så kan man komme udfor, at hullet til dels ikke er jævnt / glat, men også at støbematerialet er oxyderet i hullet, og så kan det være svært at lime. Jeg har dog fundet et billigt hjælpeværktøj, som kan holde et bor, som har samme diameter, som spinner wiren.

Det sæt jeg bruger, er til at betale, og man kan vælge, at bore gennemløbs hullet ud, med en Acu bore maskinen, og jeg plejer at have tråden ca. 0,2 mm. mindre, en borets diameter, så får man et rent hul + at det er forholdsvis nemt, at bore. Husk at få limet lige snart boringen er gennemført, så er hullet helt rent, og limen binder med det samme, og man kan så fabrikere en helt almindelig spinner.

Se linkene fra Vejle R.C. Elektronik:

Indsats til boremaskiner: se linket HER

Bor: se linket HER/

Indsatsen er et rigtig godt værktøj til mange ting, og den passer i det meste maskineri, der kan bore.

Nu er det ikke kun Mørrum Spinneren belastning, der bruges. Der findes mange typer hoveder til spinnere, men ikke ret man kan købes, som gennemløb, men jeg har så valgt, at lave mine hoveder, som gennemløb, mest fordi man ved limning, kan genskabe de originale faste spinnere, så de hoveder er meget fleksible. (Se billede med hoveder!)

Nu kan de fleste hoveder laves af en selv, det kræver kun lidt håndværk, så kan man selv lave sine hoveder, som modeller, som så senere kan laves til støbeforme. Jeg bruger Polycarnonat og hårdt træ til mine modeller, som en files eller slibes frem.

Når modellen er klar, det vil sige pudset og lakeret, så lægges den ned i modellervoksen, så halvdelen af modellen, er trykket i voksen, så har jeg 2 stumper svejsetråd på ca. 1mm. tykkelse, det bliver trykket halvt ned i voksen, og enderne ligges tæt op af modellens ender, så får man et fint brugbart aftryk, med model og tråd, så er det bare, at gøre formen færdig, og få støbt det man skal. Længden af tråde afhænger af, hvor meget Legoklodsens mål er, men jeg ligger dem normalt, så tæt op mod Legoklodserne, som mulig. (Se billedet med tråd i formen)

Billedet viser, hvordan montagen af en Mørrum Spinner, kunne være:

1: Mørrums hoved / vægt støbt. som gennem løber – ø 1mm. tråd / bor.

2: Mørrums hoved med 0,35mm. snøre, og monteret Aglia spinner m. Siwaz enkeltkrog.

3: Mørrum hoved, med limet spinner wire, længden justeres til arbejdsgangen, af den enkelt spinner type.

4: Original Mørrum Spinner med løst gennemløbs hoved.

5: 1 stk. Original 18g. Mørrum Spinner, med fast støbt hoved.

6: Mørrums hoved / vægt støbeform. som gennem løber – ø 1mm. tråd + eksempler på andre typer vægte / hoveder.


Nu er der jo mange måder, at lave sådanne tiltag, som er beskrevet ovenstående, men måden her kan jeg godt lide at arbejde med, og vis man lidt omhyggelig med at lave sine forme, så er der ikke ret meget efter bearbejdning af de støbte ting.

Dekoration? Ja her er der fri fantasi, man kan male med pensel – dyppe i malingen dåsen – spray male, og vis man gider rode med det, så er pulver lak absolut en teknik, som giver det bedste resultat.

Da hovedet virker, som en jig, så vil jeg anbefale at få forseglet det man maler, ellers bliver malingen slået af.

Personlig har jeg valgt almindelig maling på dåse og i spray, og så dypper jeg tingene 3 gange i Junkers gulvlak til parketgulve, og det holder så længe de kan!

Når der males på gennemløbs ting, så er det klogt at forsegle hullet, så det ikke stoppes til af lak. Jeg bruger en 0,90mm. pilkesnøre, når jeg maler / dypper og det har virket fint.

Et evt. øjne kunne laves med klæbeøjer, og dem limer jeg med 10 sekunders lim, før de forsegles med gulvlak.

Jeg håber, at ovenstående kunne give lyst til at forsøge at lave sine egne vægte. Det givet mig nogle gode oplevelser, under forhold, hvor det ville være umuligt fiske, grundet højvandstand, at komme ned til fiskene.

Vis man er til jig fiskeri, kan ovenstående hoveder laves til traditionelle jigs, blot ved at lave formen med de ønskede jig kroge, så erstatter krogen bare gennemløbs tråde.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard